Home >> Sports >> Το επόμενο (προπονητικό) βήμα του Ερνέστο Βαλβέρδε

Το επόμενο (προπονητικό) βήμα του Ερνέστο Βαλβέρδε

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε εδώ και λίγες ημέρες κυκλοφορεί ελεύθερος στην αγορά μετά το διαζύγιό του με την Μπαρτσελόνα και θεωρείται βέβαιο πως αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες θα ενδιαφερθούν για να αποσπάσουν την υπογραφή του. Πάμε να δούμε πως έχουν τα δεδομένα.

Τον Ερνέστο Βαλβέρδε είχαμε την τύχη και την τιμή να τον απολαύσουμε στην Ελλάδα. Τρία άκρως επιτυχημένα χρόνια στον πάγκο του Ολυμπιακού, που συνοδεύτηκαν από την κατάκτηση ισάριθμων πρωταθλημάτων (2009, 2011, 2012) και δύο Κυπέλλων (2009, 2012). Εκτός όμως από τίτλους, το Τσινγκούρι όπως είναι το παρατσούκλι του, κέρδισε αναγνώριση και σεβασμό όχι μόνο από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού, αλλά και από τους φιλάθλους όλων των ομάδων ανεξαρτήτως οπαδικών προτιμήσεων. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε αυτό τον σεβασμό από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φιλάθλων, τον κέρδισε μέσα από τη δουλειά του και το ήθος του. Μιλάμε για έναν πραγματικό Κύριο, που στο διάστημα της παρουσίας του στα μέρη μας, δεν μίλησε ποτέ άσχημα για κανέναν. Εργατικός, μεθοδικός, χαμηλών τόνων, ήθελε πάντα να μιλά μέσα από τη δουλειά του. Και αυτό έκανε. Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως με την παρουσία του κόσμησε τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο και ταυτόχρονα η αποχώρησή του πριν από οκτώ χρόνια ήταν και παραμένει μία τεράστια απώλεια.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ο Βάσκος τεχνικός εργάστηκε κατά σειρά σε Βαλένθια, Αθλέτικ Μπιλμπάο και Μπαρτσελόνα έχοντας σε αμφότερες επιτυχημένη παρουσία. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια βρέθηκε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Ωστόσο, αυτά δεν αποδείχθηκαν αρκετά προκειμένου να τον διατηρήσουν στον πάγκο των Μπλαουγκράνα.

Άκομψος ο τρόπος του διαζυγίου

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε εδώ και λίγες ημέρες αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα. Η ήττα από την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Σούπερ Καπ με 3-2 στη Σαουδική Αραβία αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Τσινγκούρι. Η απώλεια του τροπαίου ήταν η αφορμή για τη λύση της συνεργασίας. Στην ουσία, ο Βαλβέρδε “πλήρωσε” την αποτυχία στο Champions League, τους δύο διαδοχικούς ταπεινωτικούς αποκλεισμούς από Ρόμα και Λίβερπουλ, αλλά και το γεγονός πως παρά την εξαιρετική σχέση που είχε με τους παίκτες του, δεν κατάφερε από ένα σημείο και μετά να επιβληθεί στα αποδυτήρια.

Ναι, ο Βαλβέρδε έκανε λάθη, όμως πάντα είχε το θάρρος να τα παραδεχτεί και να μην πετά το μπαλάκι των ευθυνών στους άλλους. Κύριος ήρθε και κύριος έφυγε από τη Βαρκελώνη. Η στάση του απέναντι στο σύλλογο, στους παίκτες, στους φιλάθλους, στους αντιπάλους, ήταν υποδειγματική. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη στάση της διοίκησης των Μπλαουγκράνα προς το πρόσωπό του.

Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα μετά την απώλεια του Σούπερ Καπ βγήκε στην αγορά αναζητώντας τον διάδοχο του Βαλβέρδε. Διακαής της πόθος ήταν ο Τσάβι. Μίλησε μαζί του, αλλά δεν κατάφερε να τον πείσει για να καταλήξει εν τέλει στον Κίκε Σετιέν. Δικαίωμα της να το κάνει. Το μεγάλο της λάθος όμως ήταν που δεν είχε το θάρρος να ενημερώσει τον Βαλβέρδε για την απόφαση λύσης της συνεργασίας τους και τον άφηνε στην άγνοια και την αναμονή και να μαθαίνει τις νεότερες εξελίξεις για το μέλλον του από τον ισπανικό Τύπο. Η στάση της διοίκησης της Μπαρτσελόνα απέναντι στον Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Η στάση της, όχι το διαζύγιο. Για να μην παρεξηγηθούμε. Το διαζύγιο Μπαρτσελόνα-Βαλβέρδε ήταν αναπόφευκτο και θα γινόταν στο τέλος της σεζόν. Με τον τρόπο που επέλεξε το διαζύγιο, δεν έδειξε σεβασμό ούτε στην προσφορά, ούτε στο ήθος του Βαλβέρδε και όταν θέλεις να λέγεσαι μεγάλη ομάδα οφείλεις να σέβεσαι αυτούς που σου έχουν προσφέρει.

Το επόμενο βήμα του Βαλβέρδε και αν είναι εφικτή η επιστροφή στην Ελλάδα

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μετά την αποχώρησή του από την Μπαρτσελόνα είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί με όποια ομάδα επιθυμεί. Μιλάμε άλλωστε για έναν εξαιρετικό προπονητή και είναι δεδομένο πως πολλές ευρωπαϊκές ομάδες θα θελήσουν να αποσπάσουν την υπογραφή του. Ο Βαλβέρδε πάντως μέχρι το τέλος της σεζόν δεν πρόκειται να εργαστεί σε κάποιον άλλο σύλλογο. Θα ξεκουραστεί και έπειτα θα πάρει τις αποφάσεις του.

Μετά την αποχώρηση του Βαλβέρδε από την Μπαρτσελόνα, πολλοί φίλοι του Ολυμπιακού ονειρεύονται επιστροφή του Βάσκου στον Πειραιά. Είναι γεγονός πως ο Βαλβέρδε διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον Ολυμπιακό, τον ιδιοκτήτη του Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και τους φιλάθλους του. Μία σχέση που ξεφεύγει από τα όρια του επαγγελματισμού. Εδώ μιλάμε για μία σχέση αγάπης, λατρείας, εκτίμησης, σεβασμού και από τα δύο μέρη.

Είναι σίγουρο πως κάποια μέρα, ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα επιστρέψει στον Ολυμπιακό. Το πότε όμως δεν το γνωρίζει κανένας. Φαντάζει από δύσκολο έως απίθανο να συμβεί το ερχόμενο καλοκαίρι. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Βαλβέρδε δεν είναι στο ίδιο επίπεδο προπονητικά που ήταν το 2012 όταν και αποχώρησε από το λιμάνι. Από τότε έχει “μεγαλώσει”, έχει εξελιχθεί, έχει γίνει ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς στην Ευρώπη και πολλές ομάδες από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα τον ήθελαν στον πάγκο τους.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Βαλβέρδε να παραμείνει στην Ισπανία αν και οι σύλλογοι που μπορούν να καλύψουν πλέον τις φιλοδοξίες του είναι ελάχιστοι (Σεβίλλη, Βαλένθια). Για τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν υπάρχει καμία περίπτωση για ευνόητους λόγους. Μπορεί όμως ο Βάσκος να βγει για δεύτερη φορά εκτός Ισπανίας και να εργαστεί είτε στην Αγγλία (Πρέμιερ Λιγκ), είτε στην Ιταλία (Σέριε Α). Οι δύο αυτές χώρες και τα πρωταθλήματά τους, φαντάζουν τα επικρατέστερα.

Εκτός κι αν γίνει τελικά το θαύμα και επιστρέψει στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Γιατί για θαύμα θα πρόκειται. Μακάρι να συμβεί. Ειλικρινά, όμως, ας αναλογιστούμε αν αξίζει σε αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο και προπονητή να επιστρέψει σε ένα πρωτάθλημα, που κάθε Σαββατοκύριακο ξεφτιλίζεται από διαιτητές, παράγοντες, δημοσιογράφους, VAR…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *