Ο Φατίχ Τερίμ, ο οποίος αντικατέστησε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά με το Χοσέ Λουίς Μπεντιλίμπαρ. Αυτά θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε στο σημερινό σημείωμα.
Σαν αρχική παρατήρηση, και οι δύο δεν έχουν θέμα να περιθωριοποιήσουν ή έστω να βάλουν σε δεύτερη μοίρα, όταν κρίνουν σκόπιμο, σημαντικές μονάδες των ομάδων τους. Για παράδειγμα, τον Παλάσιος στους πράσινους και τον Ποντένσε στους ερυθρόλευκους. Σαφή δείγματα προσωπικότητας των προπονητών διότι οι αποφάσεις τους δεν έχουν να κάνουν με τσακωμούς ή επιβολή ανωτερότητας αλλά επειδή κρίνουν πως αυτό είναι το σωστό. Βέβαια, ο Τερίμ δείχνει μεγαλύτερη υπομονή στις δικές του επιλογές, όπως ο Ακαϊντίν. Το δεύτερο στοιχείο ομοιότητας είναι ότι και οι δύο σύλλογοι έχουν ευεργετηθεί με επιθετικό τόνο, με μεγαλύτερη, αν θέλετε, θρασύτητα! Την ίδια στιγμή δίνουν την εντύπωση πως οι προηγούμενες τους εκδοχές, αδικούσαν την ιστορική τους φύση. Με τάσεις φοβικότητας παραπάνω από όσο έπρεπε, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.
Στον Παναθηναϊκό, συγκεκριμένα, ο Τερίμ δεν είναι τυχαίο πως δεν χρησιμοποιεί τον Πέρεθ, στυλοβάτη της ενδεκάδας του Γιοβάνοβιτς, μαζί με τον Μάγκνουνσον, τον Χουάνκαρ στην άμυνα, τον Αϊτόρ στα μεσοδιαστήματα. Θα προσδιορίζαμε την κατάσταση ως στάσιμη. Αντιθέτως, ο Τούρκος προπονητής έχει ζητήσει πίεση ψηλά στο γήπεδο. Οι γραμμές δεν είναι κοντά, η ομάδα δεν είναι τόσο συμπαγής, όπως φάνηκε ακόμα και στον πρόσφατο αγώνα εκτός έδρας με τη Λαμία όπου οι γηπεδούχοι κατάφεραν να ολοκληρώσουν καλές τελικές ενέργειες. Ωστόσο, αντισταθμίζεται από την επιθετική αμεσότητα στο παιχνίδι. Ο Μπακασέτας, ακόμα από τα χρόνια της ΑΕΚ, ήταν ένας παίκτης που έχαιρε εκτίμησης του συντάκτη καθώς θεωρούμε ότι είναι ένας σύγχρονος ποδοσφαιριστής. Είναι αποτελεσματικός. Είναι εύκολος στο γκολ, εύκολος στις φάσεις και τις ευκαιρίες. Έχει το προσόν της γρήγορης πάσας, σε αντίθεση με τη δική του ταχύτητα και φαίνεται πως ταιριάζουν με τον Ιωαννίδη. Επίσης, ο προπονητής άλλαξε τη στόχευση της επιθετικής λειτουργίας μειώνοντας την ανάπτυξη από τα άκρα, σε αντίθεση με το Σέρβο τεχνικό που στηριζόταν στους Χουάνκαρ και Βαγιαννίδη, Αϊτόρ και Παλάσιος. Προσπαθεί να φέρει τη μπάλα και τον έλεγχο στο κέντρο κάτι που συντείνει με την προηγούμενή μας αναφορά, στην αμεσότητα.
Σαν γενικό σχόλιο, φαίνεται ότι και οι δύο ομάδες έχουν πραγματοποιήσει καλή καλοκαιρινή προετοιμασία. Με τον Τερίμ, μετά το αρχικό διάστημα και την περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα προπόνησης, οι συχνότητα των τραυματισμών έχει μειωθεί σημαντικά. Άλλωστε, το ίδιο το βιογραφικό του Τερίμ μάς κάνει κατανοητό ότι δεν είναι από τους τεχνικούς που εξαντλούν τους αθλητές στις προπονήσεις. Είναι ευέλικτος στο να δίνει άδειες και ρεπό για ξεκούραση.
Είκοσι χρόνια πριν, η Ριζούπολη και η ΑΕΚ
Ο Παναθηναϊκός, κατά πάσα πιθανότητα έχασε τον τίτλο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι συγκρίσεις με το τι συνέβη τότε, είναι ανακριβείς. Αφενός διότι και να νικούσε δεν εξασφάλιζε, με σιγουριά, τον τίτλο και αφετέρου γιατί η τωρινή ομάδα δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του παρελθόντος. Το 2003, οι μικρομεσαίοι του βαθμολογικού πίνακα, όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Πανιώνιος, αντιμετώπιζαν το τριφύλλι πολύ πιο σκληρά απ’ότι σήμερα. Κατά τη γνώμη μας, ακόμα και να μην λάμβαναν χώρα τα ακραία, με το χουλιγκανισμό σε πρώτο πλάνο, ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε τον αγώνα. Όπως ένα χρόνο πριν νικούσε με 4-1 την ΑΕΚ στο 60′, παρότι οι κιτρινόμαυροι ήταν καλύτεροι όλη τη σεζόν και μια εβδομάδα αργότερα πανηγύρισαν και το Κύπελλο. Το ίδιο, φέτος, έπραξε και η ΑΕΚ. Παρότι δεν ήταν η καλύτερη ελληνική ομάδα, κάτι που αποδεικνύεται από τις κορυφές στις αποδόσεις των Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στις οποίες η Ένωση δεν έφτασε ποτέ, παρόλα αυτά, όταν ήρθε η ώρα να μπει να παίξει και να νικήσει τα απαιτούμενα ματς, το έκανε με εμφατικό τρόπο. Μπήκε με ορμή στο γήπεδό της και από το πρώτο πεντάλεπτο έως το εικοστό λεπτό έδειξε τις διαθέσεις και τις προθέσεις της.
Για να μην κρυβόμαστε, την τελευταία διετία ο Παναθηναϊκός, με αρχή τον πρώτο γύρου του περυσινού πρωταθλήματος, είχε ευνοϊκή διαιτησία απέναντί του. Τα σφυρίγματα έχουν μοιραστεί ισόποσα. Με τη μικρή… μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στους δύο δικέφαλους.
Συνολικά, κρίνοντας και από την ενδεκάδα με του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ αλλά και τις επιλογές του Τερίμ στο διάστημα που βρίσκεται στην Ελλάδα, βλέπουμε ότι με την παραγκώνιση των Πέρεθ και Αϊτόρ, ο Τούρκος προσπαθεί να κάνει ενέσεις ενέργειας στο κέντρο και την επίθεση. Οι δυο τους δεν έχουν την απαιτούμενη ένταση στο παιχνίδι τους.
Εν ολίγοις, το φετινό πρωτάθλημα κατακτιέται από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακό με την ακόλουθη πορεία:
Ολυμπιακός: Με 3Χ3 παίρνει πρωτάθλημα.
ΑΕΚ: Με 2Χ2 παίρνει πρωτάθλημα.
ΠΑΟΚ: Με 3Χ3 και αν δε νικήσει η ΑΕΚ τον Ολυμπιακό, παίρνει πρωτάθλημα.