Σε ηλικία 17 ετών, ο Αριστοτέλης γράφτηκε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην οποία θα έμενε για 20 χρόνια. Ο νεαρός Αριστοτέλης θα γινόταν ο καλύτερος μαθητής της Ακαδημίας που ιδρύθηκε από τον άνθρωπο που έμεινε στην ιστορία ως ο πατέρας της φιλοσοφίας. Έβλεπε τη φιλία ως μία από τις πραγματικές χαρές της ζωής και θεωρούσε πως για να ζήσει κάποιος μια ευτυχισμένη ζωή, χρειάζεται μια πραγματική φιλία. Με δικά του λόγια:
«Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι΄αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον, οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν. Δύο πηγαίνουν μαζί, διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και να ενεργήσουν».
Ο Αριστοτέλης υπογράμμισε δύο συνηθισμένα είδη φιλίας που βασίζονται περισσότερο στη σύμπτωση, παρά στην πρόθεση.
Η πρώτη είναι η φιλία που βασίζεται στην ωφελιμότητα. Σε αυτό το είδος φιλίας, τα δύο μέρη δεν τρέφουν αληθινά φιλικά συναισθήματα, αλλά διατηρούν τη σχέση τους γιατί αποκομίζουν οφέλη. Αυτή η φιλία, δεν είναι μόνιμη. Όταν τελειώνουν τα οφέλη, συνήθως τελειώνει και η φιλία. Ο Αριστοτέλης παρατήρησε πως αυτή η σχέση είναι πιο συνηθισμένα ανάμεσα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Αντίστοιχα, το δεύτερο είδος συμπτωματικής φιλίας βασίζεται στην απόλαυση. Αυτό, όμως, είναι πιο συνηθισμένο σε νεαρούς ανθρώπους. Η πηγή της φιλίας είναι πιο συναισθηματική, αλλά ταυτόχρονα, είναι το είδος της φιλίας που συνήθως κρατάει λιγότερο. Μόλις τα ενδιαφέροντα των φίλων πάψουν να είναι κοινά, σταματάει και η απόλαυση και κατά επέκταση, η φιλία.
Η τελευταία μορφή φιλίας που κατέγραψε ο Αριστοτέλης είναι η καλύτερη από όλες. Αντί να βασίζεται στο συμφέρον ή στην απόλαυση, το τρίτο είδος φιλίας βασίζεται στην κοινή εκτίμηση των αρετών και των ιδανικών, ανάμεσα στα δύο μέρη. Είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι και οι αξίες, τις οποίες αντιπροσωπεύουν που αποτελούν το κίνητρο διατήρησης των φιλικών δεσμών.
Συνήθως, αυτή η φιλία κρατάει μέχρι τέλους, αλλά για τη δημιουργία της απαιτείται η ύπαρξη ενός βασικού επίπεδου καλοσύνης στο καθένα από τα δύο άτομα.
Με κομμάτια και από τις τρεις περιπτώσεις συνεχίζεται η σχέση του ΠΑΟΚ με το φίλαθλο κόσμο της ομάδας, με τον προπονητή και τον τεχνικό διευθυντή σε σχέση με την κοινή πορεία προς τη δημιουργία της βάσης με την επόμενη γενιά των Κοτάρσκι, Κουλιεράκη, Τσαούση, Λύρατζη, Ντάντας, Κωσταντέλια. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ έχει προσφέρει σε υποδομές, ποδοσφαιρικό εξοπλισμό και συλλογή δεδομένων με τα προσόντα ποδοσφαιριστών στην περιφέρεια, περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ και η ανάπτυξη των ακαδημιών του συλλόγου είναι εντυπωσιακή και αντιπροσωπευτική τόσο τις εθνικές ομάδες των νέων ηλικιών όσο και στην πορεία των τμημάτων στα αντίστοιχα πρωταθλήματα. Επομένως, δεδομένου ότι είναι βλαβερό και σημάδι γήρανσης και εγκατάλειψης, να ζει κανείς με τις αναμνήσεις του, παρότι υπήρξαν ένδοξες, o ΠΑΟΚ, κάνοντας το Ραζβάν Λουτσέσκου τον πιο ακριβοπληρωμένο προπονητή στην Ελλάδα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το επόμενο στάδιο. Ανέκαθεν, όλες οι μεταβάσεις είναι δύσκολες και απαιτείται υπομονή, καλή πίστη και διαρκής αναστοχασμός για βελτιώσεις.
Ο ΠΑΟΚ με φρέσκια ομάδα, προσπαθεί να μάθει από την αρχή πώς να αναπτύσσεται. Με τόσο νεανική άμυνα, είναι φυσιολογικό να γίνουν λάθη. Η αναμέτρηση με την ΑΕΚ, απλώς ήταν το δείγμα για τα μέτρα που πρέπει να καλυφθούν μέχρι την αφετηρία του ερχόμενου Αυγούστου. Εκεί, πριν μια εβδομάδα, στοίχισε και η απουσία του Ζίβκοβιτς καθώς, αφαίρεσε το κράτημα μπάλας στην πίεση της ΑΕΚ όπως και οι αδύναμοι σωματικά και τεχνικά, αμυντικοί, αριστερά και δεξιά στην τετράδα της άμυνας.
Οι ομάδες του Λουτσέσκου στηρίζονται στην ασφαλή και σίγουρη μεταβίβαση με πολλές πάσες από χαμηλά, στο να υπάρχουν παίκτες με καλή μεγάλη πάσα στη μεσαία γραμμή, να μπορούν να αλλάζουν ρόλους ανάλογα με τις απαιτήσεις των αγώνων, όπως ο Αουγκούστο και παράλληλα, ο Ρουμάνος προπονητής, θέλει να μεταφέρει τους ποδοσφαιριστές με καλή τεχνική στο ένα άκρο της επίθεσης και να δίνει ελευθερία κάθετου τρεξίματος προς την αντίπαλη περιοχή, στο πλάγιο μπακ του. Ο επιθετικός κορυφής είναι σημαντικός για το ποδόσφαιρο που εφαρμόζει ο Λουτσέσκου και μόνον τυχαία δεν ήταν η επιλογή του Ολιβέιρα. Ο περυσινός τραυματισμός του και η ενεργοποίηση-επιστροφή του Άκπομ, δυσκόλεψε τον ΠΑΟΚ να πάρει αγώνες που ήταν, σαφώς, ανώτερος, ενώ η επιστροφή του στο Φάληρο και τον επαναληπτικό του Κυπέλλου, ανάγκασε τον Ολυμπιακό να μη μπορεί να ανεβάσει την τελευταία του γραμμή άμυνας πιο ψηλά στο γήπεδο. Έτσι, με δύο επιθετικούς, ενάντια στην πάγια τακτική του θεώρηση, ο ΠΑΟΚ, πήρε την πρόκριση στο νήμα. Ο θρίαμβος του απρόσμενου ρίσκου!
Το φετινό καλοκαίρι, πάρθηκε η απόφαση να αλλάξει η κατεύθυνση των μεταγραφικών στόχων. Με εξαίρεση τον Ντάντας, αποκτήθηκαν παίκτες από β’ κατηγορίες και κομμένοι από τον προπονητή τους και ένας τερματοφύλακας με προσόντα αλλά και δυσκολίες εκτίμησης των φάσεων ενόσω αυτές εξελίσσονται γρήγορα. Οι δύο προκριματικοί στο Κόνφερενς Λιγκ, o εντός έδρας αγώνας με τον Ατρόμητο και τον Παναθηναϊκό και η αναμέτρηση στη Λιβαδειά, είναι τα πιο εμφανή παραδείγματα. Ο Κοτάρσκι, είναι μόλις 22 ετών, υπερβολικά μικρός για να έχει την εμπειρία της θέσης, κατακτώντας τη μοναχικότητα της ευθύνης.
Το πρόβλημα στον ΠΑΟΚ είναι πως δεν έχει πιο αξιόπιστο μπακ από τον Βιεϊρίνια, στα αριστερά, διότι φαίνεται πως οι Σάστρε και Σοάρες δεν υπολογίζονται, δεν είχε παίκτη να βάλει στην θέση του Ολιβέιρα, όταν δεν μπορούσε να συνεχίσει ο Πορτογάλος ή δεν του ταιριάζουν οι λεπτομέρειες του αγώνα, όπως στο διπλό στο Καραϊσκάκης. Παρότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Λουτσέσκου ζήτησε μεσοεπιθετικό δημιουργό, δεν αποκτήθηκε ποτέ τέτοιος ποδοσφαιριστής. Γενικότερα, ο ΠΑΟΚ στην έναρξη των δύο ημιχρόνων ξεκινά με φανερό στόχο να πάρει την μπάλα, να ανεβάσει τα δύο του μπακ και να απλώσει το παιχνίδι του, με τις μεταβιβάσεις των Ντάντας, Κούρτις, Καντουρί και τον Κωνσταντέλια σε θέση μέσα αριστερά.
Πιθανότατα, το μυστικό για τη φετινή αγωνιστική άνοδο του δικέφαλου να είναι το πώς θα ανταποκριθεί η τριάδα Ντάντας, Κούρτιτς, Αουγκούστο. Ο Πορτογάλος είναι το εξάρι, ο Αουγκούστο, τύποις βρίσκεται πιο κοντά στο φορ αλλά ενώνει το τρίγωνο καλύπτοντας την αδυναμία του Κούρτιτς στα τρεξίματα. Ο Σέρβος επωμίζεται το ρόλο του ποιοτικού στατικού χτυπήματος εκτός περιοχής. Ο ταλαντούχος και ποιοτικός Ντάντας, μέχρι στιγμής έχει 54% ευστοχία στις κάθετες, με κίνδυνο, πάσες, 92% σε κάθε μορφή μεταβίβασης κάτω από το κέντρο, 81% όταν περνάει το κέντρο, 66% όταν σημαδεύει παίκτες που κινούνται στην επίθεση.