Με αφετηρία την Παρασκευή 9/9 και με ορίζοντα την Τετάρτη 12/10 θα σας παρουσιάσουμε εν είδει αντίστροφης μέτρησης τις δεκαέξι ομάδες που θα συμμετάσχουν στη φετινή, ανανεωμένη, Ευρωλίγκα. Οι ομάδες θα εμφανιστούν με αύξουσα σειρά από το νούμερο 16 έως το 1. Η θέση κάθε ομάδας επιλέχθηκε βάσει της εικόνας της την περασμένη αγωνιστική χρονιά, τις μεταγραφικές κινήσεις της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την πρόβλεψη των συντακτών των κειμένων, η οποία, ωστόσο, δε στηρίζεται σε απτές εικόνες, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ομάδων δίνει τους πρώτους φιλικούς αγώνες τη συγκεκριμένη περίοδο.
Η φερόμενη και ως “ομάδα του λαού”, Μακάμπι, επιστρέφει φέτος στην Ευρωλίγκα έπειτα από την ισχνή παρουσία της, την περσινή αγωνιστική περίοδο που την οδήγησε από την πρώτη κιόλας φάση της διοργάνωσης στον αποκλεισμό, θυμηθείτε τον αγώνα παρωδία τελευταία αγωνιστική στην Κωνσταντινούπολη με τη Νταρουσάφακα, και την κάθοδο στο Γιούροκαπ όπου και αποχώρησε με ρεκόρ 2-4 από τη φάση των 32′.
Ο Ζαν Τάμπακ έλυσε τη συνεργασία του με την ομάδα και υπέγραψε στη Σεβίλλη και ο άλλοτε συνεργάτης και εξ’απορρήτων του Πίνι Γκέρσον, Ερέζ Έντελσταϊν ( νυν προπονητής της εθνικής ομάδας του Ισραήλ) τον διαδέχθηκε. Άρα, έχοντας ως βάση αυτό, περιμένουμε επιθετικό μπάσκετ, την επιδίωξη η ομάδα να πηγαίνει σε μεγάλο αριθμό κατοχών και τις άμυνες ζώνες να επιστρατεύονται όποτε κριθεί απαραίτητο.
Στη μεταγραφική αγορά, εκτιμήθηκε, ορθώς, ότι έπρεπε να χτιστεί η ομάδα από τα θεμέλια, διατηρώντας εκείνους τους παίχτες που ως έμψυχο υλικό θα μπορούσαν να παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια για αυτή τη μετάβαση. Έτσι, στο Τελ Αβίβ ήρθαν οι: Κουίνσι Μίλερ (Ερυθρός Αστέρας), Μάικ Τσίρμπες (Ερυθρός Αστέρας), Άντριου Γκάουντλοκ (Χιούστον Ρόκετς), Βίκτορ Ραντ (Νίζνι), Ντι Τζέι Σίλεϊ (Γκραν Κανάρια), Σόνι Γουίμς (Φιλαδέλφεια 76ερς), Τζο Αλεξάντερ (Σάσαρι), Κόλτον Άιβερσον (Καρσίγιακα). Ενώ αποχώρησαν οι Τρέβορ Εμπάκουε (ελεύθερος), Τέιλορ Ρότσεστι (Λοκομοτίβ Κουμπάν), Ντράγκαν Μπέντερ (Φίνιξ Σανς), Ρίτσαρντ Χέντριξ (Γκραν Κανάρια).
Το πρώτο, τουλάχιστον, διάστημα τα ηνία της ομάδας οργανωτικά θα τα αναλάβει ο Οχαγιόν καθώς ο δεύτερος σκόρερ στην προπέρσινη Ευρωλίγκα, ο Γκάουντλοκ έχει υποστεί μερική ρήξη στο μηριαίο μυ του δεξιού του ποδιού, οπότε θα χάσει τους αγώνες εκτός έδρας με την Ολίμπια Μιλάνο και εκείνον με τη Ρεάλ στο Ισραήλ. Επιπροσθέτως, από τα μέσα της προηγούμενης χρονιάς στην ομάδα επέστρεψε και ο Γκαλ Μέκελ. Ένας παίχτης από την ομάδα υποδομής του συλλόγου, που έχει στην καριέρα του 8,5 πόντους μέσο όρο και 3.5 ασσίστ τον αγώνα. Σίγουρα αποτελεί μία έμπειρη λύση, μία εφεδρεία από τον πάγκο. Ο Σόνι Γουίμς επιστρέφει στην Ευρώπη ίσως στο καταλληλότερο περιβάλλον για έναν παίχτη με τα δικά του προσόντα, προκειμένου να τα αναδείξει στο παιγνίδι, δεδομένων των ελευθεριών που παρέχει το προπονητικό επιτελείο στους παίχτες. Θα μοιραστεί τη θέση στο ‘3’ με τον αξιόπιστο Σίλβεν Λάντσμπεργκ. Στο ‘4’ υπάρχει ο μεγάλος άτυχος της φετινής σεζόν για τη Μακάμπι, Κουίνσι Μίλερ, ο οποίος υπεβλήθη αρθροσκόπηση το πρωί της Δευτέρας όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο σύλλογος. Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο Αμερικάνος φόργουορντ τραυματίστηκε σοβαρά ενώ έπαιζε μπάσκετ με φίλους του σε γήπεδο των ΗΠΑ και η συγκεκριμένη εξέλιξη θα τον αφήσει εκτός για το μεγαλύτερο διάστημα της αγωνιστικής περιόδου 2016/17. Το αρχικό πλάνο ήθελε τον Μίλερ να αντιμετωπίζει το πρόβλημα του τραυματισμού του με θεραπευτική αγωγή αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και πλέον ο παίκτης θα ακολουθήσει στο Ισραήλ όλα τα μετεγχειρητικά στάδια και το απαραίτητο πρόγραμμα της αποθεραπείας. Παραταύτα ο Ντέβιν Σμιθ, άλλοτε παίχτης του Πανελληνίου, μπορεί να βοηθήσει, ουσιαστικά εκεί, μέχρι να γυρίσει ο Αμερικανός.
Η μεγάλη δύναμη της Μακάμπι αλλά και το μεγάλο στοίχημα της παράλληλα είναι η συνύπαρξη του δίδυμου Άιβερσον και Τσίρμπες στη θέση ‘5’. Ο Τσίρμπες στον Ερυθρό Αστέρα πήρε την ευκαιρία από την αποχώρηση του Μαριάνοβιτς, αναδείχθηκε ο καλύτερος παίχτης στον έλεγχο του χώρου στα 2-3 μέτρα μέσα στη ρακέτα, γεγονός που επιθετικά του έδωσε υψηλότατο βαθμό ευστοχίας στα δίποντα. Ο Άιβερσον είναι παίχτης με χαρακτηριστικά του γνωρίσματα να παίζει με δύναμη και να επιζητά τις επαφές στην άμυνα και την επίθεση. Kατεβάζει κατά μέσο όρο 5,7 ριμπάουντ ανά αγώνα, και κάνει 1 κόψιμο αντιστοίχως. Δύο παίχτες με όμοια πλεονεκτήματα, με σαφή αδυναμία την ταχύτητα στα πόδια, είναι σίγουρο πως θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στην επίθεση. Αμυντικά, λίγοι ψηλοί μπορούν να αναδείξουν τα προβλήματά τους, διότι η αθλητικότητα των υπόλοιπων παιχτών μπορεί να τους καλύψει, έχουν τον όγκο να ελέγξουν την περιοχή τους και σίγουρα οι άμυνες ζώνης θα τους “κρύψουν”, επαρκώς.
Ειδική αναφορά αξίζει να κάνουμε στο Βίκτορ Ραντ. Έπειτα από μία χρονιά στη Νίζνι προβιβάστηκε φέτος στη Μακάμπι. Στις αρχές του καλοκαιριού προτάθηκε και στον Ολυμπιακό αλλά μετά την αποτυχία με τη μετακίνηση του Οκάρο Ουάιτ, δεν αποκτήθηκε παίχτης για τη συγκεκριμένη θέση. Από τους πρώτους φιλικούς αγώνες παρουσιάζει προσαρμοστικότητα στις απαιτήσεις του προπονητή και γι’αυτό το λόγο μαζί με το Μόερμαν της Νταρουσάφακα, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν δύο από τις εκπλήξεις της φετινής χρονιάς. Είναι ιδιαίτερα καλός πάνω από τη στεφάνη,θα είναι μέσα στα περισσότερα εβδομαδιαία τοπ 10, ενώ διακρίνεται και για την άμυνά του στις αλλαγές όταν η επιτιθέμενη ομάδα επιλέγει το πικ ΄ν΄ρολ.
To ταλέντο της συγκεκριμένης ομάδας είναι πανθομολογούμενο, η διάθεση για γρήγορο και ελκυστικό μπάσκετ έχει φανεί από τους πρώτους της κιόλας φιλικούς αγώνες, με πολλές φάσεις να προέρχονται από προσωπικές φάσεις ένας εναντίον ενός. Δεν προβλέπεται από τα έως τώρα δεδομένα πορεία όπως η περσινή, ωστόσο, λόγω της νέας μορφής της διοργάνωσης και επειδή από την κατάκτηση του τροπαίου το 2014 έχουν αλλάξει πολλά, την κατατάσσουμε σύμφωνα με το δικό μας σύστημα αξιολόγησης στην έβδομη θέση.
Bonus tip: Η Μακάμπι μοιράζεται την τρίτη θέση με τον Παναθηναϊκό, στην επίσημη λίστα της Ευρωλίγκα με τις κατακτήσεις τροπαίων της, έχοντας έξι.