Κόντρα σε όλους τους ειδικούς, που μιλούσαν για μια αποτυχημένη μεταγραφή λόγω της ηλικίας του, ο Σίνισα Γκόγκιτς, όχι απλά άφησε το στίγμα του αλλά αποτέλεσε και βασικό γρανάζι για την ομάδα του Ολυμπιακού.
Στον Πειραιά έναντι 230 εκατομμυρίων δραχμών
Ο Γκόγκιτς ήρθε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό τον Φεβρουάριο του 1997 και η μεταγραφή του κόστισε συνολικά 230 εκατομμύρια δραχμές. Ο Γκόγκιτς θα εισέπραττε μισθό 80 εκατομμύρια δραχμές για 2,5 χρόνια ενώ 150 εκατομμύρια δραχμές πήγαν στα ταμεία της Ανόρθωσης.
Ο μίστερ-γκολ στη Μεγαλόνησο
Ο Σίνισα Γκόγκιτς πέτυχε στην Κύπρο 159 γκολ και θεωρείται ο μίστερ-γκολ όλων των εποχών στη Μεγαλόνησο. Ο Γκόγκιτς αποκτήθηκε το 1997 για να λύσει το επιθετικό πρόβλημα του Ολυμπιακού. Φυσικά, υπήρχαν γκρίνιες από τους φιλάθλους των Πειραιωτών λόγω της ηλικίας (33άχρονος τότε προς τα 34) του Σέρβου με κυπριακό διαβατήριο. Για ένα μήνα, μέχρι να βάλει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού ο Γκόγκιτς, οι γκρίνιες είχαν αρχίσει να γίνονται… κραυγές. Τελικά ο «Γκόγκα» έβαλε 2 γκολ μαζί στην τεσσάρα του Ολυμπιακού κόντρα στον Εδεσσαϊκό και οι φωνές των «κόκκινων» φιλάθλων σίγησαν προσωρινά.
Γεια σου «Γκόγκα» γεια σου «Γκόγκα»
Την επόμενη σεζόν, την πρώτη του «καλή» χρονιά ουσιαστικά στον Ολυμπιακό, όταν κι έκανε κανονικά προετοιμασία το καλοκαίρι με την ομάδα υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο 34άχρονος (στα 35….) Σίνισα Γκόγκιτς σημείωσε μόλις…ένα γκολ στο πρωτάθλημα, σε 34 αγωνιστικές. Κι εκεί που όλοι σχεδόν οι δημοσιογράφοι και οι φίλοι του Ολυμπιακού τον είχαν κατατάξει στη συνείδησή τους ως «παλτό», ο 35άρης (στα 36…) γερο-Γκόγκα έκανε μία ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ σεζόν, την τελευταία του με την ομάδα, 1998-99. Έβαλε πέντε γκολ στο πρωτάθλημα αλλά πάνω από όλα τέσσερα στο Champions League, όπου κατάφερε να εκθέσει την αμυντική γραμμή της Κροάσια Ζάγκρεμπ, της Πόρτο, αλλά και της Γιουβέντους, αναγκάζοντας τους οπαδούς του Ολυμπιακού να του τραγουδούν:: ο παππούς πίνει χασίς και κόκα γεια σου «Γκόγκα» γεια σου «Γκόγκα».
Από τα μεγαλύτερα σέντερ φορ στην ιστορία του Ολυμπιακού
Με το σπαθί του κέρδισε την ανανέωση του συμβολαίου του για άλλη μία χρονιά στον Ολυμπιακό, αν και στο τέλος εκείνης της σεζόν 1999-00 θα έκλεινε τα…37 του χρόνια. Σε εκείνη τη σεζόν πέτυχε ορισμένα καθοριστικά γκολ, όπως στο παιχνίδι με τον Άρη στο ΟΑΚΑ, εκεί που…δεν έμπαινε με τίποτε γκολ η μπάλα, μέχρι να έρθει από τον πάγκο και να…καθαρίσει ο «παππούς» με μία περίτεχνη κεφαλιά, αλλά και στο καθοριστικό παιχνίδι με την Καλαμάτα, λίγες στροφές πριν από το φινάλε. Στο ιστορικό 3-3 με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ τον Σεπτέμβριο του 1999, λίγες μέρες μετά το φονικό σεισμό στην Πάρνηθα της Αττικής, ήταν αυτός που μπήκε ως αλλαγή στο ημίχρονο κι άλλαξε τη ροή του αγώνα. Ο «παππούς» Γκόγκιτς γενικότερα ήρθε σχεδόν από το…πουθενά κι αναδείχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα σέντερ φορ στην ιστορία του Ολυμπιακού.
Στις μεταγραφές δεν θέλει κόπο και λεφτά. Θέλει τρόπο και ποδοσφαιρική λογική
Η «ποδοσφαιρική λογική» που επικαλούμαστε επιτάσσει την απόκτηση παικτών που «κουμπώνουν» στις αδυναμίες της ομάδας. Η «ποδοσφαιρική λογική» επιτάσσει να αποκτάς τον Ιανουάριο παίκτες είτε από το δικό σου πρωτάθλημα, είτε από ένα πρωτάθλημα που είναι…κοντά στο δικό σου, σε νοοτροπία και παραστάσεις, όπως το κυπριακό, ώστε να μπορέσουν αυτοί να σε βοηθήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, αφού σε διαφορετική περίπτωση, μέχρι να καταλάβουν το πού έχουν έρθει, θα έχει τελειώσει η σεζόν και ο κόσμος θα τους θεωρεί «παλτά».
Η ποδοσφαιρική λογική επίσης επιτάσσει το να μην κοιτάς αποκλειστικά τα νούμερα κάποιου παίκτη ή γενικότερα όλους τους αριθμούς που συνοδεύουν το βιογραφικό του, όπως την ηλικία του και τα γκολ του, αλλά πρώτα και κύρια το τι κάνει αυτός μέσα στο γήπεδο. Παίκτης που βοηθάει την ομάδα εντός γηπέδου με διάφορους τρόπους, αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθεί με το χειροκρότημα των φιλάθλων και θα αναδειχθεί στα μάτια όλων η προσφορά του. Πόσοι άραγε μπορούσαν να προβλέψουν την πορεία του Γκόγκιτς στον Ολυμπιακό, όταν τον έβλεπαν 26 χρόνια πριν, να κάνει την πρώτη του προπόνηση στον Ρέντη;
Ο κάθε παίκτης κρίνεται εντός γηπέδου και μόνον. Εκεί λοιπόν ο γέρο… Γκόγκα υπήρξε ΠΑΙΚΤΑΡΑΣ.