Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την γλώσσα του σώματος, για να συνδεθούν και να χτίσουν εμπιστοσύνη. Όσο, όμως, η επικοινωνία τείνει να λαμβάνει χώρα εξ ολοκλήρου πίσω από μια οθόνη, τα παραδοσιακά σημάδια της γλώσσας του σώματος δεν είναι, πια, ορατά. Ή, μήπως, είναι;
Απαντήσεις σε μέιλ που περιμένεις και περιμένεις. Βιντεοκλήσεις γεμάτες αμηχανία, έλλειψη σύνδεσης κι ομαδικότητας. Μπερδεμένα γραπτά μηνύματα. Αντιφατικά σημεία στίξης που μπορεί να σημαίνουν οτιδήποτε. Είναι συχνά δύσκολο να καταλάβεις τις προθέσεις των άλλων, ακόμα και μετά από χρόνια καθημερινής επαφής. Σκεφτείτε πόσο πιο σύνθετο φαντάζει κάτι τέτοιο στην διαδικτυακή επικοινωνία, όταν υπάρχει περίπτωση τον άνθρωπο που βρίσκεται στην άλλη μεριά της οθόνης να μην τον έχεις γνωρίσει ποτέ.
Στ’ “Απόλυτο Βιβλίο για την Γλώσσα του Σώματος στο Διαδίκτυο”, η Erica Dhawan, γνωστή για τις ιδέες της σχετικά με την συνεργασία των ανθρώπων και παθιασμένη με την ανθρώπινη επικοινωνία, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πρωτότυπης έρευνας κι ευφάνταστης αφήγησης, αποκρυπτογραφεί τα νέα αυτά σημάδια και ενδείξεις που έχουν αντικαταστήσει την παραδοσιακή γλώσσα του σώματος ανάμεσα στα φύλα, τις γενιές και τους πολιτισμούς. Στην πραγματική ζωή μπορεί να γέρνουμε μπροστά, να σταυρώνουμε τα πόδια, να χαμογελάμε, να κατανεύουμε και να κοιτάμε τον άλλο στα μάτια, θέλοντας να δείξουμε ότι ακούμε και διατηρούμε το ενδιαφέρον μας αμείωτο. Στον κόσμο του διαδικτύου, όμως, ακούμε προσεκτικά, όταν διαβάζουμε προσεκτικά. Μέσω της γραφής μας δείχνουμε ενσυναίσθηση. Και μια απλή τηλεφωνική, ή μέσω βίντεο, κλήση είναι ισοδύναμη με χίλια μέιλ.
Τ’ “Απόλυτο Βιβλίο για την Γλώσσα του Σώματος στο Διαδίκτυο” θα μετατρέψει τις καθημερινές σου παρερμηνείες σ’ ένα σύνολο απόλυτα κατανοητών κανόνων, που σκοπό έχουν να προωθήσουν την επαφή σου με τους άλλους, ανεξαρτήτως της απόστασης που σάς χωρίζει. Η Erica Dhawan ερευνά μια ευρεία γκάμα αλληλεπιδράσεων –από μεγάλες τηλεδιασκέψεις μέχρι καθημερινά μέιλ, γραπτά μηνύματα και προσωπικά μηνύματα μέσω διαδικτύου– και προσφέρει ιδέες αλλά και λύσεις, για να χτίσεις εμπιστοσύνη κι αμεσότητα σ’ έναν κόσμο που ολοένα μεταβάλλεται.
Πριν από μερικές εβδομάδες σάς είχα παρουσιάσει ένα ακόμη βιβλίο απ’ τις Εκδόσεις Ιβίσκος π’ αφορά στην επικοινωνία.
Εκεί, είχε αναφερθεί κι αναλυθεί πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία και πόση δύναμη έχουν οι σιωπές, τα νοήματα, τα νεύματα, οι κινήσεις του σώματος. Με λίγα λόγια, ό,τι δεν προέρχεται απ’ το στόμα και δεν αφορά σε λέξεις.
Αυτήν την φορά, ωστόσο, σειρά έχει ένα ακόμα συναρπαστικό -απ’ τις Εκδόσεις Ιβίσκος- βιβλίο, τ’ “Απόλυτο Βιβλίο για την Γλώσσα του Σώματος στο Διαδίκτυο”, τ’ οποίο έρχεται να μάς δείξει πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία μέσω του διαδικτύου, η επικοινωνία αυτή που την χαρακτηρίζει η απόσταση και η οποία, κακά τα ψέματα, μπορεί, ενίοτε, να γίνει δυσερμήνευτη.
Προσωπικά, λατρεύω την επικοινωνία! Λατρεύω να μιλάω, να γράφω! Μού αρέσουν οι λέξεις κι αρέσκομαι, γενικότερα, να παίζω μ’ αυτές. Πολλές φορές, ωστόσο, ο δέκτης δεν είναι τόσο εξοικειωμένος, ώστε να λάβει αυτούσιο το μήνυμα και την σημασία/ουσία του.
Στην αντίπερα όχθη, υπάρχουν φορές που κι εγώ η ίδια, ως δέκτης ενός μηνύματος, δυσκολεύομαι να καταλάβω τι ακριβώς θέλει να πει ο πομπός, είτε γιατί δεν μπορεί να το εκφράσει με τους ακριβείς όρους, είτε γιατί δεν κάνει σωστή χρήση των σημείων στίξης, είτε γιατί… Σημασία έχει ότι η επικοινωνία καθίσταται, κομματάκι, δύσκολη.
Δύσκολο, επίσης, είναι το γεγονός ότι στην από απόσταση επικοινωνία, κυρίως στην γραπτή, όπου είτε απουσιάζει η δια ζώσης συνάντηση και συζήτηση, είτε απουσιάζει η χροιά της φωνής μέσω ενός τηλεφωνήματος, δεν αντιλαμβανόμαστε το ύφος τ’ ανθρώπου που μάς μιλάει και παρεξηγούμαστε ή “καταλαβαίνουμε” άλλα αντί άλλων.
Προσωπικά, το βιβλίο αυτό ήρθε να με βοηθήσει και να μού απαντήσει πολλά ερωτήματα αναφορικά μ’ αυτήν την τόσο καλπάζουσα τάση της διαδικτυακής/γραπτής/τηλε-επικοινωνίας.
Μ’ απλούς όρους και πληθώρα παραδειγμάτων καθίσταται δυνατή η προσπάθεια της συγγραφέως να μάς επικοινωνήσει το μήνυμά της, τ’ οποίο θέλησε να μοιραστεί μέσω αυτού του βιβλίου.
Για τους νέους ανθρώπους, που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την τηλεπικοινωνία και, κυρίως, την επικοινωνία μέσω εφαρμογών -τύπου Facebook, Mail, Messenger, Instagram, Tik Tok, Viber κι άλλων-, αλλά και γι’ ανθρώπους που προσπαθούν ν’ αποκωδικοποιήσουν, έστω και λίγο, αλλά και να χρησιμοποιήσουν σωστά κι ορθά αυτήν την παραλλαγή της επικοινωνίας στην σύγχρονη εποχή, το βιβλίο αυτό καθίσταται το ιδανικό εγχειρίδιο!