Από την τριακοστή ημέρα του Ιουνίου του 2014 έως τη χθεσινή ημέρα φάνηκε πώς μπορεί να καταρρέυσει μία ομάδα όταν δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πλάνο να στηριχθεί και να το υπηρετήσουν οι κατάλληλοι άνθρωποι από την αρμόδια θέση.
Παγκόσμιο Κύπελλο 2014
Επειδή,σχεδόν πάντοτε, στον αθλητισμό μένει η τελευταία εντύπωση, οι περισσότεροι ξεχνούν τη διαδρομή που έχει μία ομάδα προκειμένου να φτάσει στο σημείο να ασχοληθούν μαζί της όλοι οι “φίλαθλοι της νίκης”, θα προσπαθήσουν να σταχυολογήσουμε την πορεία της εθνικής ομάδας στο παγκόσμιο κύπελλο μέσα από χαρακτηριστικές στιγμές.
Στο εναρκτήριο παιγνίδι με την Κολομβία ο προπονητής,τότε, της ομάδας, Φερνάντο Σάντος, έδωσε φανέλα βασικού στον Κονέ. Μετά την εύκολη ήττα με 3-0 γράφτηκαν και ακούστηκαν εγκωμιαστικά σχόλια για την εμφάνιση του Κονέ. Στην πραγματικότητα, επειδή έχουμε συνηθίσει να κρίνουμε τους ποδοσφαιριστές μόνο με τη μπάλα στα πόδια και στο τι πράττουν εκείνοι έχοντάς την στην κατοχή τους, σημειώνουμε ότι ο Κονέ ευθύνεται πολύ αναφορικά με την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Στην ουσία δεν κατάφερε ποτέ να ακολουθήσει το κάθετο τρέξιμο των αντίπαλων κεντρικών μέσων, με αποτέλεσμα στο δεύτερο ημίχρονο που η ελληνική ομάδα είχε την κατοχή της μπάλας, να δεχόμαστε συνεχώς επιθέσεις όταν η μπάλα ακουμπούσε αριστερά στον Ιμπάρμπο και εκείνος με τη σειρά του αξιοποιούσε την ανεμπόδιστη πορεία των μέσων της ομάδας του, προς την ελληνική περιοχή.
Ακολούθησε ο αγώνας με την Ιαπωνία. Η ομάδα έμεινε με δέκα παίχτες λόγω της ανόητης αποβολής του Κατσουράνη και εκεί άλλαξε όλη η ιστορία για την πορεία της εθνικής. Αντί του “αδικημένου” Φετφατζίδη πέρασε στον αγώνα ο Καραγκούνης. Έφτιαξε ένα σκληρό δίδυμο με το Μανιάτη και το τελικό αποτέλεσμα(0-0) κρίθηκε δικαιότατο.
Τελευταίος αγώνας,στη φάση των ομίλων, ήταν εκείνος με την Ακτή του Ελεφαντοστού. Μία ομάδα, η οποία είχε αρκετούς ποιοτικούς ποδοσφαιριστές αλλά μία τακτική αφέλεια στο παιγνίδι της. Η συνεργασία των Σάμαρη-Σαμαρά άνοιξε το δρόμο για την πρόκριση και την επισφράγισε το χτύπημα από τη βούλα του Σαμαρά. Απολαύστε μόνοι σας τις εικόνες εκείνες, σε περιγραφή του μοναδικού Αλέξη Σπυρόπουλου!
Στη φάση των 16, αντίπαλος ήταν η Costa rica. Η πλούσια γη, της κεντρικής Αμερικής… Μία σκληρή ομάδα με σχηματισμό 5-4-1. Στους ομίλους άφησαν πίσω τους,την Ουρουγουάη, την Ιταλία και την Αγγλία, τερματίζοντας πρώτοι. Βρήκαν εκείνοι τον τρόπο να ανοίξουν το δρόμο για την πρόκριση. Όσο ο χρόνος, άδειαζε και η πρόκριση στους 8 ερχόταν, επέλεξαν να φέρουν τον Κάμπελ να παίξει, να συγκρουστεί και να φθείρει τους κεντρικούς αμυντικούς της ομάδας, Παπασταθόπουλος,Μανωλάς. Ο έταιρος παίχτης της επίθεσης ήταν ο Ρουίζ που είχε την ποιότητα αλλά όχι και την αντοχή να δώσει μάχες. Η Κόστα Ρίκα έδινε πολλά μέτρα μέσα στο γήπεδο στην ελληνική ομάδα, ο Σάντος έφερε από τον πάγκο τον Κατσουράνη, περιμένοντας μία κάθετη πάσα του. Σε μία από τις τελευταίες προσπάθειες, η ομάδα βρήκε το τέρμα που ζητούσε από το ανέβασμα του Παπασταθόπουλου. Λίγο πριν τη διαδικασία των πέναλτυ, μετά το τέλος της παράτασης, ο Φερνάντο Σάντος, αποβλήθηκε, λόγω,αδικαιολόγητων, παραπόνων στον αυστραλό διαιτητή. Για να οδηγηθεί η ομάδα στη διαδικασία των πέναλτυ, άφησε αναξιοποίητες πολλές ευκαιρίες, καθώς οι έλληνες παίχτες,επειδή έβαλαν τον εαυτό τους πάνω από την ομάδα, προσπάθησαν να τελειώσουν μόνοι τους φάσεις, αντί να συνεργαστούν με τους συμπαίχτες τους. Παραθέτουμε τις δηλώσεις του προπονητή μετά το συγκεκριμένο αγώνα: «Υπήρχαν δυο – τρεις ποδοσφαιριστές που ενδιαφέρονταν περισσότερο στο να γίνουν οι πρωταγωνιστές και να πετύχουν ένα ιστορικό γκολ. Τους απασχολούσε περισσότερο να πετύχουν το γκολ της Ελλάδας απ’ ό,τι να κυκλοφορήσει η μπάλα και αυτό οδήγησε σε αρκετά λάθη, σε αρκετές απώλειες μπάλας».
Καλοκαίρι 2014-καλοκαίρι 2015
Οι σκιές που άφησε ο Σάντος για τους παίχτες κατά την αποχώρησή του, ακολούθησαν την πορεία της ομάδας από το καλοκαίρι του 2014 έως εκείνο του 2015. Ο Ρανιέρι ανέλαβε τα ηνία της νέας προσπάθειας για τα προκριματικά του Euro 2016, στη Γαλλία, ενώ η ομοσπονδία, ξερίζωσε χωρίς λόγο όλο το τεχνικό επιτελείο της ομάδας,γεγονός που δημιούργησε αποστάσεις στη σχέση παιχτών-προπονητή, παράλληλα με την αποχώρηση του Καραγκούνη και τον παροπλισμό, του Κατσουράνη. Το χειρότερο είναι πως άνοιξαν οι θύρες για τις κλήσεις παιχτών, μπήκαν αντζέντηδες στη μέση, η ομάδα έχασε τη συνοχή της και άρχισε ο κατήφορος. Από την έβδομη θέση μετά το παγκόσμιο κύπελλο στην κατάταξη της fifa, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην εικοστή τέταρτη, με φθίνουσα πορεία. Ο Ρανιέρι πριν το πρώτο παιγνίδι με τη Ρουμανία επέλεξε να μην δώσει η ομάδα φιλικό αγώνα για να δει τους παίχτες και σε τι κατάσταση είναι εκείνοι που είχε στη διάθεσή του. Οι ήττες που ακολούθησαν φανέρωσαν την έλλειψη που έχει η ελληνική ομάδα σε ποιότητα παιχτών, σε ατομικό αλλά και σε τακτικό επίπεδο. Όταν αποχώρησε τη δεύτερη φορά από τον Ολυμπιακό ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε τονίσει σε συνέντευξή του, ότι οι έλληνες παίχτες δεν έχουν τακτική παιδεία. Αν εξαιρέσουμε την αμυντική γραμμή που είναι καλή στην αναχαίτιση και μόνο του αντιπάλου, καθώς κανένας παίχτης δεν μπορεί να βγάλει σωστά τη μπάλα μπροστά, για να χτίσει η ομάδα από χαμηλά το παιγνίδι της. Στο μεσοεπιθετικό τομέα, τα ζητήματα είναι περισσότερα. Δεν υπάρχουν παίχτες,πλάγιοι, γραμμής για να τρέξουν με τη μπάλα. Οι επιθετικοί μας δεν μπορούν να να παράξουν από μόνοι τους φάσεις, ούτε να συνεργαστούν με τους κεντρικούς μέσους της ομάδας.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί, διότι, δεν υπάρχει ένα συγκροτημένο πλάνο ανάπτυξης των εθνικών ομάδων. Οι διοικήσεις της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, στηρίχθηκαν, στις επιτυχίες της ομάδας που πήγαινε με το αίσθημα της αυτοσυντήρησης, όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσαν βάσεις για να στηρίξουν ότι χτίστηκε με πόνο και ιδρώτα τα προηγούμενα χρόνια, γι’αυτό και η εικόνα της ολοκληρωτικής κατάρρευσης που γίνεται ορατή,πλέον, στον καθένα.
Προπονητής και στόχος
Κατακλείδα, αυτού του κειμένου, είναι το θέμα του προπονητή. Ο Μαρκαριάν, πιστεύουμε πως πρέπει να στηριχθεί από τους “αυλικούς” της ομάδας, την ομοσπονδία και τους παίχτες. Να του δοθεί ο χώρος και ο χρόνος στα υπόλοιπα παιγνίδια των προκριματικών να βρει τους παίχτες και την τακτική που τους ταιριάζει και να τεθεί ως στόχος, η πρόκριση στο παγκόσμιο κύπελλο του 2018 στη Ρωσία. Ωστόσο, στους εναπομείναντες αγώνες, η ομάδα πρέπει να βρει τους βαθμούς που χρειάζεται προκειμένου, να μείνει στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, στην κλήρωση των προκριματικών.