Ο Πρωταγόρας είναι διάλογος του Πλάτωνα, που γράφτηκε στην πρώτη σωκρατική περίοδο της συγγραφικής του δραστηριότητας και αναφέρεται στους ηθικούς κινδύνους που ελλοχεύουν για όσους νέους υποστούν την παιδαγωγική επίδραση των σοφιστών. Τόπος του διαλόγου είναι το σπίτι του πλουσίου Αθηναίου Καλλία, ο οποίος φιλοξενούσε τον σοφιστή και φιλόσοφο Πρωταγόρα.
Πρωταγόρας: Ήταν κάποτε μια εποχή, που υπήρχαν θεοί, αλλά δεν υπήρχαν ζώα καμιάς ράτσας πάνω στη γη. Και όταν ήρθε η ώρα που όρισε και γι’ αυτά η μοίρα να ’ρθουν στον κόσμο, τα πλάθουν οι θεοί μέσα στη γη από ένα μείγμα που έκαναν από χώμα και φωτιά και απ’ ό,τι μπορεί να ενωθεί με χώμα και φωτιά.
Λοιπόν, την ώρα που ήταν να τ’ ανεβάσουν στο φως του ήλιου, έδωσαν εντολή στον Προμηθέα και τον Επιμηθέα να τα φροντίσουν και να τους μοιράσουν αξιοσύνες, τέτοιες που να ταιριάζουν στον καθένα τους.
Τότε ο Επιμηθέας ζητά από τον Προμηθέα τη χάρη, μόνος του να κάμει τη μοιρασιά: «Κάνω εγώ τη μοιρασιά, του είπε, κι εσύ έρχεσαι μετά και κάνεις επιθεώρηση».
Μ’ αυτά τον πείθει, και κάνει αυτός τη μοιρασιά. Αρχίζει λοιπόν αυτός τη μοιρασιά, και σε μερικά έδινε δύναμη, όχι όμως και γρηγοράδα, ενώ τα πιο αδύνατα τα εφοδίαζε με γρηγοράδα· σ’ άλλα έδινε όπλα, για όσα όμως άφηνε χωρίς αρματωσιά σοφιζόταν κάποια άλλη ικανότητα, για να κρατιούνται στη ζωή.
Που λες, ο Επιμηθέας βέβαια δεν ήταν και πολύ σοφός· έτσι δεν πήρε είδηση πως ξόδεψε όλες τις χάρες στα άλογα ζώα· του έμενε ωστόσο αφρόντιστη ακόμα η ράτσα των ανθρώπων – και δεν ήξερε τι να κάνει.
Την ώρα που εκείνος καθόταν με τα χέρια σταυρωμένα, έρχεται ο Προμηθέας για να επιθεωρήσει τη μοιρασιά. Και βλέπει τα άλλα ζώα εφοδιασμένα με όλα κι όπως τους ταίριαζε, τον άνθρωπο όμως γυμνό και ξυπόλυτο, δίχως σκεπάσματα και αρματωσιά· είχε φτάσει κιόλας η μέρα που όρισε η μοίρα να βγει κι ο άνθρωπος από τη γη στο φως του ήλιου.
Τότε, καθώς έζωνε τον Προμηθέα η δυσκολία, ποιον τρόπο να βρει για να κρατηθεί ο άνθρωπος στη ζωή, του ήρθε στον νου να κλέψει του Ηφαίστου και της Αθηνάς την τεχνική γνώση μαζί και τη φωτιά – γιατί δίχως φωτιά η τέχνη αυτή δεν μπορεί να γίνει κτήμα κανενός ούτε να του σταθεί χρήσιμη – και έτσι την κάνει δώρο στον άνθρωπο.
Ο άνθρωπος λοιπόν μ’ αυτόν τον τρόπο πήρε στα χέρια του την τέχνη που τον βοηθά για να ζήσει, αλλά του έλειπε η άλλη τέχνη, η πολιτική· γιατί αυτή βρισκόταν δίπλα στον θρόνο του Δία.
Όμως ο Προμηθέας δεν είχε πια καιρό να μπει στην ακρόπολη του Δία – ας μην ξεχνάμε ότι ο Δίας είχε φοβερούς καστροφύλακες.
Μπήκε όμως κρυφά στο συνεταιρικό εργαστήρι της Αθηνάς και του Ηφαίστου, που μέσα εκεί δούλευαν – με τι μεράκι! – τις τέχνες τους· κλέβει λοιπόν και του Ηφαίστου την τέχνη, που δουλεύει με τη φωτιά, και τις υπόλοιπες τέχνες, που είναι της Αθηνάς, και τις δίνει στον άνθρωπο.
Και έτσι ο άνθρωπος απόχτησε εφόδια για να ζήσει, ο Προμηθέας όμως, όπως λεν, [εξαιτίας του Επιμηθέα] σε λίγο δικάστηκε για κλοπή.
Λοιπόν, μια και ο άνθρωπος πήρε κι αυτός μερίδιο από τον κλήρο των θεών, πρώτα πρώτα αυτός μόνο απ’ όλα τα ζωντανά, σαν συγγενής των θεών βέβαια, πίστεψε σε θεούς και άρχισε να χτίζει βωμούς και αγάλματα των θεών· κατόπι, με την αξιοσύνη του γρήγορα σχημάτισε γλώσσα και λέξεις, συνταιριάζοντας τις συλλαβές, και βρήκε και κατοικίες και ρούχα και υποδήματα και στρώματα και τις τροφές που δίνει η γη.
Μ’ αυτά λοιπόν τα εφόδια οι άνθρωποι τον πρώτο καιρό ζούσαν σκόρπιοι, πολιτείες όμως δεν υπήρχαν.
Έτσι, τους αφάνιζαν τα θηρία, γιατί σ’ όλα τα σημεία ήταν πιο δυνατά απ’ αυτούς· κι η βιοτεχνία τους τους βοηθούσε βέβαια σ’ ό,τι χρειάζονταν για να βρουν την τροφή τους, όμως δεν μπορούσε να τους σώσει στον πόλεμο με τα θηρία· κι αιτία ήταν που δεν κάτεχαν ακόμη την πολιτική τέχνη, που ένα μέρος της είναι η τέχνη του πολέμου· τότε ένιωσαν την ανάγκη να συγκεντρώνονται και να χτίζουν πολιτείες, για να σωθούν.
Όμως όποτε συγκεντρώνονταν, αδικούσε ο ένας τον άλλο, μια και δεν είχαν την πολιτική τέχνη, κι έτσι πάλι σκορπίζονταν και τους έτρωγαν τα θηρία.
Τότε ο Δίας ανησύχησε μήπως χαθεί η ράτσα μας από το πρόσωπο της γης και στέλνει τον Ερμή να φέρει στους ανθρώπους την αιδώ και τη δικαιοσύνη, για να δημιουργηθούν μονιασμένες πολιτείες και δεσμοί που να δένουν με φιλία τους ανθρώπους.
Όμως ρωτά ο Ερμής τον Δία με ποιον τρόπο τέλος πάντων να δώσει στους ανθρώπους την αιδώ και τη δικαιοσύνη:
«Με ποιον τρόπο, όπως έχουν μοιραστεί τα επαγγέλματα, έτσι να τις μοιράσω κι αυτές; Ξέρεις πώς έχουν μοιραστεί εκείνα: ένας γιατρός εξυπηρετεί πολύν κόσμο, το ίδιο και οι άλλοι τεχνίτες. Με τον ίδιο τρόπο να βάλω στους ανθρώπους και τη δικαιοσύνη και την αιδώ, ή να τις μοιράσω σ’ όλους;»
«Σε όλους, είπε ο Δίας, και ο καθένας να έχει το μερίδιό του· γιατί πώς θα σταθούν πολιτείες, αν – όπως έγινε με τα άλλα επαγγέλματα – λίγοι έχουν μερίδιο απ’ αυτές;
Και βάλε έναν νόμο με τη σφραγίδα μου: όποιος είναι ανίκανος να κρατήσει το μερίδιό του στην αιδώ και τη δικαιοσύνη, να τον σκοτώνουν, γιατί είναι πανούκλα της πολιτείας»…
Απόσπασμα από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα, Εισαγωγή – Κείμενο – Μετάφραση – Ερμηνευτικά Σχόλια Ηλίας Σ. Σπυρόπουλος, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 1992
Το ρόλο του Επιμηθέα στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ παίζει από το Μάρτιο η Ευρωλίγκα. Μετά τις παλινωδίες με τον ορισμό της έδρας και τον τόπο διεξαγωγής της αναμέτρησης της Ολίμπια Μιλάνο με τον Ολυμπιακό, αποδείχτηκε, σε δεύτερο χρόνο ότι στο καταστατικό της εταιρίας ιδιωτικού δικαίου, με τους 11 βασικούς μετόχους, δεν υπήρχε πρόβλεψη-παράγραφος για διακοπή λόγω πανδημικού φαινομένου. Το ντόμινο που ακολούθησε ήταν φυσικό. Θα μπορούσε κάποιος να τους χαρακτηρίσει ως φορείς του ανορθολογισμού. Στιφάδα και ανωριμότητα, χωρίς το πέρασμα από δρύινο βαρέλι.
Ο CEO από τα γραφεία της διοργανώτριας αρχής, έδωσε συνέντευξη σε επιλεγμένους δημοσιογράφους από τα συνεργαζόμενα μέσα στην Ευρώπη, όπου αναλώθηκε σε γενικότητες και αοριστίες, ενώ δεν απάντησε ουσιαστικά στο πότε και πώς θα γίνουν 54 αγώνες της κανονικής περιόδου όταν ο ίδιος έχει θέσει ως ορίζοντα το τέλος του Ιουλίου.Είναι προγραμματισμένες έξι αγωνιστικές. Με 9 αγώνες η κάθε μία. Ακολουθούν τα πλέι οφς, με ένα σχέδιο παραπομπής σε μορφοποίηση ανάλογη εκείνης του Γιούροκαπ και του Τσάμπιονς Λιγκ της ΦΙΜΠΑ.
Συνυπολογίστε, στις σκέψεις σας ότι οι προπονητές, αφού είχαν τη σύμφωνη γνώμη των γυμναστών των ομάδων τους, θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχουν από τέσσερις έως έξι εβδομάδες έως ότου να ξαναβρούν το ρυθμό τους οι παίχτες και να μειωθούν, σημαντικά οι κίνδυνοι τραυματισμών.
Άλλη διάσταση του θέματος αφορά τους παίχτες οι οποίοι δεν έχουν συμβόλαιο για την επόμενη περίοδο και άρα το ρίσκο για την επιστροφή της δράσης είναι μεγάλο όσων αφορά τόσο το μέλλον τους όσο και τη διαπραγματευτική ισχύ στο μεταγραφικό παζάρι, δεδομένου ότι στο μέσο κοινό, η αφετηρία της κρίσης περιορίζεται στην τελευταία εικόνα για τον κάθε αθλητή. Αλλά και η επιβάρυνση με ορίζοντα το νέο καλεντάρι του Οκτώβρη.
Έπειτα, υπάρχει το κομμάτι των τηλεοπτικών συμφωνιών. Μεγάλο μέρος των εσόδων οι ομάδες το λαμβάνουν από το μέγεθος του τηλεοπτικού προϊόντος στη χώρα τους. Τώρα, οι υποψήφιες πόλεις, οι οποίες κατά εβδομάδες εμφανίζονται, πρόθυμες, να φιλοξενήσουν την προσωρινή δομή της διοργάνωσης, όπως για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη, το Βελιγράδι και το Κάουνας, είναι το δόρυ στη φαρέτρα για τα ασφαλιστικά μέτρα στις προσεχείς δικαστικές υποθέσεις που θα προκύψουν.
Η δεκαετή συμφωνία με την ΙMG δεν έχει αναβαθμίσει, σε μεγάλο βαθμό το κύρος της διοργάνωσης αν και εκτός του οικονομικού σκέλους, ο οικονομικός κολοσσός θα είχε την εμπορική διαχείριση, το μάνατζμεντ αλλά και τα δικαιώματα σε μάρκετινγκ και μίντια. Πλέον, έχει ανακοινώσει περικοπές μισθών που κυμαίνονται μεταξύ 5% και 30% για τους εργαζόμενους στα εταιρικά στελέχη, έχει προχωρήσει ήδη σε 250 απολύσεις και αναστολή της λειτουργίας σε αντιπροσωπίες της σε πολιτείες των Η.Π.Α, με κλειστή την οικονομική δραστηριότητα. Θυμίζουμε ότι αποτελεί και κεντρικό χορηγό στην Πρέμιερ Λιγκ και τη Λα Λίγκα.
Ο δεύτερος κεντρικός χορηγός είναι οι τουρκικές αερογραμμές. Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, ήταν 89,6 δισ. δολάρια στις αρχές Απριλίου. Αυτά συγκρίνονται με τα 172 δισ. δολάρια σε πληρωμές χρέους που λήγουν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει τη δύναμη να θωρακίσει την οικονομία της μπροστά στα χρέη που γίνονται απαιτητά μέσα στον επόμενο χρόνο. Επισήμως, τα καθαρά αποθεματικά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων του δημόσιου τομέα που βρίσκονται στην κεντρική τράπεζα, ήταν 27,5 δισ. δολάρια την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.
Η πληγή στις αερομεταφορές είναι τεράστια, τα σύννεφα στη σχέση της εταιρίας και του κονκλάβιου της Βαρκελώνης ήταν ορατά από πέρυσι. Πλέον, η πρόωρη επέκταση της παρουσίας της Ζενίτ την επόμενη περίοδο στην Ευρωλίγκα έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα εμπλοκής της Γκάζπρομ στο χορηγικό σκέλος. Μετά το ποδοσφαιρικό Τσάμπιονς Λιγκ.
Το ζήτημα των εισιτηρίων, και η συνακόλουθη απώλειά τους, δυσχεραίνει το έργο ομάδων, οι οποίες ποσοστιαία εξαρτώνται από το μερίδιο των εισπράξεων. Τέτοιες ομάδες είναι για παράδειγμα η Ζαλγκίρις, η Μακάμπι, ο Ερυθρός Αστέρας κλπ.
Τέλος, την Πέμπτη (23/4) οι ομάδες της Ευρωλίγκας με την Ένωση Παικτών, ήρθαν σε συμβιβασμό για τα συμβόλαια που έχουν οι δύο πλευρές για τη σεζόν 2019/20, αλλά διαταράχθηκαν όπως ήταν λογικό από τη διακοπή της αγωνιστικής δράσης εξαιτίας της πανδημίας.
Έτσι, στη περίπτωση που υπάρχουν οι προϋποθέσεις υγείας και ασφάλειας για όλους τους συμμετέχοντες, η χρονιά θα συνεχιστεί. Σε αυτή την περίπτωση:
– Τα συμβόλαια παικτών για τη σεζόν 2019-20 παρατείνονται έως τις 31 Ιουλίου 2020. Το 85% των βασικών μισθών των παικτών για τη σεζόν 2019-20 θα καταβληθεί από τις ομάδες το αργότερο έως τις 15 Αυγούστου 2020.
Στη περίπτωση που η σεζόν ακυρωθεί και δεν ολοκληρωθεί:
– Τα συμβόλαια παικτών για τη σεζόν Ευρωλίγκα 2019-20 θεωρούνται ολοκληρωμένα.
– Για πολυετή συμβόλαια οι υποχρεώσεις των ομάδων θα ξεκινήσουν και πάλι την 1η Ιουλίου 2020.
– Το 80% των βασικών μισθών των παικτών για τη σεζόν 2019-20 θα καταβληθεί από τις ομάδες το αργότερο στις 15 Αυγούστου 2020.
Όσο για τον Προμηθέα; Αυτός θα αγωνιστεί στο f8 του Γιούροκαπ, όποτε και αν…