Home >> Sports >> Στην Κερκίδα: Ολυμπιακός vs Μακάμπι Τελ Αβίβ

Στην Κερκίδα: Ολυμπιακός vs Μακάμπι Τελ Αβίβ

Ήρεμα κούκλα μου, ήρεμα και απλά γιατί τα λόγια είναι λίγα μα της καρδιάς πολλά (Απολογία, Δήμος Μούτσης)

Το τριώδιο, εκκλησιαστικό ποιητικό βιβλίο, το οποίο γράφτηκε από τον 5ο-15ο αιώνα, περιέχει τρεις ωδές ενώ τα υπόλοιπα, εκτός τριωδίου, έχουν εννέα ωδές. Από την Κυριακή της Ταπεινοφροσύνης ξεκινάει η περίοδος για το Πάσχα. Στην αρχαιότητα την ίδια περίοδο γιορτάζονταν τα Κρόνια και οι γιορτές του Διονύσου. Ο τελευταίος είναι ο συνοδός του ανθρώπου από το χαμηλότερό του στάδιο μέχρι την ανύψωση. Περιλαμβάνει έρωτες, οργιασμούς φύσης και ανθρώπου, παραγωγικότητα, ευτράπελα και αναποδογυρίσματα μέχρι να οδηγηθεί στο επόμενο εξελικτικό στάδιο.

Η μάσκα του παλιάτσου, στα αρχαία Διονύσια είχε δύο μορφές. Η μία που κλαίει και η άλλη που γελάει. Επομένως, τα δάκρυα συνδυάζονται με τα γέλια και το βαθύ πόνο. Είναι η φάση της μεταβλητότητας. Ο σχετικισμός και η γελοιοποίηση της ανθρώπινης ματαιοδοξίας. Ο παλιάτσος ήταν ο διασκεδαστής των αυτοκρατόρων και την ίδια στιγμή εκείνος που μπορούσε να τον εξευτελίσει χωρίς να θανατωθεί. Η αποκάλυψη, στη ζωή, πως όλα είναι πρόσκαιρα και έτσι, εφήμερα. Ο αρλεκίνος είναι η άλλη μας όψη. Η ετερότητα που μας καταδιώκει.

Σημειώσεις και σχόλια κατά τη διάρκεια ή μετά τον αγώνα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

7/3/2024, 19:45, τελικό αποτέλεσμα: 1-4

  1. Με τον Φελίσιο Μίλσον να είναι η αιχμή, στην άκρη και αριστερά, της επιθετικής γραμμής της Μακάμπι Τελ Αβίβ, η ισραηλινή ομάδα πέτυχε σε τέσσερα λεπτά τα εξής. Τράβηξε την άμυνα προς τα επάνω και συγκεκριμένα το Ροντινέι, χαλώντας την τετράδα και την ευθεία για το οφσάιντ. Στην απόσταση που εδημιουργείτο μεταξύ δεξιού μπακ και κεντρικού αμυντικού, εν προκειμένω του Ρέτσου, η Μακάμπι έβαζε παίκτες από την πίσω γραμμή να πατήσουν στα μεσοδιαστήματα. Έπειτα, δύο κάθετες πάσες και δύο γκολ με την ίδια ανάπτυξη και από τα αριστερά, με κορύφωση το 8΄ και το 0-2.
  2. Στο 13′ η γνωστή και εξαιρετικά αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ Ροντινέι και Φορτούνη, έφερε γύρισμα με σέντρα του Έλληνα χαφ και γκολ στο πέταγμα με αλλαγή στάσης σώματος του Ελ Καμπί.
  3. Όσο εξελισσόταν η αναμέτρηση γινόταν τόσο πιο εμφανές πως οι Τσικίνιο και Όρτα βρίσκονταν σε κοντινά μέτρα και πάνω κάτω στα ίδια τετραγωνικά μέτρα, στα αριστερά και μεταξύ μεσαίας γραμμής και περιοχής των ισραηλινών. Ωστόσο, στα δεξιά, ο Φορτούνης δεν έδινε τις απαραίτητες καλύψεις στον Ροντινέι, ενώ ο Έσε έπρεπε να κάνει καλύψεις και μπροστά από την άμυνα αλλά και διαγώνιες.
  4. Έως το 17′ η Μακάμπι πετύχαινε νίκες σε όλα τα κομμάτια του γηπέδου βρίσκοντας λύσεις στην άκαρπη προσπάθεια του Ολυμπιακού να επιτεθεί σε μια ταχύτατη ομάδα με γρήγορες μεταβάσεις και άμυνα στο χώρο. Γεγονός που απέβη μοιραίο στο πρώτο ημίχρονο.
  5. Στο δεύτερο ημίχρονο πάρθηκε η απόφαση τα πλάγια μπακ να μαρκάρουν πρόσωπο με πρόσωπο τα αντίπαλα εξτρέμ. Αυτό σε συνδυασμό με τη φθίνουσα ενέργεια της Μακάμπι έσβησε τις πολλές απειλές και τις καθαρές ευκαιρίες. Ετούτο είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί το κάθετο παιχνίδι του Ολυμπιακού και να χτιστούν στέρεες επιθέσεις, μέσα από έλεγχο του ρυθμού, και επιθέσεις με ευκαιρίες που σπαταλήθηκαν. Μέχρι τότε, οι προσπάθειες περιορίζονταν σε σέντρες και γεμίσματα τα οποία αντιμετωπίζονταν έγκαιρα και αποτελεσματικά.
  6. Επιπλέον, η Μακάμπι, στο συμπαγές 4-4-1-1 είχε, πάντοτε, ένα τετράγωνο παικτών κοντά στο Φορτούνη με αποτέλεσμα, το κουβάλημα και την αρχική ανάπτυξη να την επωμιστεί ο Τσικίνιο. Ο Πορτογάλος κατέβαινε χαμηλά και έτρεχε με τη μπάλα, με τον Όρτα να λειτουργεί σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης δίπλα στον Φορτούνη.
  7. Στο 67′ ο Μασούρας πήρε θέση στο γήπεδο, ο Φορτούνης πλησίασε τον Ποντένσε και ο Έλληνας μεσοεπιθετικός πήγε στα δεξιά.
  8. Η τελευταία τετράδα άμυνας του Ολυμπιακού βρισκόταν σε διαρκή σύγχυση και ατολμία να βγει πρώτη στο μαρκάρισμα. Η οριστική επιβεβαίωση ήρθε όταν στο 74′ οι ισραηλινοί ξετύλιξαν αντεπίθεση από τον άξονα. Το άνοιγμα στα δεξιά ξεχαρβάλωσε την άμυνα του Ολυμπιακού. Ακολούθησαν δύο πατήματα στην περιοχή, μία σέντρα και το γκολ, καρφί στο ερυθρόλευκο φέρετρο, με προσποίηση άλματος και κεφαλιά από τη μικρή περιοχή…
  9. Εκ των υστέρων, πιθανώς να ήταν προτιμότερο να ξεκινήσει ο Μασούρας αντί του Τσικίνιο για να πάει πίσω από τον επιθετικό ο Φορτούνης και ο Μασούρας να δώσει στηρίγματα και αλληλοκαλύψεις στον Ορτέγκα, καθότι, διότι και επειδή, ο Φορτούνης και ο Ποντένσε πάσχουν στον συγκεκριμένο τομέα!
  10. Δεδομένου ότι το διαμορφωθέν 1-3 δεν ήταν απαγορευτικό, με την κατάργηση του εκτός έδρας γκολ, μπορεί να χρειαζόταν πιο άμεση αντικατάσταση του Φορτούνη με το Γιόβετιτς για πιο επιθετική προσέγγιση με σκοπό να μειωθεί η διαφορά στο σκορ.

Στα επιμέρους

Η τριάδα, Έσε-Τσικίνιο-Όρτα, δοκιμάστηκε, και σε μεγάλο βαθμό πέτυχε, σε αγώνες με έλεγχο του ρυθμού. Όμως, προβλημάτισε όταν έπρεπε να βγει δυναμικά στην πίεση για άμεση ανάκτηση της μπάλας προτού μεταφερθεί στην τελευταία γραμμή της αμυντικής διάταξης (Τελευταίο εικοσάλεπτο με τον ΠΑΟΚ, όλη η αναμέτρηση με τη Μακάμπι).

Συμπέρασμα

Ο Βάσκος προπονητής Μεντιλίμπαρ, επινόησε το ευφυές και δομικά αποδοτικό σχέδιο για να καλύψει και να κρύψει τις αμυντικές παλινωδίες στη στελέχωση και την επικοινωνία, όλων όσων εμπλέκονται στην τετράδα μετά τον τερματοφύλακα, έχοντας υιοθετήσει την πίεση ψηλά. Εμφανής στόχος ήταν να αποφευχθούν οι φάσεις που θα έφερναν επιθέσεις με μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικότητας απέναντι από τον Πασχαλάκη. Στο ελληνικό πρωτάθλημα του, σχεδόν, μηδενικού ρίσκου από τις μικρομεσαίες ομάδες αλλά και με σύμμαχο το στοιχείο του αιφνιδιασμού, πέτυχε υπερβολικά. Με το καλοδουλεμένο σύνολο του Ρόμπι Κιν, έγινε κατανοητό γιατί οι θαυματοποιοί και οι μάγοι ανήκουν στη χώρα του φανταστικού ή έστω, στην περίοδο των αποκριών!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *