Home >> Sports >> Στην Κερκίδα: Ολυμπιακός vs Άστον Βίλα

Στην Κερκίδα: Ολυμπιακός vs Άστον Βίλα

Την άνοιξη αν δεν την βρεις τη φτιάχνεις

Ο Φερνάντο Πεσσόα γράφει στο Βιβλίο της Ανησυχίας, από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια: Λατρεύουμε την τελειότητα, επειδή δεν μπορούμε να την έχουμε. Αν την είχαμε, θα την απορρίπταμε. Η τελειότητα είναι απάνθρωπη εφόσον η ανθρωπότητα είναι ατελής.

Σημειώσεις και σχόλια κατά τη διάρκεια ή μετά τον αγώνα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

9/5/2024, 22:00, τελικό αποτέλεσμα: 2-0

Με τα δάκρυα στα μάτια να αναβλύζουν από την αστείρευτη πηγή της μνήμης για εκείνους που έφυγαν, πρόσφατα, και δεν πρόλαβαν την πυρακτωμένη λάβα της Πέμπτης αλλά και από εκείνους τους αγαπημένους ήρωες του παρελθόντος που βρέθηκαν μαζί για μια βραδιά μυθολογίας, όπως οι Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς, Κοβάσεβιτς, Αλεξανδρής και τους άλλους από την Ιβηρική όπως ο λατρεμένος Ερνέστο και ο υπέροχος Φουστέρ, εμείς θα προσπαθήσουμε να μείνουμε στο αγωνιστικό κομμάτι. Κομμάτι δύσκολο με τις απουσίες στο μακρύ αγώνα αντοχής. Tο φιλί που πλένει το κακό. Άλλωστε τίποτα δεν συμβαίνει αν πρώτα δεν ονειρευτούμε!

Ή αλλιώς: Ακόμη κι αν αυτοί που θέλαμε δε γίναμε ακόμη κι αν αυτοί που ήμασταν δε μείναμε. Είμαστε ακόμα εδώ, είμαστε ακόμα εδώ!

1) O Έμερι ετοίμασε ένα τακτικό τρικ διαφοροποίησης στον αγώνα του Φαλήρου. Έπαιξε με τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Εξ αυτών, ο Πάου Τόρες ήταν ο μεσαίος με σκοπό και εμφανή στόχο να βοηθήσει στην αρχική ανάπτυξη χωρίς να χαθεί η μπάλα σε επικίνδυνους χώρους. Εκεί, δηλαδή, που βρήκε πεδίο ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ. Οι Τόρες, Κόνσα και Μακγκίν, σε τρίγωνο, ήταν οι βασικοί δημιουργοί από την πίσω ζώνη. Συνακόλουθο ήταν να πάρουν πλάτος και ύψος στο γήπεδο οι Digne και Κας. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός πίεσε τόσο καλά και ασφυκτικά στην αρχή της αναμέτρησης που δεν άφησε περιθώρια εφαρμογής και αιφνιδιασμού. Οι Ντιαμπί, Μπέιλι από την έναρξη άφησαν την πλάγια γραμμή και ήρθαν κοντά στον Γουάτκινς. Επομένως, ο Ιμπόρα είχε το ρόλο του σύρτη μεταξύ κεντρικών αμυντικών και μεσαίας γραμμής.

2) Μετά το πρώτο πεντάλεπτο η Άστον Βίλα πήρε μέτρα στο γήπεδο και ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε την συνθήκη με την αντεπίθεση από φοβερή μπαλιά του Φορτούνη στον Ποντένσε. Κάθετη στο ανέβασμα του Κίνι, παράλληλο γύρισμα και γκολ από τον Ελ Κααμπί (Θα πει κανείς τι πιο σύνηθες!).

