Home >> Βιβλία >> “Ο αντίκτυπος” από εκδόσεις Ψυχογιός

“Ο αντίκτυπος” από εκδόσεις Ψυχογιός

@Είσαι απαίσιος άνθρωπος.

@Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα σού ζητούσα να βγούμε;

@Είσαι αποτυχημένη. Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος χωρίς εσένα.

Η Λάρα, μόλις, διάβασε τα σχόλια στην σελίδα της στο Facebook.

Πίστευε ότι άρεσε στον Κρίστιαν, ότι θα τής ζητούσε να πάνε μαζί στον χορό του σχολείου του. Μιλούσαν με προσωπικά μηνύματα εδώ κι εβδομάδες· γιατί αυτή η ξαφνική αλλαγή; Πώς τολμάει και ποστάρει τέτοια απαίσια πράγματα στον τοίχο της; Και το χειρότερο -μήπως είναι αλήθεια;
Η Λάρα είχε πάρα πολύ καιρό να νιώσει τόσο άσχημη, τόσο δυστυχισμένη. Προσπάθησε σκληρά να βελτιώσει την εμφάνισή της και να κάνει καινούργιους φίλους, ύστερα απ’ όσα πέρασε στο γυμνάσιο.
Η Μπρι ήταν κολλητή με την υπέρβαρη και καταθλιπτική Λάρα, αλλά είχε βαρεθεί ν’ ακούει την γκρίνια της. Κατά βάθος, χαίρεται που ο Κρίστιαν την άδειασε έτσι· άλλωστε η Λάρα δεν είναι τόσο καταπληκτική όσο όλοι πιστεύουν.

Κανείς, όμως, δεν σκέφτεται πού μπορεί να οδηγήσουν την Λάρα τα σκληρά λόγια του Κρίστιαν -ούτε, καν, η Μπρι.

Καθώς η διαδικτυακή ζωή συγκρούεται με την πραγματική, η κατάσταση ξεφεύγει απ’ τον έλεγχο, κι όχι μόνο για την Λάρα. Διότι, όταν η αλήθεια αρχίζει ν’ αποκαλύπτεται, ο αντίκτυπος είναι πιο καταστροφικός απ’ ό,τι οποιοσδήποτε θα μπορούσε να φανταστεί.

Τι να πούμε τώρα για το βιβλίο αυτό! Πόση συζήτηση σηκώνει! Επρόκειτο, ίσως, για ένα απ’ τα πιο διδακτικά βιβλία που θα διαβάσω μέσα στο 2023!

Τι γίνεται, όταν μια πλάκα ξεφεύγει απ’ τον έλεγχο και τα πάντα διαλύονται; Πόσοι άνθρωποι μπορούν να καταστραφούν; Πώς οι άνθρωποι παίζουν με μια ψυχή που είναι, ήδη, πολύ εύθραυστη; Ο “αντίκτυπος” έχει πολλές πλευρές, καθώς επηρεάζει πολλούς και διαφορετικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας και θα καταλάβετε το γιατί διαβάζοντας…

Σε πρώτη φάση, έχουμε να κάνουμε με μια δυνατή έναρξη, καθώς η ιστορία μάς “πιάνει απ’ τα μούτρα”, που λέμε, και μάς βάζει στα βαθιά της ιστορίας. Διάβασα ότι, έπειτα από συμβουλές, η συγγραφέας τροποποίησε, κάπως, το πρώτο κεφάλαιο και χαίρομαι ειλικρινά γι’ αυτό, διότι τ’ αποτέλεσμα είναι τέλειο! Εν συνεχεία, το βιβλίο μάς μεταφέρει χρονικά μπρος κα πίσω, με σκοπό να καταλάβουμε, ως αναγνώστες, το “χρονικό” της ιστορίας, ενώ, αντίστοιχα, βλέπουμε τις οπτικές όλων των εμπλεκομένων, καθώς τα μικρά κεφάλαια εξασφαλίζουν αφενός γρήγορη κι ακούραστη ροή κι αφετέρου το να υπάρχει σφαιρική οπτική επί των γεγονότων, ανάλογα με το ποιος μιλάει κάθε φορά.

Το βιβλίο έχει γρήγορη κινηματογραφική ροή. Αυτό, όσοι με “διαβάζετε¨, ξέρετε ότι με συνεπαίρνει!

Επιπρόσθετα, το βιβλίο είναι αρκετά ψυχογραφικό, διότι καταφέρνουμε και μπαίνουμε, μέσα απ’ τις γλαφυρές περιγραφές της Σάρα Ντάρερ Λίτμαν, στον ψυχισμό των πρωταγωνιστών. Συνεπώς, καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που τούς οδηγεί να κάνουν όλα αυτά που κάνουν και να τούς δικαιολογήσουμε ή κι όχι!

Όπως γίνεται φανερό κι απ’ την περιγραφή, το βιβλίο κάνει λόγο για τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Παράλληλα, όμως, δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο φαινόμενο αυτό. Απλώνεται. Απλώνεται αρκετά. Και διδακτικά! Το βιβλίο τονίζει, πως όλα γίνονται στον βωμό του λάικ. Διότι, ως γνωστόν, όσο πιο πολλά τα λάικ, τόσο πιο κουλ είσαι… Γιατί τα σόσιαλ αναδεικνύουν τους σπουδαίους… Είναι, όμως, αυτό αλήθεια; Διότι τα σόσιαλ διαχειρίζονται, κυρίως, από ανεγκέφαλους. Στα σόσιαλ σπουδαίοι γίνονται, κυρίως, οι ανεγκέφαλοι. Όμως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέλουν μέτρο κι εκπαιδευτική πολιτική. Διότι αποτελούν την προέκταση του πραγματικού μας κόσμου.

Πέρα απ’ την περιγραφή του bullying που υφίστατο η Λάρα, η πρωταγωνίστρια, και το φαινομένου “όλα στην φόρα”, το βιβλίο κάνει λόγο και για τις ψυχικές διαταραχές κι αυτοκτονικές τάσεις, καθώς και για τον στρουθοκαμηλισμό που δείχνουν οι γονείς ως προς αυτές. Παράλληλα, όχι μόνο εθελοτυφλούν αλλά, ενίοτε, αποδοκιμάζουν και το ίδιο το παιδί φορτώνοντας το με τύψεις την στιγμή που θα έπρεπε είτε να δοθούν οι ευθύνες σ’ αυτούς που, πραγματικά, φταίνε είτε να σκύψουν πάνω απ’ το εκάστοτε πρόβλημα και να το λύσουν ουσιαστικά και χωρίς υπεκφυγές.

Ωστόσο, το βιβλίο χτίζεται και γύρω απ’ την αδελφή της, την Σιντ, η οποία νιώθει να είναι το “παιδί – σκιά” της οικογένειας, καθώς όλο το βάρος ρίχνεται στην εύθραυστη Λάρα. Ωστόσο, επηρεάζεται άμεσα η ζωή της, σε πρακτικό και συναισθηματικό επίπεδο, γεγονός που, αν και το το διαχειρίζεται, μάς κάνει ν’ αντιληφθούμε πως το βάρος, κυρίως για τις πλάτες ενός παιδιού, είναι μεγάλο. Η Σιντ έρχεται ν’ ανοίξει τα μάτια και στους γονείς της! Απ’ την πλευρά της, έχει ένα τεράστιο δίκιο και “φωνάζει” ότι δεν πονάει μόνο η ψυχή της Λάρα αλλά απειλείται και η δική της ισορροπία. Προσωπικά, η Σιντ αποτέλεσε την αγαπημένη μου ηρωίδα!

Ουσιαστικά, μέσω του βιβλίου αυτού, αντιλαμβανόμαστε και παρακολουθούμε πόσο δύσκολη μπορεί να είναι η καθημερινότητα σ’ ένα σπίτι που ζει ένα τέτοιο άτομο, τόσο για τον ίδιο, όσο και για τους οικείους της, καθώς χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και λεπτού χειρισμού. Περιγράφεται η αντιμετώπιση πριν αλλά, κυρίως, μετά το “συμβάν”, γεγονός που αποτελεί γροθιά στο στομάχι.

Δεν είναι, όμως, μόνο η Σιντ που σηκώνει το βάρος της συμπεριφοράς και της ψυχοσύνθεσης της αδελφής της. Είναι κι ο περίγυρος της Λάρα. Για παράδειγμα, διαταράσσονται οι φιλικές της σχέσεις, καθώς η άλλοτε κολλητή της κουράζεται ν’ ακούει καθημερινά το ίδιο “δράμα”…

Σε μια άλλη, απ’ τις πολλές, θεματική το βιβλίο κάνει λόγο και για την ζήλια. Για την ζήλια των μεγάλων, για την ζήλια των μικρών, για την ζήλια αυτήν, την πιο μοχθηρή, που επηρεάζει και υποκινεί τις πράξεις τρίτων. Και δεν υπάρχει χειρότερο απ’ την ζήλια της μητέρας που ξεσπάει πάνω στο παιδί ενθαρρύνοντάς το να κάνει ή να λέει πράγματα που δε θα έπρεπε, καν, να περνούν απ’ το μυαλού του. Πόσο αρρωστημένο φαντάζει αυτό…

Παράλληλα, το βιβλίο κάνει αναφορά και στην ζούγκλα του σχολείου, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, την στιγμή που όλοι οι έφηβοι, αναπόφευκτα, μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” και στην διαδικασία της κριτικής. Έτσι, τα παιδιά προσπαθούν ν’ αποδείξουν πράγματα στους άλλους ή στον εαυτό τους ξεπερνώντας, πολλές φορές, τις αντοχές τους κάνοντας κακό στους ίδιους ή πολλές φορές με δόλο κάνοντας κακό στους άλλους. Διότι έχουν να διαχειριστούν τόσα συναισθήματα, διότι θέλουν να νιώθουν αποδεκτοί, διότι θέλουν ν’ ανήκουν κάπου.

Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά και στην καταπίεση και την πίεση που ασκούν οι γονείς στα παιδιά τους. Για παράδειγμα, για την ζωή που θέλει να δει η μητέρα μέσα απ’ τα μάτια του παιδιού της, γιατί δεν κατάφερε να τής δώσει η ίδια σάρκα κι οστά.

Γενικά, αυτό που μού άρεσε, κι έτσι κράτησα και τις δικές μου σημειώσεις, είναι το γεγονός ότι το βιβλίο αναπτύσσει πολλά θέματα για συζήτηση κι αποτελούν τροφή για μπόλικη σκέψη. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε παιδιά και μεγάλους, γιατί το περιεχόμενό του είναι άκρως διδακτικό.

Το βιβλίο κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Ψυχογιός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *