Home >> Sports >> Φούσκες στον ουρανό

Φούσκες στον ουρανό

Ασφαλής τρόπος για να αντιληφθείς την πρόοδο είναι να παρακολουθείς πώς παίζεται το ποδόσφαιρο στα προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Βέβαια, ακολουθούν τα οικονομικά μεγέθη, ο αντίκτυπος στον κοινωνικό ιστό, οι ενώσεις κλάδων της βιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών, του στοιχήματος, των αεροπορικών εταιριών και των διαδικτυακών εφαρμογών.

Αγγλικό πρωτάθλημα

Αφού αναλύσαμε, διεξοδικώς, το σχηματισμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και τη Μπάγερν Μονάχου σε κείμενο για τον όμιλο του Ολυμπιακού, σειρά παίρνει η πρωταθλήτρια Σίτι, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Λίβερπουλ, η Τσέλσι και η Άρσεναλ.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα πρέπει να δουλέψει την ομάδα του για το προσεχές διάστημα δίχως τους Μεντί, Λαπόρτ και Στόουνς, με πειραματισμούς και αμυντικούς μέσους να γίνονται κεντρικοί αμυντικοί. Ήδη, αυτό της κόστισε στην αναμέτρηση με τη Νόριτς όπου και αναδείχτηκαν όλες οι αδυναμίες. Ωστόσο, μετά τη χρονιά καριέρας του Μπερνάρντο Σίλβα, επέστρεψε σε γκολ, τελικές πάσες και μεταφορά μπάλας, ο Ντε Μπρόινε. Μαζί με τους Στέρλινγκ και Αγκουέρο φτιάχνουν μια τρομακτική τετράδα. Προσθέστε σε αυτούς και το Ζεσούς και Σίλβα και φτιάξτε την εικόνα. Από το Φεβρουάριο, αναμένεται να επιστρέψει και ο Σανέ.

O Άλισον οσονούπω επιστρέφει στη δράση, ο Κεϊτά γύρισε στον αγώνα του Λιγκ Καπ όπως και ο Τσάμπερλεϊν. Η τριάδα Μανέ, Σαλάχ, Φιρμίνιο μαζί με τον Φαμπίνιο και τον Φαν Ντάικ είναι οι πυλώνες και το 6/6 η φυσική συνέχεια της ανάπτυξης του σχεδίου με τον Κλοπ στη διαχείριση. Μοναδικό πρόβλημα έως τώρα, η δυσκολία για σωστή κυκλοφορία της μπάλας στο διάστημα όπου η Τσέλσι πίεσε για να ισοφαρίσει τον αγώνα της προηγούμενης Κυριακής.

H απαγόρευση μεταγραφών λειτουργεί ευεργετικά για την Τσέλσι του Λάμπραντ, κατά κύριο λόγο. Σε έξι αγωνιστικές έχει φτιάξει 11 καθαρές ευκαιρίες για γκολ και έχει πετύχει μόλις δύο. Η παρουσία του Καντέ δεν αρκεί. Η άμυνά της είναι προβληματική. Φαίνεται ανεπάρκεια στην αναχαίτιση μέσα στην περιοχή και το άγχος οδηγεί σε αντιδράσεις χαμηλού επιπέδου. Ο κανόνας, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, είναι να πετυχαίνει περισσότερα γκολ απ’όσα θα δέχεται. Πάντως, τόσο για την Τσέλσι όσο και για τη Σίτι, είναι παράδοξο να τιμωρούνται οι ομάδες για προσέγγιση νεαρών ποδοσφαιριστών, οι οποίοι τελικά δεν έπαιξαν δευτερόλεπτο με αυτές. Μέχρι στιγμής, εκτός έδρας παρουσιάζεται περισσότερο συγκεντρωμένη και με μεγαλύτερο έλεγχο συγκριτικά με ότι γίνεται στο Λονδίνο.

Ο Νταβίντ Λουίς αποκτήθηκε για να γίνει ο στυλοβάτης της άμυνας. Ο Θεμπάγιος για την προοπτική και την ποιότητα. Ο Πεπέ με τα βάγια, ούσα η ακριβότερη μετακίνηση για τους κανονιέρηδες, από τη Λιλ. Η αφέλεια και οι κακές τοποθετήσεις στο αμυντικό σκέλος, μετατρέπονται σε χτυπητές αδυναμίες. Ο Μικχιταριάν έφυγε για να βρει χώρο στη Ρόμα, Ο Εζίλ γίνεται στόχος ρατσιστών, η ικανότητα του Λακαζέτ πρωταρχικά και του Ομπαμεγιάνγκ δευτερευόντως, μπορούν να ανατρέψουν μια δύσκολη κατάσταση όπως για παράδειγμα με την Άστον Βίλα, αλλά η αστάθεια οριοθετεί ως ταβάνι την τέταρτη θέση.

Ιταλικό πρωτάθλημα

Η πρωταθλήτρια Γιουβέντους, μέσω δήλωσης του προπονητή της, έβαλε χαμηλά τον πήχη αναφορικά με το στόχο του Τσάμπιονς Λιγκ, αναφέροντας πως οι αγγλικές ομάδες είναι πολύ πιο μπροστά. Ο Μαουρίτσιο Σάρι, ίσως λειτουργώντας αποσυμπιεστικά, μέχρι στιγμής παρουσιάζει ένα σύνολο το οποίο δε χάνει όταν πρέπει, παίρνει ισοπαλία όταν οι δείκτες είναι αρνητικοί για εκείνο, και νικά στο όριο ακόμη και απέναντι στη Μπρέσια. Η εποχή του εξουσιαστικού χαρακτήρα τελείωσε, νέα στοιχεία προσόντων έχουν αφαιρέσει τη σκληράδα από τη μεσαία γραμμή. Ο Ντε Λιχτ και ο Μπονούτσι με το Μπενατιά προσπαθούν να βρουν δέσιμο, ο Ιγκουαίν είναι ο πιο φορμαρισμένος παίχτης, οπότε δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά αυτό το διάστημα, και οι δοκιμές με Ράμσεϊ, Ραμπιό, Κεντίρα, Πιάνιτς, Ματουιντί και Μπερναντέσκι δείχνουν πως η χημεία αναζητείται.

Ο Μανωλάς πήγε για να φτιάξει το καλύτερο δίδυμο στην ιστορία της ομάδας με τον Κουλιμπαλί. Ο Αντζελότι παραμένει για δεύτερη χρονιά στον πάγκο. Η ευχή παραμένει να μην υπάρξουν μακροχρόνιες απώλειες στο ρόστερ τύπου Μίλικ. Ο Λοζάνο αποκτήθηκε για να δώσει άλλη εμβέλεια στην επίθεση μαζί με το Μέρτενς, ενώ οι υπόλοιποι συντελεστές παραμένουν απαράλλαχτοι. Πέρυσι, έχασε την πρόκριση στους “16” του Τσάμπιονς Λιγκ στο δεύτερο ημίχρονο στο Άνφιλντ. Φέτος, ηττήθηκε από την Κάλιαρι και έχει τριβές με τις δημοτικές αρχές για τα αποδυτήρια του Σαν Πάολο.

O άλλοτε αμφισβητίας και πολέμιος έγινε προπονητής. Ο Κόντε έχει την Ίντερ στην κορυφή με πέντε νίκες. Οι πρώτοι αγώνες είχαν τύχη καθώς τα γκολ μπήκαν με σουτ εκτός περιοχής. Η επικράτηση στο νότο με αντίπαλο τα ρατσιστοειδή της Κάλιαρι και η ένταξη του Λουκάκου στη μηχανή ήταν η αρχική ένδειξη. Η τριάδα στην άμυνα η βασική ντιρεκτίβα. Η υπερηχητική εμφάνιση με τη Μίλαν, η επιβεβαίωση της βελτίωσης. Η νίκη με τη Λάτσιο και η εικόνα του Μπαρέλα, εμφανίζει το δόκιμο και το ανθεκτικό της προσπάθειας. Αναμένεται η πλήρης ένταξη του Σάντσες και η συνύπαρξη με το Λαουτάρο Μαρτίνεθ σε αγώνες με χώρο.

Γερμανικό πρωτάθλημα

Το ημερολόγιο των υποχρεώσεων είχε σημειώσει πως απέμενα τρεις αγώνες να απομένουν για τη λήξη της περσινής σεζόν στη Μπουντεσλίγκα με τις Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ να έχουν διαφορά μόλις δύο βαθμών και το φινάλε της περιόδου. Η Μπάγερν το πήρε, ο Κόβατς αμφισβητήθηκε, η παλαιά φρουρά είτε κρέμασε τα παπούτσια είτε μετακινήθηκε στη Βεστφαλία είτε βρέθηκε να αναζητά το ελιξίριο της φρεσκάδας στην αγκαλιά του υπ’ατμόν Μοντέλα και τη Φιορεντίνα. Η Ντόρτμουντ κέρδισε την πρώτη ύλη. Ο Αλκάθερ πρόσφερε τη φερεγγυότητα όμοια με εκείνη του Γκαμπονέζου προκατόχου του στην κορυφή. Ο Σάντσο είναι αποκάλυψη, πηγή γκολ, δίνει πλάτος, είναι αιχμή των αντεπιθέσεων και ταραχοποιός για το κάθε αντίπαλο μπακ. Οι Βίτσελ, Χακίμι και Ρόις είναι ο ζυγός. Ο Σουλτς από τη Χόφενχάιφ, το ερωτηματικό. Ο Τερ Στέγκεν κράτησε τη Μπαρτσελόνα και γλίτωσε την καθολική επίθεση των Γερμανών. Η αστάθεια στις εκτός έδρας αναμετρήσεις με Ουνιόν Βερολίνου και Αίντραχτ, έφερε κλυδωνισμούς δεδομένου ότι η φετινή Μπάγερν αναζητά ταυτότητα αλλά δε σπαταλά βαθμούς, ενώ η Λειψία, όπως συνηθίζει ξεκινάει κάθε χρόνο με δυναμική.

Ισπανικό πρωτάθλημα 

Χειρότερη αρχή από το 1992. Ο προπονητής Ερνέστο σε συνεχή κρίση. Ο Νεϊμάρ κεντρικό θέμα τριών μηνών. Ο Γριεζμάν σε περίοδο προσαρμογής σε άλλο ποδοσφαιρικό μοτίβο, με λιγότερη συμμετοχή στην άμυνα και περισσότερο βάρος σε ανάπτυξη και τελειώματα. O Mέσι, μετά την καταπόνηση και την υπερεξάντληση των προηγούμενων χρόνων στο κυνήγι των ρεκόρ και στην κατάρριψη κάθε λογικής αλλά και εξάρτησης της ομάδας σε μείζονα βαθμό από εκείνον, σε διαρκείς τραυματισμούς. Ο Κουτίνιο δεν ταίριαξε και βγήκε εκτός. Ο Αρτούρ μονιμοποιείται. O Nτε Γιονγκ αφού διαφημίστηκε, πρέπει και να αφομοιωθεί από το περιβάλλον. Ο Σουάρες δεν σκοράρει εκτός έδρας. Ο Ράκιτιτς, όπως αντίστοιχα και ο Μόντριτς ομοιάζουν με λεμονόκουπες και η αναζήτηση ηρώων φορτώνει τον άγουρο Φατί με περισσότερες ευθύνες. Ωστόσο, καλύτερα τώρα η αναταραχή παρά το Μάρτιο. Άλλωστε στόχος είναι η διάκριση και ο τελικός του Ιουνίου.

Συγκέντρωση, συνέπεια, συνέχεια. Αλλιώς, Ατλέτικο Μαδρίτης. Mε διαφορά ενός βαθμού, οι δύο ομάδες της ισπανικής πρωτεύουσας, συγκρούονται το Σάββατο. Ο άμυαλος Μοράτα, λόγω αποβολής με τη Μαγιόρκα θα απουσιάσει. Ο Ζοά Φέλιξ, η δαπανηρή κίνηση του θέρους, στο βάπτισμα του πυρός. Ολότελα διαφορετικό το κέντρο της άμυνας αφού ούτε ο Μιράντα ούτε ο Γοδίν φορούν πλέον τη φανέλα με τα κόκκινα και τα λευκά. Σάβιτς, Φελίπε, Αρίας, Λόντι, η τετράδα της τελευταίας γραμμής. Η δεξιά πλευρά έχει ικανό διεκδικητή και τον Τριπιέρ, αφιχθέντα από την Τότεναμ. Ο σεβασμός ανάμεσα σε κοινό και τεχνική ηγεσία είναι άρρηκτος και αδιατάραχτος. Η φετινή τάση δίνει μια πρόγευση για περισσότερο επιθετικό ποδόσφαιρο αλλά αυτά στο χαρτί γιατί όλο και κάποια στιγμή θα υπερβεί τα όρια ο Ντιέγκο Κόστα και το σχέδιο θα διαταραχθεί. Είναι απορίας άξιο το αν θα ανταποκριθεί η Ατλέτικο και θα καταφέρει να βγάλει τα ίδια μέτρα σε πίεση και κλεψίματα. Το αρχικό φιλτράρισμα και οι συνέπειες του. Οι Βιτόλο, Κόκε και Σαούλ εγγυώνται πως είναι οι συνεκτικοί κρίκοι. Ο Σιμεόνε, έλαβε υπόψιν του στον καταρτισμό του έμψυχου υλικού πως πλέον το άθλημα επιτάσσει να έχεις καθαρό πεδίο για το τι θα δημιουργήσεις με την ανάκτηση της μπάλας.

H βλακώδης φημολογία για αντικατάσταση του Ζιντάν με το Μουρίνιο προσκρούει στην απλή λογική. Να αλλάξεις το πιο πετυχημένο σύμβολο της ιστορίας σου για κάποιον που μετά την πάροδο της προπονητικής του δεκαετία έμεινε στάσιμος; Εξάλλου, η Ρεάλ βρίσκεται στην πρώτη θέση, ενώ η εικόνα στο Παρίσι, είναι μια προβολή του Σεπτέμβρη που τον Απρίλιο ουδείς θα θυμάται αν γίνει σωστά η δουλειά. Η ανοικοδόμηση από μηδενική βάση ήταν το ζητούμενο με την επιστροφή του Γάλλου στην τεχνική ηγεσία. Εχθές έκαναν την πρώτη τους συμμετοχή οι Αρεολά, Μιλιτάο και Γιόβιτς. Ο Αζάρ έπειτα από το θριαμβευτικό του πέρασμα από την Τσέλσι, καλείται να κάνει τον Άτλαντα. Χωρίς να έχει ηττηθεί από το Δία! Οι Ίσκο και Χάμες, βγαίνουν από τη ναφθαλίνη και ο Μπενζεμά είναι ο σιωπηλός εκφραστής της ιδιοσυγκρασίας του απαιτητικού συλλόγου. Απαξίωση, λοιδορία και αποδοχή. Άλλωστε, η πραγματικότητα είναι πάντοτε η ίδια. Η ερμηνεία αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *