Ο επίσημος ύμνος της αντεπανάστασης τραγουδισμένος από τον Κλάους Μάινε στο Wind of change. Εδώ, μια ταπεινή στήλη θα αναλύσει τα δεδομένα που ενδεχόμενα θα προκύψουν στους ημιτελικούς αγώνες για το παγκόσμιο κύπελλο της Ρωσίας. Αυλαία και πάμε λοιπόν.
Γαλλία v Βέλγιο
Οι δύο ομάδες διανύοντας διαφορετικούς δρόμους έφτασαν σε απόσταση βολής απ’το τρόπαιο. Οι Γάλλοι σε αντίθεση με το πλάνο των προηγούμενων αγώνων στον προημητελικό με την Ουρουγουάη αντικατέστησαν το Ματουιντί με τον Τολισό. Όπως συνέβη και μέσα στη χρονιά με τη Μπάγερν, έτσι και την Παρασκευή, ο Γάλλος μέσος προτιμήθηκε ως ένας επιπλέον δημιουργός στον άξονα, ώστε με την απουσία του Καβάνι να μην έχει εύκολη κατοχή της μπάλας η Ουρουγουάη. Πράγματι, μετά το πρώτο τέταρτο του αγώνα, το σχέδιο του Ντεσάν βγήκε.
Οι Βέλγοι για να αποκλείσουν τη Βραζίλία χρειάστηκε να πετάξουν στα σκουπίδια όσες, κίβδηλες, αρχές τούς έφτασαν μέχρι εκεί κι αφού τρομοκρατήθηκαν στον αγώνα με την Ιαπωνία, τα άλλαξαν όλα. Ο Τσαντλί πήρε φανέλα βασικού, με το Φελαϊνί επίσης. Ο Βερτόνγκεν τυπικά αγωνίστηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ο Τσαντλί μπροστά του. Άρα, θωράκιση της πλευράς. Βίτσελ, Φελαϊνί στον άξονα. Ο πρώτος εξάρι, θεωρητικά, ο δεύτερος κοντά στο χώρο δράσης του Νεϊμάρ και μπροστά απ’το Μενιέ. Ο Αζάρ δημιουργός, με τη δυνατήτα στο πρώτο μέρος να υποδέχεται ψηλά τη μπάλα, το Λουκακού αριστερά και το Ντε Μπρόινε στην κορυφή. Ο επιθετικός της Γιουνάιτεντ για να δώσει εναλλακτικές στο χτίσιμο των επιθέσεων και εκείνος της Σίτι ανάμεσα στα στόπερ. Ο Μαρσέλο περιορίστηκε δραστικά μέχρι το 60, στη συνέχεια έκανε αγώνα σήμα κατατεθέν ο Μιράντα. Από το 80′ κι έως τη λήξη της αναμέτρησης ο Αζάρ έδειξε πόσο άδικα έχει κριθεί στην Τσέλσι όπου σε έξι χρόνια έχει λίγα γκολ και λιγότερες καίριες στιγμές ως φωτογραφίες της μνήμης.
Είναι δεδομένο ότι οι χώροι θα κρίνουν τον αγώνα και συγκεκριμένα η επικράτηση σε κομβικά σημεία του γηπέδου. Ο Μαρτίνεθ αναμένεται να παρατάξει τριάδα με τους Ντεμπελέ, Βίτσελ και Φελαϊνί στο πεδίο τον Καντέ, Πογκμπά και Ματουίντί. Μια απλουστευτική ματιά δείχνει πως οι μονομαχίες εκεί θα είναι ισορροπημένες. Άρα, το πού θα κινηθούν οι Γκριεζμάν, Ντε Μπρόινε και κυρίως ο Αζάρ θα καθορίσει το ρυθμό του αγώνα. Ζιρού και Λουκακού έχουν παρόμοια προσόντα αλλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πάντως, έχουν τη δυνατότητα να τραβιούνται εκτός περιοχής παίρνοντας μαζί τους τούς αμυντικούς που είναι επιτρετραμμένοι με τον περιορισμό αυτών.
Το Βέλγιο σε σύνολο πέντε παιγνιδιών. έχει ,στα τέσσερα, πάρει την πρωτοβουλία. Στο μοναδικό που άφησε τον έλεγχο ήταν με τη Βραζιλία, βάσει προγραμματισμού. Οι Γάλλοι αντιθέτως, προσαρμόζονται στους αντίπαλους και δεν έχουν ως βασική επιδίωξη να πάρουν τη μπάλα.
Αγγλία v Κροατία
Ο Σάουθγκέιτ συνεχίζει να εφαρμόζει μια τακτική με 3-5-2. Τον βοηθάει σε αυτό η έτοιμη συνταγή από την Τότεναμ και το τουρνουά καριέρας που κάνουν οι Πίκφορντ και Μαγκουάιρ. Αθόρυβοι εργάτες και εν πολλοίς στυλοβάτες είναι ακόμη και οι Στέρλινγκ και Λίνγκαρντ. Σε αντίστοιχη χρησιμότητα με εκείνη που τον χρησιμοποιούσε ο Φαν Χάαλ στην τελευταία του χρονιά στην Αγγλία, ο μέσος της δευτεραθλήτριας, κινείται ως ένας ακόμη χαφ στον άξονα. Ο Σάουθγκέιτ προτιμάει ως δεύτερο παίχτη δίπλα στον Κέιν να τοποθετεί το Στέρλινγκ. Πολλοί, πιθανώς, μένουν στην ευκολία με την οποία σπαταλά ευκαιρίες. Η αλήθεια ή ίσως η αθέατη πλευρά της σελήνης είναι πως ο συγκεκριμένος στα χέρια του Γκουαρδιόλα εξελίχθηκε και πλέον κινείται αρμονικότατα ανάμεσα στις γραμμές και στο κενό που δημιουργείται ανάμεσα σε πλάγιο μπακ και κεντρικό αμυντικό. Η ταχυδύναμη και το αρχικό πέταγμα που έχει, τον καθιστούν υπεραπαραίτητο.
Από εκεί κι έπειτα, οι Άγγλοι έχουν κι ένα τρομερό προσόν υπέρ τους. Η ώσμωση των αθλημάτων γίνεται πλέον εμφανής. Δεδομένου ότι οι αθλητές σε ατομικό επίπεδο βελτιώνονται συνεχώς, στόχος του εκάστοτε προπονητή είναι να βρει και να φέρει τον κάθε ποδοσφαιριστή σε καθαρό πεδίο βολής. Λογική συνέπεια αυτών, μετά τα xGoals που εσχάτως μπήκαν στην καθημερινότητα και την ανάλυση των συλλόγων, είναι τα σκριν που πλέον εισήχθησαν και στο ποδόσφαιρο. Το μπάσκετ, το NFL και οι προπονητικές αρχές του αμερικανικού αθλητισμού βρίσκουν εύφορο έδαφος στη Ρωσία. Ας μετρήσουμε και κάτι ακόμη. Σε διοργανώσεις μικρής χρονικής διάρκειας, οι στημένες φάσεις καταλαμβάνουν κυριαρχικό ρόλο.
Αναλυτικότερα, ο Άλαν Ράσελ είναι ο προπονητής που έχει επιλέξει ο Σάουθγκεϊτ για τον σχεδιασμό των στατικών φάσεων της Αγγλίας, στο επιθετικό της κομμάτι, και όπως είναι λογικό έχει βάλει κι αυτός ένα μεγάλο λιθαράκι στην επιτυχημένη πορεία της στο τουρνουά. O Σκωτσέζος θεωρείται πως είναι το κρυφό όπλο των Άγγλων, και ο άνθρωπος που σχεδίασε εκείνο το -τέλεια εκτελεσμένο- γκολ του Στόουνς, κόντρα στον Παναμά.
Μιλάμε δηλαδή για έναν 37χρόνο προπονητή ποδοσφαίρου, που σχεδιάζει εξαιρετικά, επιθετικά συστήματα στατικών φάσεων, με βάση τα πολλά σκριν, για μια ομάδα ποδοσφαίρου. Πολλά από αυτά βγαλμένα από «μπλοκάκια» ομάδων όπως οι Σιάτλ Σίχοκς του NFL. Μια ομάδα που έχει παρακολουθήσει και ο ίδιος ο Άγγλος προπονητής, για να κατανοήσει καλύτερα, μέρος των τακτικών που ήθελε να φέρει και στην δική του εθνική ομάδα, για το τρέχον Παγκόσμιο Κύπελλο που παρακολουθούμε. Για να την βοηθήσει να ανασάνει, ουσιαστικά.
Η Κροατία από την άλλη μοιάζει η πιο κουρασμένη ομάδα. Έχουν πάει και τους δύο αγώνες που έδωσαν στη διαδικασία των πέναλτι. Διαφορετικές περιπτώσεις αλλά όμοια αποτελέσματα. Στον τελευταίο με τη Ρωσία ο προπονητής Ντάλιτς διάλεξε να πιέσει εξαρχής ώστε να μην κλειστούν οι διοργανωτές όπως με την Ισπανία. Ο Κράμαριτς αντί του Μπρόζοβιτς. Δύο επιθετικοί κορυφής με τους Ρέμπιτς και Πέρισιτς και τους Ράκιτιτς και Μόντριτς στη μεσαία γραμμή. Ο μέσος της Ρεάλ είναι ο παίχτης σύμβολο και συνάμα η πιο συμπαθής φιγούρα. Έκοβε, πίεζε, μοίραζε τη μπάλα, ξεκινούσε από χαμηλά και έδινε το τέμπο. Χαρακτηριστική παρουσία είναι και εκείνη του Σούμπασιτς. Μαζί με τον τερματοφύλακα των Άγγλων πραγματοποιεί εμφανίσεις σαφώς ανώτερες από τα έως σήμερα δείγματα στην καριέρα τους.
Εφόσον, οι Κροάτες καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην κόπωση έχουν την ποιότητα να αφαιρέσουν τα πλεονεκτήματα των Άγγλων στη μεσαία γραμμή, να βγάλουν δύο παίχτες έναντι ενός στις πλάγιες γραμμές και να εκμεταλλευτούν την αδυναμία του Γιάνγκ να αμυνθεί σε μεγάλους χώρους δίχως διαγώνια κάλυψη. Η εμφάνιση του Μάντζουκιτς και η βραδιά που θα βρεθουν οι Ρέμπιτς και Πέρισιτς, θα καθορίσουν τους συσχετισμούς το βράδυ της Τετάρτης.