Home >> Technology >> Οπερατέρ της ζωής

Οπερατέρ της ζωής

Η αναβίωση της σειράς ταινιών Space Jam, με το νέο κεφάλαιο, Space Jam: A New Legacy, χάρισε στο Λεμπρόν Τζέιμς τον τίτλο του χειρότερου ηθοποιού στο κόκκινο χαλί και σε εμάς την έμπνευση για το αράδιασμα σκέψεων που θα ακολουθήσουν!

Με λίγα λόγια, στην ταινία είναι ξεκάθαρη η μετάβαση από τον αναλογικό κόσμο των δύο προηγούμενων, στο ψηφιακό σύμπαν. Ο αλγόριθμος καθορίζει ένα λειτουργικό περιβάλλον μέσα στο οποίο πρωταγωνιστούν οι εφαρμογές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε χρήστη. Πλέον, τα ολογράμματα ξεφεύγουν από τις κλασικές νόρμες των παιχνιδιών και αυτό που έχει πρωτεύουσα σημασία είναι η διασκέδαση μέσω αλλοπρόσαλλων προσαρμογών και υπερφυσικών δυνατοτήτων με τη χρήση επαυξημένων δεξιοτήτων. Η ατομική βελτίωση της φτιαγμένης οντότητας στην οθόνη υπερβαίνει τα όρια και τους κανόνες όσων γνωρίζουμε και ήταν επιτρεπτά εντός των γραμμών. Το παιχνίδι αποκτά, αποκλειστικά, εξατομικευμένα χαρακτηριστικά.

Βάσει αυτών, είναι ξεκάθαρη η στόχευση πολλών κατασκευαστών να αναπτύξουν το συγκεκριμένο τομέα με τις διαδικτυακές επεκτάσεις και τα ανάλογα οφέλη όσο προχωρούν οι πίστες, με το ξεκλείδωμα επί πληρωμή, αφήνοντας τις παλαιότερες τάσεις για το συνολικό καλλωπισμό στο βασικό πακέτο, σε δεύτερη μοίρα. Σε βιντεοπαιχνίδια με αθλητικό περιεχόμενο, εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθείται η διαδρομή της ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας, όπως αυτή μας συστήθηκε πριν ένα χρόνο, τέτοιες ημέρες. Δηλαδή, αναζητείται ο απαραίτητος χώρος για διαφημίσεις, πολλαπλές δράσεις και αποκοπή φάσεων προς κατευθυνόμενη προώθηση. Σκοπός, παραμένει, ένα νεανικό κοινό το οποίο αδυνατεί ή δεν ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει χωρίς διαλείμματα ή περισπασμούς έναν αγώνα και παθιάζεται με περίτεχνες ενέργειες ή σύντομες παρουσιάσεις σε πλατφόρμες με ευρεία συμμετοχή.

Βέβαια, υπήρχαν και υπάρχουν και μερικά περισσότερο ένοχα μυστικά στην κανονικοποίηση της βίας μέσω της καθημερινής επαφής μαζί της. Ήδη, από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, παρουσιάστηκαν πολεμοχαρείς τίτλοι οι οποίοι υπόρρητα κατέληγαν στο χυδαίο συσχετισμό της Σοβιετικής Ένωσης με τη Ρωσία της πλουτοκρατίας και υιοθετούσαν, άκριτα και επικίνδυνα τη θεωρία του Παραπετάσματος με τις εκδικητικές τάσεις επιστροφής, με παράλληλη κάθαρση συμβόλων και μορφών της ναζιστικής θηριωδίας στον πλανήτη. Όσα δηλαδή, δεν πρόλαβε να κάνει το Βατικανό με τη γραμμή των αρουραίων (ratlines) τα κάνουν οι πλατφόρμες με ηρωικά και μεγαλειώδη προσωπεία φιλελεύθερης δημοκρατίας δικαιωματισμού σε μισθωτή δουλεία και ιδιωτικοποίησης των πάντων. Με παρόμοιο τρόπο, καθίσταται φυσιολογική η χρηματοδότηση στρατών ή παραστρατιωτικών οργανώσεων, με κρατική επικύρωση ή έστω, ανοχή.

Παιχνίδια αυτοκαταστροφής

Κοντινό πλάνο στην ανατολική Ουκρανία. Από τις κονσόλες στις μονάδες που ενεργούν στο πεδίο και από τις δύο πλευρές.  Οι Αζόφ, από τις καλύτερα εκπαιδευμένες ομάδες από τις Ηνωμένες πολιτείες (θα επανέλθουμε το προσεχές διάστημα) χτυπούν κτίρια και εγκαθιστούν τα τμήματά τους στις οροφές των πολυκατοικιών. Οι Ρώσοι, μισθοφόρους της Βάγκνερ. Από την άλλη, οι Αμερικανοί έχουν στείλει τη Μπλακ Γουότερ, γνωστή για τις θηριωδίες της στο Ιράκ, με 17.000 εθελοντές στην ουκρανική επικράτεια. Έτσι, προκύπτει η επιλεκτική ευαισθησία της κοινής γνώμης στη δύση συγκριτικά με την Υεμένη, το Χαλέπι, την υποσαχάρια Αφρική, το διαρκές έγκλημα στη λωρίδα της Γάζας.

Αυτό που καλείται ψευδεπίγραφα δύση για να παρουσιαστεί μια ενιαία γραμμή, απότοκο της προσπάθειας αποκατάστασης των συνεταιριστικών τάσεων του Διαφωτισμού, έχει τρεις ταυτότητες και δύο υποταυτότητες. Αναλυτικότερα, έχουμε το δίπολο Ουάσιγκτον-Λονδίνο (ότι ήταν η Αθήνα για τη Ρώμη), δεύτερη είναι η ΝΑΤΟϊκή ταυτότητα και τρίτη η ευρωενωσιακή. Όλες υπό το ιμπεριαλιστικό, πολυχασμικό πλαίσιο.

Οι μέρες λιώνουν σαν το χιόνι

Μέχρι τις 31/12/2022 θα έχουν μειωθεί κατά 2/3 οι εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής. Με αυτόν τον τρόπο, εξαιτίας του υψηλού καταναλωτικού επιπέδου των πολιτών, οι ΗΠΑ, έβγαλαν εκτός παιχνιδιού τους άμεσους ανταγωνιστές τους. Το 2020 οι ΗΠΑ είχαν τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου. Ακολουθούσε η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, στην κορυφή της λίστας ήταν η Ρωσία και ακολουθούσαν το Ιράν, το Κατάρ και έπειτα οι ΗΠΑ. Βλέπουμε λοιπόν, σκληρό, ανελαστικό, ανταγωνισμό ο οποίος δεν περιορίζεται στο οικονομικό επίπεδο.

Την προηγούμενη πενταετία στις ΗΠΑ συνέβη ένα οικονομικό θαύμα. Εκ του μηδενός είδαμε μια επενδυτική έκρηξη στην αγορά του υγροποιημένου αερίου και τις εξαγωγές του. Εκπαραθυρώθηκαν βίαια, το Κατάρ και η Αυστραλία. Η επιθετική πολιτική, με το μαστίγιο του εμπάργκο, ξεκίνησε επί προεδρίας Τραμπ όταν σε μορφή τελεσιγράφου επέβαλε το αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες αλλιώς απειλούνταν με οικονομικές κυρώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία και στη βιομηχανία τροφίμων αφού επικαλείτο το εμπορικό έλλειμμα της αυτοκρατορίας. Παράλληλα, στη Γερμανία, οι Πράσινοι, όπως το 1999 νομιμοποίησαν την πρώτη έξοδο από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο του γερμανικού στρατού προς τη Γιουγκοσλαβία, έτσι και τα Χριστούγεννα του 2021 αύξησαν τις αντιθέσεις τους σχετικά με τη μετάβαση, έτοιμο προς χρήση από το Νοέμβριο (Νord Stream 1,2) της ηπείρου στα πράσινα καύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες οι οποίες, κατά τους ίδιους, δεν θα ήταν συμβατές αν λειτουργούσε και ο δεύτερος αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία με τερματικό σταθμό τη Γερμανία.

Κατά συνέπεια, το φθηνό ρωσικό αέριο θα φύγει από την ήπειρο, θα ανοίξει, όπως ήδη συμβαίνει, αγορές στην Ασία (Κίνα, Ινδία) και τη Λατινική Αμερική. Η μέση διαφορά της τιμής είναι 10-20% υψηλότερη υπό κανονικές συνθήκες. Μεγάλες, ενεργοβόρες εταιρείες, ιδίως εκείνες του αλουμινίου θα έχουν προβλήματα τροφοδοσίας ενέργειας εξαιτίας του μεγάλου κόστους αγοράς. Κάτι τέτοιο, επηρεάζει σε δύο επίπεδο. Το ένα είναι ο αριθμός όσων απασχολούνται σε αυτές και το δεύτερο έχει να κάνει με όσους εργάζονται στην αλυσίδα αξίας που συνοδεύει την παραγωγή τους. Ήδη, τα εργατικά συνδικάτα της Γερμανίας προβλέπουν ύφεση της τάξης του 6% για το τρέχον έτος, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Το λόμπι των βιομηχάνων, πάντως, λέει να σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά!

Λαγνουργίες

Μα καλά θα αναρωτηθείτε, μπορούν να γίνουν τέτοιες ζυμώσεις σε παιχνίδια που αποσκοπούν αφενός στην κερδοφορία και αφετέρου στο να κρατούν τους χρήστες όσες περισσότερες ώρες μπορούν, σε σύνδεση μέσα σε ένα προπληρωμένο κόσμο με αντιπροσώπευση από τα χειριστήρια; Οι βεβαιότητες δεν ταιριάζουν εδώ, αλλά μια σύγκριση με προγράμματα του κινηματογράφου, πολεμικού περιεχομένου, πιθανώς, να σας πείσει.

Το 2017, οι συγγραφείς Τομ Σέκερ και Μάθιου Άλφορντ εξέδωσαν το βιβλίο «National Security Cinema», στο οποίο αποκάλυπταν την έρευνά τους σε αρχεία της CIA, για την επιρροή που είχε η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε περισσότερες από 800 κινηματογραφικές ταινίες και 1000 τηλεοπτικές σειρές.

Και μπορεί κάποιες από τις ταινίες να είναι αναμενόμενες, όπως το Top Gun, το Zero Dark Thirty, και οι ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Ποιος δε θα περίμενε ότι το Πεντάγωνο έχει βάλει το χεράκι του σε ταινίες που εξυμνούν τον ρόλο των ΗΠΑ στο διεθνές στερέωμα και απεικονίζουν ως κακούς, πάντα τους ίδιους μελαμψούς, Ρώσους, ή Κινέζους;

Η έρευνα του  Spy Culture έδειξε πως το Πεντάγωνο και πιο συγκεκριμένα ο Φιλ Στραμπ, επικεφαλής του γραφείου σύνδεσης με το Χόλιγουντ στο αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας από το 1989, δεν έχει πρόβλημα να επηρεάσει την παραγωγή ταινιών που, φαινομενικά τουλάχιστον, δεν προσφέρουν κάτι στο πλέξιμο εγκωμίου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, όπως το Karate Kid 2 και το Pitch Perfect 3.

Κατακλείδα του σημερινού σημειώματος. Τρεις Αμερικανοί Πρόεδροι κατάφεραν να κρατήσουν ένα μυστικό για περίπου έξι χρόνια. Όπως αποκάλυψαν στα τέλη Ιανουαρίου 2022, πέντε πρώην αξιωματούχοι υπηρεσιών πληροφοριών, η CIA εκπαιδεύει από το 2015 ομάδες Ουκρανών παραστρατιωτικών σε αμερικανικό έδαφος.

Η σημαντικότερη πτυχή της αποκάλυψης όμως, την οποία επεσήμανε ο συγγραφέας Μπράνκο Μάρκετιτς στο αμερικανικό περιοδικό Γιάκομπιν, είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα οι μαθητές της CIA είναι νεοναζί. Το 2015, όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα έδωσε το «πράσινο φως» στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, γερουσιαστές ενέκριναν νομοσχέδιο που επέτρεπε την παροχή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία υπό τον όρο, όμως, να μην καταλήξουν τα χρήματα στο διαβόητο ναζιστικό τάγμα Αζόφ.

Ύστερα όμως από πιέσεις του Πενταγώνου ο συγκεκριμένος όρος απομακρύνθηκε με τροποποίηση του νόμου. Το τάγμα Αζόφ είχε στο μεταξύ ενταχθεί επισήμως στην εθνοφρουρά της Ουκρανίας γεγονός που προσέφερε και θεσμική κάλυψη σε μια αμιγώς ναζιστική ομάδα ένοπλων παραστρατιωτικών.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ μαζί με τον Καναδά ήταν οι δυο χώρες που από το 1946 υποδέχθηκαν τη συντριπτική πλειονότητα των Ουκρανών συνεργατών των ναζί – μεταξύ των οποίων τα μέλη της 14ης Μεραρχίας των Waffen SS της Γαλικίας, που ευθύνονται για την εξόντωση χιλιάδων Εβραίων. «Ένας τρόπος για να εισέλθεις στον Καναδά», έλεγε χρόνια αργότερα ο ιστορικός Ίρβινγκ Αμπέλα «ήταν να δείξεις ότι έχεις τατουάζ των SS και συνεπώς ήσουν αντι-κομμουνιστής». Τα παιδιά και τα εγγόνια των δοσίλογων Ουκρανών έφτασαν να καταλάβουν θέσεις κλειδιά στην καναδική κοινωνία και τον κρατικό μηχανισμό ενώ στις ΗΠΑ αποτέλεσαν τον πυρήνα ενός ρεύματος ιστορικού αναθεωρητισμού, που θέλησε να ξαναγράψει την ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.

Το 2014 πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία εκδήλωση συμπαράστασης για τη δολοφονία δυο χρυσαυγιτών στην Αθήνα ενώ ένα χρόνο νωρίτερα αντιπροσωπεία του ακροδεξιού κόμματος Svoboda είχε επισκεφθεί την Κύπρο για το αδερφό κυπριακό κόμμα ΕΛΑΜ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *