Home >> Αφιέρωμα >> Απ’ τις σελίδες των βιβλίων στην μεγάλη οθόνη | Μέρος Δεύτερο

Απ’ τις σελίδες των βιβλίων στην μεγάλη οθόνη | Μέρος Δεύτερο

Πολλές φορές το ερώτημα μετατρέπεται σε δίλημμα.

Να δω πρώτα την ταινία και μετά να διαβάσω το βιβλίο ή τ’ αντίστροφο;

Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να βλέπουν την κινηματογραφική μεταφορά ενός βιβλίου, ενώ οι πιο πιστοί και παραδοσιακοί ξεκινούν απ’ το βιβλίο και μεταπηδώντας στην ταινία πάντα βρίσκουν μειονεκτήματα πιστεύοντας ότι η δύναμη της γραφής και της φαντασίας είναι δυνατότερη απ’ αυτήν της “έτοιμης” εικόνας.

Ενίοτε, όμως, κι αυτοί σφάλλουν, γιατί ακριβές παραγωγές, ικανότατο επιτελείο και ταλαντούχοι ηθοποιοί κάνουν την διαφορά!

Εμείς, σε κάθε περίπτωση, κάναμε μια λίστα με κάποια απ’ τα βιβλία που μεταφέρθηκαν στην μεγάλη οθόνη και συμπεριλάβαμε όλα τα γούστα, ώστε ν’ ανοίξουμε την όρεξη και στους μεν και στους δε…

Το δεύτερο μέρος (εδώ θα βρείτε το πρώτο) τ’ αφιερώματός μας είναι εδώ και σάς το παρουσιάζουμε!

ΚΑΥΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ – JOANNE HARRIS

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1999.

Ένα ερεθιστικό μυθιστόρημα γύρω απ’ την υπέρτατη, αμαρτωλή πολυτέλεια. Αυτήν την μαύρη ερωμένη, την σοκολάτα! Μια μυστηριώδης άγνωστη, η Βιάν Ροσέ, καταφτάνει μια μέρα στο γαλλικό χωριό Λανσκνέ κι ανοίγει ένα εργαστήριο σοκολάτας απέναντι ακριβώς απ’ την εκκλησία. Ο εφημέριος την αντιμετωπίζει αυτόματα ως σοβαρότατη απειλή για το ποίμνιό του. Ο πόλεμος δεν αργεί να κηρυχτεί ανάμεσά τους κι ο κληρικός καταδικάζει στο πυρ το εξώτερον τα εμπορεύματα της νιόφερτης ως υπέρτατο αμάρτημα.

Ξαφνικά, στο μαγαζί της Βιάν δημιουργείται μια εκρηκτική εστία. Μυστικά ψιθυρίζονται από στόμα σε στόμα, παράπονα εκφράζονται χαμηλόφωνα, όνειρα κρυφά φανερώνονται δειλά. Τα σχέδια της Βιάν για ένα Φεστιβάλ Σοκολάτας διχάζουν ολόκληρη την κοινότητα, η οποία εμπλέκεται σε μια διαμάχη που κορυφώνεται με το σύνθημα «Εκκλησία ή Σοκολάτα».

Άραγε, θα μπορούσε ποτέ -κι ενώ τα στόματα υγραίνονται απ’ την προσμονή της ερεθιστικής γεύσης- ν’ αντιπαρατεθεί η επισημότητα της Εκκλησίας στο παγανιστικό πάθος ενός σοκολατένιου εκλέρ;

Ένα μυθιστόρημα όπου, για πρώτη φορά, η σοκολάτα αποκτά την αληθινή της αξία. Πλούσιο και σπιρτόζικο, το βιβλίο αυτό είναι ένα λογοτεχνικό πανηγύρι για όλες τις αισθήσεις.

Το 2001 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο ως “Chocolat” σε σκηνοθεσία Λάσε Χάλστρομ σενάριο Ρόμπερτ Νέλσον Τζέικομπς και πρωταγωνιστές τους  Ζιλιέτ Μπινός, Τζούντι Ντεντς, Άλφρεντ Μολίνα, Λίνα Όλιν και Τζόνι Ντεπ.

Η ταινία προτάθηκε για 20 βραβεία μεταξύ των οποίων 5 Όσκαρ και 4 Χρυσές Σφαίρες κι απέσπασε το Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου.

ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΙΣ ΕΣΥ – MOYES JOJO

Η Λου Κλαρκ ξέρει ένα σωρό πράγματα. Ξέρει πόσα βήματα μπορεί να κάνει κάποιος, για να διασχίσει την απόσταση που χωρίζει την στάση του λεωφορείου απ’ το πατρικό της. Ξέρει ότι απολαμβάνει την δουλειά της κι ότι πιθανότατα δεν είναι στ’ αλήθεια ερωτευμένη με το αγόρι της, τον Πάτρικ. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι πολύ σύντομα θα χάσει την δουλειά της. Δεν ξέρει, επίσης, ότι όλα όσα ήξερε, τα οποία την έκαναν να νιώθει ισορροπημένη και λογική, πρόκειται να’ανατραπούν και ν’ αλλάξουν για πάντα.

Ο Γουίλ Τρέινορ ξέρει πολύ καλά ότι τ’ ατύχημά του και η καταδίκη του σε ισόβια αναπηρία τού έχουν στερήσει κάθε ίχνος πάθους για ζωή. Ξέρει, ακόμα, ότι τα πάντα τού φαίνονται αδιάφορα, όπως, επίσης, με ποιον ακριβώς τρόπο θα βάλει ένα τέλος σ’ αυτήν την ανυπόφορη φάρσα. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι η Λου θα εισβάλει στην ζωή του σαν έκρηξη από χρώμα και φως. Δεν ξέρει ότι, άθελά της, αυτή η παράξενη γυναίκα θα κάμψει τις αντιστάσεις του.

Τελικά, κανένας απ’ τους δύο δεν μπορεί να φανταστεί πόσο βαθιά θα είναι η αλλαγή που θα προκαλέσουν ο ένας στον άλλο, πόσο ανεξίτηλα θα σφραγίσει την ύπαρξη του καθενός η συνάντηση, η γνωριμία, ο έρωτάς τους.

Κυκλοφόρησε το 2012, πούλησε 13.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως κι μεταφράστηκε σε 34 γλώσσες.

Το 2016 μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη απ’ την Θία Σάροκ στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο. Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Εμίλια Κλαρκ κι ο Σαμ Κλάφλιν. Η ταινία προτάθηκε για 3 βραβεία κι απέσπασε το βραβείο της καλύτερης δραματικής ταινίας.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΩ – OLIVER LAUREN

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2010. Το 2012 απέσπασε το Διεθνές βραβείο GRAND PRIX DE L’IMAGINAIRE ως καλύτερο ξένο μυθιστόρημα για εφήβους.

Αν σού έμενε μόνο μία μέρα ζωής, τι θα έκανες; Με ποιον θα φιλιόσουν; Μέχρι πού θα έφτανες προκειμένου να σωθείς;

Η Σαμάνθα Κίνγκστον έχει τα πάντα: βγαίνει μ’ ένα αγόρι που το θέλουν όλες, έχει τρεις απίστευτες κολλητές και μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στο σχολείο της – απ’ το να διαλέγει το καλύτερο τραπέζι στο κυλικείο μέχρι το να πιάνει την καλύτερη θέση στο πάρκιγκ. Η Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου θα έπρεπε να είναι ακόμα μία μέρα στην υπέροχη ζωή της. Να, όμως, που είναι η τελευταία της μέρα. Έπειτα, ωστόσο, τής δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία. Στην πραγματικότητα, έχει συνολικά επτά ευκαιρίες. Ζει και ξαναζεί την τελευταία της μέρα επτά φορές -μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα πρέπει να λύσει το μυστήριο που περιβάλλει το θάνατό της και ν’ ανακαλύψει την πραγματική αξία όλων αυτών που κινδυνεύει να χάσει.

Το 2017 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Ry Russo-Young και σενάριο των Maria Maggenti και Gina Prince-Bythewood. Η ταίνια προβάλλεται στην πλατφόρμα του Netflix.

ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΕΦΑΛΩΝ – JO NESBO

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2008 και βραβεύτηκε ως το Μυθιστόρημα της χρονιάς με το “NORWEGIAN BOOK CLUB PRIZE”.

Παρά το ότι υπολείπεται σε ύψος, ο Ρόγκερ Μπρόουν µοιάζει να τα έχει όλα: είναι ο πιο επιτυχημένος κυνηγός επιχειρηματικών ταλέντων της Νορβηγίας, έχει παντρευτεί την πανέμορφη ιδιοκτήτρια μίας γκαλερί και ζει μέσα στην χλιδή σ’ ένα ονειρεμένο σπίτι. Η ασύστολη σπατάλη, ωστόσο, έχει σαν αποτέλεσμα να βρεθεί χρεωμένος ως τον λαιμό και ν’ αναγκαστεί ν’ ασκήσει ένα παράλληλο επάγγελμα: ληστής πανάκριβων έργων τέχνης.

Όταν τού δίνεται η ευκαιρία να οργανώσει την τελευταία μεγάλη δουλειά, που θα τον απαλλάξει απ’ όλα του τα χρέη, ένα απρόβλεπτο γύρισμα της τύχης θα τον µμετατρέψει από κυνηγό σε θήραμα και τα χρέη θα γίνουν το μικρότερο πρόβλημά του…

Το 2011 μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία Morten Tyldum και πρωταγωνιστές τους Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau και Synnøve Macody Lund.

Προτάθηκε για 13 βραβεία κι απέσπασε 4, μεταξύ των οποίων “Καλύτερου θρίλερ” και “Καλύτερης διεθνούς ταινίας”.

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ – PAULA HAWKINS

Κυκλοφόρησε το 2015 και βραβεύτηκε με το Διεθνές GOODREADS CHOICE BOOK AWARDS.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΑ ΙΔΙΑ.
Η Ρέιτσελ παίρνει το ίδιο τρένο κάθε πρωί. Ξέρει ότι θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα και θ’ αντικρίσει τα ίδια σπίτια δίπλα στις ράγες. Αρχίζει, μάλιστα, να νιώθει οικεία με το ζευγάρι που ζει σ’ ένα απ’ αυτά. «Τζες» και «Τζέισον» τούς αποκαλεί. Η ζωή τους, στα δικά της μάτια, είναι τέλεια. Μακάρι να μπορούσε και η Ρέιτσελ να είναι τόσο ευτυχισμένη.
ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
Και μια μέρα βλέπει κάτι που την σοκάρει. Κρατάει, μόλις, μία στιγμή μέχρι να ξεκινήσει και πάλι το τρένο, αλλά είναι αρκετό. Κι αυτό αλλάζει τα πάντα. Τώρα η Ρέιτσελ έχει την ευκαιρία να γίνει μέρος της ζωής που παρακολουθούσε από μακριά. Τώρα ήρθε η ώρα να το καταλάβουν κι εκείνοι: είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κορίτσι του τρένου…

Το 2016 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Τέιτ Τέιλορ και σενάριο Έριν Κρεσίντα Γουίλσον.
Προτάθηκε για 8 βραβεία κι απέσπασε 2, Hollywood Producer Award & Best Thriller Film.
 ΝΑ ΜΕ ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ – ANDRE ACIMAN 
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2007. Αποτέλεσε μπεστ σέλερ των New York Times, USA Today, Los Angeles Times και “Βιβλίο της χρονιάς”, σύμφωνα µε το Publishers Weekly και τη Washington Post.
Αν υπάρχει πόνος, φύλαξέ τον κι αν υπάρχει φλόγα, μην την πνίξεις. Ξεριζώνουμε τόσα πολλά απ’ τους εαυτούς μας, για να γιατρευτούμε γρηγορότερα απ’ όσο πρέπει που μέχρι τα τριάντα έχουμε ξοφλήσει. Αλλά πόσο κρίμα να μην αφήνεσαι να νιώσεις, μόνο και μόνο για να μη νιώσεις τίποτα!

Ο Έλιο, ένας δεκαεπτάχρονος στο κατώφλι της ενηλικίωσης. Ο Όλιβερ, ένας νεαρός ερευνητής, φιλοξενούμενος για το καλοκαίρι στο σπίτι των γονιών του Έλιο. Οι δυο τους θα ζήσουν ένα αιφνίδιο, παράφορο ειδύλλιο µε φόντο την Ιταλία της δεκαετίας του ’80.
Απροετοίμαστοι για τις συνέπειες της αμοιβαίας τους έλξης, οι ατέλειωτες καλοκαιρινές µέρες τούς παρασύρουν σε εναλλασσόμενα ρεύματα εµμονής, σαγήνης και πόθου. Αψηφώντας τους κινδύνους, οι δυο τους συγκλίνουν προς κάτι που φοβούνται ότι δεν θα ξαναβρούν ποτέ: την απόλυτη σύνδεση µ’ έναν άλλο άνθρωπο.
Το 2017 μετουσιώθηκε σε ταινία σε σκηνοθεσία του Λούκα Γκουαντανίνο, σενάριο του Τζέιμς Άιβορι και πρωταγωνιστές τους Armie Hammer και Timothee Chalamet. Προτάθηκε σε πολλές κατηγορίες βραβείων κι απέσπασε το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου.

Η ταινία προβάλλεται στην πλατφόρμα του Netflix.
ΑΜΝΗΣΙΑ – STEVE WATSON
Η “αμνησία” γράφηκε το 2011 κι απέσπασε 5 βραβεία.
Κάθε πρωί η Κριστίν ξυπνά σε μια άγνωστη κρεβατοκάμαρα, δίπλα σ’ έναν άγνωστο άντρα. Στον καθρέφτη του μπάνιου βλέπει το πρόσωπο μιας μεσήλικης γυναίκας, την οποία δεν αναγνωρίζει. Και κάθε πρωί ο άντρας τής εξηγεί υπομονετικά ότι είναι ο Μπεν, ο άντρας της, ότι είναι σαράντα επτά ετών κι ότι ένα ατύχημα πριν από πολύ καιρό τής προκάλεσε μια περίεργη διαταραχή μνήμης. Αντί γι’ αναμνήσεις, η Κριστίν έχει κάποιες φωτογραφίες, ένα πίνακα σημειώσεων στην κουζίνα κι ένα ημερολόγιο κρυμμένο σε μια ντουλάπα. Ξέρει την ύπαρξη του ημερολογίου γιατί τής το θυμίζει κάθε μέρα ο Δρ. Νας, ένας νευρολόγος που ισχυρίζεται ότι την παρακολουθεί χωρίς να το γνωρίζει ο Μπεν. Καθώς η Κριστίν γεμίζει τις σελίδες του ημερολογίου μ’ όσα τής συμβαίνουν κάθε μέρα αλλά και με κάποιες αναλαμπές απ’ το παρελθόν της, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι στην ζωή της υπάρχουν κάποια περίεργα κενά. Προσπαθώντας να κολλήσει τα σπασμένα κομμάτια και να βρει απαντήσεις, πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην αλήθεια… Μια αλήθεια που θ’ αποδειχτεί τρομακτική μα και θανάσιμη. Ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ που θα κάνει τον αναγνώστη ν’ αναρωτηθεί: υπάρχουν πράγματα στην ζωή που είναι καλύτερο να μην θυμάσαι; Ποιος είσαι, αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου; Πώς μπορείς ν’ αγαπάς χωρίς μνήμη;

Το 2014 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σενάριο και σκηνοθεσία του Rowan Joffé και πρωταγωνιστές τους Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φερθ και Μαρκ Στρογνκ.

 

ΠΡΟΑΓΓΕΛΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ – SUSANNA JONES
Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2001 κι απέσπασε τρία βραβεία.

Ένα κλασικό τρίγωνο: ο άντρας είναι ένας Ιάπωνας και οι δυο γυναίκες Αγγλίδες. Η μια θεωρείται δολοφονημένη, όταν ένα ακρωτηριασμένο πτώμα ξεβράζεται στον Κόλπο του Τόκιο. Ο άντρας εξαφανίζεται. Και η άλλη ανακρίνεται απ’ την ιαπωνική αστυνομία. Δεν απολογείται ακριβώς, αλλά ξετυλίγει αργά, μέσα απ’ οδυνηρές αναμνήσεις, μια ιστορία γεμάτη επικίνδυνα μυστικά, όπου η ίδια παίζει τον πιο διφορούμενο ρόλο.

Ένας εντυπωσιακός συνδυασμός σασπένς και στυλ σ’ ένα ψυχολογικό θρίλερ που καθηλώνει.

Με τον τίτλο “Earthquake Bird” σε σενάριο και σκηνοθεσία του Wash Westmoreland μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 2019. Πρωταγωνιστούν οι Alicia Vikander, Riley Keough, Naoki Kobayashi και Jack Huston.

Η ταινία προβάλλεται στην πλατφόρμα του Netflix.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *