Μετά τη νίκη στο Άνφιλντ επί της Λίβερπουλ ο Λουίς Φαν Χάαλ είχε στο πρόγραμμα τρία παιγνίδια τα οποία εφόσον τα έπαιρνε η ομάδα του, με δεδομένο ότι στην πορεία του πρωταθλήματος όλοι οι διεκδικητές χάνουν βαθμούς, καθώς καμία ομάδα δεν είναι πραγματικά καλή, θα μπορούσε στο τέλος του Φεβρουαρίου να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί ευθέως τις ομάδες οι οποίες στοχεύουν στην κατάκτηση του τίτλου. Όμως, o αγώνας με τη Σαουθάμπτον ήταν ίσως ο χειρότερος εντός έδρας όσο διάστημα βρίσκεται ο Ολλανδός στην τεχνική ηγεσία της Γιουνάιτεντ. Πήρε τον αγώνα του κυπέλλου με τη Ντέρμπι εκτός έδρας και εμφατικά, μετά από καιρό, εκείνον με τη Στόουκ. Μπορεί όμως να φτιάξει μία σειρά νικηφόρων αγώνων;
Αγωνιστικό κομμάτι
Ο Φαν Χάαλ έχει καταφέρει να δημιουργήσει μία ομάδα με σαφή σημεία στα οποία παρουσιάζει σταθερότητα και σημάδια όπου η μηχανή δε λειτουργεί σωστά. Ο Ντε Χέα είναι εξαιρετικός τη φετινή χρονιά και κατάφερε να προκαλεί τρόμο στους αντίπαλους επιθετικούς ενώ είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που χρησιμοποιεί το πόδια του για να μεγαλώσει το σώμα του και να κλείσει,χαμηλά, τις γωνίες του τέρματος. Οι κεντρικοί αμυντικοί Σμόλινγκ και Μπλιντ παρουσιάζουν σταθερότητα και ο ένας συμπληρώνει, ικανοποιητικά, τον άλλο. Ο Νταρμιάν είναι καλός στις αμυντικές του υποχρεώσεις,ενίοτε και σκληρός, όμως δίνει λίγα πράγματα στην ανάπτυξη της ομάδας. Κυρίως, πλάτος στο γήπεδο. Ο Γιάνγκ,όντας πλέον τραυματίας, παίζει πιο επιθετικά τη θέση αλλά στην άμυνα αντιμετωπίζει προβλήματα με παίχτες που παίζουν κάθετα και όχι πάνω στη γραμμή. Στα αριστερά υπάρχει πρόβλημα διότι στον πρώτο αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ με την ΑΪντχόφεν τραυματίστηκε και έχασε το υπόλοιπο της χρονιάς ο Σο, ο Τζάκσον που κλήθηκε να παίξει λόγω και του τραυματισμού του Ρόχο έχει καλά χτυπήματα με τη μπάλα στα πόδια και καλές αποφάσεις, ωστόσο, τακτικά πολλές φορές οι τοποθετήσεις του προκαλούν ανισορροπία στη διάταξη της άμυνας.
Στη μεσαία γραμμή η επιστροφή του Σνάιντερλεν έδωσε ασφάλεια στη μεσαία γραμμή και κλεψίματα, ο Φελαϊνί είναι μία επιλογή του τεχνικού επιτελείου όμως, σε πολλά παιγνίδια δίνει πλεονέκτημα στις αντίπαλες ομάδες γιατί πηγαίνει καθυστερημένα στα μαρκαρίσματα ενώ με την πάροδο των αγώνων πατάει όλο και λιγότερο την αντίπαλη περιοχή. Ο Κάρικ μοιάζει να έχει τη φετινή χρονιά ένα συμπληρωματικό ρόλο, ο Σβαϊνστάιγκερ είναι κακός όλη τη χρονιά και φαίνεται αργός με και χωρίς τη μπάλα,όσο και στις τοποθετήσεις του. Ο Ερέρα, δίνει ποιότητα στην κυκλοφορία της μπάλας αλλά δεν προσφέρει τέρματα και δημιουργία τελικών φάσεων. Στο Λίνγκαρντ το τελευταίο διάστημα προσφέρεται χρόνος, δείχνει ότι κινείται κάθετα μέσα στο γήπεδο,γεγονός που ανέκαθεν γοήτευε τον Ολλανδό, αλλά δεν τελειώνει με ποιότητα τις φάσεις που δημιουργεί. Ο Ντεπάι δεν έχει βρει ρυθμό και αυτό είναι προφανές σε σύγκριση με το διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου, ο Γιανουζάι επέστρεψε από το δανεισμό του για να προσφέρει επιθετικά λύσεις στο ένας εναντίον ενός, ως επί το πλείστον και μία επιπλέον επιθετική λύση, βεβαίως. Ο Μαρτιάλ, μετατοπίστηκε στα αριστερά από την κορυφή της επίθεσης ώστε να ακουμπάει σε αυτόν η μπάλα και να προσπαθεί να δημιουργεί ρήγματα σημαδεύοντας το διαγώνιο τρέξιμο των συμπαικτών του από τη μεσαία γραμμή και από τα δεξιά της επίθεσης.
Ο Ρούνι με την έλευση του νέου έτους δείχνει μία περισσότερο ενεργή συμμετοχή στη ανάπτυξη της ομάδας, παίζει πλέον μόνος στην κορυφή, τελειώνει καλύτερα τις φάσεις που δημιουργεί ή δημιουργούν για εκείνον, ενώ πιέζει με μεγαλύτερη ένταση τους αντίπαλους αμυντικούς. Παρόλα αυτά, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως δεν αποκτήθηκε κατά την περίοδο του Ιανουαρίου ένας επιθετικός κορυφής για να απελευθερώση τον Άγγλο κυνηγό και να του δώσει τη δυνατότητα να προσφέρει περισσότερα σε όλο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου. Για το τέλος,αφήσαμε,σκοπίμως, το Μάτα. Ο Φαν Χάαλ έδειξε να μην τον υπολογίζει για βασικό τον τελευταίο μήνα. Η παρουσία του, ιδίως, στον αγώνα με τη Λίβερπουλ όταν ήρθε από τον πάγκο και έδωσε κατοχή στην ομάδα του, διέψευσε αυτήν την απόφαση. Ούτε με τη Σαουθάμπτον ξεκίνησε στην ενδεκάδα και αυτό του προκάλεσε νευρικότητα όπως αποδείχτηκε με τις αντιδράσεις του όσο έπαιξε. Με τη Στόουκ για πρώτη φορά έπαιξε πίσω από το Ρούνι, ήταν υπέροχος δημιουργικά, έδωσε αλεγκρία και ταχύτητα, πάτησε περιοχή και τελείωσε και φάσεις.
Αγωνιστικό πρόγραμμα
Την Κυριακή η Γιουνάιτεντ πηγαίνει στο Λονδίνο για να παίξει με την Τσέλσι. Στην αρχή του έτους στον μεταξύ τους αγώνα η ομάδα του αγγλικού βορρά ήταν εμφανώς ανώτερη. Βάσει εικόνας, η ομάδα του Φαν Χάαλ πρέπει να ελέγξει το ρυθμό του αγώνα και περιορίζοντας τη δράση των Όσκαρ και Γουίλλιαν και έπειτα σε συνέχεια των προηγούμεων αγώνων να δημιουργήσει και να πάρει μέτρα στο γήπεδο από το εξηκοστό πέμπτο λεπτό και μετά για να δοκιμάσει να κάνει τις ευκαιρίες όπου συνήθως φτιάχνει για να πάρει τον αγώνα. Ακολουθεί ο αγώνας με τη Σάντερλαντ. Μία ομάδα η οποία θα ψάχνει βαθμούς για να παραμείνει στην κατηγορία. Είναι ικανή ομάδα να πιέσει πολύ και φτάνει όλα της τα παιγνίδια σε οριακά σημεία. Έπειτα ακολουθεί μία, μάλλον, επικίνδυνη αποστολή στη Δανία για τον αγώνα με τη Μίντιλαντ και μετά ο αγώνας που θα προσδιορίσει τους στόχους της άνοιξης. Υποδέχεται την Άρσεναλ στο Θέατρο των Ονείρων σε μία συνάντηση καθοριστική τόσο για τη μάχη της κορυφής όσο για να είμαστε ρεαλιστές, για το στόχο της τετράδας.
Διοικητικές αποφάσεις
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τόνισε τον Ράιαν Γκιγκς ότι δεν θα μείνει για πάντα Νο.2 στον πάγκο…
Συγκεκριμένα,ο Ντέιβιντ Γκιλ, μιλώντας στο «BBC» για το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε:«Ο Ράιαν Γκιγκς δεν θα παραμείνει για πάντα Νο.2 στον πάγκο… Αυτό είναι το φυσιολογικό, κάποια στιγμή να δοκιμάσει την τύχη και τις δυνάμεις του ως πρώτος προπονητής σε ομάδα. Δεν μπορείς για πάντα να είσαι βοηθός. Πρέπει να δείξεις ότι μπορείς να διαχειριστείς την πίεση και τις καταστάσεις στην γραμμή… Υπάρχει τεράστια διαφορά, εξάλλου, να είσαι εξαιρετικός βοηθός και να είσαι ικανός ν’ αντέξεις ως πρώτος».
Ο ίδιος ο Ολλανδός δήλωσε: «Δεν μπορώ ν’ ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του κόσμου και το ξέρω. Γνωρίζω πόσο ψηλά είναι ο πήχης για εκείνους και δεν έχω καταφέρει να τον φτάσω… Είμαι ενοχλημένος και απογοητευμένος από τον εαυτό μου που δεν μπορώ να το κάνω»
Δημοσίευμα της «Daily Mirror» κάνει λόγο για ανησυχία στην οικογένεια του Ολλανδού προπονητή των «κόκκινων διαβόλων» λόγω των αποτελεσμάτων της ομάδας, ανεξάρτητα από το 3-1 επί της Ντέρμπι Κάουντι για το Κύπελλο, το βράδυ της Παρασκευής.
Βάσει, λοιπόν, των όσων αναφέρει το εν λόγω βρετανικό Μέσο, υπάρχει πλέον 24ωρη επίβλεψη από άνδρες σεκιούριτι στο σπίτι του Λουίς Φαν Χάαλ, στο Τσέσαϊρ!
Ο 64χρονος κόουτς δείχνει να έχει φοβηθεί πιθανές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τους οπαδούς της Γιουνάιτεντ και εκτός «Ολντ Τράφορντ», από τη στιγμή που εντός του γηπέδου έχει αντικρίσει πλέον την απέχθεια και τη δυσαρέσκεια του κόσμου προς το πρόσωπό του.
H διοίκηση τον στηρίζει διότι δεν υπάρχει κοινή συνισταμένη για τη διάδοχη κατάσταση στις απόψεις των μετόχων και των διευθυντών. Υπάρχει μία λανθασμένη εντύπωση πως παίζουν ρόλο οι εισήγησεις του Φέργιουσον στη χάραξη της πορείας της ομάδας. Αυτό δεν ισχύει, δεδομένου ότι έχει χρεωθεί τη λανθασμένη, απ’όλες τις απόψεις, πρόσληψη του Μόις ως αντικαταστάτη του ίδιου. Ο Φαν Χάαλ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι αυτή είναι η τελευταία του δουλειά σε πάγκους και ενώ έχει υπογράψει τριετές συμβόλαιο,εάν δεν αντιστραφεί άρδην η κατάσταση έως το Μάιο, πιθανότατα θα αποχωρήσει λύνοντας το συμβόλαιό του δίχως να παραιτηθεί ή να απολυθεί. Ήδη, έχει διεξάγει καθέδρας συζητήσεις με τους πυλώνες,αγωνιστικά, της ομάδας για το τι πρέπει να αλλάξει για να υπάρξει βελτίωση, προσπαθεί να κάνει πιο επιθετική την ομάδα και να κυκλοφορεί γρηγορότερα η μπάλα και να δώσει περισσότερες πρωτοβουλίες στους παίχτες του. Προσφάτως, ο Ρούνι παραδέχτηκε ότι μεγάλες ευθύνες έχουν και οι ίδιοι οι παίχτες και η κρίση μοιάζει και εκτονώνεται. Φάρμακο για να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τον κόσμο της ομάδας και να επουλωθούν οι πληγές είναι σε αυτό το δύσκολο μήνα που ακολουθεί, η πορεία και η στοχοπροσήλωση να είναι σε υψηλά επίπεδα και να προσπαθήσει η ομάδα να χτίσει μία πορεία νικών.