Ο Νίκος Σαμαράς σημάδεψε το ελληνικό βόλεϊ με το τεράστιο ταλέντο του, τα φαρμακερά σερβίς του, τα διαγώνια «καρφώματα» στα «3 μέτρα» και τα ηγετικά του χαρακτηριστικά.
Γεννημένος νικητής
Αυτό ακριβώς ήταν άλλωστε ο Νίκος Σαμαράς. Γεννημένος ηγέτης. Ένας ασυμβίβαστος “αετός” που αγάπησε και ανέβασε στα ύψη με την αγωνιστική του παρουσία το άθλημα, το οποίο έγινε φτωχότερο από τον πρόωρο χαμό του τον Ιανουάριο του 2013 σε ηλικία μόλις 42 ετών.
Σπούδασε Φυσική Αγωγή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, από όπου απέκτησε πτυχίο. Αγωνίστηκε σε 9 επαγγελματικούς συλλόγους σε Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία, με τελευταίο σταθμό σε ανώτερη κατηγορία τον Μίλωνα Νέας Σμύρνης το 2011-12.
Βασικό στέλεχος του Α.Ο Ορεστιάδας
Τη μεγάλη του φήμη απέκτησε ως παίκτης του Α.Ο. Ορεστιάδας, στον οποίο αγωνίστηκε από το 1988 έως το 1998. Με το σύλλογο της Θράκης έζησε μεγάλες στιγμές ξεκινώντας από το 1988 όταν κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων.
Αποτέλεσε βασικό της στέλεχος επί μία δεκαετία παρά το ότι σε κάθε μεταγραφική περίοδο αποτελούσε το μήλο της έριδος για τους δύο μεγάλους του κέντρου.
Όμως, η αγάπη του κόσμου της Ορεστιάδας ανάγκαζε τον χρηματοδότη της ομάδας, Πάνο Ζερίτη της χαρτοβιομηχανίας “ΝΤΙΑΝΑ” να ματώνει για να τον κρατήσει.
Με την Ορεστιάδα αγωνίστηκε τρεις συνεχόμενες χρονιές στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας 1994, 1995, 1996, εκ των οποίων κορυφαία ήταν η παρουσία στον τελικό του 1995.
Μετά την απώλεια του πρωταθλήματος το 1998 φεύγει από την ομάδα της καρδιάς του και ξεκινά ένα ταξίδι σε διάφορους επαγγελματικούς συλλόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο “Γκάλης του βόλεϊ”
Γίνεται ο πιο καλοπληρωμένος Έλληνας πετοσφαιριστής και δίκαια τον αποκαλούν “Γκάλη του βόλεϊ”.
Στον Ηρακλή κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 2000. Εν συνεχεία αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό και στο εξωτερικό στην ιταλική Φαλκονάρα, την ισπανική Σεβίλη, την τουρκική Φενέρμπαχτσε και την ελβετική Σενουά, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια της καριέρας του έπαιξε σε ΑΕΚ, Εθνικό Αλεξανδρούπολης και Μίλωνα, τον οποίο ανέβασε από την Α2.Τη σεζόν 2012-13 αγωνιζόταν στην Λήμνος Βόλεϊ, ομάδα που είχε ιδρύσει ο ίδιος και την προπονούσε από το 2010.
Οι δύο τελευταίοι επίσημοι αγώνες που έλαβε μέρος ο Σαμαράς ήταν για το Κύπελλο Ελλάδας 2012-13 με την ομάδα της Λήμνου. Παρά το θάνατό του, η ομάδα του κατάφερε στο τέλος της σεζόν 2012-13 να κερδίσει την άνοδο στην Α2 Εθνική βόλεϊ ανδρών κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα.
Το νέο στάδιο της πόλης από την οποία καταγόταν ο “Αετός του Ελληνικού Βόλεϊ” πήρε μετά τον πρόωρο χαμό του το όνομα του. Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ορεστιάδας “Νίκος Σαμαράς”. Μάλιστα, πάνω από τον πίνακα του σταδίου δεσπόζει η φωτογραφία του σπουδαίου αθλητή.