3) Στη συνέχεια, όπως είναι λογικό, η Βίλα είχε τους χώρους πιο πάνω, κοντά στο μεσαίο μπλοκ. Το ότι πίεζαν ψηλά οι Άγγλοι φάνηκε από τις φορές που παίζοντας στην ευθεία, έβγαλαν οφσάιντ τον Μαροκινό φορ. Ταυτόχρονα, οι τέταρτοι στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ είχαν και τον έλεγχο της μπάλας με τον Ολυμπιακό όμως να έχει κλείσει πολύ καλά τις κάθετες με μοναδικό λάθος ένα φάουλ έξω από την περιοχή. Οι ερυθρόλευκοι προσπαθούσαν με άμεσες μεταβιβάσεις προς την επίθεση να αποφύγουν τα ενδεχόμενα λάθη στο κέντρο του γηπέδου ενόσω η αμυντική τετράδα θα ανέβαινε προς τα πάνω για να είναι κοντά οι γραμμές. Έτσι σιγά σιγά έφυγε το ημίχρονο.

4) Το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου κυμάνθηκε στο ίδιο τέμπο χωρίς να απειλείται ιδιαίτερα ο Ολυμπιακός. Ίσα ίσα στην αρχή πετούσαν την μπάλα πλάγιο οι της Βίλα, αν και έστρεψαν την προσοχή τους στο χτίσιμο επιθέσεων από την πλευρά του Κίνι φέρνοντας τον Κας με τον Μακγκίν από εκεί για να ανεβάσουν στις απομονώσεις τον Μπέιλι, πιθανώς σημάδι ότι δεν έβγαινε το σχέδιο ή η αυτοπεποίθηση έβαινε μειούμενη. Όσο περνούσε η ώρα τόσο πλησίαζε η πρόκριση στον Ολυμπιακό, σε ασπρόμαυρα (99 χρόνια) και, πάντοτε, ερυθρόλευκα πλάνα!

5) Και ύστερα αντί για τις μέλισσες ήρθε το 78′. Βαθιά μπαλιά στην άμυνα της Άστον Βίλα. Μοναδικό, σήμα κατατεθέν, το πάρσιμο με το κεφάλι από τον Ελ Κααμπί και σε αντίθεση με τον συμπαθή Κόλο Μουανί, ο φετινός πρώτος σκόρερ του Κόνφερενς Λιγκ πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του Μαρτίνεθ.

6) Στο 73′ και έως ότου αντικατασταθεί ο Ιμπόρα λειτουργούσε άψογα σαν τρίτος στόπερ και μαξιλαράκι αποσυμπίεσης με ανοίγματα στα πλάγια.

7) Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους, θα έφευγαν τα σύννεφα φαντάσου αν κινούσες λίγο τα φτερά σου! Νευρικό ποδόσφαιρο από τους Άγγλους, ροκάνισμα του χρόνου από τους παίκτες του Μεντιλίμπαρ και…φρ φρ φρ… ΟΠΑΠ Αρένα Here we Come!

Στα επιμέρους

Ατομικά θα σταθούμε, από τον Ολυμπιακό, στον Ιμπόρα ο οποίος λοιδορήθηκε αρκετά από τους προπονητές της εξέδρας το καλοκαίρι ως μιζαδόρος (ο άνθρωπος με τα τέσσερα Γιουρόπα Λιγκ). Προχθές, σε ημιτελικό κυπέλλου Ευρώπης ήταν αλάνθαστος στο κέντρο, έκοψε και 2-3 παράλληλες μέσα την περιοχή και γενικά δάγκωνε αντιπάλους και παρακινούσε με την ενέργειά του τους συμπαίκτες του. Χαρακτηριστική είναι η φάση που κερδίζει την μπάλα στην περιοχή του Ολυμπιακού και διώχνει Ρέτσο και Κάρμο αποπνέοντας ηρεμία και σιγουριά.

Από εκεί και πέρα ο Τσικίνιο ο οποίος είναι πραγματικό κομπιουτεράκι και κατά την άποψη των υπογραφόντων, παρά την υφέρπουσα υπερβολή, έχει έξι πνεύμονες! Προφανώς, στρέφουμε τον προβολέα και στον Ελ Καάμπι γιατί είναι, σχεδόν, ακατόρθωτο να βάλεις 5 από τα 6 γκολ του Ολυμπιακού σε ομάδα του νησιού!

Για το τέλος κρατάμε την απαιτούμενη αναφορά στον Παναγιώτη Ρέτσο. Ο οποίος σε δύο παιχνίδια με μεγάλη κρισιμότητα υπέπεσε σε μόλις ένα σοβαρό λάθος. Απολύτως αναμενόμενο εξαιτίας της δυσκολίας των δύο αγώνων. Ποιο ήταν αυτό; Το χθεσινό που πήγε να κάνει ντριπλά στο κόρνερ με συνέπεια να την χάσει και να απειληθεί η περιοχή του Ολυμπιακού. Κοντά στη λήξη δε, έκανε και το περιβόητο πέρασμα-ρουλέτα του Ζιντάν!

Μεγάλο κέρδος της νύχτας η συμμετοχή του Απόστολου Αποστολοπούλου και το θάρρος του Βάσκου προπονητή να τον προτιμήσει αντί να μπερδέψει την ομάδα στην αλλαγή του Κίνι. Επιπρόσθετα, ήταν καθοριστική για το τώρα και το μέλλον η σταθερότητα του Τζολάκη.

Από την Άστον Βίλα των 700 εκατομμυρίων χρηματιστηριακής αξίας, ξεχώριζε σαν την μύγα μέσα στο γάλα ο Μακγκίκ ο οποίος με την απλότητα στην καθοδήγηση της ομάδας του, έδειξε πως ανήκει στο πρώτο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Σε παρόμοια κατηγορία ή έστω στο μεταίχμιο αυτής και ο Πάου Τόρες.

Συμπέρασμα

Οι παίκτες της Άστον Βίλα δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τη μπάλα ανάμεσα στις γραμμές με εκφραστή τον Μακγκίν και να φτιάξουν φάσεις με τους τρεις κοντά στην περιοχή. Ο Ιμπόρα έδινε τη δυνατότητα στο Ρέτσο, κυρίως, να βγαίνει πολύ επιθετικά στο μαρκάρισμα γιατί τον κάλυπτε και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός του Μεντιλίμπαρ πέτυχε αυτό που πριν από ακριβώς τρεις μήνες φαινόταν ακατόρθωτο. Να αμυνθεί με ασφάλεια σε χαμηλά μέτρα και μέσα στην περιοχή του χωρίς πανικό και ηττοπάθεια. Ο Βάσκος προπονητής που σε κάθε γύρο και νοκ άουτ ματς δείχνει σαν να γνωρίζει, μαθαίνοντας, καλύτερα το υλικό που έχει στα χέρια, παρουσιάζει ένα σύνολο με σύγχρονες ποδοσφαιρικές αρχές- 29 ανακτήσεις της μπάλας στον επαναληπτικό-, καλή κατεύθυνση, βελτίωση, ποιότητα στη μεταφορά της μπάλας και διάβασμα του αντιπάλου με αξίες την επιλογή της επιβολής και πασπαλίσματα πονηράδας!

Άμλετ: Συμβουλές πατέρα προς το γιο. Μιλάει ο Πολώνιος. “Όλους να ακούς, σε λίγους να μιλάς, δέξου τη γνώμη όλων, τη δική σου δίνε τη με φειδώ. Ούτε να οφείλεις ούτε να δανείζεσαι. Οι οφειλές σκοτώνουν τη φιλία και την οικονομία ο δανεισμός. Πάνω απ’όλα να είσαι αληθινά αυτός που είσαι. Και είναι σίγουρο, όσο η νύχτα ακολουθεί τη μέρα ότι κανέναν δεν θα εξαπατήσεις”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *