Home >> Sports >> Ο δρόμος των playoffs (Μέρος 3o)

Ο δρόμος των playoffs (Μέρος 3o)

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε οι δύο ομάδες, ο Ολυμπιακός (3ος) και η Έφες (6η) να αγωνιστούν την προτελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου και μετά από τρεις εβδομάδες να συγκρουστούν εκ νέου στην αρένα του Σ.Ε.Φ. Οι Πειραιώτες έχοντας μία σταθερή πορεία καθ’όλη τη διάρκεια του εξαμήνου κατάφεραν τον τελευταίο μήνα να κάνουν συντήρηση, να εντάξουν το Σπανούλη στη διαδικασία των αγώνων και να μοιράσουν το χρόνο συμμετοχής. Παράλληλα ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δοκίμασε σχήματα διότι είναι σίγουρα εκτός μάχης από τους δύο, ίσως και τρεις, αρχικούς αγώνες της σειράς ο Ματ Λοτζέσκι. Χαρακτηριστικό του διαγράμματος των ομάδων είναι το ότι αν χωρίσουμε την πρώτη φάση σε τρεις δεκάδες, ο Ολυμπιακός κατά τη διάρκεια των δέκα πρώτων αγώνων είχε ρεκόρ 6-4. Έπειτα συνέχισε με 8-2 και κατέληξε με 5-5. Αντιθέτως, η Έφες λόγω του νέου προπονητή, Περάσοβιτς, των νέων παιχτών και της νέας κατεύθυνσης άργησε να βρει τις βασικές της δομές και του κανόνες του κρηπιδώματος του επρόκειτο να στηριχτεί. Έτσι, οι Τούρκοι ξεκίνησαν με 5-5 ρεκόρ, ακολούθησε η δεύτερη δεκάδα με 4-6 και στο τέλος της διαδρομής διανύοντας εντυπωσιακά τα βήματα του τερματισμού ολοκλήρωσε με 8-2!

Ο Ολυμπιακός στο ματς του πρώτου γύρου είχε διαλύσει την Έφες στο ΣΕΦ και εκείνο το 90 – 66 πρέπει να έχει καθίσει πολύ άσχημα στον λαιμό του Περάσοβιτς, καθώς είναι μακράν η χειρότερη ήττα της ομάδας του στην κανονική περίοδο. Από την δεύτερη αγωνιστική της διοργάνωσης όμως, έχει περάσει πολύς καιρός και η Εφές πλέον είναι καλύτερη ομάδα, με περισσότερους επιθετικούς αυτοματισμούς, καλύτερη άμυνα και πολύ ατομικό ταλέντο.

Η Εφές έχει βρει πλέον τις ισορροπίες της με τον εκρηκτικό Ντέρικ Μπράουν να έχει αποκτήσει ηγετικό ρόλο από την θέση τέσσερα (13.1π και 5.6 ριμπ.), τον «δικό» μας Μπράϊαν Ντάνστον να τον υποστηρίζει ιδανικά (10.6π,. 6.3 ριμπ.) στο πέντε και τους Γκρέϊντζερ, Ερτέλ να ολοκληρώνουν το παζλ από την περιφέρεια προσθέτοντας μαζί σχεδόν 23 πόντους και 10 ασίστ κάθε βράδυ. Αν σε αυτή την εικόνα βάλουμε και δύο παίκτες που μπαίνουν εύκολα στην κατηγορία «αγοράζω εισιτήριο για να τους δω», τον εκπληκτικό αθλητή που ακούει στο όνομα Τάϊλερ Χάνικατ και τον καλύτερο Τούρκο παίκτη στην Ευρωλίγκα, τον Σέντι Οσμάν, τότε μπορούμε να εξηγήσουμε την βελτίωση της Εφες όσο περνάει ο καιρός…Τα εργαλεία υπήρχαν από την αρχή της περιόδου και από την ώρα που βρέθηκαν όλοι μαζί σε καλή κατάσταση ήταν θέμα χρόνου να έρθουν και τα αποτελέσματα.

Το βασικό χαρακτηριστικό του προσεχούς αντιπάλου των ερυθρολεύκων είναι ο γρήγορος ρυθμός που δίνει στο παιχνίδι και η ενέργεια που βγάζει στο παρκέ. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι η Έφες είναι τρίτη ομάδα στην διοργάνωση στον πίνακα αξιολόγησης πίσω από κολοσσούς σαν την Ρεάλ και την Έφες. Η έφεση της ομάδας του Βέλιμιρ Περάσοβιτς στον αιφνιδιασμό και το επιθετικό ριμπάουντ (σχεδόν 13, πρώτη στην Ευρωλίγκα) την βοηθούν να σκοράρει 85 πόντους κατά μέσο όρο και με τέτοιες επιδόσεις είναι λογικό μπορούν να νικήσουν οποιοδήποτε αντίπαλο.

Ο Ολυμπιακός, πριν τον αγώνα στη Μόσχα, είχε την καλύτερη άμυνα  καθώς δέχονταν μόλις 73.6 πόντους ανά αγώνα, ενώ είναι πρώτος και στον τομέα των ριμπάουντ συνολικά. Είναι φανερό ότι το ζητούμενο για τους ερυθρολεύκους βρίσκεται στην επίθεση, όπου υπάρχει θέμα τόσο στην λειτουργία, όσο και στην εκτέλεση.

Η τετράδα Σπανούλη, Πρίντεζη, Γκριν και Λοτζέσκι κουβαλάει το μεγαλύτερο βάρος και όταν κάποιος από αυτούς τους τέσσερις δεν παίζει, τότε η απόδοση της ομάδας δεν είναι σταθερή μέσα στο σαραντάλεπτο. Με δεδομένη την απουσία του Λοτζέσκι από τους πρώτους αγώνες ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έχει δύο επιλογές:

• Πρώτη λύση, να μεταφέρει τον Παπαπέτρου στο τρία όπου θα μοιράζεται την δουλειά με τον Παπανικολάου, με την ελπίδα ότι θα ξαναβρεί ο Ιωάννης τον ρυθμό του -όπως έδειξε στη Μόσχα-, καθώς είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό δεν έχει βοηθήσει την ομάδα ανάλογα με τις δυνατότητες του.

• Δεύτερη λύση είναι η …προσφυγή στα σχήματα με τρία γκαρντ (τρεις από τους: Μάντζαρη, Γκριν, Σπανούλη, Ουότερς να βρίσκονται ταυτόχρονα στο παρκέ), τακτική που έχει δοκιμάσει μέσα στην χρονιά ο κόουτς του Ολυμπιακού με καλά αποτελέσματα.

Άμεση συνέπεια της μεταφοράς του Παπαπέτρου στο τρία θα είναι το να αποκτήσει περισσότερο χρόνο και πιο σταθερό ρόλο στην ομάδα ο Δημήτρης Αγραβάνης ο οποίος συνεχώς κερδίζει χρόνο συμμετοχής με την προσήλωσή του στο πλάνο και την αμυντική του συνεισφορά στη λειτουργία της ομάδας.

Γενικώς, ο Σφαιρόπουλος έτσι κι αλλιώς έχει χτίσει μια ομάδα που παίζει πάντα σοβαρά και πειθαρχημένα, οπότε το μόνο που χρειάζεται πλέον είναι η στόχευση σε τομείς όπως η εκτέλεση με την συγκέντρωση και την αποφασιστικότητα στο μέγιστο βαθμό, όπως και η πιεστικότατη άμυνα που πρέπει να επιστρέψει, καθότι αγνοείται τον τελευταίο μήνα σε διάρκεια.

Εκτίμηση της πορείας της σειρά: 3-1, διότι ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει πως και εκτός έδρας παρουσιάζει ανθεκτικότητα και συγκέντρωση. Μόνο να μην γίνει κάποιο εντός έδρας στραβοπάτημα, δεδομένου ότι οι πέντε εφετινές ήττες είναι αρκετές…

*  Για τη συλλογή των στατιστικών στοιχείων, η στήλη χρησιμοποίησε τη βοήθεια των ιστοσελίδων: Euroleague.net και Inthegame.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *