Δρόμοι με σουραύλια και κλαψιάρικα τραγούδια. Άνθρωποι διαλυμένοι στην όπερα της καθημερινότητας. Πρόσωπα σκαμμένα, κουρασμένα, με οικονομικές στερήσεις. Έλλειψη συνοχής, ειρμού, συνέχειας. Δωρεάν εξευτελισμός.
Το 1984 ο Ντιέγκο Μαραντόνα κατευθύνεται στο γήπεδο της Νάπολης. Τον ακολουθεί, διαρκώς, μια κάμερα. Το 2019, ο σκηνοθέτης Ασίφ Καπάντια δίνει στην ανθρωπότητα τα μονταρισμένα πλάνα, 500 ωρών, αδημοσίευτου υλικού για τον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία του ιταλικού νότου. «Ο Μαραντόνα που γνώρισα δεν έχει σχέση με αυτόν που ξέρετε» αναφέρει ο Βρετανός ντοκιμαντερίστας. Όπως η σιωπηλή βεβαιότητας μιας ευτυχίας αναβλημένης. Ήταν τέτοια και τόση η ταύτιση με την πόλη που η πολιτισμική εξέλιξη, η χρονική περίοδος αντίληψης του κόσμου και των σχέσεων, έκανε το παιδί της γυναίκας που κανόνιζε τα ραντεβού του Ντιέγκο, να τον ρωτά για το τι θα κάνουν την Κυριακή με τη Γιουβέντους. Αποκαλύψεις από το ασυνείδητο πηγάδι των υποκλοπών της εισαγγελίας. Πλάνη.
Έκτοτε, η λαίλαπα μετατρέπει τα πρόσωπα σε αγέρα. Ξέρει ότι η σιωπή είναι η αδικημένη αδερφή της ομιλίας η οποία κάποτε θα βρει το δίκιο της. Σαν ένα ρολόι δημόσιου χώρου με επίμονη μνήμη. Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της πόλης για πολλά χρόνια ήταν απών. Όσο απών, όμως, είναι ένας άνθρωπος που τρέχει για να μας βγάλει φωτογραφία σε στιγμές χαράς. Ανταμώνει με την πίκρα και τον πόνο. Κάθε εποχή έχει τους γόρδιους δεσμούς της και η ζωή έχει συνέχεια.
Βασική τομή του Λουτσιάνο Σπαλέτι, όταν ανέλαβε την προπονητική ηγεσία της ομάδας ήταν η μονιμοποίηση του Μέρετ στην εστία αντί του Οσπίνα. Η απάντηση στις δύσκολες ερωτήσεις. Το παρελθόν δεν μπορεί να επιβιώσει όταν είσαι παρών στο τώρα. Σκοπός σημαίνει μέλλον.
Το επιθετικό δίδυμο των Τζέκο και Λουκάκου, στον πρόσφατο αγώνα με την Ίντερ, έβαλε σε προβλήματα της άμυνα της Νάπολι διότι μεγάλωναν, με τον τρόπο που κινούντο, τις αποστάσεις μεταξύ των κεντρικών αμυντικών με αποτέλεσμα να δέχονται επιθέσεις με παίκτες από τις πίσω γραμμές. Οι τελευταίοι και ειδικά ο Κιμ ήταν, μαζί με τον Ντι Λορέντζο ήταν στο στόχαστρο του Ιντζάγκι.
Οι πρωτοπόροι της Σέριε Α, απλώνονται και ασκούν πίεση στην ανάπτυξη της αντίπαλης ομάδας σε μια διάταξη 4-2-4, ενώ όταν ανακτούν τη μπάλα προσπαθούν να βρουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις κάνοντας μικρές πάσες, σε κοντινή απόσταση ανεβάζοντας πολλούς ποδοσφαιριστές στην περιοχή. Όλα ξεκινούν όταν πέσει το κέντρο βάρους της επίθεσης σε θέση έξω αριστερά, στο Χβίτσα Κβαρατσχέλια.
Κινητήριος δύναμη για τη λειτουργία του συνόλου είναι ο Λομπότκα. Ο συνδετικός κρίκος με το 94% ποσοστό επιτυχίας στις προωθημένες πάσες. Σε μια προσπάθεια επιμερισμού του επιθετικού παιγνιδιού τους, θα γράφαμε ότι επιχειρούν σουτ εκτός περιοχής σε ελάσσων βαθμό. Κυρίως, προσπαθούν να φέρουν τη μπάλα μέσα στη μικρή περιοχή, εκεί που παραφυλάει το θωρηκτό Βίκτορ Όσιμεν των 8 τερμάτων και δύο πασών για γκολ σε 13 αγώνες. Ο τρίτος άξονας είναι οι αντεπιθέσεις με τέσσερις, κατά το μέγιστο, αλλαγές πορείας της μπάλας από πόδι σε πόδι μέχρι την οριστική ενέργεια. Επίσης, η ατομική ποιότητα της επιθετικής γραμμής είναι ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες ενός αγώνα, πρωτίστως από τις πλευρές αλλά και μεταφέροντας τις δραστηριότητες και το χώρο δράσης στο μισό του αντιπάλου. Πριν τη διακοπή είχε 1.90 xGoals έναντι 0.21 της Έμπολι (2-0). Με την Ουντινέζε είχε 1.53 xGoals με 1.01 (3-2 το αποτέλεσμα), ενώ προχθές είχε 1.09 xGoals με την Ίντερ να έχει 1.47 (1-0 το σκορ). <- Πηγή: https://understat.com/league/Serie_A
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το οικοδόμημα είναι εντυπωσιακό, με γλυκό άρωμα το οποίο μετακινεί τους μύλους από τη μέση και μπροστά, αμυντικά δέχεται με ευκολία κάθετες πάσες από τον άξονα της μεσαίας γραμμής και προς τη δεξιά πλευρά. Κάρβουνο στον ίσκιο της εξώπορτας. Αποτελεί ερωτηματικό το βάθος του έμψυχου υλικού συγκριτικά με τον άμεσο ανταγωνισμό και παράλληλα το σε ποια κατάσταση θα βρεθεί η Νάπολι μετά τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Σαν μια διάπλατη ερημική σκηνή θεάτρου με τη σιωπή να μελετά το ρόλο της δίπλα σε φτηνοπράγματα, περιμένοντας το καλοκαίρι με τον τεχνητό ήλιο.
Την προσεχή Κυριακή, 8/1, η Νάπολι (1η-41 βαθμοί) πηγαίνει στη Γένοβα για να αντιμετωπίσει τη Σαμπντόρια. Αργότερα, το ίδιο βράδυ, η Μίλαν (2η-36 βαθμοί) υποδέχεται τη Ρόμα (6η-30 βαθμοί).