Πάντα ένα ταξίδι στο παρελθόν είναι συναρπαστικό!
Πόσο μάλλον όταν ο Κένταυρος Χείρων με την Δανάη επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη κατά την ίδρυσή της, γνωρίσουν τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, δουν τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες, μάθουν για δυο απ’ τους μεγαλύτερους φιλοσόφους Αριστοτέλη και Σωκράτη και δουν την διαπαιδαγώγηση του Μ. Αλέξανδρου και του θρυλικού Αχιλλέα!
Αυτό το ταξίδι στην Αρχαία Ελλάδα θα είναι μοναδικό και θα μαγέψει όχι μόνο τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους φίλους της Δανάης.
Ο Γιώργος Ρόβας σε συνεργασία με την Ευτυχία Στυλιανέα στην εικονογράφηση έχουν δημιουργήσει ένα βιβλίο – εισαγωγή στον αρχαίο πολιτισμό και την μυθολογία. Μέσω ενός σουρεαλιστικού σκηνικού όπου η μικρή πρωταγωνίστρια συναντά έναν Κένταυρο πραγματοποιούν ένα ταξίδι στον χρόνο και στα μεγαλύτερα ιστορικά και μυθολογικά γεγονότα.
Όλα ξεκινούν απ’ το Πήλιο την “γενέτειρα” του Κενταύρου, όταν η μικρή και η οικογένειά της το επισκέφθηκαν για ολιγοήμερες διακοπές. Έτσι, λοιπόν, μαζί με την Δανάη περνάμε κι εμείς από σταθμούς της ιστορίας και θυμόμαστε ή μαθαίνουμε πληροφορίες σημαντικές για τον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία.
Ξεκινήσαμε απ’ την Θεσσαλονίκη, την Πέλλα και την Μιέζα, το σχολείο του Αριστοτέλη όπου εκεί δίδασκε τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος, αν και πέθανε στα 33 του, κατόρθωσε και δημιούργησε ένα τεράστιο βασίλειο. Επίσης, είδαμε τον Βουκεφάλα, το αγαπημένο άλογο του στρατηλάτη.
Περάσαμε απ’ την Αθήνα όπου είδαμε τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη να χτίζουν τον Παρθενώνα. Ακούσαμε την εμβληματική ρήση “Εν οίδα ότι ουδέν οίδα” απ’ τον Σωκράτη, τον δάσκαλο του Πλάτωνα (ο οποίος, με την σειρά του, έγινε δάσκαλος του Αριστοτέλη). ‘Ήρθαμε “πρόσωπο με πρόσωπο” με το “νους υγιής εν σώματι υγιεί” βλέποντας τους Αθηναίους να τρώνε ελιές, σύκα, μέλι, μούστο.
Πετάξαμε ως την αρχαία Ολυμπία όπου το 776 π. Χ. παρακολουθήσαμε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες μ’ αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν σ’ αθλήματα όπως αγώνες δρόμου, πάλη, παγκράτιο, πυγμαχία και πένταθλο. Τέλος, οι αθλητές που ανέβηκαν στο βάθρο στέφθηκαν από κλαδί ελιάς ενώ για εκείνον που κατακτούσε την πρώτη θέση η τιμή ήταν μεγάλη καθώς οδηγούσε την πόλη του στην κορυφή.
Τέλος, επισκεφθήκαμε και το σπίτι του πρωταγωνιστή Κενταύρου όπου παρακολουθήσαμε την στιχομυθία μεταξύ Δανάης και Αχιλλέα του νεαρού μαθητή του Κενταύρου όπου μελλοντικά θα ηγηθεί του πολέμου της Τροίας και θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στα ομηρικά έπη. Στην στιχομυθία αυτήν ακούσαμε πως η μητέρα του, η Θέτιδα, βούτηξε τον μικρό Αχιλλέα στις πηγές του Στύγα, για να γίνει αθάνατος κι από τότε τον πονάει… η πτέρνα του.
Αυτά κι άλλα πολλά μαθαίνουμε παρέα με την μικρή Δανάη σ’ ένα βιβλίο που κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Ιβίσκος και στο τέλος του οποίου φιλοξενούνται ζωγραφιές και δραστηριότητες για τους μικρούς αναγνώστες & φίλους.