Το ελληνικό πρωτάθλημα θεωρείται μέτριας δυναμικής σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, που μονοπωλούν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.
Το Video Assistant Referee, έχει τοποθετηθεί, ήδη, σε πάρα πολλές χώρες μεταξύ αυτών είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αγγλία, αλλά και σε πρωταθλήματα όπως της Νότιας Κορέας, Βραζιλίας, Κατάρ και άλλες.
Κάνω αυτή την αναφορά για να επισημάνω το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες, αν όχι η τελευταία που εφαρμόζεται αυτό το μέτρο.
Το VAR εξυπηρετεί την ομαλή πορεία των αγώνων σχετικά με τις κακές διαιτησίες, όπως παραδείγματος χάρη, η διαμόρφωση αποτελέσματος εξαιτίας μιας απόφασης που θα πάρει ένας άνθρωπος με το γυμνό του μάτι και θα αποβεί μοιραίο για την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος ή ενός υποβιβασμού.
Ας προχωρήσουμε όμως σιγά σιγά να ξετυλίξουμε αυτό το κουβάρι και να δούμε μέχρι στιγμής, τι έχει γίνει στις πρώτες έξι αγωνιστικές του ελληνικού πρωταθλήματος και αν έχει βοηθήσει τους διαιτητές αυτό το μέτρο ή όχι με σκοπό την ‘’καθαρότητα’’ του ωραιότερου αθλήματος.
Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει αρκετά λάθη με την χρήση του και έχει λειτουργήσει τραγικά σε ορισμένες καταστάσεις, κόβοντας βαθμούς ή βαθμό από ομάδες που τους αξίζουν.
Θα το εξηγήσουμε όμως με κάποια παραδείγματα που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση, έχοντας μία πιο καθαρή εικόνα.
Στην πρεμιέρα του ελληνικού πρωταθλήματος και ενώ είχαμε πρεμιέρα και για το VAR, η Λαμία υποδεχόταν στο γήπεδο της τον Παναθηναϊκό.
Μικρές λανθασμένες αποφάσεις υπήρχαν στην διάρκεια του αγώνα, αλλά αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου ήταν η στιγμή εκείνη όπου οι άνθρωποι οι οποίοι ελέγχουν τις κάμερες, παρήγγειλαν σουβλάκια με αποτέλεσμα να μην έχουν την προσοχή στην δουλειά τους, αλλά απαγορευόταν και δια ροπάλου μία τέτοια κίνηση. Μάλιστα στην Ισπανία υπάρχει και σχετική εγκύκλιος!
Όταν ζητήθηκαν ευθύνες για το σοκαριστικό που έμεινε στο μυαλό του κάθε Έλληνα πολίτη ήταν να απολυθεί ο υπάλληλος (delivery) που μετέφερε τα σουβλάκια, ενώ έπρεπε να απολυθούν οι κύριοι που εν ώρα υπηρεσίας είχαν μια ‘’λιγουρίτσα’’.
Οπότε βλέπουμε τι γίνετε όταν ο διαιτητής που θέλει να ενημερωθεί από τους ανθρώπους του, δεν του δίνουν τα σωστά στοιχεία, για να μην πηγαίνει συνέχεια να βλέπει μόνος του την φάση που κρίνει ο ίδιος ως περίεργη και σταματάει συνέχεια τον αγώνα.
Συνεχίζοντας, στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ στις 29 Σεπτεμβρίου, ο διαιτητής της αναμέτρησης μετά από συνεννόηση που προηγήθηκε με τους ανθρώπους του VAR, αλλά κοιτώντας το κιόλας, ακύρωσε κανονικό γκολ του Μάνταλου από την ομάδα της ΑΕΚ λόγω οφσάιντ και ενώ θα έδινε την δυνατότητα στην Ένωση να επιστρέψει, καθώς έχανε μέχρι εκείνη την στιγμή.
Τέλος, για την ώρα βέβαια, αφού έχουμε πολλές ακόμα αγωνιστικές μπροστά μας, το κραυγαλέο παράδειγμα ντροπής ήρθε στις 5 Οκτωβρίου, όταν ο Παναθηναϊκός ‘’υποδεχόταν’’ ως γηπεδούχος στο γήπεδο της Ριζούπολης, την Ξάνθη.
Νικήτρια της αναμέτρησης ήταν η Ξάνθη, αλλά λανθασμένα διότι δεν έπρεπε να μετρήσει το γκολ του Faucher αφού επιτεύχθηκε από θέση οφσάϊντ στις καθυστερήσεις του αγώνα.
Η δικαιολογία αυτού του λάθους ήταν πως οι άνθρωποι που ήταν στις κάμερες και έλεγχαν τις φάσεις, δεν είχαν τις γραμμές του οφσάϊντ στην τελική κίνηση.
Μια γελοία απάντηση το λιγότερο για επαγγελματική κατηγορία και όχι ερασιτεχνική.
Ενώ στο πρώτο ημίχρονο είχε ακυρωθεί κανονικό γκολ του Ζαχίντ από την μεριά των ‘’πρασίνων’’ ως, επίσης, οφσαϊντ.
Τα παράπονα είναι πολλά αυτές τις πρώτες αγωνιστικές, αλλά όχι από το μέτρο που εφαρμόζεται, αλλά από εκείνους που το χρησιμοποιούν λανθασμένα, διαμορφώνοντας αποτελέσματα με βάση των συμφερόντων κάποιων τρίτων.
Και αυτό είναι αδιανόητο εφόσον μιλούμε για το 2019 καθώς βλέπουμε πως η σαπίλα στο ελληνικό ποδόσφαιρο καλά κρατεί και με τον καιρό το μόνο που γίνετε είναι να ‘’ξεγυμνώνονται’’ προσωπικά συμφέροντα.
Όλα τα προβλήματα έχουν και τις λύσεις τους και θεωρώ πως αν οι παράγοντες των μεγάλων συλλόγων, ενωθούν με τους μικρότερους και βάλουν απέναντι αυτούς που κάνουν πραγματικά κακό, τότε θα γίνουμε μια χώρα και ένα πρωτάθλημα, σαν αυτά που θαυμάζουμε στην Ευρώπη και όχι σαν αποφυγή που είμαστε εδώ και κάποιες δεκαετίες.
Επίσης, πρέπει να προσέξουν γιατί είναι πολύ κοντά ο καιρός που θα φύγει ο κόσμος από τα γήπεδα και τις τηλεοράσεις και θα χαθεί αυτή η μαγεία του δημοφιλέστερου αθλήματος της χώρας μας. Ήδη υπάρχει η διάσπαση με τις εταιρίες παραγωγής των δικαιωμάτων των συλλόγων.
Μια λύση είναι να αποσυρθούν οι ομάδες από το γήπεδο σε περίπτωση καταφανής αδικίας. Μία άλλη είναι να μην δεχτούν μαζικά τα σωματεία να κατέβουν να αγωνιστούν, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρωτάθλημα. Αυτές και άλλες πολλές, τις οποίες θα της βρουν οι ειδικοί.
Αλλιώς είμαστε και πολύ κοντά να ρεζιλευτούμε για ακόμη μια φορά και το πρωτάθλημα μας να γίνει κατώτερο και από μιας τριτοκοσμικής χώρας.
Τέλος, αν δεν σταματήσουν αυτές οι ‘’θηριωδίες’’ είναι πολύ πιθανόν να βγει από κάποιους στημένος πρωταθλητής όπως έχει γίνει και στο παρελθόν από ανθρώπους που έχουν οικονομικά συμφέροντα και κίνητρα σε αυτόν τον χώρο, αλλά και να υποβιβάσουν ομάδες με το ‘’έτσι θέλω’’.