Ο Μάνος Κατράκης αποτελεί μία από τις ενδοξότερες μορφές του Ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου του 20ο . Ο μεγαλοπρεπής και επιβλητικός ηθοποιός γεννήθηκε στην Κρήτη 14 Αυγούστου 1908. Γιος του εμπόρου Χαράλαμπου Κατράκη και της Ειρήνης, μετακόμισε στα δέκα του με την οικογένεια του στην Αθήνα.
Ο ηθοποιός γρήγορα θα δείξει το ταλέντο του. Σε ηλικία 18 ετών θα παίξει για πρώτη φορά στο έργο Για την αγάπη της. Η δυναμικότητα, το ταλέντο του και η μεγαλοπρεπής όψη του θα τον εδραιώσουν στην σκηνή του θεάτρου τις δεκαετίες του 1930 και 1940.
Ο ίδιος συμμετείχε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο το 1940. Ενδελεχώς, κατά την διάρκεια του πολέμου ο Κατράκης εντάχθηκε στο ΕΑΜ και στον ΚΚΕ πολεμώντας κατά την διάρκεια της κατοχής. Το τέλος του πολέμου και ο εμφύλιος είχε ένα τίμημα που οδήγησε σε μία αριστερή εντροπία. Ο Κατράκης αρνήθηκε να δηλώσει μετάνοια και να αποκηρύξει τις κομμουνιστικές ιδέες. Το τίμημα ήταν να εξοριστεί στην Ικαρία, την Μακρόνησο και τον Αϊ-Στράτη. Στην Μακρόνησο οι αλφαμίτες τον ξυκολοπούσαν σκληρά. Ο ίδιος δεν γονάτισε. Εκεί συνάντησε στις δύσκολες αυτές στιγμές και τον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο και τον ηθοποιό Καρούσο Τζαβάλα.
Στις αρχές του 1950 επιστρέφει στην Αθήνα. Το βαρύ μετεμφυλιακό κλίμα κλείνει αρχικά τις πόρτες για τον Κισαμήτη ηθοποιό. Το μεγάλο του ταλέντο δεν μπορούσε να είναι όμως για πολύ, μακριά από το σανίδι. Στην σκηνή θα ξανανέβει με τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη. Ο ίδιος λίγο καιρό αργότερα ίδρυσε το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο-Κηποθέατρο (1955). Μέχρι και το 1967 θα γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες σε αυτό. Ενώ ο πραγματικός πόλεμος είχε τελειώσει εδώ και καιρό, ο μεγάλος ηθοποιός θα δεχθεί άλλο ένα πλήγμα. Την περίοδο αυτή δεν θα μπορέσει να πληρώσει το ποσό για να διατηρήσει το θέατρο. Ο χώρος αυτός πέρασε αμέσως μετά στην Αλίκη Βουγιουκλάκη.
Ο Κατράκης δεν θα επιστρέψει στο Εθνικό θέατρο μέχρι το 1972. Μετέπειτα θα επιστρέψει ξανά με επιτυχία ως Οθέλλος, Δον Κιχώτης, αλλά και στην Επίδαυρο με τον Οιδίποδα Τύραννο (1973) και τον Προμηθέα Δεσμώτη (1974).
Το τέλος των γυρισμάτων για την ταινία Ταξίδι στα Κύθηρα, αποτέλεσε το finish στην μεγάλη καριέρα του μεγάλου ηθοποιού. Η ειμαρμένη λίγο αργότερα του χτύπησε την πόρτα. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 1984 απεβίωσε από καρκίνο των πνευμόνων.
*Το 1943 έγινε πρόεδρος του σωματείου ελλήνων ηθοποιών. Μέσω του θεσμικού του ρόλου βοήθησε στην ίδρυση του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης.
*Ο ίδιος παντρεύτηκε τρεις φορές
*Έπαιξε σε 90 ταινίες
*Μερικές από τις ταινίες που συμμετείχε ήταν ο Μαρίνος Κονταράς, Συνοικία το όνειρο, Ηλέκτρα (1962).
* Δύο από τις ταινίες που συμμετείχε (Κόκκινα φανάρια, Το χώμα βάφτηκε κόκκινο) ήταν υποψήφιες για Oscar
* Το 1961 ανακηρύχθηκε ο καλύτερος ηθοποιός του 5ο φεστιβάλ του Σαν Φραντζίσκο.
Σε αγαστή συνεργασία με τη σελίδα: popera.gr