Home >> Βιβλία >> Η Σ. Κινσέλα μάς προτρέπει ν’ “αγαπήσουμε την ζωή μας”!

Η Σ. Κινσέλα μάς προτρέπει ν’ “αγαπήσουμε την ζωή μας”!

Θα είμαι ειλικρινής και θα ξεκινήσω λέγοντας το εξής. Δεν είχα διαβάσει ποτέ ξανά κάποιο βιβλίο της Σόφι Κινσέλα, παρόλο που διαβάζω φανατικά τις εκδόσεις “Ψυχογιός” και την ξένη/μεταφρασμένη λογοτεχνία. Απ’ την στιγμή που έφτασε στα χέρια μου το «Αγάπησε την ζωή σου» και τ’ ολοκλήρωσα, θέλω να διαβάσω ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ τα βιβλία της Σόφι.

Υπέροχη γραφή, ανάλαφρη, ξεκούραστη και, συνάμα, προτρεπτική, ειλικρινής, διδακτική και, ενίοτε, σκληρή. Σίγουρα, πάντως, πέρα για πέρα αισιόδοξη. Αφυπνίζει τον αναγνώστη. Το βιβλίο έχει κι αρκετές δόσεις χιούμορ. Ειδικά οι ιστορίες με τον σκανταλιάρη σκύλο της πρωταγωνίστριας Έιβα είναι άκρως απολαυστικές.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ’ την αρχή.

«Σ’ αγαπώ… Αλλά τι θα γίνει, αν δε μπορώ ν’ αγαπήσω την ζωή σου;


H Έιβα έχει βαρεθεί τις διαδικτυακές γνωριμίες. Άλλωστε, πάντοτε εμπιστευόταν το ένστικτό της περισσότερο απ’ τους αλγόριθμους, οπότε θέλει να ξεφύγει απ’ όλα αυτά.

Έτσι, όταν γράφεται σε κάποιο σεμινάριο δημιουργικής γραφής σ’ ένα ησυχαστήριο στην Ιταλία, όπου οι συμμετέχοντες διατηρούν την ανωνυμία τους, ο έρωτας είναι το τελευταίο πράγμα που έχει στον νου της.

Ώσπου γνωρίζει έναν όμορφο ξένο… Ξέρει γι’ αυτόν μόνο ότι είναι αστείος και καλόκαρδος, ενώ, σύντομα, ανακαλύπτει πως είναι και σπουδαίος εραστής. Κι αυτός απ’ την πλευρά του δείχνει, εξίσου, γοητευμένος απ’ την Έιβα, και ύστερα από ένα παθιασμένο ειδύλλιο, αποφασίζουν να γίνουν ζευγάρι, χωρίς να γνωρίζει, καν, ο ένας τ’ όνομα τ’ άλλου.

Αλλά, όταν επιστρέφουν στην κανονική τους ζωή, η καθημερινότητα θα τούς πέσει πολύ βαριά. Παραξενιές κι ενοχλητικές συνήθειες τούς εκνευρίζουν και η μια συμφορά διαδέχεται την άλλη. Μπορεί ν’ αγαπιούνται, αλλά ο ένας δεν αγαπάει τον τρόπο ζωής τ’ άλλου. Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να βρουν μια κοινή ζωή;».

Όπως αντιλαμβάνεστε, το βιβλίο κάνει λόγο για τις σχέσεις μ’ έναν τρόπο τόσο ρεαλιστικό, τόσο κοντά μας. Δε μιλά για σχέσεις θυελλώδεις, για ρομαντικά ειδύλλια και ροζ σύννεφα. Αυτά διαρκούν για λίγο, διαρκούν στην αρχή. Έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης. Μετά έρχεται η “ουσία”. Το βιβλίο κάνει λόγο για την πραγματικότητα των σχέσεων, για τις δυσκολίες, για τον τρόπο που προσπαθεί το ζευγάρι να σώσει την κατάσταση. Κυρίως, κάνει λόγο για το κατά πόσο θέλουν ή δε θέλουν να σώσουν αυτό που έχουν ξεκινήσει, αυτό που έχουν χτίσει.

Όμως, τι γίνεται, όταν οι κόσμοι και τα γούστα είναι διαφορετικά; Τι γίνεται, όταν νιώθεις πράγματα κι έντονη έλξη για τον άλλον, αλλά δε μπορείς να επικοινωνήσεις ουσιαστικά; Τι γίνεται, όταν οι κόσμοι σας συγκρούονται και υπάρχουν προστριβές; Τι γίνεται, όταν δε μιλάς, αλλά υπάρχουν τόσα που σε πνίγουν, τόσα που θες να φωνάξεις, αλλά, αρχικά, ντρέπεσαι, προσπαθείς να καταλάβεις τι γίνεται, μετά κομπιάζεις, ώσπου όλα γίνονται χείμαρρος έτοιμος να παρασύρει και να πνίξει τα πάντα. Διότι οι άνθρωποι, κάποια στιγμή, φτάνουν στα όριά τους.

Το γνήσιο ενδιαφέρον και η προσπάθεια, λοιπόν, αρκούν, για να ξεπεραστούν όλα τα παραπάνω; Είναι υγιές να ξεπεράσεις τα όριά σου, για να χωρέσεις στον κόσμο τ’ άλλου ή πρέπει, απλά, να συμβιβαστείς και να τον αποδεχτείς έτσι όπως είναι; Και, απ’ την άλλη, τι θα έλεγες, αν έκανες μια προσπάθεια να δεις τον κόσμο μέσα απ’ τα δικά του μάτια και, εν τέλει, να τον αγαπήσεις και κατά συνέπεια ν’ αγαπήσεις περισσότερο και τον άνθρωπό σου. Και, φαντάσου, αυτό να γίνεται κι απ’ τις δυο πλευρές. Πόσο φανταστικές θα ήταν οι σχέσεις, αν προσπαθούσαν τόσο και οι δύο πλευρές, μέχρι να ρίξουν τα τείχη και να γίνουν μια ολοκληρωμένη και δημιουργική μονάδα που κρατά, ωστόσο, την αυτονομία και την προσωπικότητά του;

Κανείς μας δε θέλει ανθρώπους που κατευθύνουν και να ορίζουν τις ζωές μας. Όταν δυο άνθρωποι θέλουν να είναι μαζί και νιώθουν κάτι έντονο ο ένας για τον άλλον, απλά, οφείλουν να προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν, να κατανοήσουν, ν’ αγαπήσουν την ζωή τ’ άλλου. Πολύ περισσότερο, όμως, αν τα αισθήματα μεταξύ δύο ανθρώπων είναι αληθινά, οφείλουν να τον συμβουλεύσουν, ώστε ν’ αγαπήσει περισσότερο την ίδια του την ζωή. Την ζωή που ζει καθημερινά, την ζωή μέσα στην οποία έχει βάλει τον άνθρωπο της επιλογής του.

Πέρα, όμως, απ’ όλα αυτά, το βιβλίο υμνεί και την φιλία μ’ έναν τρόπο πολύ ευαίσθητο και συγκινητικό. Φίλοι που χαρακτηρίζονται από γνήσιο ενδιαφέρον, που δεν αφήνουν τον οχαδερφισμό να μπει ανάμεσά τους και βλέπουν το καλύτερο για τους φίλους τους πριν, καν, το δουν ακόμα και οι ίδιοι, ούτως ώστε να τούς βοηθήσουν να κάνουν τις σωστές, τις ιδανικές επιλογές. Να εκπληρώσουν, ουσιαστικά, τις έντονες και πιο βαθιές επιθυμίες τους, αυτές που ούτε και οι ίδιοι δε μπορούν να παραδεχτούν.

Δε θέλω, λοιπόν, να σάς κουράσω άλλο.

Το “Αγάπησε την ζωή σου” επρόκειτο να γίνει το best seller του καλοκαιριού! Κάντε το δικό σας κι αφεθείτε στον κόσμο του κάτω από μια ομπρέλα με το κύμα να γλύφει τα πόδια σας κι ένα δροσερό κοκτέιλ στο χέρι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *