Τότεναμ v Μάντσεστερ Γουνάιτεντ (2-0)
Το περιοδικό “Μετρονόμος” Απριλίου- Ιούνιου 2003, δημοσίευσε ένα κείμενο του Ηλία Κατσούλη. Ο γνωστός στιχουργός, γράφει ένα υπόμνημα αφιερωμένο στον κύριο Απόστολο Καλδάρα, όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλεί!
Αναφέρει λοιπόν, μεταξύ των άλλων, την περίπτωση του γνωστότατου τραγουδιού του “Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι” και μας γνωστοποιεί ότι με τη μορφή που το ξέρουμε υπάρχει μετά τη λογοκρισία που υπέστη από το καθεστώς της εποχής Μιλάμε για τη μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο εποχή, περί το 1948, και όπως αναφέρει στο κείμενο του:
|
Πολλά χρόνια αργότερα, κατά σύμπτωση τη νύχτα με την περιβόητη ολική έκλειψη σελήνης, στο Λονδίνο, η Τότεναμ υποδέχθηκε τη Γιουνάιτεντ και ο Μουρίνιο έπαψε οριστικά να κοιτά προς το φετινό, βαθμολογικό, ουρανό.
Ο Αλέξις Σάντσες ξεκίνησε και στο πρωτάθλημα στη βασική ενδεκάδα των κόκκινων αλλά τα φώτα ή μάλλον το κανονάκι στο τέλος της βραδιάς, δικαίως, στράφηκε στον όμορο πάγκο. Εκείνον με επικεφαλής το Μαουρίτσιο Ποκετίνο, ως ελάχιστη αναγνώριση για την ομάδα που έχει φτιάξει κι εφέτος.
Χωρίς υπερβολές, στο συγκεκριμένο αγώνα, η αρχή ήταν η πιο χαρακτηριστική εικόνα όλης της αναμέτρησης. Ο Βερτόνχεν έστειλε τη μπάλα, σημαδεύοντας τον Κέιν, από την περιοχή του, σε εκείνη της Γιουνάιτεντ. Ο τελευταίος με κεφαλιά έδωσε τη μπάλα στο Σον, αυτός προσπάθησε να τελειώσει άμεσα τη φάση, τα πόδια του Σμόλινγκ ανέκοψε την τροχιά της μπάλας και στην επιστροφή της ο Έρικσεν πρόλαβε το Γιανγκ, βγήκε μπροστά του πατώντας περιοχή και έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ.
Γενικώς, ο Ποκετίνο έστησε όλο το πλάνο του επάνω στο Σάντσες. Όχι όμως το αμυντικό αλλά το επιθετικό. Ο χιλιανός στο πρώτο ημίχρονο αγωνίστηκε στην αριστερή πλευρά, με το Μαρσιάλ δεξιά και το Λίνγκαρντ μεταξύ Πογκμπά και Λουκάκου. Η εντολή ήταν να παίρνει όλο το πλάτος του γηπέδου ο Τριπιέ ενώ ο Έρικσεν ξεκινούσε από δεξιά και συνέχεια έπαιζε στο χώρο που δημιουργούσε η κίνηση του Κέιν. Ο Βρετανός επιθετικός, τράβαγε εκτός περιοχής τον προσωπικό του αντίπαλο, και άνοιγε χώρο για κάθετη προώθηση. Παράλληλα το δίδυμο Άλι και Ντάιερ πίεζαν την κατοχή της Γιουνάιτεντ ασφυκτικά και ο Ντεμπελέ ήταν ο μόνος παίχτης που κάλυπτε την απόσταση μεσαίας γραμμής και άμυνας. Ο Λουκάκου δεν είχε παίχτη δίπλα του να συνεργαστεί και ο Πογκμπά είχε μεγάλο χάσμα με το Μάτιτς. Μόλις ανακτούσε τη μπάλα η Τότεναμ, οιοσδήποτε παίχτης της, έπαιζε κάθετα. Ακριβώς όπως και στον εντός έδρας αγώνα με τη Λίβερπουλ. Κάπως έτσι, στο 28′ ο Έρικσεν είδε το ανέβασμα του Τριπιέ στα νώτα του Σάντσες γύρισε τη μπάλα στην περιοχή κι ο Τζόουνς την έστειλε στη γωνία του Ντε Χέα. Ένα αυτογκόλ, απτό δείγμα, έλλειψης αυτοκυριαρχίας.
Ο απόλυτος έλεγχος του ρυθμού από την Τότεναμ γινόταν προϊόντος του χρόνου εμφανέστατος, δεδομένου ότι τα μέτρα που παιζόταν ο αγώνας ήταν τέτοια που η Γιουνάιτεντ αδυνατούσε να βγει ένα στήριγμα στο γήπεδο. Σε ελάχιστα τετραγωνικά, όλο το παιγνίδι. Ο Μουρίνιο στο δεύτερο ημίχρονο έφερε το Σάντσες χαμηλά στον άξονα, μπροστά από Μάτις-Πογκμπά και το Μαρσιάλ αριστερά. Ο Γάλλος, προσπάθησε να βρει προσωπικές ενέργειες αλλά επειδή ξεκινούσε από χαμηλά, ουσιαστικά ξεθύμαινε, όταν πλησίαζε την περιοχή.
Συμπερασματικά, η Τότεναμ κυριάρχησε πλήρως της Γιουνάιτεντ, είχε σωστό πλάνο να επιτεθεί κι ακόμη καλλίτερο να αμυνθεί. Η ομάδα του Μουρίνιο, εμφάνισε ξανά τις δυσκολίες που την ακολουθούν όλη τη χρονιά, η είσοδος και η εν συνόλω παρουσία του Αλέξις δεν μπορεί να αξιολογηθεί με εμπεριστατωμένο τρόπο κι αυτό διότι πρέπει, μέσω της προπόνησης, να αντιληφθεί το χώρο δράσης του.
Ενδεκάδες: Tότεναμ (Ποκετίνο): Γιορίς, Τριπιέ, Σάντσες, Βερτόνχεν, Ντέιβις, Ντάιερ, Ντεμπελέ(90′ Γουανιγιάμα), Έρικσεν, Άλι (88′ Σισοκό), Σον (80′ Λαμέλα), Κέιν.
Γιουνάιτεντ (Μουρίνιο): Nτε Χέα, Βαλένσια, Σμόλινγκ, Τζόουνς, Γιανγκ, Μάτις, Πογκμπά (63′ Μάτα), Μαρσιάλ, Λίνγκαρντ (63′ Φελαϊνί/ 70′ Ερέρα), Σάντσες, Λουκάκου.