Home >> Sports >> Αυτός είναι ο Ολυμπιακός του Ντέιβιντ Μπλατ

Αυτός είναι ο Ολυμπιακός του Ντέιβιντ Μπλατ

Μετά και την απόκτηση του Γιάνις Τίμα, ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το ρόστερ του για τη σεζόν 2018/19. Ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει πλέον έτοιμα όλα τα κομμάτια του παζλ πολύ νωρίς και 3 μήνες πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων. Αυτό που μένει είναι να ξεκινήσει η προετοιμασία, ώστε να αρχίσει σιγά σιγά να “χτίζει” την ομάδα που του χρόνου θα επιστρέψει και πάλι στους τίτλους.

Από τη στιγμή που το ρόστερ ολοκληρώθηκε, θα αναλύσουμε πως θα παρουσιαστεί ο Ολυμπιακός σε κάθε θέση. Το δεδομένο είναι ότι ο νέος Ολυμπιακός, θα έχει τη σφραγίδα του νέου του προπονητή, του Ντέιβιντ Μπλατ.

 Πιο αθλητικός στην περιφέρεια με την έλευση του Γκος

Η πρώτη χρονικά μεταγραφή του Ολυμπιακού το φετινό καλοκαίρι, ήταν η έλευση του Νάιτζελ Ουίλιαμς Γκος. Ο Αμερικανός γκαρντ, την περυσινή σεζόν έκανε μια εκπληκτική χρονιά στην Παρτιζάν Βελιγραδίου, με την οποία μέτρησε 16,9 πόντους, 3,6 ριμπάουντ και 6,8 ασίστ στην Αδριατική Λίγκα, 19,6 πόντους, 3,6 ριμπάουντ και 8 ασίστ στο πρωτάθλημα της Σερβίας και 17 πόντους, 2,8 ριμπάουντ και 6,3 ασίστ στο Eurocup. Πρόκειται αναμφίβολα για έναν πολύ αθλητικό παίκτη που είναι εξαιρετικός στο “ ένας εναντίον ενός” . Δεδομένα η έλευσή του προσφέρει μεγαλύτερη αθλητικότητα στην περιφέρεια, κάτι που έλειψε πέρυσι από τον Ολυμπιακό με τον Μπράιαν Ρόμπερτς. Η περιφερειακή γραμμή των “ερυθρολεύκων” αποτελείται από τους Γκος, Μάντζαρη, Σπανούλη και Στρέλνιεκς, συν τον νεαρό Τολιόπουλο, ο οποίος θα παραμείνει κανονικά στο ρόστερ και θα πάρει ευκαιρίες από τον Ντέιβιντ Μπλατ. Ο Γκος θα είναι ο παίκτης που θα έχει το μεγαλύτερο ρόλο στη δημιουργία και μαζί με τον Βαγγέλη Μάντζαρη, θα συνθέσουν το δίδυμο των “καθαρών” άσων. Στη θέση “2” Σπανούλης και Στρέλνιεκς θα συνθέσουν το δίδυμο, με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να αποτελεί και φέτος τον παίκτη – κλειδί, ενώ σε ότι αφορά τον Στρέλνιεκς, άπαντες περιμένουν φέτος να παρουσιάσει ραγδαία βελτίωση, καθώς σε καμία περίπτωση πέρυσι δεν απέδωσε σύμφωνα με τις δυνατότητές του.

Ο Ολυμπιακός ήθελε να ενισχύσει την περιφέρεια του και με τον Πιέιρι Χένρι, ο οποίος πέρυσι πραγματοποίησε μία εξαιρετική χρονιά στην Τουρκία με την Τόφας. Παρότι οι δύο πλευρές ήταν κοντά σε συμφωνία, ο Αμερικανός ζητούσε χρόνο, με αποτέλεσμα οι “ερυθρόλευκοι” να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για τον παίκτη. Ο Ντέιβιντ Μπλατ, άλλαξε τα πλάνα του και προχώρησε στο plan B με την απόκτηση του Γάλλου Αξέλ Τουπάν. Ο Γάλλος γκαρντ φόργουορντ, αποτελεί έναν τελείως διαφορετικό παίκτη σε στυλ σε σχέση με τον Χένρι. Παρόλα αυτά, είναι ένας τρομερά αθλητικός παίκτης και “σκληρός” στην άμυνα που έχει τη δυνατότητα να μαρκάρει από το ένα μέχρι και το τρία. Ο Τουπάν δεν φημίζεται και τόσο για τις επιθετικές του ικανότητες και σε καμία περίπτωση δεν θα δώσει σκορ στον Ολυμπιακό.

 Πλήρης στη θέση “3” με Παπανικολάου, Τουπάν και Τίμα

Στη θέση “3” ο Ολυμπιακός φαίνεται να υπερέχει αρκετά σε σχέση με την περυσινή σεζόν. Η έλευση του Τουπάν που μπορεί να καλύψει τρεις θέσεις και του Τίμα, “απελευθερώνουν” πλέον τον Κώστα Παπανικολάου που θα μαρκάρει πάνω σε καθαρά φόργουορντ, παίρνοντας τις απαραίτητες βοήθειες από τον Τουπάν που με την “σκυλίσια” άμυνα που παίζει, θα αναλάβει να “εξουδετερώσει” τους αντίπαλους περιφερειακούς. Η έλευση και του Γιάνις Τίμα, ανεβάζει επίπεδο τον Ολυμπιακό στη θέση “3”, καθώς ο Λετονός, θα προσδώσει ταχύτητα, αθλητικότητα, βοήθειες στην άμυνα χάρη στα μακριά χέρια που διαθέτει και μακρινό σουτ για το οποίο φημίζεται. Εδώ, αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Λετονός μπορεί να αγωνιστεί και στη θέση “4”, εκεί που φαίνεται να υπάρχει ένα θέμα αθλητικότητας.

Τα πολυεργαλεία στις θέσεις των ψηλών, το ερωτηματικό ΛιΝτέι και η έλειψη αθλητικότητας

Στις θέσεις των ψηλών, συναντάμε στο “4” τους Πρίντεζη, Βεζένκοφ και Αγραβάνη και στο “5” τους Μιλουτίνοφ, ΛιΝτέι και Μπόγρη. Στη θέση “4” ο Πρίντεζης και ο Βεζένκοφ, θα αποτελέσουν το δίδυμο των πάουερ φόργουορντ με εναλλακτική τον Αγραβάνη που επανέρχεται στην αγωνιστική δράση μετά τον τραυματισμό του. Στη θέση των σέντερ οι Μιλουτίνοφ και ΛιΝτέι θα είναι οι βασικοί με τρίτη επιλογή τον Μπόγρη που θα τους δίνει τις απαραίτητες ανάσες. Βέβαια, υπάρχουν και παίκτες που μπορούν να παίξουν σε δύο θέσεις όπως ο Αγραβάνης που “κατεβαίνει” και στο “5” και ο ΛιΝτέι που μπορεί να αγωνιστεί και στο “4”.

Σε ότι αφορά τον Ζακ ΛιΝτέι, η παρουσία του στον Ολυμπιακό αποτελεί ερωτηματικό, αφού ουδείς γνωρίζει τι θα προσφέρει. Ο Αμερικανός την περυσινή σεζόν, πραγματοποίησε εντυπωσιακή χρονιά στο Ισραήλ με τη φανέλα της Χάποελ Γκιλμπόα και αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του ισραηλινού πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα της λίγκας. Σε δύο σεζόν με τη φανέλα της Γκιλμπόα και 37 αγώνες είχε μέσο όρο 19,5 πόντους, 8 ριμπάουντ και 1,3 κόψιμο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν πολύ αθλητικό παίκτη και γρήγορο, ο οποίος όμως είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό.

Συμπερασματικά εκεί που φαίνεται να υστερεί ο Ολυμπιακός στη θέση των ψηλών είναι στην αθλητικότητα, αφού είτε οι παίκτες που υπήρχαν δεν φημίζονται για την ενέργειά τους για διάφορους λόγους, είτε αυτοί που αποκτήθηκαν δεν το έχουν ως προτέρημα (Βεζένκοφ), με ερωτηματικό πάντα τον ΛιΝτέι. Όλα αυτά βέβαια είναι σχετικά και τα πάντα θα κριθούν στο γήπεδο.

Πιο γρήγορος, πιο νεανικός και πιο αθλητικός ο νέος Ολυμπιακός με παίκτες “διψασμένους” για διάκριση

Όπως τόνισε και ο Ντέιβιντ Μπλατ κατά την άφιξή του στην Ελλάδα “είναι αλήθεια πως έχω δώσει έμφαση στο να συνδυάσω τη μεγάλη εμπειρία και μεγάλη δυνατότητα παικτών που ήταν ήδη στην ομάδα με νιάτα, αθλητικότητα, ταχύτητα και σουτ. Ο Ολυμπιακός διαθέτει μία εξαιρετική βάση γηγενών παικτών. Το πλάνο μας είναι να φτιάξουμε μία νεανική, γρήγορη ομάδα που θα παίζει μοντέρνο μπάσκετ”.

Ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2018/19 θα εμφανιστεί πιο γρήγορος, πιο νεανικός και πιο αθλητικός. Οι πέντε παίκτες που αποκτήθηκαν (Γκος, ΛιΝτέι, Βεζένκοφ, Τουπάν, Τίμα) έχουν ηλικία 24, 23 και 26, δείγμα πως ο στόχος του νέου προπονητή του Ολυμπιακού, Ντέιβιντ Μπλατ είναι να φτιάξει μία νεανική και γρήγορη ομάδα. Ο μέσος όρος ηλικίας του νέου ρόστερ των “ερυθρολεύκων” είναι τα 26,5 χρόνια με πιο γηραιότερους τους Σπανούλη και Πρίντεζη με 36 και 33 χρόνια αντίστοιχα.

Οι μεταγραφικές κινήσεις του Ολυμπιακού είναι δεδομένο ότι δεν προέρχονται από το πάνω ράφι. Οι περισσότεροι παίκτες που αποκτήθηκαν, τώρα κάνουν τα πρώτα τους μεγάλα βήματα στην ευρώπη και έρχονται στον Πειραιά με κίνητρο, διάθεση και στόχο να πετύχουν. Ο Ντέιβιντ Μπλατ και η διοίκηση, στόχευσαν σε παίκτες που ναι μεν δεν είναι αστέρια και δεν έχουν το “βαρύ” βιογραφικό, αλλά έχουν “δίψα”, ταλέντο, πάθος και στόχο να “φτιάξουν” το όνομά τους μέσω του Ολυμπιακού. Όπως στο παρελθόν έχει συμβεί και με άλλους παίκτες. Χάινς, Λο, Ντάνστον, Χάντερ είναι μερικά από τα παραδείγματα.

Οι νέοι αυτοί παίκτες βρίσκονται σε ιδανική ηλικία και θα προσδώσουν στην ομάδα, ενέργεια και αθλητικότητα κάτι που ήθελε ο Ντέιβιντ Μπλατ. Τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν καλύτερη ομάδα τον Ολυμπιακό και μέσω του Ολυμπιακού να γίνουν και οι ίδιοι καλύτεροι παίκτες.

Τι θα συμβεί θα φανεί στο παρκέ σε λίγους μήνες, όταν θα ξεκινήσει και επίσημα η νέα αγωνιστική σεζόν. Το αν ο Ολυμπιακός θα πετύχει ή θα αποτύχει με αυτό το ρόστερ ουδείς μπορεί να το γνωρίζει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ολυμπιακός της σεζόν 2018/19, θα είναι η ομάδα με τη σφραγίδα του προπονητή της. Θα είναι ο Ολυμπιακός του Ντέιβιντ Μπλατ.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ο σταρ του Ολυμπιακού

Η διοίκηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός και οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, έκαναν τη μεγάλη υπέρβαση ΚΑΙ αυτό το καλοκαίρι με την πρόσληψη του Ντέιβιντ Μπλατ. Η πρόσληψη του Αμερικανοϊσραηλινού προπονητή, είναι η μεγαλύτερη μεταγραφή του Ολυμπιακού για τη νέα χρονιά. Όσοι περίμεναν και μεταγραφές από το ίδιο πάνω ράφι, είναι εκτός πραγματικότητας. Μόνο και μόνο ο ερχομός αυτού του σπουδαίου προπονητή, είναι πολυτέλεια. Όποιο μεγάλο όνομα παίκτη κι αν ερχόταν δεν θα άλλαζε τη γενικευμένη άποψη. Ο σταρ του Ολυμπιακού τη νέα σεζόν θα είναι στον πάγκο και λέγεται Ντέιβιντ Μπλατ.

 

 Το ρόστερ του Ολυμπιακού για τη σεζόν 2018/19

 

PG:  Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος, Βαγγέλης Μάντζαρης, Βασίλης Τολιόπουλος, Νίκος Αρσενόπουλος

SG: Βασίλης Σπανούλης, Γιάνις Στρέλνιεκς, Αξέλ Τουπάν

SF: Κώστας Παπανικολάου, Γιάνις Τίμα

PF: Γιώργος Πρίντεζης, Αλέξανδρος Βεζένκοφ, Δημήτρης Αγραβάνης

C: Νίκολα Μιλουτίνοφ, Ζακ ΛιΝτέι, Γιώργος Μπόγρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *