Για τους φίλους του διαδικτυακού μας περιοδικού θυμίζουμε πως η σειρά έχει στόχο να εισάγει τους μικρούς αναγνώστες στα μεγάλα κλασικά έργα, να προκαλέσει και να προσκαλέσει τα παιδιά να γνωρίσουν από μικρή ηλικία όλο τον πλούτο της αρχαίας ελληνικής σκέψης, να έρθουν σ’ επαφή με την φιλοσοφία, την ιστορία, την ποίηση, το θέατρο, με τρόπο απλό κι επιμορφωτικό, ψυχαγωγικό κι ευχάριστο.
Τα έργα διασκευάζουν γνωστές προσωπικότητες, όπως ηθοποιοί, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί κι άλλοι, οι οποίοι γνωρίζουν σε βάθος τα πρωτότυπα κείμενα και μπορούν να μεταδώσουν στα παιδιά σημαντικές ιδέες κι έννοιες με τρόπο, σχεδόν, βιωματικό.
Σκοπός αυτής της σειράς είναι να εμπλουτίζεται συνεχώς, ώστε να διασκευαστούν όλα τα σημαντικά έργα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας για παιδιά κι εφήβους.
Πέρα, λοιπόν, απ’ την πλούσια, ζωντανή και ζωηρή εικονογράφηση, τα βιβλία συνοδεύονται από σχετικό QR CODE με την αφήγηση της ιστορίας απ’ τους διασκευαστές κι από δραστηριότητες για τους μικρούς αναγνώστες. Η ήρεμη και γλυκιά μουσική επένδυση αγκαλιάσει, ως χαλαρωτικό μουσικό χαλί, την αφήγηση.
Άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, που έχουν έρθει σ’ επαφή με τα κείμενα αυτά και τα έχουν δουλέψει, συνθέτουν, μέσω φιλτραρίσματος, ένα σύντομο και συμπυκνωμένο μωσαϊκό των ιστοριών κρατώντας την ουσία κάνοντάς την, με τον τρόπο αυτόν, πιο εύπεπτη για την παιδική αντίληψη. Φυσικά, το εκάστοτε βιβλίο περιλαμβάνει σύντομο βιογραφικό των αρχαίων τραγωδών και ιστορικών.
Η Γλυκερία Μπασδέκη διασκεύασε, η Άννη Θεοχάρη αφηγήθηκε κι ο Aaron Byon εικονογράφησε την ιστορία του “Ηρακλή και του μαγεμένου χιτώνα”.
Η ιστορία του Ηρακλή που κατάφερε του 12 άθλους μάς φέρνει αντιμέτωπους με την δύναμη (Ηρακλής), την κακοβουλία/εκδίκηση (Κένταυρος Νέσσος), τον φθόνο (Δηιάνειρα).
Ο Κένταυρος Νέσσος με πονηριά και κακία θέλησε να εκδικηθεί τον Ηρακλή και για τον λόγο αυτόν αποπλάνησε την σύζυγό του, την Δηιάνειρα, λέγοντάς την πως, όταν νιώσει πως χάνει τον Ηρακλή, ορθά θα πράξει να τού δώσει να φορέσει έναν χιτώνα, ο οποίος θα τής τον φέρει πίσω. Ο χιτώνας αυτός, ωστόσο, δεν είναι παρά δηλητηριασμένος. Απ’ την πλευρά του ο Κένταυρος Νέσσος ενσαρκώνει το μίσος και το κακό που θέλει ο κόσμος από εμάς, ενώ η Δηιάνειρα αναπαριστά την ζήλια, η οποία αποτελεί κακό σύμβουλο, καθώς η συνειδητοποίηση του λάθους έρχεται ετεροχρονισμένα -εξού και η αυτοκτονία που ακολούθησε.
Πολύ περισσότερο, η ιστορία του Ηρακλή μάς δίνει κι άλλο ένα μάθημα, ίσως πιο σημαντικό, αυτό, δηλαδή, ότι όσο δυνατοί, πλούσιοι -ή ό,τι καλύτερο- είμαστε δεν μπορούμε να ξεφύγουμε απ’ την μοίρα μας κι αυτό τ’ αντιλαμβανόμαστε απ’ το γεγονός ότι ο Ηρακλής λαβώθηκε από πεθαμένο κι όχι από κάποιον ζωντανό. Μ’ όσους κι αν τα έβαλε, όσους κι αν νίκησε, τελικά, νικήθηκε. Μα δυνατός όπως ήταν σ’ όλη του την ζωή, το ίδιο δυνατός κι αξιοπρεπής έφυγε απ’ αυτήν με την αρωγή του Φιλοκτήτη που τον βοήθησε επιδιώκοντας να τον λυτρώσει απ’ τους φριχτούς του πόνους -πράγμα για τ’ οποίο ανταμείφθηκε λαμβάνοντας ως δώρο τα βέλη του σπουδαίου Ηρακλή.