Ο ιδρυτής του Trusted Advisor και ένας από τους ισχυρότερους συμβούλους μάνατζμεντ, Τσαρλς Γκριν έχει πει σχετικά με την εμπιστοσύνη:’’ Χρειάζονται δύο για να κάνουν το τάνγκο εμπιστοσύνης: – αυτός που διακινδυνεύει (ο εμπιστευόμενος) και αυτός που είναι αξιόπιστος (ο διαχειριστής), ο καθένας πρέπει να διαδραματίσει σωστά το ρόλο του’’.
Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του προπονητή στο μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Η αρχική κακή πορεία της ομάδας έφερε την απομάκρυνση του κ. Φλεβαράκη από την θέση του προπονητή και την διοίκηση σε αναζήτηση νέου προπονητή. Η αναζήτηση τελικά δεν διήρκεσε πολύ. Οι ιθύνοντες αποφάσισαν να δώσουν το χρίσμα του προσωρινού προπονητή στον Κώστα Χαραλαμπίδη, βετεράνο παίκτη της ομάδας και βοηθό προπονητή τα τελευταία χρόνια στην ομάδα. Ο πρώην γκαρντ της ομάδας, ανέλαβε αμέσως την ομάδα γνωρίζοντας ότι αυτή βρίσκεται σε αγωνιστικό- και όχι μόνο- τέλμα. Ο ίδιος έπρεπε να κάνει κάτι άμεσα ώστε να αλλάξει το κλίμα αν και βέβαια δεν είχε την εμπειρία καθώς δεν είχε βρεθεί στην θέση του πρώτου προπονητή ποτέ ξανά. Ωστόσο, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας ‘’ουδέν μονιμότερο του προσωρινού’’.
Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, έχει βάλει για τα καλά το λιθαράκι του στην ομάδα καθώς η ψυχολογία και το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας έχουν αλλάξει πλήρως. Οι παίκτες της ομάδας έχουν ανεβάσει την απόδοσή τους υιοθετώντας το αγωνιστικό πλάνο του νέου προπονητή και αυτό έχει φέρει στην ομάδα πολλά θετικά αποτελέσματα στην πρώτη απόπειρα του νεοφερμένου κόουτς.
Απειρία μεν, εμπειρία δε
Ο Κώστας Χαραλαμπίδης είναι εύλογο πως δεν έχει εμπειρία σαν προπονητής καθώς δεν έχει βρεθεί σε ανάλογη θέση ξανά. Το συγκεκριμένο στοιχείο όμως θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν φαίνεται τις περισσότερες φορές μέσα στο γήπεδο. Για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό θα αναρωτηθούν οι περισσότεροι. Η απάντηση είναι απλούστατη. Φυσικά λόγω της μεγάλης εμπειρίας που είχε σαν παίκτης αφού ο προπονητής του ΠΑΟΚ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση στην ηλικία των 38 ετών, έχοντας αγωνιστεί κατά σειρά σε Μακεδονικό, Ολύμπια Λάρισας, Μαρούσι, Πανελλήνιο, Άρη, ΚΑΟΔ, Μπρίντιζι και ΠΑΟΚ.
Η εμπειρία του αυτή του δίνει την δυνατότητα να διαβάζει τις καταστάσεις του εκάστοτε παιχνιδιού τόσο με το μάτι του παίκτη όσο και με αυτό του προπονητή έστω και με την μικρή εμπειρία που έχει ακόμα. Οι νουθετήσεις προς τον κάθε παίκτη του σε κάθε παιχνίδι είναι πολλές, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τους παίκτες του να βελτιώνονται ακόμα και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.
Αυτό αναδεικνύει το πόσο πολύ θέλει να βοηθήσει στην εξέλιξη των παικτών του και στην ουσία της ομάδας του, αποσπώντας ότι καλύτερο μπορεί τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά.
Οι δυσκολίες στο πρωτάθλημα και η αλλαγή στο Τσάμπιονς Λιγκ
Οι δυσκολίες για τον νέο προπονητή του ΠΑΟΚ είναι βέβαια αρκετές. Η ομάδα έχει τα δικά της εσωτερικά προβλήματα, τα οποία ταλανίζουν τον σύλλογο αρκετό καιρό με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η ενίσχυση της ομάδας. Η θέση της ομάδας στον βαθμολογικό πίνακα την φέρνει σε δυσχερή θέση καθώς βρίσκεται στην 12η θέση.
Από την ημέρα που ανέλαβε ο κ. Χαραλαμπίδης η ομάδα έχει κάνει 2 νίκες και 4 ήττες. Οι ήττες ήρθαν βέβαια από ομάδες όπως το Περιστέρι και η ΑΕΚ απέναντι στις οποίες ο ΠΑΟΚ ήταν ανταγωνιστικότατος δείχνοντας ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο σε σχέση με προηγούμενα παιχνίδια. Η τρίτη ήττα ήρθε από τον Πανιώνιο εκτός έδρας σε ένα παιχνίδι που η ομάδα έχασε κυριολεκτικά στα τελευταία 4 λεπτά του αγώνα, στα οποία ο ΠΑΟΚ έκανε συνεχόμενα λάθη. Η τέταρτη από το Λαύριο, την τελευταία αγωνιστική. Η ομάδα θέλει σαφέστατα να χτυπήσει παιχνίδια με ομάδες ίδιας δυναμικής και να διεκδικήσει νίκες που θα την βγάλουν από την δύσκολη θέση.
Ο Δικέφαλος έχει όμως να διαχειριστεί και την συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οι ασπρόμαυροι αν και είχαν ξεκινήσει 3 ήττες στα πρώτα 3 παιχνίδια, εντούτοις τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η ομάδα με τον νέο προπονητή έχει πετύχει 3 νίκες και 2 ήττες, μπαίνοντας με αυτόν τον τρόπο και πάλι στο κόλπο για την πρόκριση.
Οι δύο ήττες από την Ντιζόν και την Μπεσίκτας αντίστοιχα εκτός έδρας δεν ήρθαν με κατεβασμένα χέρια. Στην Γαλλία η ομάδα έχασε κυριολεκτικά στο τελευταίο λεπτό με 76-81 κι ενώ σε όλο τον αγώνα είχε το πάνω χέρι. Στην Τουρκία από την άλλη, μπορεί να έχανε στην μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού όμως προσπάθησε να το γυρίσει. Η αστοχία, ωστόσο, σε συνδυασμό με την κακή μέρα των Σμίθ και Λιούις έφεραν την ήττα με 83-98.
Αυτό όμως που είναι σημαντικό είναι οι τρεις νίκες απέναντι σε Μπρίντιζι, Σαραγόσα και Βόννη. Στα δύο εντός έδρας με Μπρίντιζι (95-91) και Σαραγόσα (93-78) οι νίκες ήρθαν αρκετά εύκολα καθώς η άμυνα του Δικεφάλου σε συνδυασμό με το μεγάλο ποσοστό ευστοχίας έφεραν τις νίκες. Στο πιο δύσκολο παιχνίδι με την Βόννη εκτός έδρας η ομάδα του ΠΑΟΚ έδειξε υπομονή και επιμονή και πήρε την νίκη δύσκολα με 85-83 στο τέλος.
Σε όλα τα παιχνίδια φαίνεται η επίδραση του νέου προπονητή καθώς η ομάδα έχει αποκτήσει υπομονή, μεγάλη προσήλωση στην άμυνα και ομαδικότητα, στοιχεία που δεν υπήρχαν σε μεγάλο βαθμό στην προ-Χαραλαμπίδη εποχή.
Συνοψίζοντας, η επιλογή της διοίκησης του ΠΑΟΚ να εμπιστευθεί τον Κώστα Χαραλαμπίδη για την θέση του προπονητή φαίνεται να λειτουργεί μέχρι στιγμής. Οι παίκτες αποδίδουν καλύτερα παιχνίδι με το παιχνίδι και φαίνεται να εμπιστεύονται τον προπονητή τους σε οποιαδήποτε κατάσταση. Η σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται τόσο μεταξύ διοίκησης και προπονητή όσο και μεταξύ παικτών και προπονητή είναι αυτή που πρέπει να διατηρηθεί και όχι να διασπαστεί στον πρώτο τριγμό της ομάδας.