Και ένα τέταρτο μητέρας που να το ανακράξετε σε στιγμές μεγάλου κινδύνου αξίζει για δέκα ζωές, όπως έγραφε ο Οδυσσέας Ελύτης. Το σκισμένο χαρτί και η χυμένη μελάνη ένα απόγευμα του Μάη στο Κλεάνθης Βικελίδης. Οι απαξιωμένοι παίκτες, χωρίς σοβαρή προπονητική καθοδήγηση το τελευταίο δίμηνο, κάνουν το 0-2 και μετά ακολουθεί ένα τέταρτο κατάρρευσης. Χάνεται η, υπό συνθήκες, ευνοϊκή ισοπαλία και έρχεται η οδύνη της ήττας και ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις το ερχόμενο καλοκαίρι.
Για την Α.Ε.Κ οι όποιες επισημάνσεις μας έχουν γίνει εδώ και καιρό μέσα από τα σημειώματα της σειράς κειμένων με το γνώρισμα “Τέσσερις για τους Τέσσερις”. Tώρα θα δούμε τα λεφτά μας τι αγοράζουν, θα σκεφτούν ορισμένοι. Όμως, μια πιο προσεκτική ματιά στα πεπραγμένα του ποδοσφαίρου στον απόηχο της πανδημικής περιόδου μας δείχνει, σαφώς, ότι τα παιδιά που χάσανε τη μπάλα που δεν τους βγαίνουν τα όνειρά τους, βλέπουν να χάνεται η στεριά τους. Δεν υπολείπονται, αναγκαστικά, σε μονάδες και πρωταγωνιστές. Κυρίως, δεν έχουν μέθοδο και ένα αγωνιστικό σχέδιο το οποίο να εξελίσσεται διαρκώς μέσα από τις τροποποιήσεις του. Ίσως, γι’αυτό ο Ολυμπιακός, παρότι μέτριος, κατέκτησε με 19 βαθμούς διαφορά το πρωτάθλημα. Υπήρχε γνώση των αδυναμιών του εγχειρήματος, εμπιστοσύνη σε εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις και εναλλακτική πρόταση για να κρυφτούν τα κενά διαστήματα στους αγώνες ή όσα δεν μπορούσαν να γίνουν με τον τρόπο των παλαιότερων ετών.
Αν πρέπει να μείνει κάτι ως ανάμνηση από τη φετινή Α.Ε.Κ θα είναι ο Σέρχιο Αραούχο. Σηματωρός και κήρυκας του τι σημαίνει ανθρωπιά. Η αναμέτρηση στη Θεσσαλονίκη ήταν φωτογραφίες εννέα μηνών για το δικέφαλο, της ανίατης παθολογίας στην αμυντική διάταξη και παράταξη εντός αγωνιστικού χώρου. Αναλυτικότερα, η Α.Ε.Κ δέχτηκε γκολ από στημένη φάση, γκολ επειδή η μπάλα δεν κατέστη εφικτό να απομακρυνθεί από την περιοχή και γκολ όταν ο αντίπαλος επιδιώκει να σε χτυπάει στην κόντρα, τραβώντας τον έναν κεντρικό αμυντικό εκτός περιοχής. Ο Μήτογλου ήταν ενδιαφέρον πείραμα του Γιαννίκη διότι έψαχνε ύψος στην άμυνα αλλά η περιθωριοποίηση του Βράνιες και το δίδυμο με το Τζαβέλλα είναι, εξόχως, προβληματικό. Αργά πόδια, πειραγμένος νους.
Εάν γυρίσουμε λίγο πίσω το χρόνο, στον αγώνα Α.Ε.Κ-Άρης για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος θα θυμηθούμε ότι ο Άρης, με τον Άκη Μάντζιο τότε, παίρνει τη μπάλα, τη γυρίζει καλά, κουράζει την Α.Ε.Κ η οποία δεν μπορεί να την ανακτήσει, την κλείνει στο μισό γήπεδο αλλά δεν είναι αποδοτικός στο να παράξει ποιοτικές ευκαιρίες. Μένει το συμπέρασμα ότι η ομάδα του Γιαννίκη παίρνει αυτό που θέλει σε έναν πιο παθητικό ρόλο. Δεν επισημάνθηκε πως σε εντός έδρας αναμέτρηση, η Ένωση ήταν συμπρωταγωνίστρια ή καλύτερα κομπάρσα. Λαδάκι για να κατευνάσει τον πόνο της πληγής.
Παρά την απογοήτευση, το θετικό κομμάτι είναι πως ο προπονητής Ματίας Αλμέιδα έχει παρακολουθήσει σημαντικό αριθμό αγώνων ιδίοις όμμασι και έτσι, οι παίκτες οφείλουν να αξιολογηθούν βάσει των ικανοτήτων τους και όχι αποκλειστικά από τα πεπραγμένα της φετινής χρονιάς. Η αναζήτηση για το οξύ ταλέντο. Να μην επικρατήσει η παράλογη λογική του σαρώματος. Οι σκούπες και τα φαράσια ταιριάζουν σε οικοκυρικές εργασίες και οπουδήποτε αλλού, προκαλούν νευρικό γέλιο. Είναι, εκ των πραγμάτων, προτιμότερο, ο νέος προπονητής να κρίνει το έμψυχο υλικό και να κρατήσει τους πιο συμβατούς για το πολυμορφικό του σχεδίασμα στο χορτάρι. Κάθε προσπάθεια θεμελιακών αλλαγών έχουν το τίμημα απαίτησης περισσότερου χρόνου για τη θεμελιώδη κωδικοποίηση της ομοιογένειας. Εν ολίγοις, αντικαταστάσεις και παραλλαγές, με σωστή κρίση και όχι στην κόψη του αναβρασμού της αποτυχίας. Η διαχρονική σωματική αλκή έναντι της παροδικής πνευματικής άπνοιας.
Άποψη της στήλης είναι ότι οι διοργανώσεις τύπου Κόνφερενς Λιγκ είναι προτιμότερες διότι μέσα από τη διαδικασία των προκριματικών δένεται το σύνολο και αφομοιώνεται βαθύτερα η σφραγίδα του προπονητή. Κρυμμένος ηδονισμός! Παράλληλα, αποτελούν και τη βαλβίδα αποσυμπίεσης για την αποφυγή της γκρίνιας στο εγχώριο πρωτάθλημα. Αντιθέτως, τα φιλικά με δυνατές ομάδες άλλων πρωταθλημάτων, σε διαφορετικό στάδιο προετοιμασίας παρέχουν την ψευδαίσθηση της ώθησης. Με, τουλάχιστον 11 διαθέσιμες αλλαγές, είναι αδύνατο να εξαχθούν ασφαλή και γόνιμα συμπεράσματα. Προσφέρονται για τους, σκοπίμως και παραπλανητικά, αιθεροβάμονες και στο άλλο άκρο τους μυαλοπώληδες.
Η υπέροχη ψείρα, όπως χαρακτήριζε τη γη ο Γιάννης Σκαρίμπας και συγκεκριμένα το νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής αποκαλύπτει το λουλούδι της Μεσογείου. Τη νέα μορφή μητριαρχίας. Την αγάπη για την ομάδα-μάνα Α.Ε.Κ.. Ο φίλαθλος, ενίοτε και ο κόσμος του οπαδικού κινήματος είναι αυστηρός κριτής με την ιερότητα της αγανάκτησης του πρόσκαιρου.