Home >> Βιβλία >> “Πότε είναι η τελευταία φορά που έκανες ένα δώρο στον εαυτό σου;” | Εκδόσεις Ιβίσκος

“Πότε είναι η τελευταία φορά που έκανες ένα δώρο στον εαυτό σου;” | Εκδόσεις Ιβίσκος

Πότε είναι η τελευταία φορά που έκανες ένα δώρο στον εαυτό σου; Αρκετοί θ’ απαντήσουν μ’ ένα σιωπηλό «σχεδόν ποτέ», αν καταλάβουν σε βάθος την ερώτηση. Άλλοι θα βιαστούν ν’ απαντήσουν λέγοντας πως κάτι τέτοιο το κάνουν συχνά. Μερικοί δεν θα το έχουν σκεφτεί, καν…

Για κάποιο λόγο, όταν σκεφτόμαστε την λέξη «δώρο», τα μόνα πράγματα που μάς έρχονται στο μυαλό είναι είτε ό,τι εμείς θα πάρουμε ως δώρο σε κάποιον, είτε ό,τι θα δεχτούμε οι ίδιοι ως δώρο από κάποιον αγαπημένο, καθώς θα το «επιβάλει» μια γιορτινή περίσταση.

Όταν πας να διαλέξεις ένα δώρο για κάποιον αγαπημένο, προσπαθείς να σκεφτείς τι θα τού αρέσει, τι τού ταιριάζει και ύστερα ανυπομονείς να τού το δώσεις με μια αγωνία στα μάτια σου, καθώς ανοίγει το περιτύλιγμα, για να δεις αν, όντως, έκανες σωστή επιλογή.

Απ’ την άλλη, όταν σού δίνουν ένα δώρο, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα αναμνηστικό από κάποιο νησί ή από κάποια ξένη χώρα, το χαμόγελο δεν αργεί να σχηματιστεί στο πρόσωπό σου. Νιώθεις ευγνώμων που σε σκέφτηκαν και που υπάρχουν στην ζωή σου.

Κάθε φορά, λοιπόν, που βρίσκεσαι είτε στην μια πλευρά είτε στην άλλη, είμαι σίγουρος πως αυτή η διαδικασία σε γεμίζει χαρά.

Πολλές φορές συνδέουμε, έστω και υποσυνείδητα, πως για να μάς κάνει δώρο κάποιος, μάς εκτιμάει, πραγματικά, και, παράλληλα, για να κάνουμε εμείς δώρο σε κάποιον τον εκτιμούμε, εξίσου.

Συνοψίζοντας, όταν κάνεις εσύ το δώρο, εκτιμάς τον άνθρωπο που έχεις σκοπό να το δώσεις και χαίρεσαι καθ’ όλη την διαδικασία. Όταν σού προσφέρουν ένα δώρο, νιώθεις σημαντικός –αφού κάποιος που σ’ εκτιμάει, σού το προσφέρει- και, παράλληλα, η χαρά είναι απερίγραπτη.

Βέβαια, αν το σκεφτείς, όσο καλά και να ξέρεις τον άλλον, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν θα τού αρέσει το δώρο που τού πήρες ή αν το είχε ανάγκη.

Αντίστοιχα, ούτε και αυτός που σού προσφέρει ένα δώρο δεν μπορεί να διαβάσει την σκέψη σου, για να ξέρει τι, πραγματικά, θέλεις. Μάντεψε μόνο ποιος είναι αυτός που έχει αυτή την ικανότητα. Εσύ!

Σκέψου, λοιπόν, τι σημαίνει το να κάνεις δώρο στον εαυτό σου. Υπάρχει ένας σεβασμός και μια εκτίμηση για εσένα από εσένα τον ίδιο. Γιατί τ’ αξίζεις. Γιατί θέλεις να κάνεις την ημέρα σου πιο όμορφη. Γιατί μόνο εσύ μπορείς να γνωρίζεις τι, πραγματικά, θες και να σού το προσφέρεις. Γιατί έχεις μάθει ν’ ακούς και να δίνεις βάρος στις ανάγκες σου.

Το δώρο δεν χρειάζεται να είναι υλικό ή να κοστίζει υπερβολικά. Μπορεί το δώρο που θα επιλέξεις να σού προσφέρεις σήμερα να είναι μια βόλτα στην φύση. Μπορεί ν’ αποφασίσεις να πας για έναν καφέ μόνος σου. Να κάνεις μασάζ. Να βρεις χρόνο να διαβάσεις ένα βιβλίο. Να βρεις χρόνο ν’ αθληθείς. Να βρεις χρόνο για εσένα. Αυτά, όσο παράξενο και αν σού ακούγεται, μετρούν πολύ παραπάνω ως δώρο απ’ όσο θα μπορούσε να είναι ένα νέο φόρεμα.

Και δεν αντιλέγω, είναι όμορφο –ίσως και να χρειάζεται- να κάνουμε και κάποια υλικά δώρα στον εαυτό μας. Αρκεί να μην πέσουμε στην παγίδα της υπερκατανάλωσης και των άσκοπων αγορών. Καθώς, συνήθως, κάτι τέτοιο δείχνει την ανάγκη μας να «κουκουλώσουμε» κάποιο συναισθηματικό κενό με μια εφήμερη ικανοποίηση.

Με λίγα λόγια, το καλύτερο δώρο μπορείς να σού το προσφέρεις εσύ ο ίδιος.

Ξεκίνα σήμερα, λοιπόν, και κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου! Τ’ αξίζεις!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *