Μια νέα μπασκετική χρονιά ξεκινά και το “OOTB” αναμοχλεύει και θυμάται τους μακροβιότερους Έλληνες προπονητές που πέρασαν και “ρίζωσαν” σ’ ελληνικές ομάδες συνδέοντα τ’ όνομά τους με τους εκάστοτε συλλόγους.
Σχέση αγάπης; Σχέση εξάρτησης; Αμοιβαίο, καρμικό ή τυχαίο; Πάντως, σίγουρα, έχει λάβει χώρα κι εμείς δεν έχουμε παρά να διαπιστώσουμε ποιοι προπονητές και ποιοι σύλλογοι έχουν αλληλο… συνδέσει τ’ όνομα και την ιστορία τους.
Χρήστος Σερέλης – Λαύριο
Ο Χρήστος Σερέλης ανέλαβε καθήκοντα ως τεχνικού της ομάδας του Λαυρίου το 2004 και συνεχίζει ως και σήμερα σφραγίζοντας τη 17η συναπτή χρονιά στην ομάδα της Ανατολικής Αττικής.
Σ’ αυτά τα χρόνια ο Χρήστος Σερέλης κατάφερε να κατακτήσει το 2006 το Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Ανέβασε την ομάδα στην Β’ Εθνική οπότε και ξεκίνησε ν’ αγωνίζεται και στο Κύπελλο Ελλάδος. Το 2009 οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος και στην άνοδό της στην Α2.
Το 2015 ο “μεταλλωρύχος” προπονητής οδήγησε το Λαύριο στην κορυφαία μπασκετική διοργάνωση της χώρας, την Α1, διατηρώντας την για 6 συναπτά έτη.
Την πρώτη χρονιά στην κατηγορία (2015-2016) κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της ομάδας στα “μεγάλα σαλόνια”, αν και τερμάτισε στην ενδέκατη θέση.
Την αμέσως επόμενη χρονιά εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου την συμμετοχή του στα πλέι οφς κόντρα στον ΠΑΟΚ τερματίζοντας, εν τέλει, στην όγδοη θέση.
Την σεζόν 2017-2018 τερμάτισε στην έκτη θέση, μόλις μια κάτω απ’ την Κυπελλούχο Ευρώπης κι Ελλάδος, ΑΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι συναγωνίστηκε αρκετές φορές τον Ολυμπιακό στην διάρκεια της κανονικής περιόδου, ενώ βρέθηκε πολύ κοντά στο να νικήσει τον Παναθηναϊκό στην εκτός έδρας αναμέτρηση στ’ ΟΑΚΑ όπου μετά από διπλή παράταση, εν τέλει, ηττήθηκε με 120-118.
Την αγωνιστική χρονιά 2018-2019 το Λαύριο έγραψε ξανά ιστορία, καθώς, για πρώτη φορά από καταβολής ύπαρξης του συλλόγου, η ομάδα αγωνίστηκε σ’ ευρωπαϊκή διοργάνωση και, πιο συγκεκριμένα, στο FIBA EuropeCup, αν και δε κατάφερε να συνεχίσει το ταξίδι της, διότι, αν και νίκησε “μέσα”, εντούτοις ηττήθηκε απ’ τους Ουκρανούς στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Ντνίπρο, τελικά, να συνεχίζει το ευρωπαϊκό της όνειρο. Όσον αφορά στο εγχώριο Πρωτάθλημα, η πορεία δεν ήταν η αναμενόμενη και βρέθηκε στις χαμηλές θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.
Την αμέσως επόμενη χρονιά η ομάδα πήρε ξανά τα πάνω της, ωστόσο, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας και της ακύρωσης όλων των Πρωταθλημάτων, η ομάδα του Λαυρίου ολοκλήρωσε, τυπικά, την χρονιά στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα μ’ απολογισμό 31 βαθμών, 11 νικών κι 9 ηττών.
Φυσικά, και η νέα αγωνιστική χρονιά 2020-2021 βρήκε τον Σερέλη στον πάγκο του Λαυρίου κι ο σύλλογος σημείωσε την καλύτερη απόδοση στην ιστορία του. Ο κόουτς Σερέλης και η ομάδα του έκαναν πραγματικό run και κατάφεραν να τερματίσουν στην δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος. Αντιμετώπισαν τον Παναθηναϊκό καταφέρνοντας, ωστόσο, να πάρουν μονάχα ένα παιχνίδι και με την σειρά να οδηγείται στο 3-1 κόουτς, παίκτες και σύλλογος δε συνέχισαν το θαύμα τους προς… την απόλυτη κορυφή, αν κι έφτασαν στην δική του κορυφή! Με τον τρόπο αυτόν, μάλιστα, εξασφάλισαν και την παρουσία τους στο αξιοκρατικό Basketball Champions League της FIBA!
Την αμέσως επόμενη χρονιά (2021-2022) -και με τον Σερέλη στον πάγκο της ομάδας- τα πράγματα δεν κύλησαν τόσο ιδανικά για την ομάδα των κυανοκίτρινων. Το Λαύριο ολοκλήρωσε την παρουσία του στο Πρωτάθλημα στην 10η θέση με την συγκομιδή των 32 βαθμών, 8 νικών και 16 ηττών. Επιπρόσθετα, όσον αφορά στο BCL, στην φάση των “16”, βρέθηκε στην 3η θέση του 3ου ομίλου με 9 πόντους, 3 νίκες και 3 ήττες. Με την 3η αυτήν θέση εξασφάλισε την παρουσία του στα Play – Ins της διοργάνωσης και την δεύτερη ευκαιρία, ώστε να περάσει -και- το τροχοπέδη, που ονομαζόταν Τρεβίζο, και να πάει στους “8” του θεσμού. Οι Ιταλοί, ωστόσο, με το 2-0 στην σειρά εκτόπισαν το Λαύριο ανακόπτοντάς του την σπουδαιότερη ευρωπαϊκή του παρουσία στην παρθενική του εμφάνιση στον θεσμό του Basketball Champions League.
Αν κι, με την ολοκλήρωση των πλει οφς της αγωνιστικής χρονιάς 2021-2022, ο Σερέλης μεταπήδησε στον Παναθηναϊκό, εντούτοις δεν μακροημέρευσε κι επέστρεψε στον πάγκο του Λαυρίου… σα να μην έφυγε ποτέ. Είναι έτοιμος ν’ αναλάβει, για μια ακόμα χρονιά, την ομάδα και να την οδηγήσει στο υψηλότερο σημείο του Πρωταθλήματος.
Αργύρης Πεδουλάκης – Περιστέρι
Ο Αργύρης Πεδουλάκης για δυο χρονιές (1995-1997) διετέλεσε στο Περιστέρι βοηθός προπονητή του Ντράγκαν Σάκοτα, τον οποίο και διαδέχτηκε το 1997. Έκτοτε, ως και το 2004, ανέλαβε τα ηνία της ομάδας. Στην διάρκεια της πρώτης θητείας του στον σύλλογο και σ’ αυτά τα οκτώ χρόνια οι υψηλότερες θέσεις που κατέλαβε το Περιστέρι ήταν τις χρονιές 2000-2001 και 2003-2004, όταν τερμάτισε στην δεύτερη (ισοβαθμίζοντας με τον Παναθηναϊκό) και στην τρίτη, αντίστοιχα, θέση στην κούρσα του Πρωταθλήματος.
Επίσης, στην διάρκεια της θητείας του, το Περιστέρι έλαβε μέρος και στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, την Ευρωλίγκα. Το 2000-2001 κατάφερε να φτάσει ως την φάση των “16” μετρώντας 7 νίκες και 5 ήττες. Την αμέσως επόμενη χρονιά πήρε και πάλι μέρος στην Ευρωλίγκα, ωστόσο περιορίστηκε στην φάση των ομίλων έχοντας σημειώσει 3 νίκες κι 11 ήττες. Σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο αγωνίστηκε και στο FIBA Europe Champions Cup το 2002-2003 όπου έφτασε ως την Β’ φάση με 9 νίκες και 3 ήττες, αλλά και την επομένη στο FIBA Europe League όπου με 5 νίκες και 7 ήττες έφτασε ως την φάση των ομίλων.
Παράλληλα, η ομάδα με τον Πεδουλάκη στην άκρη του πάγκου συμμετείχε στο Κύπελλο Κόρατς τις χρονιές 1997, 1998 και 2000.
Επιπρόσθετα, σ’ ό,τι αφορά στο Κύπελλο Ελλάδος, το Περιστέρι με τον Πεδουλάκη στα ηνία της ομάδας το 2002-2003 έφτασε στα προημιτελικά και το 2003-2004 στο Φάιναλ Φορ του θεσμού κατακτώντας την τρίτη θέση.
Μάλιστα, τις σεζόν 2001-2002 και 2003-2004 ο Αργύρης Πεδουλάκης αναδείχθηκε κορυφαίος Έλληνας προπονητής.
Το 2010 επέστρεψε στον σύλλογο για την δεύτερη θητεία του, η οποία διήρκεσε δυο χρόνια (2010-2011 και 2011-2012), σημειώνοντας 19 νίκες και 33 ήττες σε 52 αγώνες.
Το 2018 επέστρεψε, και πάλι, για μια σεζόν πραγματοποιώντας την τρίτη θητεία του στην διάρκεια της οποίας οδήγησε το Περιστέρι στα ημιτελικά των πλέι οφς του εγχώριου Πρωταθλήματος.
Η τέταρτη θητεία του στην ομάδα του Περιστερίου σηματοδοτήθηκε τον Νοέμβριο του 2020. Σύντομα, ωστόσο, αποτέλεσε παρελθόν, καθώς τον Φλεβάρη του 2021 παρέδωσε τα ηνία του πάγκου.
Ηλίας Παπαθεοδώρου – Νέα Κηφισιά
Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στα είκοσί του χρόνια. Μια δεκαετία αργότερα, κι αφού είχε περάσει απ’ Αθηναϊκό, Λαρισαϊκό και Μαρκόπουλο, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Νέας Κηφισιάς. Η θητεία του διήρκεσε δέκα χρόνια, δεδομένου ότι ξεκίνησε το 2006 κι ολοκλήρωσε το 2016.
Στην διάρκεια της παραμονής του στον πάγκο της ομάδας κατάφερε να την ανεβάσει απ’ την Α’ ΕΣΚΑ στην Α1 Εθνική κατηγορία.
Η Νέα Κηφισιά αναδείχτηκε Πρωταθλήτρια της Α’ ΕΣΚΑ την σεζόν 2007-2008 με την ομάδα να ολοκληρώνει την χρονιά με μόλις μία ήττα κερδίζοντας, μάλιστα, σ’ όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια της. Έτσι, πήρε το εισιτήριο για τις Εθνικές Κατηγορίες. Την σεζόν 2009-2010 κατέκτησε το Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής εξασφαλίζοντας το εισιτήριο για την Β’ Εθνική. Στην κατηγορία αυτήν τερμάτισε στην δεύτερη θέση κι εξασφάλισε την άνοδο για την Α2. Μάλιστα, η ομάδα του Παπαθεοδώρου αγωνίστηκε και στο Κύπελλο Ελλάδος για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου την σεζόν 2012-2013 οδήγησε την ομάδα στην Α1 κατηγορία για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αν και ισοβάθμησε με τα Τρίκαλα, μετρώντας 21 νίκες και 5 ήττες, εντούτοις, βάσει των μεταξύ τους αποτελεσμάτων, εξασφάλισε την άνοδο.
Ο Παπαθεοδώρου στο ντεμπούτο του με την ομάδα της Κηφισιάς στην Α1 τερμάτισε στην πέμπτη θέση συμμετέχοντας στα πλέι οφς όπου διασταυρώθηκε με τον ΠΑΟΚ, αλλά ηττήθηκε δις απ’ αυτόν.
Την επόμενη χρονιά τερμάτισε στην ενδέκατη θέση, ωστόσο στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς όπου και ηττήθηκε απ’ τον Απόλλωνα Πατρών.
Τη σεζόν 2015-2016 οδήγησε την ομάδα στην έκτη θέση του Πρωταθλήματος μετρώντας 12 νίκες και 14 ήττες. Στα πλέι οφς αντιμετώπισε τον Άρη απ’ τον οποίο και ηττήθηκε. Στο Κύπελλο έφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου ηττήθηκε απ’ τον Φάρο Κερατσινίου, ο οποίος έφτασε μέχρι τον τελικό.
Το 2016 η ομάδα υποβιβάστηκε εθελοντικά στην Β’ Εθνική κι ο Ηλίας Παπαθεοδώρου παραχώρησε την θέση του στον Δημήτρη Λιόγα.
Ανέστης Πεταλίδης – Άρης
Ο Ανέστης Πεταλίδης ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Άρη το 1952 και παρέμεινε στον πάγκο του για 21 συναπτά έτη, ως το 1973.
Με τον Πεταλίδη στο τιμόνι της ομάδας ο Άρης το 1958 κατέκτησε το Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης, ενώ αναδείχτηκε δευτεραθλητής Ελλάδος. Την αμέσως επόμενη χρονιά (1959-1960) τον οδήγησε στην κατάκτηση του διεθνούς τουρνουά της Λιέγης.
Δεν κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ελλάδος ως προπονητής, αν κι οδήγησε τον Άρη σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης ως το 1963.
Η πορεία της ομάδας στο Πρωτάθλημα Ελλάδος ήταν ικανοποιητική, κυρίως την δεκαετία του ’60. Μάλιστα, το 1965 διεκδίκησε τον τίτλο του Πρωταθλητή. Εντούτοις, κατέλαβε την δεύτερη θέση χάνοντας απ’ την ΑΕΚ με 89-80 στην Αθήνα. Ωστόσο, η επιτυχία αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έξοδο του Άρη στην Ευρώπη με την συμμετοχή στο Κύπελλο Κυπελλούχων όπου αποκλείστηκε εκτός έδρας, αν κι εντός είχε κερδίσει με διαφορά είκοσι πόντων. Τις επόμενες σεζόν κατέλαβε την τρίτη και την τέταρτη θέση, γεγονός π’ άρχισε να καθιστά τον Άρη μπασκετική δύναμη.
Ωστόσο, τα προβλήματα π’ αντιμετώπισε ο σύλλογος την επόμενη δεκαετία -μ’ αποτέλεσμα να περιορίζεται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα- ανάγκασαν την διοίκηση ν’ αντικαταστήσει τον Πεταλίδη.
Εκείνος επέστρεψε την σεζόν 1974-1975, αλλά οι δύο νίκες σ’ έξι αγώνες τον ανάγκασαν να παραδώσει προσωρινά την σκυτάλη.
Την χρονιά 1979-1980 επέστρεψε ξανά στον Άρη οδηγώντας τον στην τρίτη θέση του Πρωταθλήματος.
Κώστας Μουρούζης – Παναθηναϊκός
Ο Κώστας Μουρούζης αναδείχτηκε μακροβιότερος προπονητής στην διάρκεια της θητείας του στον Παναθηναϊκό ξεκινώντας το 1966 κι ολοκληρώνοντας το 1974. Στον πάγκο επέστρεψε την σεζόν 1986-1987.
Με τον Παναθηναϊκό κατέκτησε έξι Πρωταθλήματα τις χρονιές 1967, 1969, 1971, 1972, 1973 και 1974.
Η “αλεπού” των πάγκων, όπως χαρακτηρίστηκε, οδήγησε τον Παναθηναϊκό το 1972 στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών όπου κι αποκλείστηκε απ’ την ιταλική Ίνις Βαρέζε και στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1969 όπου κι αποκλείστηκε απ’ την σοβιετική Ντινάμο Τιφλίδας.
Γιάννης Ιωαννίδης – Άρης
Ο Γιάννης Ιωαννίδης το 1978 κρέμασε την φανέλα του και για πρώτη φορά, έπειτα από ώθηση του Ανέστη Πεταλίδη, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Άρη, ενώ έγινε ο νεότερος προπονητής που κατέκτησε την ίδια χρονιά (1978-1979) τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος.
Στον πάγκο του Άρη επέστρεψε το 1982 όπου κι έμεινε ως το 1990. Έγινε κι εκείνος ένα απ’ τους μακροβιότερους Έλληνες προπονητές κι οδήγησε τον Άρη στην δόξα.
Η προσφορά του στον σύλλογο ανέρχεται στα οκτώ Πρωταθλήματα. Μονάχα κατά την δεύτερη χρονιά στην δεύτερη θητεία του στον Άρη δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα στον τίτλο, παρά αρκέστηκε στην δεύτερη θέση. Επίσης, κατέκτησε και πέντε Κύπελλα Ελλάδας τις σεζόν 1985, 1987, 1988, 1989 και 1990, ενώ το 1984 υπήρξε φιναλίστ, αλλά ηττήθηκε απ’ τον ΠΑΟΚ.
Σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο κατάφερε να παραστεί με τον Άρη τρεις φορές (1988, 1989 και 1990) στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να προκριθεί στον τελικό.
Γενικότερα, ο Ιωαννίδης αναγνωρίζεται ως ο καθοδηγητής της ομάδας του Άρη την δεκαετία του 1980 που έκανε πολλούς Έλληνες ν’ αγαπήσουν το μπάσκετ.
Σούλης Μαρκόπουλος – Α.Σ. Δημόκριτος Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ
Ο Σούλης Μαρκόπουλος διατέλεσε ως τεχνικός προπονητής σ’ όλες τις μεγάλες ομάδες τις Θεσσαλονίκης, όπως είναι ο Άρης, ο Ηρακλής κι ο Μακεδονικός. Ωστόσο, σε δύο κατάφερε να χριστεί ως ένας εκ των μακροβιότερων. Στον Δημόκριτο Θεσσαλονίκης, απ’ τον οποίο και ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, όπου και παρέμεινε για εννέα χρόνια (1978 ως το 1987), αλλά και στον ΠΑΟΚ. Εκεί ως μακροβιότερος χρίστηκε στην τρίτη του θητεία που διήρκησε απ’ το 2009 ως το 2017. Η πρώτη του ήταν το 1993, όταν, αρχικά, ξεκίνησε ως βοηθός, ενώ, στην συνέχεια, ανέλαβε εξ ολοκλήρου, ενώ, τέλος, η δεύτερη ήταν το 2005-2006.
Στην διάρκεια της τρίτης θητείας του στον πάγκο του ΠΑΟΚ ο Σούλης Μαρκόπουλος κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα τρεις φορές στην τρίτη, τέσσερις φορές στην πέμπτη και μία στην όγδοη θέση του Πρωταθλήματος. Όσον αφορά στο Κύπελλο, ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε τέσσερις φορές στους ημιτελικούς, τρεις φορές στην φάση των “8” και μία στην φάση των “16”. Στην ευρωπαϊκή του πορεία η καλύτερη επίδοση σημειώθηκε την σεζόν 2011-2012, όταν κι έφτασε μέχρι τα προκριματικά της Ευρωλίγκας όπου και ηττήθηκε απ’ την Γαλατασαράι με 64-77. Στην συνέχεια, προχώρησε στο EuroCup φτάνοντας ως την φάση των ομίλων. Στην φάση των ομίλων αυτής της διοργάνωσης έφτασε άλλες δυο χρονιές κι άλλες δύο ως την φάση των “32”. Τέλος, αγωνίστηκε και μία χρονιά στο Basketball Champions League φτάνοντας ως την φάση των “16”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1993-1994 βρισκόταν στον πάγκο της ομάδας, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς, ενώ την οδήγησε και μέχρι τον τελικό των πλέι οφς στο Πρωτάθλημα της Α1.