Home >> Madman of the village >> 4 facts σχετικά με την ταινία Before Sunrise (1995)

4 facts σχετικά με την ταινία Before Sunrise (1995)

Το 1995 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η ταινία Before Sunrise. Αν και με μικρό budget (2,5 εκατομμύρια δολάρια) κατάφερε να συγκεντρώσει λίγο παραπάνω από 5.5 στο Box office. Ωστόσο, αν και μικρή η εισπρακτική επιτυχία για τα δεδομένα της εποχής, το πρώτο μέρος της τριλογίας απέσπασε αρκετά βραβεία αλλά και εντυπωσιακές κριτικές για μία ταινία romance-drama. Αυτό που κατάφερε όμως, είναι να κάνει ένα εντυπωσιακό love-crossover δημιουργώντας μια ταινία σταθμός στην αντίστοιχη κατηγορία, μιλώντας ακραία, αυθαίρετα και με καθόλου φειδώ για τον έρωτα, το σεξ τις γνωριμίες και τις ανθρώπινες σχέσεις-μέσα από έναν κινούμενο φακό που έδινε εικόνα στους δύο νέους τότε ηθοποιούς, έναν Αμερικάνο (Ethan Hawke) και μια Γαλλίδα (Julie Delpy) στους δρόμους της μαγευτικής Βιέννης. Πέρα από τα σπάταλα ευφυολογήματα και θέσεις περί έρωτα και σχέσεων- το σενάριο συνυπογράφουν άτυπα μαζί με τον Richard Linklater οι Ethan Hakwe & Julie Delpty (χωρίς credits).

Παρακάτω αναφέρω 4 ενδιαφέροντα facts σχετικά με την ταινία:

Η ιδέα για την ταινία

Η φιλμαντουργεία και το σενάριο πιθανότατα προήλθαν από μια προσωπική εμπειρία του σκηνοθέτη/σεναριογράφου της ταινίας, Peter Linklater. Ένα βράδυ περπατώντας στην Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α, γνώρισε μια νεαρή γυναίκα, την Amy. Η έλξη, πιθανότητα ,που αισθάνθηκε ο σκηνοθέτης για την Amy και ίσως και πολλά άλλα που δεν ξέρουμε, έχουν μια ελαφρύ συσχέτιση με την σχέση του Jesse και της Celin που είναι οι βασικοί ήρωες στην ταινία. Μια μικρή διαφορά ωστόσο, σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι δυο τους είχαν κρατήσει μια επαφή για λίγο καιρό ακόμη, όπως έχει εξομολογηθεί αργότερα ο σκηνοθέτης.

Εναρκτήρια σκηνή

Η πρώτη σκηνή της ταινίας απεικονίζει την Celin και ένα ζευγάρι (πιθανότατα Γερμανικής καταγωγής) που τσακώνονται στα Γερμανικά, πράγμα που εκνευρίζει την Γαλλίδα η οποία θα αλλάξει μετέπειτα θέση (συναντώντας τον Jesse σε μια άλλη θέση του τρένου) για να αποφύγει τον ενοχλητικό καβγά των δύο συζύγων.  Πάρα ταύτα το ενδιαφέρον κυμαίνεται γύρω από το περιεχόμενο του καβγά μεταξύ του ζευγαριού. Συγκεκριμένα, ο άνδρας διαβάζοντας την εφημερίδα του αναφέρει ότι έχει γίνει έρευνα όπου 70.000 γυναίκες είναι εθισμένες στο αλκοόλ, κατηγορώντας την ότι είναι μία από αυτές. Αυτή εξίσου απάντησε μια ένα γερμανικό μπλαζέ ύφος εν ολίγοις με κίνηση καθρεφτάκι ότι ο ίδιος είναι αλκοολικός συνεχίζοντας να λέει ίδιος περνώντας το μπαλάκι: ότι το κάνω γιατί έχω παντρευτεί εσένα.

Ο James Joyce και η νουβέλα Ulysses

Το πρότζεκ Before sunrise πιθανότατα δανείζεται αρκετά στοιχεία από την νουβέλα Ulysses. Η τοποθεσία που διαδραματίζεται η ταινία (Βιέννη) αλλά και η επίσκεψη στο νεκροταφείο δείχνουν κάποια κοινά στοιχεία. Επιπρόσθετα, το όνομα του ενός εκ των πρωταγωνιστών Jesse είναι χαϊδευτικό του James, το οποίο είναι και το συνοδευτικό (ή surname) του πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος.

Το καστ

Για τον ρόλο της Celin είχαν περάσει από δοκιμαστικά η Gwyneth Paltrow και Jennifer Aniston ενώ αρχικά ο Ethan Hawke δεν ήταν σαν πρώτη επιλογή δεδομένου ότι έμοιαζε αρκετά μικρός. Μετά από μία θεατρική παράσταση που τον είδε ο σκηνοθέτης στην Νέα Υόρκη, ο ίδιος πήρε τον ρόλο και μετέπειτα αποτέλεσε και το κινηματογραφικό του πουλέν.

Σε αγαστή συνεργασία με την ιστοσελίδα: popera.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *