Home >> Sports >> Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία…

Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία…

Ας κάνουμε ένα χρονικό και νοητικό άλμα για να μεταφερθούμε το 2036. Σε μια μεζονέτα στα προάστια της Ρώμης, λίγο μετά τα εαρινά ανάκτορα του Παπικού θρόνου, κάθεται ένας παππούς με τα εγγονάκια του τριγύρω. Παραμονή Χριστουγέννων, βλέπετε, και όλοι κάθονται πλησίον της φλόγας και ανταλλάσσουν δώρα. Όταν οι συγκινήσεις της βραδιάς αρχίζουν να εξασθενούν, τα μικρά παιδάκια κουρνιάζουν δίπλα στον παππού τους και του ζητούν επίμονα να τους εξιστορήσει εκ νέου την αγαπημένη τους ιστορία, λίγο πριν βυθιστούν κάτω απ’τα παπλώματα τους για έναν ανέφελο ύπνο.

– Θα μας πεις παππού την ιστορία με τι Λέστερ; Πώς τα καταφέρατε τότε;

– Εντάξει παιδιά, αλλά ποια ιστορία θέλετε; Εκείνοι με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το 2016 ή εκείνη με το θρίαμβο στο Τσάμπιονς Λιγκ το 2017;

Η απόσταση της συγκεκριμένης ιστορίας από την πραγματικότητα απέχει οχτώ αγώνες και εμπεριέχει τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ουέφα προς τους διαιτητές. Η Λέστερ κατάφερε πέρυσι να αναρριχηθεί στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου εφαρμόζοντας ένα πλάνο, σε διάταξη 4-4-2, δύο γραμμές άμυνας χαμηλά στο γήπεδο, γρήγορη μεταφορά μπάλας από την άμυνα στην επίθεση με μακρινές μπαλιές ώστε να εκμεταλλευτεί η ομάδα το πλεονέκτημα του Βάρντι σε ανοιχτό παιγνίδι και τις διαγώνιες κινήσεις του Μαχρέζ προς την περιοχή. Συνυπολογίστε τον πάντοτε χρήσιμο Οκαζάκι και το πλάτος που έδιναν στην ομάδα οι Άλμπριτρον και Φουκς, όσο και το γεγονός ότι οι Χουτ και Μόργκαν έπαιζαν βαθιά και σε μικρούς χώρους στην άμυνα, άρα δεν φαίνονταν οι αδυναμίες τους. Επίσης, ο υπερπολύτιμος Καντέ, πρώτος σε κλεψίματα, διήνυε ακούραστος τα χιλιόμετρα, μίκρυνε τις αποστάσεις και εξαντλούσε τους χαρισματικούς δημιουργούς της αντίπαλης ομάδας. Κάπως έτσι, στέφθηκαν πρωταθλητές.

Εφέτος, o Καντέ μετακινήθηκε στο Λονδίνο. Ήρθε ο Aμαρτέυ έπειτα από δύο γεμάτες σε συμμετοχές χρονιές στην Κοπεγχάγη για να αναπληρώσει αυτό το κενό. Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά του δεν ομοιάζουν με εκείνα του προκατόχου του. Ο έτερος καππαδόκης, ο Κίνγκ έχει στοιχεία στο παιγνίδι του που εμφάνιζε την προηγούμενη δεκαετία ο Τζο Κόουλ και σίγουρα δε μπορεί να σταθεί ως δεύτερος χαφ, σε τετράδα με τις οδηγίες του Ρανιέρι, με το Ντρίνκγουότερ.

O ακραίος δεξιός οπισθοφύλακας Σίμπσον, έπειτα από την ήττα της ομάδας του στο Μέρσεϊσάιντ τοποθέτησε τα δεδομένα στη βάση τους. Δήλωσε πως συγκριτικά με την περασμένη περίοδο οι διαιτητές έχουν λάβει την οδηγία να τιμωρούν την οποιαδήποτε επαφή που λαμβάνει χώρα μέσα στην περιοχή. Αυτομάτως, ο Σαμψών χάνει τη δύναμή του, καθότι η σκληράδα και ο φόβος που δημιουργούσε η άμυνα τιμωρείται αυστηρά.

Δεύτερος παράγοντας για τη μέτρια ως τώρα χρονιά της Λέστερ είναι οι εμφανίσεις του Τζέιμι Βάρντυ. Αναλυτικότερα, από τα 3,2 σουτ ανά αγώνα πέρυσι έχει φέτος μόλις 1,2. Σε στιγμές αντεπίθεσης δε, ενώ το 2015/16 είχε 12 σουτ, εφέτος δεν έχει κανένα. Οι επαφές του με τη μπάλα, γεγονός κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της Λέστερ έχει μειωθεί από τις 31,4 στις 23,6 ανά αγώνα. Ακόμη και ο δείκτης με τις πάσες που ανοίγουν την άμυνα έχει μειωθεί από τη 1,3 σε 0,7 την αναμέτρηση.

Η ομάδα του Ρανιέρι έχει διασφαλίσει την πρόκριση και την πρώτη θέση στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Επομένως, το διάστημα των δυόμιση μηνών που μεσολαβούν έως τις διπλές αναμετρήσεις, είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα για να συλλέξει τους απαραίτητους βαθμούς στο πρωτάθλημα προκειμένου να μην κινδυνέψει και να στραφεί στη συνέχεια πάλι στα ευρωπαϊκά παιγνίδια. Στις έως τώρα, πέντε αγωνιστικές εβδομάδες οι διαιτητές δε δείχνουν την ίδια αυστηρότητα στο καταλογισμό ποινών, ανοίγοντας ένα παράθυρο για την ομάδα του Ρανιέρι. Όμως, ας είμαστε επιφυλακτικοί διότι, τα κριτήρια, όταν ανέβουν οι ομάδες στη σκηνή για την τελική παράσταση στα τέλη Φλεβάρη, ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Συμπερασματικά, τι καθιστά έναν άθλο μεγαλύτερο από έναν άλλο; Τριανταοχτώ αγωνιστικές στην Πρέμιερσιπ ή δεκατρείς αγώνες στο Τσάμπιον Λιγκ; Δεδομένου ότι έχει σφυρηλατηθεί η Λέστερ από αγώνες, με μικρή κατοχή μπάλας, καλή διάταξη πίσω από αυτή και ταχύτητα με κάθετες κινήσεις σε καταστάσεις ανισορροπίας της αντίπαλης άμυνας. Ο Σλιμανί (αποκτηθείς από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας), είναι μία λύση που προσφέρει περισσότερη ποιότητα στο επιθετικό τέταρτο του γηπέδου αλλά αναζητά σταθερότητα στην απόδοσή του.

Θα επιβεβαιωθεί το Μάιο το ερώτημα που έθεσε ο παππούς στα εγγόνια του ή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *