Home >> Sports >> Αυτοσχεδιασμοί

Αυτοσχεδιασμοί

Θα ξεκινήσουμε με την απαιτούμενη απόδοση τιμών. Το ακόλουθο κείμενο είναι το αποτέλεσμα της πολύωρης συζήτησης με τον αγαπημένο φίλο, Αχιλλέα Τσούκα.

Το ερώτημα του καλοκαιριού ήταν το εξής; Πότε και πώς θα φύγει ο Μέσι από την Καταλονία, τι ισχύει με τα συμβόλαια και τα ιδιωτικά συμφωνητικά και μέχρι πότε μπορούσε να καταθέσει τα έγγραφα ώστε να είναι και τυπικά ελεύθερος για να μην εμπλακούν οι δύο πλευρές στις δικαστικές αίθουσες. Παράλληλα, η διοίκηση ενώ είχε την επιλογή του Μαουρίτσιο Ποκετίνο, αποφάσισε να πορευτεί με τον πρώην αστέρα της στον πάγκο, Ρόναλτ Κούμαν.

Η καριέρα του Ολλανδού έχει συμπαθητικές χρονιές με τη Σαουθάμπτον και την Έβερτον, μια διετία με την εθνική ομάδα της χώρας του και πέραν τούτων, ουδέν. Εκείνη τη στιγμή είσαι στο σταυροδρόμι και αναρωτιέσαι. Τι είδε η διοίκηση και προχώρησε στην πρόσληψη; Ήταν τόσο καλός όπως ο Κλοπ στην κρυφή συνάντηση με τους ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ, στη Νέα Υόρκη, το 2015; Πώς τους έπεισε; Ή μήπως είχαν να αποφασίσουν αν θα αλλάξουν ριζικά το ποδοσφαιρικό μοντέλο ανάπτυξης της ομάδας ή θα συνεχίσουν να τρέφονται από την καραβάνα των περασμένων επιτυχιών και με τη σκέψη ότι ο κόσμος επιστρέψει μετά το διάλειμμα του pandemic football και μαζί και ο ποδοσφαιρικός τουρισμός;

Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε ένα περίεργο κλίμα τριών αξόνων στη Μπαρτσελόνα. Αρχικά, ενώ τα εγχώρια πρωταθλήματα ήταν έως ένα βαθμό εξασφαλισμένα, η επιρροή για τη βοήθεια από το Μέσι αυξανόταν. Έπρεπε να παίζει με τη Μαγιόρκα και την Οσασούνα για να σκοράρει, να μην ξεκουράζεται και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν περάσει χρόνια από τη φορά που είπαμε “τι έκανε ο άνθρωπος;” σε νοκ άουτ αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ. Επίσης, το ότι η Ρεάλ Μαδρίτης έσπασε τα στεγανά των μύθων και κατέκτησε τρία συνεχόμενα ευρωπαϊκά τρόπαια, ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών σε τέτοιο βαθμό όπου η επιτυχία της αγωνιστικής περιόδου εξαρτώταν αποκλειστικά και μόνο από το αν θα κατακτήσει η ομάδα το ίδιο κύπελλο. Ο τρίτος παράγοντας ήταν τα υπέρογκα, αλόγιστα και ακατανόητα ποσά των μεταγραφών τα οποία δεν είχαν μια κοινή κατεύθυνση αλλά όξυναν τα προβλήματα διότι δεν βοήθησαν την ομάδα στις αδυναμίες της.

Ο Κούμαν, λοιπόν, ήταν η απόφαση της γενικής συνέλευσης προκειμένου, σε συνθήκες εγκλεισμού, να γίνουν τα πρώτα βήματα για να επιστρέψει η Μπάρτσα στις βασικές αρχές. Να αρχίσει να ξαναδιαβάζει το βιβλίο του Κρόιφ από την αρχή. Το αν η εντοπιότητα θα είναι ικανοποιητική, θα αποδειχτεί. Περιληπτικά, να επανέλθει η καλή αμυντική ασφάλεια ενώ επιτίθεσαι.

