Μπορεί να βγει κάτι καλό μέσα από μία αποτυχία;
Βέβαια και μπορεί. Πόσο μάλλον από τρεις!
Και δεν εννοώ να επιζητάμε αποτυχίες κι απορρίψεις. Εάν, όμως, κάποιος σού πει “όχι”, σημαίνει ότι προσπαθείς να κάνεις κάτι διαφορετικό στην ζωή σου.
Αυτό που χρειάζεται να σ’ ανησυχήσει είναι εάν έχεις πολύ καιρό να δεχθείς μια απόρριψη, ν’ αποτύχεις σε κάτι. Είναι ένα δείγμα ότι δεν προσπαθείς να εξελιχθείς και παίζεις εκ του ασφαλούς.
Μέσα απ’ τις “Τρεις Αποτυχίες”, θ’ ανακαλύψεις:
- Τον τρόπο, για να επικοινωνείς πιο ποιοτικά και πιο αποτελεσματικά τόσο με τους άλλους, όσο και με τον ίδιο σου τον εαυτό.
- Τις τεχνικές, για ν’ ακούς πραγματικά τους συνομιλητές σου, αλλά και να διεκδικείς αυτά που επιθυμείς.
- Τις ενέργειες, για να εκφράζεις τα συναισθήματά σου με τον καλύτερο τρόπο και να καταπολεμάς τ’ άγχος και την αναβλητικότητα.
- Τις γνώσεις, για να καταλαβαίνεις πότε ο συνομιλητής σου λέει ψέματα, εάν έχει χάσει το ενδιαφέρον του ή υπάρχει ερωτική διάθεση.
- Το σχέδιο, για ν’ αποκτήσεις υγιείς συνήθειες και να πετυχαίνεις στόχους, που μέχρι τώρα φάνταζαν ανυπέρβλητοι.
- Τις δεξιότητες, για να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου.
- Την νοοτροπία, για ν’ αξιοποιήσεις την δυναμική σου και να ζήσεις ελεύθερα και παραγωγικά.
Τέλος, να θυμάσαι:
Όταν σκέφτεσαι κάτι έντονα και δεν μπορείς να το βγάλεις απ’ το μυαλό σου, αξίζει να πάρεις το ρίσκο. Όσες φορές και να το δοκίμασες μέχρι τώρα. Όσες φορές και ν’ απέτυχες. Αξίζει να προσπαθήσεις.
Έστω για μια τελευταία φορά.
Οι “τρεις αποτυχίες” των “εκδόσεών Ιβίσκος” έρχονται, για να μάς διδάξουν πως η απόρριψη αποτελεί το κλειδί για την αλλαγή, την βελτίωση και την επιτυχία!
Ο βασικός κορμός του βιβλίου είναι οι τρεις βασικές ενότητες κι αυτές δεν είναι άλλες απ’ την επικοινωνία, την γλώσσα του σώματος και την σχέση με τον εαυτό μας!
Σε καθεμιά απ’ αυτές τις θεματικές – ενότητες ο συγγραφέας αναλύει το σχετικό αντικείμενο, δίνει παραδείγματα, αφήνει χώρο για προσωπικές σημειώσεις κι απαντήσεις, παραθέτει αποφθέγματα, καθοδηγεί με προσιτό τρόπο, δεν κουράζει τον αναγνώστη και, τέλος, παραθέτει σύνοψη αυτού που πραγματεύτηκε.
Όλες οι υποενότητες των τριών κεντρικών ενοτήτων δεν είναι κουραστικές, ούτε πυκνογραμμένες. Στον αντίποδα, είναι σύντομες, κατανοητές κι ευκολοδιάβαστες.
Το δεύτερο, μάλιστα, κεφάλαιο συνοδεύεται κι από τεστάκια για τον έλεγχο της κατανόησης των όσων διάβασε ο αναγνώστης στις προηγούμενες σελίδες.
Το πιο ωραίο κεφάλαιο, ωστόσο, τουλάχιστον για εμένα, είναι το τρίτο, καθώς αφιερώνεται στον εαυτό μας, έχει πολλές ασκήσεις και μάς κινητοποιήσει ν’ αλλάξουμε.
Θεωρώ ότι οι “αποτυχίες” του Νίκου Γιαννακόπουλου αποτελούν ένα πολύ ενδιαφέρον εργαλείο στα χέρια αναγνωστών που έχουν επίγνωση των μειονεκτημάτων τους και θέλουν, πραγματικά, να δουλέψουν με τον εαυτό τους και να βελτιωθούν.
Επιπρόσθετα, ο επίλογος του βιβλίου επιφυλάσσει μια μικρή “παιχνιδιάρικη” έκπληξη και ένα επιπρόσθετο QR code, για να ακούσει ο αναγνώστης λόγια απ’ τον ίδιο τον συγγραφέα που “μιλούν απευθείας σε καρδιά και μυαλό”.