Η χρονιά που πέρασε ήταν, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερη και διαφορετική για όλους μας και έφερε αρκετές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Μια από αυτές βέβαια, ήταν απλά θέμα χρόνου να πραγματοποιηθεί, αφού είχε ληφθεί η σχετική απόφαση εδώ και πάνω από 3 χρόνια. Από το τέλος Ιουλίου του 2017, η Adobe είχε ανακοινώσει ότι θα παύσει να υποστηρίζει και να αναπτύσσει το ευρέως γνωστό λογισμικό Adobe Flash Player μέσα στο 2020. Αυτό λοιπόν, έγινε τελικά πραγματικότητα την τελευταία μέρα του έτους κι ενώ είχαν ήδη ενημερωθεί οι χρήστες μέσω ειδοποιήσεων για να προχωρήσουν σε απεγκατάσταση από τις συσκευές τους. Δεν προκαλεί όμως ιδιαίτερη εντύπωση αυτή η τακτική της εταιρείας, αφού δεν ήταν λίγα τα bugs που παρουσίαζε κατά την λειτουργία του, ενώ υπήρχαν και αρκετές ευπάθειες ασφαλείας. Βέβαια, πριν από 10 χρόνια που η Apple θέλησε να απαλλαγεί από αυτό και απέτρεπε τη χρήση του Adobe Flash στα iPhone και iPad, η στάση της εταιρείας ανάπτυξης ήταν σίγουρα διαφορετική. Το γεγονός ότι στις 12 Ιανουαρίου αναμένεται να μπλοκαριστεί όλο το Flash περιεχόμενο από το διαδίκτυο, δείχνει ότι αποτελεί για την Αμερικανική πολυεθνική ένα βάρος που θέλει να διώξει από πάνω της.
Τα συναισθήματα είναι μάλλον ανάμεικτα για τους χρήστες που αλληλεπιδρούσαν με το Adobe Flash Player από το 1996 που δημιουργήθηκε. Τότε αποτελούσε ένα χρήσιμο εργαλείο για όσους έφτιαχναν παιχνίδια και animations που σκόπευαν να διαμοιράσουν γρήγορα μέσω του διαδικτύου. Για τους πιο casual τύπους και κυρίως για όσους ήταν παιδιά ή έφηβοι στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σίγουρα ξυπνούν ευχάριστες μνήμες λόγω των ιδιαίτερα διαδεδομένων Flash games. Ιστοσελίδες όπως το Miniclip, το Newgrounds και το Friv είχαν πραγματικά την τιμητική τους αυτήν την εποχή, προσφέροντας εκατοντάδες παιχνίδια για όλα τα γούστα. Επιπλέον, το λογισμικό της Adobe ήταν σημαντικό και για την πρώιμη περίοδο λειτουργίας του YouTube, κυρίως όσον αφορά το streaming των videos. Η τεράστια ανάπτυξη και εξάπλωσή του για τουλάχιστον 15 χρόνια, ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους η διαδικασία ολοκληρωτικής εξαφάνισής του ήταν τελικά χρονοβόρα. Όσοι ασχολούνταν με τεχνική υποστήριξη, δεν έχουν ζήσει και τις καλύτερες εμπειρίες μαζί με το Flash, αφού τα κενά ασφαλείας του διαδέχονταν το ένα το άλλο. Η δημοτικότητά του ξεκίνησε μια ελεύθερη πτώση με την κυριαρχία των smartphones το 2010. Ακολουθώντας την Apple και τις ανησυχίες που είχε εκφράσει ο Steve Jobs, αρκετές εταιρείες τεχνολογίας άρχισαν να εγκαταλείπουν την χρήση του.
Κάπως έτσι, η Adobe αναγκάστηκε να βάλει τέλος στην υποστήριξή του μέσω των web browsers των κινητών. Σα να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η γλώσσα HTML5 το 2014, η οποία διέθετε παρόμοιες λειτουργίες με το Flash, χωρίς όμως να απαιτεί την εγκατάσταση κάποιου plug-in (το οποίο μπορούσε να εκμεταλλευτεί όποιος ήθελε να βλάψει την συσκευή μας). Ακόμα και η ίδια η Adobe, ζήτησε από τους προγραμματιστές το 2015 να χρησιμοποιούν πλέον αυτήν τη γλώσσα. Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι ενώ το 2014 το 80% των χρηστών του Google Chrome επισκεπτόταν καθημερινά ιστοσελίδες που περιείχαν Flash περιεχόμενο, το 2017 αυτό το ποσοστό είχε πέσει στο 17%. Η απαξίωση του λογισμικού από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι Google, Facebook, Microsoft και Mozilla, οδήγησαν τους δημιουργούς του στην οριστική εγκατάλειψή του. Η αλήθεια είναι ότι εφόσον υπάρχει εδώ και χρόνια μια ασφαλέστερη και πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση, η Adobe όφειλε να απαλλαγεί από αυτόν τον πονοκέφαλο (όπως τελικά κατέληξε). Έτσι κι αλλιώς, αποτελούσε περισσότερο ένα προϊόν διασκέδασης, παρά εργασίας. Για όσους νοσταλγούν τα παιχνίδια που έπαιζαν παλιότερα, υπάρχουν ενεργά projects αναβίωσής τους, τα οποία λειτουργούν με την λογική των emulators για τα παλιά arcade games. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Flashpoint της BlueMaxima. Το Adobe Flash Player αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του Internet, αλλά έφτασε η ώρα για να μπει και επίσημα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Thank you for your service.