Ο πόλεμος αντιμετωπίζεται ως μεταφυσική επανάληψη με αναγωγές. Ο πόλεμος είναι ποικιλόμορφος και περίπλοκο φαινόμενο για να στηριχθεί στον εμπειρισμό. Ο ιμπεριαλισμός συνδέεται με την εξαγωγή κεφαλαίων πέραν της εξαγωγής εμπορευμάτων, με το μοίρασμα της γης από τα μονοπώλια σε σφαίρες επιρροής και νεοαποικιακές κατακτήσεις. Το σύγχρονο στάδιο έχει υπαγωγή της ανθρωπότητας στους μονοπωλιακούς ομίλους, στον περιφερειακό καταμερισμό εργασίας. Εκτατική ανάπτυξη έχουμε στη βάση μιας κεκτημένης ανάπτυξης της παραγωγής, ενός υποδείγματος ενώ ενταντική είναι οι αλλαγές στην οργανική σύνδεση του κεφαλαίου και αναβαθμούς στην εκμηχάνιση και στις μεταβολές που συνδέονται με διάφορα επίπεδα της παραγωγής.
Η εκτατική ανάπτυξη του κεφαλαίου έχει να κάνει με το εξωτερικό όριο του κεφαλαίου και της ανάπτυξης του με τους διεθνικούς πολυεθνικούς ομίλους στην κορυφή των οποίων υπάρχει χρηματοπιστωτική συνιστώσα. Το νέο στάδιο της επιστημονικής επανάστασης το οποίο κλιμακώνεται στις μέρες μας, έχει να κάνει με την πληροφορική, την πυρηνική ενέργεια, με τη δυνατότητα εκδίπλωσης παραγωγικών διαδικασιών σε πλανητική κλίμακα. Επικρατεί η μετάβαση από τη βιομηχανική εξάρτηση στις χώρες, στην υπαγωγή της παγκόσμιας εργασιακής δύναμης στο κεφάλαιο, με τεχνολογική αναγκαιότητα. Έχουμε προλεταριάτο με την παραδοσιακή μορφή επαναληπτικής εργασίας αλλά και εργαζόμενους με ισχυρό ρόλο σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
Τρία είναι τα κέντρα του ιμπεριαλισμού: Αμερικανονατοϊκό, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρασιατικό με επικεφαλής την Ιαπωνία. Ο ιμπεριαλισμός σώζεται με την επικράτηση της αντεπανάστασης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στη Σοβιετική Ένωση. Διότι εντάσσονται στο μπλοκ τους, φυσικοί πόροι, νέα γη και ανεξάντλητο εργασιακό υλικό. Ιδίως, μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1970.
Πόλεμος για τον Λένιν σημαίνει μέτωπο που απαρτίζεται από επιμέρους μέτωπα διαφόρων μορφών, τύπων, επιπέδων.
Όταν εμπλέκεται μια κεφαλαιοκρατική χώρα σε έναν πόλεμο, τότε πρέπει να αναπτύξει μια στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας για να διασφαλίσει αδιάλειπτη τροφοδοσία του στρατεύματος. Η μεικτή οικονομία της Κίνα κυοφορεί μια αστική τάξη η οποία προσπαθεί να διεισδύσει και να αρπάξει πολιτικά και πολιτειακά οφέλη, μέσω εμπορευματικών και χρηματικών σχέσεων.
Κράτος: Ορίζεται ως ο συλλογικός εκπρόσωπος της άρχουσας τάξης και συλλογικός οργανωτής της ζωής. Μια μορφή κυριαρχίας για την αναπαραγωγή των κοινωνικών συσχετισμών, σε σχέση με την ολοποιητική σχέση που έχει το κεφάλαιο. Συντίθεται από την ηγεμονία (συμφέρον του κεφαλαίου ως δήθεν γενικό) και την κυριαρχία (βίαιη επιβολή των συμφερόντων του κεφαλαίου). Το κράτος και οι εξωθεσμικοί του παράγοντες έχουν το μονοπώλιο της οπλοκατοχής (με εξαίρεση τις ΗΠΑ-και σε αντίθεση με τον οπλισμό ορισμένων συνδικάτων τον 19ο αιώνα) και της απόσπασης συναίνεσης μέσω της αφαίρεσης ή παροχής του εκλογικού δικαιώματος. Η μεταβίβαση ισχύος και αποφάσεων σε τεχνοκρατικές δομές του κεφαλαίου, ακολουθεί την απαξίωση κάθε μορφής αστικοδημοκρατικής εκπροσώπησης. Καπιταλισμός της επιτήρησης με αλγοριθμική διακυβέρνηση και αποπολιτικοποίηση του πολιτικού περιεχομένου των μηνυμάτων και περιθώριο δράσης σε εκφυλιστικούς θύλακες. Επιτυγχάνει τη μυστικοποίηση της κρατικής εξουσίας και καθιστά τη μηχανοποίηση της εξουσίας ως φυσική κατάσταση. Γραφειοκρατία: Το πνεύμα του κράτους. Ένας ιδεολογικός πυρήνας που μετατρέπει το ιδιωτικό συμφέρον σε συλλογικό. Όλα αυτά, εδράζονται στη βία του σκληρού πυρήνα.
Δομικό όριο: Στην περιφέρειά (ιδεολογικοί μηχανισμοί) του εγγράφει τους κοινωνικούς συσχετισμούς. Στον πυρήνα του, παραμένει ένας μηχανισμός επιβολής. Τέμνει το εσωτερικό του κράτους και παραμένει αλώβητο από τις ταξικές συγκρούσεις. Υπάρχει άχρωμη και σκοτεινή επικράτεια, εντός, στο βαθμό που αυτή δεν θα καταστραφεί. Το κράτος εκτρέπεται σε εργαλείο όταν μετατρέπεται σε αυταρχικό καθεστώς. Το κράτος είναι ο μόνος μηχανισμός που μπορεί να ενοποιήσει το σκληρό πυρήνα, την άρχουσα τάξη, σε περιόδους κρίσης.