Σκηνοθέτης: Paul Thomas Anderson
Σεναριογράφος: Paul Thomas Anderson
Ηθοποιοί: Vicky Krieps, Daniel Day-Lewis, Lesley Manville
IMBD: 8,0

Ένας πραγματικά όμορφος ,αλλά λίγο βαρετός επίλογος, έπεσε στην καριέρα του Daniel Day-Lewis με την ταινία Phantom Thread. Διθυραμβική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία παράσταση του Λονδρέζου ηθοποιού. Πραγματικά εξαιρετικός στο ρόλο του, προσφέρει ατόφιο ρεαλισμό στο στρυφνό και κακό ίσως σενάριο, μαζί με την συμπρωταγωνίστρια του Vicky Krieps, που μας δίνει την ιδανική για τα μάτια μας εικόνα σε πρόσωπα άλλης εποχής.

Το σενάριο της ταινίας μας ταξιδεύει στο Λονδίνο του 1950. Εκεί o Reynolds Woodcock είναι ένας διάσημος σχεδιαστής ρούχων. Η δουλεία του αποτελεί ένδειξη οντολογικής ύπαρξης του. Ο ίδιος δίπλα στην οικονόμο του Cyril (Lesley Manville), έχει θέσει την καθημερινότητα του σε μία καθιερωμένα άρρωστη ρουτίνα. Το βεβαρημένο ψυχολογικά παρελθόν του και η εργασία του δεν θα του επιτρέψει κάτι παραπάνω από εφήμερες σχέσεις, οι οποίες θα φροντίσει να μην τον εκτροχιάσουν από την γραμμή που έχει θέση στο 24ωρο του. Ένα καθημερινό γεγονός της δικιάς του ρουτίνας θα φέρει την Άλμα στην ζωή του. Η σχέση του με την νεαρή σερβιτόρο θα σηματοδότησει μία νέα μυστηριακή σύγκρουση.

Τα στοιχεία λυρικότητας και μαγευτικότητας του ήχου μέσα από τον ναρκισσιστή,κυνικό και τελειομανή Reynolds Woodcock και την γοητευτική Alma, σε ένα δίπολο συγκρούσεων, φέρνει την αγάπη κοντά και μακρυά ταυτόχρονα, σε έναν αιώνιο αγώνα, έναν αγώνα που υπερβαίνει το σήμερα. Η μεταφορά στην εποχή, μέσα από τους ρόλους και τα σκηνικά φαίνεται αρκετά καλή. Η ορχηστρική μουσική αποτελεί ένα από τα δυναμικά χαρακτηριστικά της ταινίας.

Παρά ταύτα ο δυναμισμός της υποκριτικής του δίδυμου των πρωταγωνιστών, δεν φαίνεται αρκετό για να κρατήσει το ενδιαφέρον για την δυναμικά όμορφη σκηνοθετικά, αδύνατη σεναριακά ιστορία που μας μιλά για ρεαλισμό και την εναλλαγή από μανία σε κατάθλιψη μίας ιδιότροπης αγάπης. Η αόρατη κλωστή φαντάζει λίγο στρυφνή και σπάει στην προσπάθεια μας να μην βαρεθούμε ανά στιγμές την ταινία.

*Η ταινία παίζει στους Ελληνικούς Κινηματογράφους από την πρώτη Ιανουαρίου.
*To Phantom Thread είναι υποψήφιο για 5 Oscar,στην τελετή που θα γίνει στις 4 Μαρτίου στο Hollywood
*Αυτή αποτελεί την τελευταία ταινία του Daniel Day-Lewis (όπως ανακοίνωσε)


Πηγή: Themetisproject.gr