Κάθε βδομάδα στο γραμματοκιβώτιο της Έλι καταφθάνουν αλλεπάλληλες καρτ ποστάλ με παραλήπτη ένα όνομα που τής είναι άγνωστο, χωρίς διεύθυνση αποστολέα και με μόνο το αρχικό γράμμα Α αντί για υπογραφή.
Με τους φωτεινούς ουρανούς, τις γαλάζιες θάλασσες και τις σαγηνευτικές ομορφιές της Ελλάδας που απεικονίζουν αυτές οι καρτ ποστάλ δίνουν χρώμα στη ζωή της. Μετά από έξι μήνες, ξαφνικά, παύουν να έρχονται και η Έλι νιώθει μια απογοήτευση. Όμως, το κολάζ που έχει δημιουργήσει με τις κάρτες στον τοίχο του διαμερίσματός της, την έχει, ήδη, μαγέψει.
Η Έλι έχει πειστεί ότι πρέπει να δει αυτή τη χώρα με τα μάτια της.
Το πρωί που αναχωρεί για την Αθήνα φτάνει στο γραμματοκιβώτιό της ένα σημειωματάριο.
Οι σελίδες του διηγούνται την ιστορία της οδύσσειας ενός άντρα που ταξιδεύει στην Ελλάδα. Αναπάντεχη, συγκινητική και καμιά φορά σκοτεινή η ιστορία του Α ξεδιπλώνεται, παράλληλα, με την ανακάλυψη όχι μόνο ενός πολιτισμού αλλά και της λαχτάρας του να ξαναζήσει τη ζωή στο έπακρο.
Όλα, λοιπόν, ξεκίνησαν, όταν εκείνη -για τους δικούς της λόγους, συγκεκριμένους ή μη, τυχαίους ή όχι, δικαιολογημένους ή αδικαιολόγητους, ανωτέρας ή μη βίας- τού έδωσε τη -λανθασμένη- διεύθυνση, μια διεύθυνση, η οποία ανήκει στην -άγνωστή της- Έλι κι έτσι η ίδια με τη σειρά της ξεκίνησε να λαμβάνει όλες εκείνες τις καρτ ποστάλ που τακτικά έστελνε ο Α, ένα υλικό που δεν τής άνηκε αλλά στάθηκε ικανό να τής αλλάξει τη Ζωή.
Ένα σύντομο ταξίδι επί ελληνικού εδάφους που θα έκανε ο Α μαζί με την πραγματική κάτοχο των καρτ ποστάλ. Ένα ταξίδι που, τελικά, ακυρώθηκε και στάθηκε η αφορμή για ένα μεγάλο οδοιπορικό του Α ανά την Ελλάδα. Κάθε ταξίδι του και μια καρτ ποστάλ. Κάθε καρτ ποστάλ και μια ιστορία. Πόσους τόπους, πόσους ανθρώπους, πόσες ιστορίες μπορεί να γνωρίσει κανείς αποκλειστικά και μόνο επειδή αρνείται πεισματικά να γυρίσει στα δικά του τα λημέρια, το βροχερό Λονδίνο, ψάχνοντας μέσα στο πλήθος για τη μορφή τη αγαπημένης του, αυτής που τού στέρησε ελπίδες Ζωής; Πόσες Ζωές μπορεί να ζήσει κανείς μέσα απ’ τις περιγραφές διάφορων και διαφορετικών ιστοριών; Πόσα μπορούν ν’ αλλάξουν; Θ’ ανακτήσει, άραγε, ξανά ο ήρωας τη χαμένη του ελπίδα; Θα ζήσει τη Ζωή που ανέκαθεν ονειρευόταν;
Απ’ την άλλη, η Έλι, στα χέρια της οποίας βρίσκονται οι καρτ ποστάλ, τόσο πολύ έχει μαγευτεί απ’ τις εικόνες που απεικονίζουν την ανεξάντλητη ομορφιά της Ελλάδας κι έτσι παρακινούμενη απ’ αυτές αποφασίζει να πραγματοποιήσει τη δική της μικρή απόδραση στην πολύμορφη αυτή χώρα.
Ωστόσο, λίγο πριν φύγει -κι έχοντας καιρό να παραλάβει μια νέα καρτ ποστάλ απ’ τον άγνωστο αποστολέα- βρίσκει στο ταχυδρομικό της κουτί ένα σημειωματάριο, τ’ οποίο θα τής κρατήσει συντροφιά στη διάρκεια της παραμονής της στην Ελλάδα.
Κι εδώ είναι που ξεκινά ένα ταξίδι τόσο για την Έλι όσο και για τους αναγνώστες, οι οποίοι θα ταυτιστούν με την ίδια τής οποίας η περιέργεια αποτελεί το μέσο, για να γίνει τόσο εκείνη -όσο κι εμείς- κοινωνός της Ζωής του Α.
Η Έλι άνοιξε το σημειωματάριο και μαζί μ’ εκείνη βουτήξαμε στην ανάγνωσή του. Διαβάσαμε! Και τι δε διαβάσαμε! Οι γραμμές του κάνουν λόγο για τους τόπους που επισκέφθηκε ο Α, για τους ανθρώπους τους οποίους γνώρισε είτε πραγματικά είτε νοερά, για τις πλούσιες ιστορίες που τού εμπιστεύτηκαν, για τους προβληματισμούς και τις διαπιστώσεις που έκανε επί ελληνικού εδάφους, για τη συναισθηματική του κατάσταση και τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει στη συγγραφή του παρόντος σημειωματάριου, για τα κομμάτια της Ζωής που έζησε, πολύ περισσότερο, όμως, για εκείνη τη Ζωή που πραγματικά ήθελε να ζήσει.
Ανοίγουμε, λοιπόν, το σημειωματάριο αυτό κι, παράλληλα, ανοίγεται μπροστά μας ένα ολόκληρος κόσμος.
Είναι συναρπαστικό. Με το βιβλίο αυτό ο αναγνώστης δεν πραγματοποιεί μονάχα ένα ταξίδι -αυτό της ανάγνωσης- αλλά πολλά περισσότερα.
Η Victoria Hislop δε γράφει απλά μα υφαίνει. Υφαίνει ποικιλία κόσμων και ιστοριών.
Ο αναγνώστης παίρνει μέρος στο οδοιπορικό του Α, στο ταξίδι αυτό που αποτελεί το βασικό κορμό του βιβλίου, και σε κάθε σταθμό έρχεται αντιμέτωπος με νέους τόπους, νέες εικόνες, λογής – λογής ανθρώπων και τις ιστορίες τους. Τα γραφόμενα του Α δε θα τον αφήσουν ασυγκίνητο. Θα παρασυρθεί, θ’ αναρωτηθεί, θα προβληματιστεί, θα εκπλαγεί, θα ενθουσιαστεί, θα συγκινηθεί, θα πονέσει, θα διδαχθεί. Θα δυσκολευτεί να λησμονήσει τον Α και το σημειωματάριό του.
Η ιστορία κινείται ανάμεσα στην πρωτοπρόσωπη και την τριτοπρόσωπη αφήγηση, ενώ το περιεχόμενό της είναι -μεταξύ άλλων- πλούσιο σε εικόνες, περιγραφές, χρώματα, αρώματα, ήχους. Παράλληλα, τα συναισθήματα ξεχειλίζουν.
Διαφορετικές κι αποσπασματικές ιστορίες συνθέτουν το έργο στην ολότητά του. Ιστορίες ποικίλες. Ιστορίες δυνατές. Ιστορίες με κοινό σημείο αναφοράς το ταξίδι του Α στην κι ανά την Ελλάδα. Ιστορίες που οι ντόπιοι τού αφηγούνται. Ιστορίες που, ενίοτε, κάνουν τον αναγνώστη να μπερδεύεται ευχάριστα, διότι δυσκολεύεται να ξεχωρίσει πού σταματά η πραγματικότητα και πού αρχίζει ο μύθος αλλά και τ’ αντίστροφο. Ωστόσο, η εναλλαγή περιοχών, προσώπων και καταστάσεων καθιστούν τον αναγνώστη ανήμπορο ν’ αποχωριστεί το βιβλίο πριν το ολοκληρώσει, ενώ η αλυσιδωτή κι άρτια δομημένη σύνδεση είναι άξια θαυμασμού, διότι, παρά τον αποσπασματικό χαρακτήρα του έργου, εξασφαλίζεται μια απίστευτη ροή, η οποία κυριαρχεί.
Επιπροσθέτως, εντός αυτού του βιβλίου συνυπάρχουν αρμονικά το γεωγραφικό, το πολιτισμικό, το ιστορικό, το μυθικό και το λογοτεχνικό στοιχείο. Όλα σε κατάλληλες δόσεις με σκοπό αφενός να πληροφορήσουν τον αναγνώστη κι αφετέρου να τον χαλαρώσουν προσφέροντάς του ένα πλούσιο έργο.
Επρόκειτο για ένα βιβλίο που πιάνει τον αναγνώστη απ’ το χέρι και τον ταξιδεύει στην Ελλάδα. Συναντάει μέρη στα οποία, ενδεχομένως, ζει, μέρη τα οποία, ίσως, έχει επισκεφθεί κι έχει νοσταλγήσει, μέρη που πολύ πιθανό να μην έχει τύχει ή καταφέρει, ακόμη, να επισκεφθεί ρουφώντας αχόρταγα κάθε σχετική πληροφορία. Οι περιγραφές της Victoria Hislop για την Ελλάδα στάζουν μέλι και γλύκα. Είναι ένας τόπος που τον έχει λατρέψει κι αυτό είναι έντονα εμφανές -και- στο συγκεκριμένο έργο.
Θα έλεγε κανείς ότι η συγγραφέας έχει βαλθεί να μάς μάθει την Ελλάδα!
Μέσω του βιβλίου αυτού θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια των αναγνωστών εκείνα τα κομμάτια Ελλάδας που περιγράφονται και που οι ίδιοι έχουν επισκεφθεί –αν, φυσικά δε ζουν σ’ αυτά. Απ’ την άλλη, θαρρώ, πως, όταν ο αναγνώστης επισκεφθεί περιοχές που θ’ ακολουθήσουν της ανάγνωσης αυτού του βιβλίου, μοιραία οι περιγραφές της Victoria Hislop θα δηλώσουν παρούσες.
Το έργο αυτό κάνει, επίσης, μια εύστοχη αναφορά κοινωνικών -κι όχι μόνο- διαπιστώσεων σχετικά με την έντονη αντίθεση που έχει σημειωθεί ανάμεσα στο τότε και στο τώρα, στο παρελθόν και το παρόν της Ελλάδας και που συνδέονται αρμονικά με τη ροή του κειμένου συμβάλλοντας στον προβληματισμό του αναγνώστη. Παράλληλα, είναι έκδηλη η συμπαράσταση της συγγραφέως για τη δεινή κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα τόσο σε κοινωνικοπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Κάθε βιβλίο είναι ξεχωριστό. Το δίχως άλλο!
Ωστόσο, το καθένα διαφέρει για τους δικούς του λόγους.
Το συγκεκριμένο είναι έξυπνα δοσμένο. Καταφέρνει και γίνεται παιχνιδιάρικο, συναρπαστικό. Είναι που η δημιουργία εικόνων ως αποτέλεσμα της φαντασίας μας μέσω των περιγραφών της Hislop ενώνεται με την πραγματικότητα των απεικονίσεων και το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Κόβει την ανάσα. Πως γίνεται αυτό; Πολύ απλά και πολύ άμεσα! Το βιβλίο αυτό γίνεται περισσότερο ζωντανό, διότι οι ιστορίες του συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό και εικονογραφημένο υλικό. Αυτό το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον! Μ’ ενθουσίασε!
Ο αναγνώστης γίνεται μέρος της ιστορίας. Νιώθει πως κρατά στα χέρια του το σημειωματάριο αυτό καθαυτό και γυρίζει μια – μια τις σελίδες του. Νιώθει ν’ αγγίζει τις καρτ ποστάλ. Είναι μαγικό. Όλα ζωντανεύουν μέσα στα χέρια του, μπροστά στα μάτια του.
Είναι γλυκιά, νοσταλγική, ταξιδιάρικη η πένα της Victoria Hislop. Γεμάτη αγάπη και πάθος. Πεζός λόγος γεμάτος λυρισμό. Αν αυτό δεν είναι ταλέντο, τότε τι είναι;
Επρόκειτο για ένα βιβλίο που αποπνέει κομψότητα και ποιότητα. Είναι ένα βιβλίο που κρύβει στα σπλάχνα του μπόλικη αισιοδοξία. Κρύβει μέσα του την νέα αρχή.
Βουτήξτε μέσα του!