Home >> Sports >> Ντάρκο Κοβάσεβιτς: Ο Serial Killer από τη Σερβία

Ντάρκο Κοβάσεβιτς: Ο Serial Killer από τη Σερβία

Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς αποτελεί με διαφορά έναν από τους κορυφαίους ξένους γκολτζήδες που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα.

Η βιογραφία του

Ο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 1973 στο Κόβιν της Σερβίας, της πάλαι ποτέ ενωμένης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Το ξεκίνημα της καριέρας του τον βρήκε να φοράει τη φανέλα της Προλετέρ του Ζρένιανιν, σε ηλικία 19 ετών και στη διετία που έμεινε εκεί «έβγαλε τα μάτια» στο πρωτάθλημα της Σερβίας : 22 συμμετοχές, 15 γκολ την πρώτη του σεζόν (1992-1993) και άλλα 22 γκολ σε 29 συμμετοχές τη δεύτερη! Ο Ερυθρός Αστέρας κινήθηκε γρηγορότερα απ’όλους και με μεγάλο του όπλο το «όνομα» της ομάδας, που πριν μια τριετία άλλωστε είχε κάνει το «μπαμ» στην Ευρώπη με την κατάκτηση του κυπέλλου Πρωταθλητριών, εξασφάλισε την υπογραφή του Κοβάτσεβιτς.

Ο Ερυθρός Αστέρας τον πούλησε στην αγγλική Σέφιλντ Γουένσντεϊ, η οποία προσέφερε 15 εκατομμύρια ευρώ το 1995 για την απόκτησή του. Εκεί δε μπόρεσε να γίνει βασικός κι έτσι στο τέλος της χρονιάς αφέθηκε ελεύθερος. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Ρεάλ Σοσιεδάδ. Η πρώτη χρονιά ήταν μέτρια για να ακολουθήσουν, όμως, δύο πολύ καλές με αποτέλεσμα να «κερδίσει» μετεγγραφή το 1999 στην Ιταλία, στην ομάδα της Γιουβέντους. Μετά από δύο όχι καλές χρονιές στη «Μεγάλη Κυρία» μετακόμισε σε μια δεύτερη ιταλική ομάδα, τη Λάτσιο. Η παρουσία του ήταν απογοητευτική με 7 μόλις συμμετοχές και κανένα τέρμα!

Το χειμώνα του 2001 επέστρεψε στον χώρο που λατρεύτηκε και έμελλε να λατρεύεται για τα επόμενα 6 χρόνια. Ο Ντάρκο παρέμεινε στην Ισπανία μέχρι το καλοκαίρι του 2007, όταν και έμεινε ελεύθερος από τη Ρεάλ Σοσιεδάδ καθώς η ομάδα υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία. Με τη φανέλα της Ρεάλ Σοσιεδάδ είχε 163 συμμετοχές και 51 γκολ στην εξαετία αυτή, με καλύτερη όλων τη σεζόν 2002-2003 υπό τις οδηγίες του Ρεϊνάλντ Ντενουΐ (που έμελλε να γίνει… σίριαλ για τον πάγκο του Ολυμπιακού, δυο χρόνια αργότερα) όταν και ο Ντάρκο πέτυχε 20 γκολ σε 36 συμμετοχές με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ να κερδίζει το εισιτήριο για το Champions League. Το δίδυμο Κοβάτσεβιτς – Νιχάτ χαρακτηρίστηκε από τον εγχώριο τύπο ως «το πιο φονικό δίδυμο της Primera Division» και τη σεζόν εκείνη δικαίωσαν στο έπακρο το χαρακτηρισμό, αφού πέτυχαν 43 γκολ μαζί!

Ο Κοβάσεβιτς στον Ολυμπιακό

Το καλοκαίρι του 2007 ο Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του Σέρβου επιθετικού. Παρά το γεγονός ότι όλοι αναγνώριζαν την αξία του, τα σχόλια δεν ήταν και τα πλέον θετικά : «Γέρος», «τελειωμένος», «επιστροφή στη λιτότητα» ήταν τα πιο… κόσμια που ακούστηκαν. Φυσικά οι περισσότεροι γέλασαν όταν ο τότε τεχνικός διευθυντής των Πειραιωτών, Ίλια Ίβιτς έκανε τη δήλωση περί «20 γκολ στο πρωτάθλημα»: Εδώ το αμφισβητούσαν καλά καλά αυτοί που τον θεωρούσαν καλή μεταγραφή…

Ο Κοβάσεβιτς πέτυχε 17 τέρματα στη Super League και συνολικά 24 σε 39 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Βέβαια, οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού θα έχουν να θυμούνται τα γκολ του σε Βρέμη και Ρώμη, όπου οι ερυθρόλευκοι πανηγύρισαν τα πρώτα τους διπλά στους ομίλους του Champions League. Από τα εγχώρια γκολ του Serial Killer από τη Σερβία δε μπορεί να ξεχαστεί αυτό επί του Παναθηναϊκού για το Κύπελλο στο εμφατικό 4-0 του Φαλήρου τον Ιανουάριο του 2008.

Το πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να σταματήσει το ποδόσφαιρο

Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς αναγκάστηκε να πει «αντίο» στους αγωνιστικούς χώρους σε ηλικία 36 ετών, αφού οι αρχικοί φόβοι για το πρόβλημα στην καρδιά επιβεβαιώθηκαν. Ο Σέρβος επιθετικός αγωνιζόταν στον Ολυμπιακό όταν διαγνώστηκε πως είχε πρόβλημα που δεν θα τον άφηνε να ξανά παίξει ποδόσφαιρο. Το τελευταίο του επίσημο ματς ήταν στις 21 Δεκεμβρίου του 2008 με τον Θρασύβουλο στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ο Κοβάτσεβιτς μετέβη στην πολυκλινική του Σαν Σεμπαστιάν, όπου πέρασε από τις απαραίτητες εξετάσεις και επιβεβαιώθηκε το εύρημα της αξονικής στεφανιογραφίας, κάτι που επέβαλλε να γίνει αγγειοπλαστική και η τοποθέτηση στεντ (μπαλονάκι). Η επέμβαση έγινε με επιτυχία και ο Σέρβος θα μπορούσε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή, αλλά με ρητή την ιατρική εντολή:  «Ποδόσφαιρο τέλος». Ο ίδιος ο παίκτης είχε δηλώσει σοκαρισμένος, όταν έμαθε ότι η στένωση στις αρτηρίες του ήταν σε ποσοστό 90%, πράγμα που σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να καταρρεύσει στον αγωνιστικό χώρο. Η απόφαση ήταν μονόδρομος : Τέλος το ποδόσφαιρο. Ο Κοβάσεβιτς βρέθηκε για τελευταία φορά στις εξέδρες του «Γ. Καραϊσκάκης» στις 24 Ιανουαρίου του 2009, στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον ΟΦΗ, όπου δακρυσμένος είδε τον κόσμο του Ολυμπιακού να τον αποθεώνει: «Ντάρκο, Ντάρκο»…

Εθνική ομάδα

Με την εθνική ομάδα της χώρας του σημείωσε 10 γκολ στις 55 συμμετοχές του στη δεκαετία που φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο (1994-2004), ενώ ήταν στην αποστολή της Σερβίας τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 όσο και στο UEFA Euro του 2000.

Τίτλοι που έχει κατακτήσει

2 Κύπελλα Γιουγκοσλαβίας (1995, 1996)

2 Πρωταθλήματα Ελλάδας (2008, 2009)

2 Κύπελλα Ελλάδας (2008, 2009)

1 Σούπερ Καπ Ελλάδας (2007)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *