Ο Ολυμπιακός δεν απειλήθηκε αλλά λαχτάρισε
Σημειώσεις και σχόλια κατά τη διάρκεια ή μετά τον αγώνα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
26/10/2023, 19:45, τελικό αποτέλεσμα: 2-1
1) Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ βλέποντας την ευκολία με την οποία οι αντίπαλες ομάδες σε προηγούμενες συναντήσεις, διασπώντας την αρχική πίεση του Ολυμπιακού, έβγαιναν σε καθαρό τετ-α-τετ με τον Πασχαλάκη τοποθετώντας, απλά, περισσότερους μέσους, επέλεξε μια τακτική με τριάδα στη μεσαία γραμμή για να γεμίσει το χώρο, με τους Έσε, Αλεξανδρόπουλο και Καμαρά.
2) Στο 15′ έγινε η γνωστή εσωτερική αλλαγή. Σαν ανέμισμα κουρτίνας από κάπου μακριά, προτού ο κίνδυνος γίνει οικείος για να μας προφυλάξει από τον εαυτό μας. Έτσι, ο Φορτούνης ήρθε δεξιά και ο Ποντένσε, στο 4-3-3, πήγε αριστερά και πάνω στη γραμμή.
3) Ο Αλεξανδρόπουλος ήταν η αιχμή της πίεσης του Ολυμπιακού, ενώ, σχεδόν, σε ευθεία, πίσω του ήταν, ο Έσε μέσα δεξιά και ο Καμαρά μέσα αριστερά. Η παρουσία του Έλληνα μέσου ήταν σημαντική διότι προσπαθούσε να πλησιάσει, εκτός των άλλων, και τον Ελ Καμπί, ο οποίος επιβεβαιώνει τους ενδοιασμούς της στήλης σχετικά με το πόσο χρήσιμος και σημαντικός θα είναι όταν η υπόλοιπη ομάδα οφείλει να αμυνθεί, τακτοποιημένα και με ασφάλεια. Δηλαδή, επειδή είναι επιθετικός που ζητάει τη μπάλα στο χώρο κάθετα και δύσκολα συνεργάζεται με τους συμπαίκτες του, ενώ παίζει με πλάτη προς τον τέρμα κρατώντας τη μπάλα ψηλά στο γήπεδο. Το επίπεδο φυσικής κατάστασης και αγωνιστικής προσήλωσης του επιρρεπούς σε τραυματισμούς Γιόβετιτς, θα μπορούσε να είναι μια λύση.
4) Σε αντίθεση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις του ομίλου, ο Ορτέγκα ήταν πολύ επιθετικός στο μαρκάρισμα και βγαίνοντας πρώτος στη μπάλα, έδινε το παράγγελμα ανάπτυξης και από την αριστερή πλευρά.
5) Το ότι ο αγγλικός σύλλογος ήταν, εντελώς ακίνδυνος, στο πρώτο ημίχρονο, οφείλεται στο άψογο διάβασμα των φάσεων από τον Έσε. Γνωρίζουμε ότι ο Καμαρά τρέχει με τη μπάλα, ότι ο Αλεξανδρόπουλος κάνει μέτρα μαζί της προωθώντας τη αλλά ο Αργεντινός πρόσφερε σαν τρίτος, στην κορυφή του τριγώνου με βάσεις τους Ρέτσο και Πορόζο και ταυτόχρονα, κάλυπτε, με διαγώνιες παρεμβάσεις τα ανεβάσματα του Ροντινέι. Σε αντίθεση με το…50λεπτο της Κυριακής και τις δυσκολίες που συνάντησε ο Ροντινέι με τον Παλάσιος και τις εναρμονισμένες κινήσεις των Τζούρισιτς, Μπερνάρ και Ιωαννίδη σε αυτό το διάστημα του γηπέδου, ο Έσε, πρόσφερε το δικαίωμα στο καλπάζον άτι να κάνει όσα τον καθιστούν υπερπολύτιμο για τη μηχανή των Πειραιωτών.
6) Από το 30′ και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, ο Φορτούνης λειτούργησε σαν αποκλειστικός δημιουργός από τα δεξιά ξεκινώντας τις επιθέσεις από το ύψος της μεσαίας γραμμής. Όταν δε βρήκε τα μέτρα που χρειαζόταν, έκανε το σύνθετο να φαίνεται απλό. Κάθετο τρέξιμο, απαλλαγή, στρώσιμο της μπάλας μπροστά, σουτ με μύτο, χαμηλά στη γωνία του Αρεολά. Το πρώτο ημίχρονο έκλεισε με 2-0, χωρίς ο γηπεδούχος να δεχτεί σημαντική πίεση, οπουδήποτε.
7) Ο Ροντινέι είναι ένας πλάγιος, τύποις, αμυντικός ο οποίος επιβάλλει την παρουσία του εξαιτίας του άρτιου επιθετικού του ρεπερτορίου. Με αποτέλεσμα, να περιορίζεται η ενεργητικότητα όσων των αντιμετωπίζουν, λόγω έλλειψης ενέργειας.
8) Από το 60′ ο Ισπανός προπονητής με τις κινήσεις του έδειξε τη σαφή πρόθεση να αναπτυχθεί το παιγνίδι από τα αριστερά και το πεδίο δράσης του Ποντένσε. Πιθανώς, βάσει δεδομένων και πρότερης εμπειρίας, να μην ήθελε να κάνει αλλαγή το Φορτούνη και το αντίδοτο ήταν να μεταφέρει το κέντρο βάρους στην απέναντι πλευρά.
9) Είχαμε πρόθεση να γράψουμε για τη Γουέστ Χαμ, ωστόσο, δεν έπραξε τα δέοντα ώστε να μας τραβήξει την προσοχή. Η κλάση και το χτύπημα της μπάλας, στο 2-1, του Πακέτα, είναι απόδειξη ποιότητας, όμως είναι και μεμονωμένη κατάσταση παθητικής εικόνας.
Στα επιμέρους
Ο Ολυμπιακός για να είναι κοντά οι γραμμές και να μην υπάρχουν κενά στη χωροταξία, άσκησε πίεση στο μεσαίο μπλοκ.
Συμπεράσματα
Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ επιδίωξε και κατάφερε με επιτυχία να ελέγξει πλήρως το ρυθμό του αγώνα. Να πάρει λιγότερα ρίσκα στην επίθεση και να αναδείξει τα προτερήματα της καθημερινής δουλειάς στο προπονητικό κέντρο.