Home >> Βιβλία >> Οι εκδόσεις Κάκτος σάς μαθαίνουν 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Πλούταρχο

Οι εκδόσεις Κάκτος σάς μαθαίνουν 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Πλούταρχο

Οι εκδόσεις Κάκτος έχουν ένα μήνυμα για τους λάτρεις της αρχαίας ελληνικής γραμματείας!

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον Πλούταρχο:

  1. Διαμόρφωσε την βιογραφία ως λογοτεχνικό είδος και, μάλιστα, με τρόπο καινοτόμο και πρωτότυπο: Στους Βίους Παράλληλους βιογραφεί ζεύγη ενός Έλληνα κι ενός Ρωμαίου αναδεικνύοντας τις ομοιότητες και τις διαφορές της διαδρομής τους.
  2. Τού άρεσε λίγο «κουτσομπολιό»: αγαπούσε να εντάσσει στο έργο του ευτράπελα, ανέκδοτα ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις εκκεντρικότητες των βιογραφούμενων.
  3. Ήταν σπουδαίος δοκιμιογράφος: Το δοκίμιο άνθησε στην Αναγέννηση, αλλά ο Πλούταρχος έγραψε πολύ μεγάλο αριθμό δοκιμίων 1500 χρόνια νωρίτερα! Βρίσκονται συγκεντρωμένα στα Ηθικά του.
  4. Τον αντέγραψε ο Σαίξπηρ! Στο έργο του Αντώνιος και Κλεοπάτρα, ο Σαίξπηρ συμπεριλαμβάνει ολόκληρες φράσεις απ’ τους Βίους Παράλληλους. Κι άλλοι συγγραφείς της Αναγέννησης, όπως ο Ραμπελέ κι ο Μπέηκον, τον αναφέρουν εκτενώς στα έργα τους.
  5. «Προέβλεψε» πως τα social media μπορούν να οδηγήσουν στην δυστυχία… Στο έργο του Περί αοργησίας αναφέρει πως το να γνωρίζει κανείς στην παραμικρή λεπτομέρεια τα πάντα, κάθε τι που έκανε ο δούλος του, κάθε ασχολία κι ενέργεια των φίλων του, κάθε κουβέντα της συζύγου ή κάθε διασκέδαση του γιου του, οδηγεί σε ξεσπάσματα οργής μέρα με την μέρα και, τελικά, καταλήγει σε συσσωρευμένη πικρία. Σού θυμίζει κάτι;

Αν σ’ ενδιαφέρει κι εσένα η αρχαία ελληνική γραμματεία και θες να διαβάσεις όλους τους συγγραφείς, δεν έχεις παρά να ρίξεις μια ματιά στο site των εκδόσεων Κάκτος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *