Το 5G αποτελεί τη νέα γενιά τεχνολογίας ασύρματων δικτύων, που υπόσχεται ότι θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, παρέχοντας την απαραίτητη υποδομή για τη μεταφορά τεράστιου όγκου δεδομένων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός πιο «έξυπνου» κόσμου, του οποίου τα μέρη συνδέονται και επικοινωνούν αμφίδρομα. Συσκευές όπως τα smartphones, που το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων πλέον διαθέτουν, θα μπορούν να συνδέονται στο διαδίκτυο με ταχύτητες έως και 100 φορές μεγαλύτερες από αυτές του 4G (φτάνοντας τα 10 Gbps). Το 4G βέβαια δεν θα σταματήσει να υπάρχει, αφού θα χρησιμοποιείται από τις συσκευές σε περιοχές με κακή ποιότητα σήματος, όπως γίνεται σήμερα με το 3G. Επιπλέον, η ταυτόχρονη ύπαρξη του 4G κρίνεται απαραίτητη, αφού δεν θα μπορούν όλες οι συσκευές να υποστηρίξουν το δίκτυο 5G, το οποίο επίσης δεν θα καλύπτει γεωγραφικά όλες τις περιοχές. Μέσα στο 2020, οι μεγαλύτεροι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως σκοπεύουν να ενσωματώσουν την τεχνολογία αυτή στα δίκτυά τους, ενώ η ευρύτερη εξάπλωση του δικτύου αναμένεται να γίνει μέχρι το 2025. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι η λειτουργία του θα ξεκινήσει μέσα στο 2021, αφού πρώτα έχουν δημιουργηθεί οι απαραίτητες υποδομές.
Σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να επηρεαστεί το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά είναι πολύ πιθανό ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εταιρειών που θα ακολουθήσει, να επιταχύνει ακόμη περισσότερο την επέκταση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (γνωστής και ως Industry 4.0). Αυτή θα προχωρήσει με καινοτομίες όπως τα αυτόνομα οχήματα και η τηλεϊατρική, οι οποίες θα ανθίσουν μέσα από το «γόνιμο έδαφος» του 5G. Το αποκαλούμενο Internet of Things, είναι επίσης αυτό που χρειάζεται ένα κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, στο οποίο πολλές συσκευές θα συνδέονται μεταξύ τους χωρίς προβλήματα και θα ανταλλάσσουν δεδομένα με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Επομένως, η αξιόπιστη σύνδεση και η μηδενική καθυστέρηση (latency) είναι δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά που αναμένεται να φέρει το νέο δίκτυο. Ορισμένες αγορές που διαθέτουν προοπτικές μέσω αυτής της ψηφιακής μεταμόρφωσης, είναι αυτές της αυτοκινητοβιομηχανίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των μεταφορών και της υγείας. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα που αφορά την τελευταία κατηγορία, είναι η ενημέρωση των υπηρεσιών περίθαλψης σε πραγματικό χρόνο μέσω έξυπνης συσκευής που τοποθετείται στον καρπό, για καταστάσεις που χρειάζονται άμεση επέμβαση γιατρού.
Το σίγουρο είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο, αφού η εν λόγω τεχνολογία είναι σε φάση ανάπτυξης και λειτουργεί πιλοτικά σε συγκεκριμένες πόλεις, όπως η Βαρκελώνη, η Καλαμάτα, η Στοκχόλμη και το Μπρίστολ. Από τα τέλη του 2018, ακούγονται διάφορες απόψεις σχετικά με το 5G. Το δίκτυο αυτό χρησιμοποιεί πολύ υψηλές ραδιοσυχνότητες, οι οποίες όμως αδυνατούν να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκατασταθούν πολλές μικρές κεραίες σε κοντινά μεταξύ τους σημεία. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν, κατηγορείται ήδη από ερευνητές ότι μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, απώλεια ακοής, ανδρική στειρότητα και χρόνιους πονοκεφάλους. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός ότι οι κεραίες αυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν σε κατοικημένες περιοχές. Επίσης, κρίνεται απαραίτητο να ληθφούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δεδομένων των χρηστών, αφού πλέον ο όγκος τους και η αξία τους θα ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται η απαιτούμενη συντήρηση του δικτύου από τους παρόχους, αφού όλο και περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες θα στηρίζονται στην ορθή λειτουργία του. Τέλος, ένας ακόμα προβληματισμός αφορά το κόστος χρήσης του δικτύου 5G, αφού δεν έχουν όλοι οι καταναλωτές τις ίδιες ανάγκες και απαιτήσεις, ενώ με τις ταχύτητες και το περιεχόμενο που θα υποστηρίζονται, τα διαθέσιμα δεδομένα θα καταναλώνονται πιο γρήγορα από ποτέ. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να ληφθούν τα μέτρα που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε την εμπειρία του 5G με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.