Home >> Sports >> Ρόναλντ Γκόμεζ: Το “βουνό” του ΟΦΗ

Ρόναλντ Γκόμεζ: Το “βουνό” του ΟΦΗ

Βουνό στην επίθεση, βαρύ σέντερ φορ, παίκτης που σκόραρε 40 γκολ σε 87 αγώνες με τη φανέλα του ΟΦΗ ο Ρόναλντ Γκόμεζ, ο οποίος είδε το πρώτο φως της ζωής στις 24 Ιανουαρίου 1975, ώρα 02:00 στην Πουνταρένας (σημαίνει σημείο της άμμου) της Κόστα Ρίκα.

Κέρδισε την εμπιστοσύνη του Γκέραρντ 

Τον Ιούλιο του 1999 ο Ρόναλντ Γκόμεζ ταξίδεψε στην Ολλανδία, όπου ο ΟΦΗ πραγματοποιούσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του, προκειμένου να μπει στο μικροσκόπιο του πολύπειρου προπονητή Ευγένιου Γκέραρντ. Ο τεχνικός του ΟΦΗ άναψε το “πράσινο φως” και τη Δευτέρα 2 Αυγούστου ανακοινώθηκε η συμφωνία τριετούς διάρκειας μεταξύ των δύο πλευρών.

“Όταν ήρθα στο Έπε όπου προετοιμάζεται η ομάδα, έμεινα έκπληκτος από το περιβάλλον του ΟΦΗ και ήθελα να συνεχίσω την καριέρα μου σε αυτήν την ομάδα. Οι παίκτες αλλά και όλα τα μέλη της αποστολής με δέχθηκαν σαν να με γνώριζαν εδώ και πολλά χρόνια. Είμαι σίγουρος ότι μπορώ να βοηθήσω τον ΟΦΗ να πραγματοποιήσει τους στόχους του”, ήταν οι πρώτες του δηλώσεις από την Ολλανδία.

Με 16 στα 16 γκολ (!) έκανε τη διαφορά

Από το επίσημο ντεμπούτο του στις 12 Αυγούστου κόντρα στην Αναγέννηση Καρδίτσας για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, ο Κοσταρικανός φανέρωσε μέρος της αξίας του, καθώς, σημείωσε δύο γκολ. Στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος ήταν ασυγκράτητος, αφού σημείωσε 16 γκολ σε ισάριθμες συμμετοχές και εδραίωσε τον ΟΦΗ στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Η περίοδος αφλογιστίας

Για τον Ρόναλντ Γκόμεζ ακολούθησε περίοδος αφλογιστίας για τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο (μόλις ένα γκολ), όμως, με 19 γκολ σε 28 συνολικά εμφανίσεις, συνέβαλε τα μέγιστα για την κατάκτηση της τέταρτης θέσης που οδηγούσε στο Κύπελλο UEFA. Μεταξύ άλλων, ο Γκόμες έβαλε δύο γκολ στο 1-4 με τον Πανιώνιο, άλλα τόσα στο 1-2 με την ΑΕΚ, σημείωσε το νικητήριο στο εντός έδρας 2-1 επί του Ολυμπιακού, “πλήγωσε” δύο φορές τον Παναθηναϊκό στην ήττα με 3-4 και χάρισε τρεις βαθμούς με Σκόντα Ξάνθη, Καβάλα και Άρη. Σε περίοπτη θέση το τρομερό γκολ με την Προοδευτική στις 17 Οκτωβρίου του 1999, το οποίο αργότερα ψηφίστηκε μέσα στα 100 καλύτερα της επαγγελματικής Πρώτης Εθνικής, κατόπιν επιλογής της κρατικής τηλεόρασης.

Καθοριστικός στους αγώνες μπαράζ για την παραμονή

Το καλοκαίρι του 2000 άρχισαν να εμφανίζονται δημοσιεύματα που ενέπλεκαν τον Κοσταρικανό με τον Παναθηναϊκό, κυρίως εν όψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, όταν και θα άδειαζε μία θέση ξένου. Τελικά, ο Γκόμεζ παρέμεινε στον ΟΦΗ, επειδή ναι μεν ο μη κοινοτικός Μπλένταρ Κόλα άφησε την Παιανία, όμως οι “πράσινοι” προτίμησαν να στραφούν στον Ντέρεκ Μπόατενγκ της Καλαμάτας.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να έβαλε πέντε γκολ σε 10 παιχνίδια Κυπέλλου και άλλα δύο σε τρία ματς για το Κύπελλο UEFA, αλλά στον πρώτο γύρο της Πρώτης Εθνικής ήταν απελπιστικός, καθώς σημείωσε μόλις δύο τέρματα. Εντούτοις, αφυπνίστηκε στο δεύτερο μισό και στους αγώνες μπαράζ για την παραμονή κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα ήταν καθοριστικός. Αρχικά, σκόραρε στο 1-1 της κανονικής διάρκειας, τρεις εβδομάδες αργότερα σημείωσε το μοναδικό γκολ στο πρώτο ματς των μπαράζ, ενώ στις 17 Ιουνίου έβαλε το ένα από τα δύο (το άλλο ο Μάουρο) στο καθοριστικό 2-0 επί του συλλόγου της Ηπείρου.

“Μουντιαλικός” και άτυχος…

Ο κρητικός σύλλογος προέβη στη διετή επέκταση της συνεργασίας με τον Γκόμεζ τον Οκτώβριο του 2001, κάτι που σήμαινε ότι το συμβόλαιο θα είχε, πλέον, ισχύ μέχρι τον Ιούνιο του 2004.

“Ήταν απόφαση καρδιάς. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο κύριο Καζανάκη, ο οποίος με έπεισε να παραμείνω. Κυρίως, όμως, τον φανταστικό κόσμο του ΟΦΗ που όλα αυτά τα χρόνια με στηρίζει με την αγάπη του. Αυξάνονται οι υποχρεώσεις μου απέναντι στην ομάδα. Υπόσχομαι να μιλήσω στο γήπεδο και να δικαιώσω όλους αυτούς που με πίστεψαν”, δήλωνε μεταξύ άλλων μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Πράγματι, με 11 γκολ σε 19 αγώνες πρωταθλήματος και 12 σε 21 αν προστεθούν τα ματς του Κυπέλλου, ο Κοσταρικανός έκλεισε τη σεζόν με θετικό πρόσημο και προετοιμάστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας. Έβαλε γκολ στο 2-0 επί της Κίνας, έπαιξε σε όλο το ματς με την Τουρκία και είχε τη χαρά να παραβιάσει την εστία της μετέπειτα πρωταθλήτριας κόσμου Βραζιλίας στην ήττα με σκορ 5-2. Οι τέσσεις βαθμοί, όμως, δεν ήταν αρκετοί για τον ίδιο και τους συμπαίκτες του, καθώς η γειτονική χώρα συγκέντρωσε τον αντίστοιχο αριθμό και, μάλιστα, έφτασε μέχρι την τρίτη θέση της διοργάνωσης.

Η συγκεκριμένη ατυχία δεν ήταν η μοναδική για τον Γκόμεζ, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα υποβλήθηκε σε επέμβαση στο γόνατο, επέστρεψε νωρίτερα απ’ όσο έπρεπε στη δράση και υποχρεώθηκε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για νέο χειρουργείο τον Μάιο του 2003.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, τελικά, δεν τοποθετήθηκε μόσχευμα, αντ’ αυτού του έγινε ένας απλός καθαρισμός, με την επάνοδο να υπολογίζεται αρχικά σε διάστημα 3 έως 3,5 μηνών.

Στο μεταξύ, με δύο γκολ σε 18 ματς πρωταθλήματος, οι διοικούντες τον ΟΦΗ δεν έδειχναν ιδιαίτερα ζεστοί στο ενδεχόμενο εξάντλησης της τελευταίας σεζόν του συμβολαίου του.

Αρχικά, συμφωνήθηκε να μεταβεί για αποθεραπεία στην Κόστα Ρόκα, να του γίνει μείωση αποδοχών (είπε “ναι” ο παίκτης) και να επιστρέψει στον σύλλογο για την προετοιμασία, τελικά, όμως, το εκτός έδρας ματς της 13ης Απριλίου απέναντι στο Αιγάλεω έμελλε να αποδειχθεί το τελευταίο με την ασπρόμαυρη φανέλα.

Επόμενος προορισμός το Κουβέιτ

Η Αλ Καντίσιγια από το Κουβέιτ ήταν ο επόμενος προορισμός του, ωστόσο, δεν κατάφερε να στεριώσει στον Κόλπο. Παραχωρήθηκε δανεικός στη μεξικάνικη Ιραπουάτου και το 2004 επέστρεψε χώρα του και την Ντεπορτίβο Σαπρίσα. Με τον Βάλτερ Σεντένο, ο οποίος έπαιξε στην ΑΕΚ, πήρε Πρωτάθλημα και αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Σε 61 ματς, ο Ρόναλντ Γκόμεζ σημείωσε 13 γκολ.

Οι γέφυρες για επιστροφή στον ΟΦΗ

Το καλοκαίρι του 2009, όταν ο Γκόμεζ ήταν προπονητής στη δεύτερη κατηγορία με την Καρμελίτα, έριξε γέφυρες για επιστροφή του στον ΟΦΗ! Στην ουσία, είχε… αυτοπροταθεί στον Φανούρη Βατσινά, ο οποίος, τότε, αποτελούσε τον διοικητικό ηγέτη του συλλόγου. Από το περιβάλλον του προέκυπτε ότι ένιωθε έτοιμος να δοκιμάσει την τύχη του στο εξωτερικό και ως προπονητής και θεωρούσε τον ΟΦΗ ως ιδανικό “σκαλοπάτι”, καθώς κανείς δεν είχε ξεχάσει τα επιτεύγματά του ως ποδοσφαιριστής! Την επόμενη χρονιά και ενώ οι Ηρακλειώτες είχαν ήδη ανακοινώσει τον Γιώργο Παράσχο, δήλωνε ότι:  “Θέλω να προχωρήσω, έχω επιλογές από την Ευρώπη και ίσως να πάω και στην Ελλάδα. Αυτή η ομάδα μπορεί να είναι και ο ΟΦΗ. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την διοίκηση της ομάδας ωστόσο μπορεί να πάω και σε κάποια άλλη ομάδα από την Β’ Εθνική στην Ελλάδα”. Ωστόσο, η ομάδα της Κρήτης είχε ήδη βρει τον προπονητή της…

Τελικά… Γουατεμάλα

Τη σεζόν 2012-13, ανέλαβε να οδηγήσει στην πρώτη κατηγορία την Εσκαθουσένια, ωστόσο, δεν τα κατάφερε. To Φεβρουάριο του 2012 ουσιαστικά… ανακοινώθηκε από την Ντεπορτίβο Μικτλάν από τη Γουατεμάλα, αλλά τελικά το deal χάλασε, καθώς η διοίκηση της ομάδας δεν συμφωνούσε στο να του πληρώσει το τεχνικό επιτελείο του. Τελικά, πάντως, άφησε την Κόστα Ρίκα για τη Γουατεμάλα, όπου και το Σεπτέμβριο του 2013 ανέλαβε την Αλκόνες, αντικαθιστώντας τον Αργεντινό Πανιάγουα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *