Home >> Madman of the village >> Star Wars The Last Jedi

Star Wars The Last Jedi

 

Είδος:Action, Adventure, Fantasy
Πρωταγωνιστές:Mark Hamill,Daisy Ridley,John Boyega,Oscar Isaac
IMBD: 8,2

Το αποκύημα του φανταστικού κόσμου του George Lucas έκανε πρεμιέρα εχθές στις Ελληνικές αίθουσες. Η αιώνια μάχη καλού-κακού, σκοτεινού-φωτεινού, βρίσκει χώρο για άλλη μία ακόμη, μεγάλη αναμέτρηση.

Το story της ταινίας ξεκινά με τους επαναστάτες να καταδιώκονται από το πρώτο τάγμα. Η Rey αναζητεί τον ρόλο της στον γαλαξία, προσπαθώντας παράλληλα να πείσει τον Luke να γυρίσει, ώστε να βοηθήσει την επανάσταση στην μάχη της έναντι του δεσποτισμού. Στο μεσοδιάστημα η επανάσταση απειλείται από αφανισμό και έτσι ο Finn, αναλαμβάνει ρόλο στο να βοηθήσει..

Εξαιρετικές και σε αυτό το επεισόδιο οι μονομαχίες με φωτόσπαθα. Αυτές αποτελούν την μίξη πρακτικών και ψηφιακών τεχνικών (όπως είδαμε και στο επεισόδιο 7), διορθώνοντας τα αισθητικά λάθη προηγούμενων ταινιών. Επιπρόσθετα οι χορογραφίες ήταν καταπληκτικές, όπως και η «φωτογραφία». Το σενάριο μέτριο,προσχηματικό, απλό με αρκετές ατέλειες. Η ταινία παίρνει κορύφωση όταν πρέπει. Γενικά η προσέγγιση του σεναριακά ήταν σχετικά καλή. Η σκηνοθετική του προσέγγιση αποτελεί κάτι μη ενδιαφέρον. Τα γραφικά εφέ θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα για το 2017.

H Daisy Ridley δίνει μία εξαιρετικά όμορφη ερμηνεία στον ρόλο της Rey.Πιο ώριμη πια, κατακτά πλήρως τον ρόλο, δίνοντας ένα ρεσιτάλ,εμβαθύνοντας σε αυτόν, σε μία ερμηνεία που προσδίδει αφενός θεατρικά χαρακτηριστικά και ότι συνεπάγεται αυτό, αλλά και κινηματογραφική, υψηλής ποιότητας, αισθητική στο παίξιμο της. Ο Adam Driver στον ρόλο του Kylo Ren, αρκετά καλός μεν, αδικημένος δε από το σενάριο και την οπτική που έχουν δώσει στον χαρακτήρα του. Το ίδιο συμβαίνει και με την Captain Phasma, η οποία μόνο στον comic έχει ρόλο. Στη ταινία ο χαρακτήρας της μηδενίζεται εντελώς. O Mark Hamill δίνει ίσως την καλύτερη ερμηνεία του ως Luke, καταφέρνοντας να ξεχάσουμε το πρόσφατο πάρα πολύ ‘’κακό’’ πέρασμα του από τις σειρές της DC. Η Leia Organa και ο Poe Dameron, κάπως στάσιμοι και αδιάφοροι. Κορωνίδα παρουσίας στην ταινία είναι ο Finn. To καλό χτίσιμο toy χαρακτήρα του σε συνάρτηση με την καλή χημεία που δημιούργησε με την Rose Tico (Kelly Marie Tran), σίγουρα αναβάθμισε ποιοτικά τον ρόλο του.

Μεγάλη απογοήτευση είναι οι Snoke και General Hux, οι οποίοι είναι πιο επιφανειακοί και από την επιφάνεια.Όσον αφορά τον πρώτο χαρακτήρα, το σενάριο γελοιοποίησε τελείως την μορφή του μυστηριώδες, δυνατού, σκοτεινού ηγέτη του First Order, με κάθε τρόπο, κάνοντας μας να αδιαφορούμε για οποιοδήποτε προοπτική αποκτήσει ή όχι πια. Επιπρόσθετα, ο χαρακτήρας του General Hux αποτελεί μία απρόσμενη επιτηδευμένη ή μη γκάφα, διαλύοντας έμμεσα ότι προσπαθεί να κερδίσει η ταινία από τις κοινωνικο-ιστορικές παραβολές. Γενικότερα, η ταινία αδικεί έμμεσα ότι είχε χτίσει με κάποιους χαρακτήρες στο επεισόδιο 7.

Η κοινωνία που μας παρουσιάζεται στην ταινία, μας δείχνει τα χαρακτηριστικά τύπου εποχής βιομηχανικής περιόδου, με τις κακουχίες της μεσαιωνικής περιόδου. Στο σύνολο της, η ταινία κάνει αναφορά στις ανισότητες, κακουχίες, φτώχεια, αντιθέσεις. Γενικότερα, μας δείχνει την κακή έκδοση της συνέχειας μίας λοταρίας της φύσης.

Τα οπτικοακουστικά εξαιρετικά.Όσον αφορά την μουσική, άλλη μία φορά έχουμε κάποιους πολύ όμορφους και πομπώδες ήχους από τον John Williams. Αν και δεν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό που να κάνει την μουσική ιδιαίτερα ξεχωριστή στην ταινία, αυτή που παίζει στο casino (Canto Bight) κατά την διάρκεια της ταινίας, αποτελεί ένα ωραίο πλέγμα ήχων μουσικής ιδιόμορφης Jazz,που θυμίζει λίγο το χρώμα και το στυλ ήχου του Cantina Band. Από άλλη οπτική, βλέπουμε στο Canto bight μία διαφορετική ματιά κάποιων πλανητών του γαλαξία.

Η ταινία από την μέση και έπειτα θέλει να μας δείξει την πρόθεση της Disney να επεκτείνει και να επενδύσει (όπως ανακοίνωσε) κινηματογραφικά τουλάχιστον,τον μεγάλο κόσμο του Star Wars, δίνοντας το δικό της χρώμα.

Στο φιλμ γίνεται μία συνεχόμενη μετάβαση από το δραματικό στο επικό και συγκλονιστικό που την κάνει ως ταινία ελκυστική. Επίσης, στην ταινία υπήρχε αρκετό χιούμορ, δεμένο καλά στις σκηνές και όσο έπρεπε, ανάλογο με τις περιστάσεις.

Η ταινία στο σύνολο, απλή, εκθαμβωτική, γεμάτη (ίσως υπερβολικά), μοντέρνα, αλλά ίσως περισσότερο πλουραλιστικά φορτωμένη (από κάθε σκοπιά) από όσο έπρεπε, κάνοντας ένα μεγάλο άλμα, για ένα νέο, μοντέρνο Star Wars. Ως σύνολο πάντως χαρακτηρίζεται καλή ταινία, προβληματική όμως σε αρκετά σημεία. Αρκετά καλοστημένη, αποφεύγει τα μεγάλα ρίσκα. Στην δυόμισι ώρες ταινία, το star wars μας συστήνει κάτι καινούργιο,ενώνοντας το με το παλιό. Απεμπολεί αρκετά πράγματα που μας κάνει να τα θεωρούμε συνδεδεμένα με το saga, κρατώντας όμως την συνταγή και την ταυτότητα που χαρακτηρίζει τις ταινίες. Αποτελεί μία πολύ καλή ταινία star wars, χωρίς όμως να υποστηρίζει πλήρως τις φιλοδοξίες που της είχαν προσδώσει.

Βαθμολογία:3/5

Πηγή:Themetisproject.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *