Home >> Sports >> Αυτός φταίει

Αυτός φταίει

Ο λόγος για τη νέα αποτυχία του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού έχει ονοματεπώνυμο: Γιάννης Αλαφούζος.

Μετά την ήττα από την ΑΕΚ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ο Παναθηναϊκός έμεινε – ξανά – εκτός Ευρώπης. Το Τριφύλλι έμοιαζε με συνοθύλεμα στο ματς που θεωρητικά έπαιζε το τελευταίο του χαρτί για την Ευρώπη, δίχως αρχή, μέση και τέλος. Έτσι, μοιραία ηττήθηκε και έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων για τέταρτη διαδοχική σεζόν.

Η χρονιά για τον Παναθηναϊκό είναι αποτυχημένη και ο βασικός υπεύθυνος της νέας πράσινης αποτυχίας έχει ονοματεπώνυμο και δεν είναι άλλος από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Γιάννη Αλαφούζο.

Ο Γιάννης Αλαφούζος μέσα σε μία δεκαετία έχει βάλει περισσότερα από 85 εκατομμύρια ευρώ στον Παναθηναϊκό και έχει πετύχει μία τρύπα στο νερό. Η μόνη επιτυχία του είναι ένα κύπελλο Ελλάδος το 2014 κάτι για το οποίο φυσικά και δεν πρέπει να αισθάνεται περήφανος.

Στη ζωή υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «τα λάθη είναι για να μην ξαναγίνονται», αλλά ο Γιάννης Αλαφούζος πώς τα καταφέρνει κάθε φορά και κάνει συνεχώς λάθη είναι απορίας άξιον.

Το περασμένο καλοκαίρι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή και αφού πρώτα τερμάτισε – νωρίτερα από την προκαθορισμένη – τη συνεργασία του με τον Γιώργο Δώνη, στη συνέχεια προχώρησε στην πρόσληψη του άπειρου και μαθητευόμενου Ισπανού Ντάνι Πογιάτος με τις ευλογίες του Τσάβι Ρόκα.

Ωστόσο ο πρώην προπονητής της ομάδας νέων της Ρεάλ Μαδρίτης ούτε την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου δεν πρόλαβε και έφυγε κακήν κακώς. Πίσω του άφησε έναν Παναθηναϊκό, που βολόδερνε στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, χωρίς ψυχολογία, χωρίς ταυτότητα. Βέβαια, στη συνέχεια τον ακολούθησε και ο άνθρωπος που τον πρότεινε και προέτρεψε τον Αλαφούζο στο να τον προσλάβει, δηλαδή ο τέως τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Τσάβι Ρόκα.

Το δίδυμο των Πογιάτος, Ρόκα απέτυχε παταγωδώς, ο Αλαφούζος (σωστά) τους απομάκρυνε, αλλά στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός πήγε ξανά κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική, καθώς αντικατέστησε τον Πογιάτος με τον έμπειρο μεν αλλά παλιομοδίτη δε Ρουμάνομ Λάζλο Μπόλονι.

Ο Μπόλονι σε αντίθεση με τον Πογιάτος είναι κανονικός προπονητής, όμως το ποδόσφαιρο τον έχει ξεπεράσει και με το στυλ που πρεσβεύει ο Ρουμάνος δεν υπήρχε καμία περίπτωση ο Παναθηναϊκός να κάνει πρωταθλητισμό. Ο Μπόλονι συμμάζεψε το Τριφύλλι, πήρε σερί νίκες, έβγαλε την ομάδα από τον εφιάλτη των πλέι-άουτ, την οδήγησε στα πλέι-οφ, αλλά απέτυχε στο να εκπονήσει τους δύο στόχους για τους οποίους προσελήφθη. Να κατακτήσει το κύπελλο και να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Γιατί όμως απέτυχε; Επειδή όχι μόνο δεν έδειξε την παραμικρή θέληση στο να προσπαθήσει να εξελίξει την ομάδα που κλήθηκε να διαχειριστεί, αλλά και διότι τσακώθηκε με όλους τους ποδοσφαιριστές του με εξαίρεση τον Μολό.

Φυσικά, ο Μπόλονι δεν ευθύνεται για την αποτυχία του Παναθηναϊκού να επιστρέψει στις διοργανώσεις της UEFA. Το ίδιο ισχύει και για τους Πογιάτος, Ρόκα. Ουδείς από τους τρεις ήρθε από μόνος του στον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Αλαφούζος τους προσέλαβε και αυτός είναι που χρεώνεται τη νέα αποτυχία των Πράσινων.

Με την απόλυση του κατά τεκμήριο κορυφαίου Έλληνα προπονητή Γιώργου Δώνη, ο Αλαφούζος έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην αγωνιστική καταδίκη του Παναθηναϊκού.

Το φετινό ρόστερ του Παναθηναϊκού δεν ήταν τόσο καλό για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Από την άλλη, όμως, δεν ήταν και τόσο κακό ώστε να αποτελεί τροχοπέδη ο τερματισμός στην πρώτη τετράδα, που οδηγεί στην Ευρώπη. Εάν αντί του Πογιάτος ή του Μπόλονι ο Παναθηναϊκός είχε από την αρχή της σεζόν προπονητή τον Γιώργο Δώνη ή κάποιον αντίστοιχο έμπειρο, φιλόδοξο, με φρέσκιες ιδέες για το ποδόσφαιρο, οι πιθανότητες επιτυχίας σίγουρα θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.

Η επιλογή του επόμενου προπονητή είναι κομβικής σημασίας. Ο Γιάννης Αλαφούζος οφείλει να αφήσει στην άκρη τα στοιχήματα τύπου Πογιάτος και να φέρει έναν προπονητή εγνωσμένης αξίας που θα αποτελεί σημείο – αναφοράς στον οργανισμό του Παναθηναϊκού.

Διαφορετικά, το μέλλον του Τριφυλλιού προδιαγράφεται αντίστοιχο των τελευταίων ετών, ήτοι, κατάμαυρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *