Home >> Sports >> Ρικ Πιτίνο: Η επιτυχία είναι επιλογή

Ρικ Πιτίνο: Η επιτυχία είναι επιλογή

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ είναι εδώ και χρόνια η επίσημη αγαπημένη των φιλάθλων. Τα τελευταία χρόνια μπορεί το ‘’υλικό’’, δηλαδή η ποιότητα και ποσότητα των παικτών να είναι εξαιρετική ωστόσο οι προπονητές που έχουν περάσει από τον πάγκο της ομάδας δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν κάποιον τίτλο. Οι φωνές τόσο του μπασκετικού κοινού όσο και των δημοσιογράφων προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης κ. Βασιλακόπουλο είναι απολύτως δικαιολογημένες. Οι επιλογές προπονητών που έγιναν (Τρινκιέρι, Κατσικάρης, Μίσσας, Σκουρτόπουλος) ήταν αποδεδειγμένα αποτυχημένες και δεν κατάφεραν να προσδώσουν στην ομάδα τα στοιχεία που χρειαζόταν για να επιτευχθεί ο στόχος ενός μεταλλίου.

Μετά από αυτές τις αποτυχίες ο κ. Βασιλακόπουλος-ο οποίος διανύει τους τελευταίους μήνες του στον προεδρικό θώκο της ομοσπονδίας- ήθελε να δώσει τα ηνία σε έναν προπονητή που θα είχε τόσο την εμπειρία όσο και την γνώση για να οδηγήσει την ομάδα σε επιτυχίες. Ο πρόεδρος επέλεξε να δώσει τα ηνία όχι σε έναν οποιονδήποτε προπονητή αλλά σε έναν άνθρωπο που γνωρίζει τόσο την ελληνική πραγματικότητα όσο και αρκετούς παίκτες.

Ο λόγος βέβαια για τον Ρικ Πιτίνο, τον θρύλο του πανεπιστημίου του Λούσβιλ και εσχάτως, νυν, προπονητή του Παναθηναϊκού. Ο κ.Πιτίνο ήταν θετικός από την πρώτη στιγμή που του έγινε η πρόταση και έτσι δεν άργησε να επισημοποιηθεί η συνεργασία με την ομοσπονδία. Τα ερωτήματα βέβαια είναι πολλά. Μπορεί ο κόουτς Πιτίνο να ΄΄δέσει΄΄ με την ομάδα γρήγορα ενόψει του Προολυμπιακού τουρνουά που έρχεται; Ποιοι παίκτες μπορούν να αποτελέσουν την φαρέτρα του Πιτίνο; Πώς θα καταφέρει να αξιοποιήσει τον Γιάννη Αντετοκούμπο και ποιοι θα είναι οι παράγοντες χ της νέας Εθνικής ομάδας; Ποια στοιχεία του θα καταφέρει να μεταδώσει στους παίκτες του ο νέος κόουτς;

Εύκολη προσαρμογή, πολύωρα βίντεο και προσεκτική επιλογή.

Το μόνο εύκολο για τον Πιτίνο είναι η προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα. Το ομολογουμένως επιτυχημένο, πρώτο, πέρασμά του από τον πάγκο του Παναθηναϊκού μόνο υπέρ του μπορεί να λειτουργήσει στην διαχείριση τόσο των παικτών όσο και της πίεσης που υπάρχει στον εκάστοτε προπονητή της εθνικής ομάδας. Η γνώση του πάνω στο ελληνικό πρωτάθλημα, έστω και από το ολιγόμηνο πέρασμά του, είναι αρκετή για έναν προπονητή του επιπέδου του Αμερικανοιταλού κόουτς έτσι ώστε να γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις.

Το επίπεδό του άλλωστε φαίνεται από την πρώτη μέρα. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΕΟΚ, ο ίδιος ζήτησε από την πρώτη στιγμή βίντεο όλων των παικτών της Εθνικής ομάδας έτι ώστε να τα μελετήσει προσεκτικά με τους συνεργάτες του για να είναι έτοιμος να βγάλει συμπεράσματα.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται το πόσο προσεκτικός θέλει να είναι με σκοπό να φτιάξει την καλύτερη δυνατή ομάδα. Οι λεπτομέρειες είναι αυτές που ενδιαφέρουν πολύ τον Πιτίνο και σίγουρα δεν θέλει να χάσει καθόλου χρόνο καθώς αυτός μετράει ήδη αντίστροφα για το Προολυμπιακό τουρνουά.

Ο ρόλος του Αντετοκούμπο και οι παράγοντες Χ.

Όπως σε κάθε διοργάνωση έτσι και σε αυτήν το ερώτημα είναι αν θα είναι παρών το βαρόμετρο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο σταρ των Μπακς σίγουρα θέλει να δώσει το παρόν στο Προολυμπιακό τουρνουά και πόσο μάλλον να συνεργαστεί με ένα προπονητή όπως ο Πιτίνο. Στην περίπτωση που ο Γιάννης δώσει το παρόν ο Πιτίνο ξέρει πως να τον αξιοποιήσει καθώς έχει δουλέψει με πολλούς παίκτες από το ΝΒΑ. Η ευελιξία του νέου προπονητή στο να προσαρμόζει τα σχήματα ανάλογα με τις συνθήκες, τους παίκτες μπορεί να κάνει τον Αντετοκούνμπο να παίξει πιο ελεύθερα σε σχέση με τις προ ολίγων μηνών εμφανίσεις του.

Μία ομάδα όμως δεν στηρίζεται σε έναν παίκτη. Η Εθνική έχει παίκτες που μπορούν να προσφέρουν.  Παίκτες όπως ο Καλάθης, ο Σλούκας, ο Παπανικολάου, ο Παπαπέτρου και οι υπόλοιποι της Εθνικής που έπαιξε το καλοκαίρι είναι απόλυτα έτοιμοι να προσφέρουν και πάλι.

Σημαντικό παράγοντα στην ομάδα μπορεί να παίξει ο Γιώργος Παπαγιάννης. Μπορεί οι εμφανίσεις του το καλοκαίρι να ήταν μέτριες αλλά η αλλαγή προπονητή είναι σίγουρο πως θα τον ωφελήσει. Μην ξεχνάμε πως ο Παπαγιάννης το εξάμηνο που ήταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Πιτίνο έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του μέχρι τώρα. Οπότε είναι σίγουρο πως και ο ίδιος θα δει αλλιώς το κεφάλαιο Εθνική ομάδα με τον νέο προπονητή.

Υπάρχουν όμως και παίκτες που είναι πάντα υποψήφιοι για μία θέση στην 12αδα της ομάδας τα τελευταία χρόνια.

Όπως ο Ντόρσει, ο οποίος φέτος άφησε τον κόσμο του ΝΒΑ και πήρε μεταγραφή στην Μακάμπι Τελ Αβίβ αγωνιζόμενος στη Ευρωλίγκα με πολύ καλά στατιστικά μέχρι στιγμής υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Ο Ντόρσει αποτελεί ένα κεφάλαιο για την Εθνική και είναι ένα γκαρντ που λείπει από την ομάδα και έχει το σουτ που είναι σημαντικό στοιχείο και έλειψε στα προηγούμενα τουρνουά.

Δεν είναι όμως μόνο ο Ντόρσει. Ας μην ξεχνάμε παίκτες όπως ο Κώστας Κουφός, ο οποίος δεν έδωσε το παρόν στην καλοκαιρινή προετοιμασία καθώς έψαχνε ομάδα και εν τέλει κατέληξε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας μετακομίζοντας και αυτός στην Ευρώπη.

Κεφάλαιο για την ομάδα μπορεί να αποτελέσει και ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ ο ομογενείς γκαρντ που αγωνίζεται στο ΝΒΑ. Ο νεαρός παίκτης αν λύσει το πρόβλημα με το διαβατήριο του, είναι απίθανο να έλεγε όχι σε μία πρόσκληση από τον Ρικ Πιτίνο. Πρόκειται για έναν παίκτη που τα επόμενα χρόνια μπορεί να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με τον Ντόρσει.

 

Η τακτική του Αμερικανοϊταλού

Η τακτική του νέου προπονητή είναι σίγουρο πως θα βασιστεί κυρίως στην τακτική που χρησιμοποιούσε στο NCAA. Σε αυτό το πρωτάθλημα η πίεση full court ή αλλιώς σε ολόκληρο το γήπεδο είναι αυτή που δεσπόζει με σκοπό είτε το ροκάνισμα του χρόνου είτε το κλέψιμο της μπάλας.

Ο Πιτίνο ως ιδεάτης της πίεσης είναι σίγουρο ότι θα την εφαρμόσει ενώ το δεύτερο στοιχείο που σίγουρα θα βάλει στο παιχνίδι της ομάδας είναι η ζώνη με πιθανές προσαρμογές μετά από κάποια πάσα.

Συνοψίζοντας, ο Πιτίνο είναι σίγουρο πως θα πάρει αυτό που θέλει με τον χαρακτήρα του και αυτό που εμπνέει στον καθένα. Είναι ένας προπονητής που μπορεί να πάρει πολλά από το τίποτα και να δώσει στην Εθνική ομάδα αυτό που λείπει τα τελευταία χρόνια. Ο σκληρός, αδιαπραγμάτευτος και απόλυτος χαρακτήρας του είναι αυτός που θα φέρει επιτυχίες στην ομάδα. Μάλιστα, ο ίδιος  στο βιβλίο του με τίτλο <<Η επιτυχία είναι επιλογή>>  γράφει: ΄΄ Για να πετύχεις πρέπει να δουλέψεις, πρέπει να το αξίζεις και για να το αξίζεις πρέπει να αφήσεις τα πάντα στο παρκέ. Η επιτυχία είναι επιλογή ΄΄.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *