Κάποτε στην Αγία Πετρούπολη ένας φοιτητής της Νομικής δολοφονεί μια υπερήλικα τοκογλύφο και την αδερφή της. Η προφανής αιτία είναι η ληστεία. Η δεύτερη, η προσδοκία για μια αλλαγή του κόσμου με προσωπική υποταγή στα φονικά ένστικτα. Κοινωνιολογικές έρευνες στα τέλη του 20ου αιώνα συντείνουν στο γεγονός ότι τελικά η βαθύτερη αιτία του κακού, η παρακίνηση για τη σφαγή και τον παραλογισμό των ψαλμωδιών που ακολούθησαν ήταν η μοναξιά της μεγαλούπολης.
Κρατάμε τη μοναξιά, αφήνουμε το Ρασκόλνικωφ να πρωταγωνιστεί στη φαντασία του Ντοστογιέφσκι στο ” Έγκλημα και Τιμωρία” και μεταφερόμαστε κοντά στις όχθες του Ατλαντικού ωκεανού στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σταθμός μας η Λισαβόνα.
Σχετικά με τη βραδιά και κυρίως με τη σταδιοδρομία της Μπάρτσα είχαμε σημειώσει ήδη από το Φλεβάρη. Εδώ τα τότε σχόλια: (https://ootb.gr/sports/%ce%b1%ce%bd%ce%b8%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%b1 )
Επίσης, για τη Μπάγερν τονίσαμε με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος Γερμανίας για το νέο μοντέλο με πρεσβευτή το Χάνσε Φλικ. Για του λόγου το αληθές: ( https://ootb.gr/sports/%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%b1 ).
Άρα, στην καρδιά του καλοκαιριού, υπάρχει λόγος για να κερδίσει λίγα λεπτά ανάγνωσης το παρόν κείμενο;
Οι καμπύλες των δύο ομάδων από τις τελευταίες μας αναφορές ακολούθησαν αντιθετοαντίστροφες πορείες. Οι πρωταθλητές Γερμανίας έκαναν προετοιμασία για την τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και οι Καταλανοί είχαν τη Δαμόκλειο Σπάθη της δουλοπρέπειας ενόψει προεδρικών εκλογών και του αναβρασμού στα αποδυτήρια εξαιτίας και της απώλειας του πρωταθλήματος. Και μετά ο καθρέφτης στο χορτάρι.
Τα δύο γεωμετρικά σχήματα του Φλικ. Αρχικά η πίεση στη σπονδυλική στήλη. Το τετράγωνο γύρω από το Μπουσκέτς. Το τέλειο έγκλημα. Τιάγκο, Πέρισιτς, Γκνάμπρι, Μίλερ. Την τελική απόφαση ο οπισθοχωρημένος Γκορέτσκα. Ο πολυτιμότερος του αγώνα μαζί με το Γερμανοϊβοριανό. Ειδικά ο τελευταίος με τις σίγουρες και μελετημένες του κινήσεις ανάμεσα στις δύο γραμμές άμυνας μπροστά από τον Τερ Στέγκεν, χάλασε ακόμη και την υποτυπώδη συνοχή του σχεδίου του Σετιέν, ο οποίος θυσίασε το Γριεζμάν για έναν επιπλέον χαφ. Ναι, τον επιθετικό, μοναδικό, στο άγαρμπα σχεδιασμένο ρόστερ, με την ικανότητα-ελέω Σιμενόνε- και το χάρισμα, να κυνηγάει το αντίπαλο μπακ. Αν τώρα αυτός τυχαίνει να είναι ο Ντέιβις, να βρίσκεται και σε χρονιά γραμματόσημο καριέρας, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.
Ιεραρχικά, από το μερικό και ολικό στο ειδικό, το πλάνο είχε την εξουδετέρωση του Μέσι. Εκεί, επιστρατεύτηκε η τριγωνομετρία. Ανισόπεδα σημεία στον ποδοσφαιρικό χάρτη, με τη μορφή τριγώνων. Σαν δέντρα χωρίς ίσκιο, με μήκος πλευράς ανάλογο με το κομμάτι του γηπέδου που πατούσε ο αρχηγός της Μπάρτσα. Σώζειν τα φαινόμενα τηρώντας το οικογενειακό δίκαιο. Σχεδόν αψεγάδιαστο. Ανθρώπινη αλυσίδα παραγωγής, αναχαίτισης και επανατροφοδότησης του βραχίονα.
Το επιθετικό σκέλος της ανάπτυξης των Βαυαρών ήταν μια καλή υπενθύμιση για τους Έλληνες παράγοντες σχετικά με την κατεύθυνση του αθλήματος και το περιφερειακό Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2021/22 και την ενδεχόμενη περιπλάνηση στις μεθορίους των άλλοτε λαϊκών δημοκρατιών. Πλέον, οι αριθμοί κρίνουν και παίρνουν αποφάσεις και όχι τα επιφωνήματα της κερκίδας.
Υπερτερεί η ποιότητα των ευκαιριών, το σημείο εκτέλεσης, οι προϋποθέσεις και οι γωνίες προς το τέρμα και όχι η ποσότητα, η αγωνία για επίδειξη καθολικής κυριαρχίας, τα πολλά σηκώματα της μπάλας, τα σουτ εκτός περιοχής και ενίοτε λογικής. Η Μπάγερν, όταν δεν έφερνε ποδοσφαιριστές με πρόσωπο στο τέρμα και μέτρα μπροστά τους, είχε την προσήλωση να περιμένει, την κινητικότητα να μπερδέψει και να αποπροσανατολίσει, τις τοποθετήσεις της ακαριαίας αντίδρασης μέσα στο κουτί, αναφορικά με τα τελειώματα. Βασικό μέλημα ήταν η έγκαιρες και σωστές μεταβιβάσεις και ο δυναμισμός στις διεκδικήσεις.
Η φημολογία μαζί με τις πολυποίκιλες εσχατολογικές ειδήσεις, ήδη, διακινούνται και αφορούν το μέλλον του Μέσι με τα μπλαουγκράνα. Ήρθε και η φωτογραφία από το κενοτάφιο του χώρου ανάπαυσης των αθλητών με τον ίδιο και τον Τερ Στέγκεν για να εντείνουν τη δυσφορία για τις προεκλογικές δηλώσεις. Τα δεδομένα είναι τα εξής. Η Μπαρτσελόνα έχει σκάρτο ένα μήνα μέχρι την έναρξη της Λα Λίγκα για να φέρει στην πόλη τον Πελεγκρίνο και να επουλώσει τις πληγές της επαναλαμβανόμενης και χρόνιας πτώσης, επιστρέφοντας στις δικές τις ρίζες. Αν προτιμάτε, στην κατευθυντήρια Βίβλο του Κρόιφ, το ιερό κειμήλιο σοφίας για Άγιαξ και Μπάρτσα. Ο Τομ Γουέιτζ συμπυκνώνει το επιμύθιο τραγουδώντας μας για το σπαραγμό ο οποίος είναι μέρος της μοναξιάς. Της σπλαχνικής μοναξιάς.
Τέλος, η Μπάγερν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις και τις κρίσεις. Είναι η ομάδα με την καλύτερη λειτουργία και στα δύο καθήκοντα, άμυνας-επίθεσης. Απομένει να ακολουθήσει το μονοπάτι. Η συνταγή της επιτυχίας είναι η ανθεκτικότητα.