Με αφετηρία την Παρασκευή 9/9 και με ορίζοντα την Τετάρτη 12/10 θα σας παρουσιάσουμε εν είδει αντίστροφης μέτρησης τις δεκαέξι ομάδες που θα συμμετάσχουν στη φετινή, ανανεωμένη, Ευρωλίγκα. Οι ομάδες θα εμφανιστούν με αύξουσα σειρά από το νούμερο 16 έως το 1. Η θέση κάθε ομάδας επιλέχθηκε βάσει της εικόνας της την περασμένη αγωνιστική χρονιά, τις μεταγραφικές κινήσεις της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και την πρόβλεψη των συντακτών των κειμένων, η οποία, ωστόσο, δε στηρίζεται σε απτές εικόνες, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ομάδων δίνει τους πρώτους φιλικούς αγώνες τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ο πρωταθλητής Ελλάδας μετά την αποτυχία της περσινής χρονιάς στην Ευρωλίγκα, επιστρέφει φέτος με σκοπό να πρωταγωνιστήσει. Πριν παρουσιάσουμε τη φετινή ομάδα θα σταθούμε λίγο στις αιτίες που οδήγησαν στην περσινή αποτυχία. Αρχικά, οι συνηθισμένοι τραυματισμοί. Ο Γιανγκ έχασε τη χρονιά μετά τη ρήξη χιαστού που υπέστη στον αγώνα της Πόλης με την Εφές, ο Λοτζέσκι “κληρονόμησε” γαστροοισοφαγικά προβλήματα από το μικρό του γιο και έμεινε μεγάλο διάστημα της χρονιάς εκτός δράσης και οι επιλογές μη απόκτησης παίχτη στο ‘4’ και οι άστοχες κινήσεις με Τζέιμς και Γουόρικ άλλαξαν το πλάνο του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Ένα σχέδιο που περιλάμβανε πιεστική άμυνα και τρέξιμο στο ανοιχτό γήπεδο με κάθε δυνατή ευκαιρία εξού και η μεταγραφή του Στρόμπερι. Η απόκτηση του Γιανγκ σε συνδυασμό με το Χάντερ θα άλλαζε τα δεδομένα στη θέση ΄5΄ καθώς ξέφευγαν από το καλούπι των under-size ψηλών, διότι ήταν ψηλότεροι και μπορούσαν να υπηρετήσουν διαφορετικές τακτικές στην άμυνα και η απόκτηση του Μιλουτίνοφ θα έδινε άλλη οντότητα στο σχεδιασμό της χρονιάς με περισσότερο επιθετικό παιγνίδι από εκεί. Στην πράξη, με τον τραυματισμό του Γιανγκ, το πλάνο ανατράπηκε και επιλέχθηκε η επιστροφή στη λογική της χρονιάς 2014-2015 που προέβλεπε την καταστροφή του επιθετικού παιγνιδιού του αντιπάλου και έπειτα επιθέσεις σε χαμηλό ρυθμό.
Eκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι τα χαρακτηριστικά των παιχτών που αποκτήθηκαν δεν ταίριαζαν με εκείνα των προκατόχων τους και αυτός είναι ένας απ’τους λόγους που η ομάδα παγιδεύτηκε σε πολλά παιγνίδια και αποκλείστηκε με ταπεινωτικό τρόπο. Η εικόνα των τελικών του πρωταθλήματος και ο τρόπος που έκλεισε θριαμβευτικά η χρονιά ελπίζουμε να μην αποπροσανατόλισαν τη διοικητική και προπονητική ηγεσία και η εικόνα τεσσάρων αγώνων να μην έριξε το πέπλο της λησμονιάς στα κακώς κείμενα της περσινής χρονιάς.
Το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι ξεκίνησε με την ανανέωση του συμβολαίου του εμβληματικού αρχηγού και στυλοβάτη του νέου Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη. Ακολούθως, αποκτήθηκαν οι Κεμ Μπιρτς (Ουσάκ Σπορτίφ), Έρικ Γκριν (Γιούτα Τζαζ-Ρένο Μπίχορνς), Πάρης Μαραγκός (Αμέρικαν), ενώ αποχώρησαν οι Οθέλο Χάντερ( Ρεάλ Μαδρίτης), Ντι Τζέι Στρόμπερι ( Μπεσίκτας), Μιχάλης Τσαϊρέλης και Βασίλης Καββαδάς αμφότεροι στον Άρη και ο Ντάριους Τζόνσον Όντομ (Σάσσαρι), Xακίμ Γουόρικ (ελεύθερος).
Μάντζαρης-Σπανούλης-Παπανικολάου-Πρίντεζης-Μιλουτίνοφ θα αποτελέσουν τη βασική πεντάδα με τους Χάκετ- Γκριν-Λοτζέσκι-Παπαπέτρου και Μπιρτς να είναι εκείνοι που θα πρέπει να ανεβάσουν την αμυντική πίεση πάνω στη μπάλα, να παίξουν ακόμη σκληρότερη άμυνα, να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο και να δώσουν τον απαιτούμενο ηλεκτρισμό στην ομάδα. Ο Γιανγκ το πρώτο διάστημα θα έχει μικρή συμμετοχή ώστε σε βάθος τριμήνου να μπορεί να επανέλθει στο γνωστό του ρυθμό και ο Αγραβάνης θα δώσει πολλές λύσεις στο ‘4’ και κυρίως στο ‘5’ το πρώτο διάστημα της χρονιάς. Η αγωνιστική κατάσταση του Γιανγκ και η πίστη στην επένδυση του Μιλουτίνοφ κσθιστούν σαφές γιατί η ομάδα δεν κινήθηκε για Αμερικανό παίχτη στη θέση ‘4’ αν και εμπεριέχει ρίσκο αυτή η απόφαση ως προς τη μελλοντική επάρκεια όσων πρέπει να έρθουν από τον πάγκο και να αντικαταστήσουν τον Πρίντεζη.
Το προπονητικό επιτελείο έβαλε στη μηχανή της ομάδας ένα φύσει ταλαντούχο παίχτη στο θέση ‘2’, το Γκριν, ώστε να εκμεταλλευτεί την ικανότητα του να δημιουργεί τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συμπαίχτες του και να τρέχει το γήπεδο. Η συνέπεια που θα δείξει στα όσα του ζητάει ο προπονητής του θα καθορίσουν εν πολλοίς αν η ομάδα θα ανέβει επιθετικά σε ταχύτητες και σε εκτέλεση στο 5-5. Ο Μπιρτς φαίνεται ότι δεν έχει καλή τεχνική, ωστόσο βάζει δυνατά το σώμα του στις μονομαχίες και είναι εξαιρετικός στο να κατεβάζει τα ριμπάουντ. Είναι κρίσιμο το κατά πόσο θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του επιπέδου αυτού, ένας παίχτης με απειρία από την Ευρωλίγκα. Ακόμη, ο Παπανικολάου φαίνεται ελαφρύτερος και πιο φρέσκος, συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα όταν βάζει τη μπάλα στο παρκέ, όμως αποτελεί μία λύση έτοιμη κατά πάσα στιγμή να εκτοξευθεί και να συμπαρασύρει μαζί του την υπόλοιπη ομάδα. Τέλος, ο Μάνζαρης στην τελευταία χρονιά του συμβολαίου του οφείλει να μεγαλώσει τη γκάμα των δραστηριοτήτων του μέσα στο παρκέ και να γίνει πιο επιθετικός, ανεβαίνοντας με μεγαλύτερη ένταση προς το καλάθι. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου θα προσπαθήσει φέτος σε μια απαιτητική διοργάνωση να μοιράσει ενεργούς ρόλους σε 12-13 παίχτες έτοιμους ανά πάσα στιγμή να μπουν στη μάχη και να θυσιαστούν για την ομάδα. Αν πετύχει το πείραμα, ο σύλλογος έχει από τα πιο μεγάλα ρόστερ στην Ευρωλίγκα, γεγονός που στην αφετηρία της νέας χρονιάς αποτελεί πλεονέκτημα.
Οπότε, λόγω των δεδομένων της παρελθούσας χρονιάς αλλά και του μεγάλου βαθμού ομοιογένειας της ομάδας του Πειραιά, στο σύστημα αξιολόγησής μας την κατατάσσουμε στην πέμπτη θέση.
Bonus tip: Επειδή η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού περισσότερο και από ένα σωματείο αποτελεί μία οικογένεια που ο ένας αγωνίζεται για τον άλλο, εφέτος εκτός από τους προφανείς λόγους και το πείσμα για την επιστροφή ανάμεσα στους κορυφαίους, υπάρχει και ένας ακόμη ισχυρότερος λόγος, βαθύτατα καθοριστικός για την αλλαγή της ιστορίας της ομάδας. Ο λόγος αυτός είναι μία απουσία…