Δύσκολη άμυνα δεν είναι να κλείνεσαι στην περιοχή όπως η Ατλέτικο αλλά να σχεδιάσεις έναν επιθετικό τρόπο ο οποίος ταυτόχρονα θα έχει αμυντική εξασφάλιση. Δηλαδή, επιλέγεις δημιουργία από τους μπακ ή από τους μέσους;  Τι μηχανισμός προστασίας υπάρχει για να μη δεχτείς κάθετες ή μακρινές μπαλιές ενώ πιέζεις. Μέρος των αποριών μας, λύθηκε στον επαναληπτικό με την Παρί, στο Παρίσι. Εκεί το πλάνο του Κούμαν πέτυχε και έκανε τον Ποκετίνο να δηλώσει ότι πρέπει να αμυνόμαστε με την ίδια ένταση που επιτιθέμεθα. Πίεση, στο τελευταίο τρίτο, κοντά οι γραμμές, τριάδα στην τελευταία γραμμή μπροστά από τον Τερ Στέγκεν με τον Ντε Γιονγκ συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε άξονα και κεντρικούς αμυντικούς. Ο Πικέ στον πάγκο, όπως τα λάβαρα στα μουσεία. Να υπάρχουν μεν, να μην εμποδίζουν την εξέλιξη δε.

Ειδικότερα, το τελευταίο δίμηνο η Μπαρτσελόνα έχει τα ακόλουθα νούμερα. Το 36% των επιθέσεων της ξεκινούν από τα αριστερά. Γι’αυτό και ο Άλμπα μαζί με το Μέσι και το Ντεστ είναι οι τρεις διακριθέντες. Το 32% προέρχεται από το κέντρο και το άλλο 32% από τα δεξιά. Επιπλέον, οι ζώνες δράσης δείχνουν πως το κέντρο βάρους είναι στο μεσαίο μπλοκ όπου κυκλοφορούν και τρέχουν οι παίχτες, με ποσοστό 43%. Το αμυντικό τείχος είναι ένα εχέγγυο της τάξης του 23% και στο επιθετικό τρίτο αγγίζει το 34%. Όλα τα παραπάνω, αφορούν τις επαφές των παιχτών με τη μπάλα και τα πατήματα στο χορτάρι.

Αναφορικά με τα σουτ, τα xGoals το 9% προέρχεται μέσα από τη μικρή περιοχή. Εκεί ο παραλήπτης της μπάλας έχει 40% πιθανότητες να τελειώσει σκοράροντας τη φάση. Το 56% των επιθετικών επιχειρήσεων καταλήγουν με τελείωμα εντός του πλαισίου της μεγάλης περιοχής και το 36% με εκτελέσεις εκτός περιοχής, οι οποίες έχουν μόλις 8% πιθανότητες για ευτυχή κατάληξη.

Η επιστροφή στα θρανία φαίνεται και στην πηγή απ’όπου προέρχονται τα τέρματα. Εκεί, και μένουμε μόνο σε αυτό, το 81% έρχονται από παιγνίδι ανοιχτής, ελεύθερης ροής. Όσο για τις πάσες; Οι κοντινές κυριαρχούν με το συντριπτικό 93% και κατά μέσο όρο 675 ανά αγώνα. Οι μακρινές είναι μόλις 40 ανά αγώνα και 5% της συνολικής ανάπτυξης.

Τη δεδομένη στιγμή, η Μπαρτσελόνα απέχει τέσσερις πόντους από την κορυφή. Την ερχόμενη εβδομάδα των αγώνα με τη Ρεάλ. Η Ατλέτικο, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται δεν είναι όσο καλά θρυλείται αμυντικά. Αντιθέτως, πάσχει αλλά δέχθηκε το δώρο του Σουάρες το καλοκαίρι και κάπως έτσι καμουφλάρει τις αδυναμίες. Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο του Σιμεόνε, είναι πάρα πολύ μακριά από το 0.40 xGoals against. Το μέσο όρο της υπερηχητικής Σίτι του Γκουαρντιόλα. Εφέτος ο δείχτης παίζει ανάμεσα του 0.50-0.70 xGoals against.

Συμπερασματικά, το εγχείρημα, επιστροφή στις βασικές δομές, μετά την αποτυχία και την αφέλεια του Σετιέν, το διαφορετικό πέρασμα, διαχείρισης του υλικού από το Βαλβέρδε και τα υπόλοιπα πειράματα μετά το Λουίς Ενρίκε, τον πρώτο που άλλαξε πλεύση στο καράβι, θα κριθεί σε σχέση με το πόσο κοντά έφτασε στην επίτευξη των στόχων. Να παραμείνει ο Μέσι, παρουσιάζοντάς του ελκυστικό πλάνο για το μέλλον, να βελτιωθούν και να καθιερωθούν οι Πέδρι Φάτι, να βρει ενεργό ρόλο ο Κουτίνιο, να αξιοποιηθεί πλήρως ο Γριεζμάν και να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής ο Ντεμπελέ. Τώρα, αν έρθει, παρεμπιπτόντως, και το πρωτάθλημα, γιατί όχι;

Πηγή στατιστικών στοιχείων: Whoscored.com, Understat.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *