Home >> Sports >> Στην Κερκίδα: Ολυμπιακός vs Μπράγκα

Στην Κερκίδα: Ολυμπιακός vs Μπράγκα

Συναξαριστής

Μπερνάντο Σοάρες-Φερνάντο Πεσσόα, από το βιβλίο της ανησυχίας, εκδόσεις Εξάντας: Από ένα ταξίδι, ακόμα και μικρό, επιστρέφω από έναν ύπνο γεμάτο όνειρα. Μια νάρκωση συγκεχυμένη με τις αισθήσεις κολλημένες τη μία πάνω στην άλλη, μεθυσμένος από όσα είδα. Για να αναπαυτώ μου λείπει η υγεία της ψυχής. Για να κουνηθώ, μου λείπει κάτι που υπάρχει ανάμεσα στην ψυχή και το κορμί. Δεν είναι οι κινήσεις που με απαρνιούνται αλλά η επιθυμία να τις κάνω.

Σημειώσεις και σχόλια κατά τη διάρκεια ή μετά τον αγώνα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

3/10/2024, 19:45, τελικό αποτέλεσμα: 3-0

1) Ήδη, από το 4′ φάνηκε πως ήμασταν κοντά στο να γίνει πράξη η επιθυμία-εξαγγελία του Μεντιλίμπαρ, από τη συνέντευξη τύπου της προηγούμενης ημέρας. Ο Ολυμπιακός να ανεβάσει την απόδοσή του. Η συνεπαγωγή οδηγεί στην επιστροφή σε όσα καταξίωσαν την ομάδα πριν πέντε μήνες. Άμεσο ποδόσφαιρο, με μεταβίβαση από τον Κάρμο προς την επίθεση, κλεψίματα και ελευθερία στον Ζέλσον Μαρτίνς από τα αριστερά.

2) Στεκόμαστε στον Πορτογάλο διότι ήταν πρόδηλο πως η αλλαγή πλευράς σε σύγκριση με την έναρξη της σεζόν, τον έκανε περισσότερο συμμετοχικό. Αρκούντως βοηθητικό, εφόσον, έχει διάρκεια και πρακτική οντότητα τους επόμενους μήνες καθώς λείπουν τα κουβαλήματα του Φορτούνη, γενικώς, και ειδικώς, η δημιουργία/ εγρήγορση της προσοχής των αντιπάλων στα αριστερά από τον Ποντένσε, δεδομένου ότι ο Ροντινέι (θα επανέλθουμε σε λίγο) σε θέση εξτρέμ χρειάζεται το χώρο και τα ανοιχτά μέτρα μπροστά του για τις επελάσεις του.

3) Η Μπράγκα, η οποία την πρώτη αγωνιστική νίκησε με ανατροπή και πέναλτι του Μπρούμα στις καθυστερήσεις, τη Μακάμπι, έφτιαξε δύο πανομοιότυπες φάσεις με την τοποθέτηση του Όρτα (10) στο μεσοδιάστημα μεταξύ Ροντινέι και Κοστίνια, σε τρίγωνο με το πεδίο ευθύνης του Έσε, βγάζοντας από εκεί τον Πορτογάλο εξτρέμ, τον οποίο ο Πέδρο Μαρτίνς προσπάθησε να τον κάνει κρυφό επιθετικό, και τον Ρικάρντο Όρτα (21). Όλες τις ευκαιρίες τις σταμάτησε ο Τζολάκης.

4) Ίσως, είναι πρώιμη σκέψη αλλά η απόδοση του Τσικίνιο, τουλάχιστον την περυσινή χρονιά, ήταν ευθέως ανάλογη με την επιδραστικότητα του Φορτούνη. Εφέτος, οι ευθύνες και οι ανάγκες είναι περισσότερες. Εξαιτίας ετούτων, σε βραδιές που το αγωνιστικό σχέδιο και η παθητική αντίδραση του αντιπάλου θα το υποστηρίζουν, ο Τσικίνιο θα είναι βαρόμετρο.

5) Ομολογούμε ότι εις εξ ημών, διατηρούσε επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο Ελ Καμπί θα συνεχίσει να είναι αποδοτικός και τόσο μέσα στις φάσεις, εντός περιοχής και με καλές τοποθετήσεις και γωνίες εκτελέσεις. Τις ενστάσεις τις παίρνει μαζί του ο μαΐστρος των ημερών…

6) Μετά το 1-0 του ημιχρόνου, ήταν κοινό μυστικό πως αναπτύχθηκαν οι ιδανικές συνθήκες για τον Ολυμπιακό και τη βασική ιδέα του Βάσκου προπονητή. Η Μπράγκα ήταν αναγκασμένη να ανοίξει τις γραμμές της για να ανέβει πιο ψηλά. Οι Κυπελλούχοι Ευρώπης βρήκαν το 2-0, ακόμα μια ευκαιρία με τον Τσικίνιο και μετέφεραν την αίσθηση από το χορτάρι στην κερκίδα και τους τηλεοπτικούς δέκτες, ότι η αναμέτρηση δεν είχε επιστροφή και ύποπτες διακυμάνσεις!

7) Αν και υποστηρίζουμε τη ρήση πως τα λίγα λόγια είναι ζάχαρη και τα καθόλου μέλι, δεν γίνεται να μην γράψουμε δυο αράδες για τον Μουζακίτη. Αρχικά, το παιδί ταιριάζει στο ρόλο που έχει θεσπίσει ο προπονητής του για τη θέση. Είναι ο συνδυασμός απόφασης υπό πίεση και όταν το επιτάσσει η συνθήκη αλλαγής κέντρου βάρους της επίθεσης με μακρινή μεταβίβαση, οι παρεμβάσεις του για την ανάκτηση της μπάλας, η τακτική αντίληψη για το πού να σταθεί στη γεωμετρία του άξονα.

Στα επιμέρους

Ο Παναθηναϊκός τον Αύγουστο του 2023 ταλαιπωρήθηκε από τον Μπρούμα αν και ο Βαγιαννίδης ήταν σε εξαιρετική κατάσταση. Ο Ολυμπιακός του Οκτώβρη του 2024, επέλεγε να βγάλει τον ποδοσφαιριστή εκτός ρυθμού και ενέργειας αγώνα, συρρικνώνοντας τη δράση στα τετραγωνικά που πάτησε. Παράλληλα, επιτέθηκε από τα δεξιά με τον Ροντινέι και τον Κοστίνια να μην χάνει μονομαχίες δείχνοντας ισορροπία και μετρημένες αποφάσεις, συμπληρωματικές του Βραζιλιάνου. Κάπως έτσι, ο Μπρούμα περιορίστηκε, εσωτερικά από τον Έσε και σε δεύτερο επίπεδο από τον Ρέτσο που έβγαινε στο μαρκάρισμά του.

Συμπέρασμα

Ο ευρωπαϊκός δρόμος του Ολυμπιακού θα εξαρτηθεί αν θα είναι επιτυχημένος ή μη από την ένταση και το βάθος του ρόστερ των ερυθρόλευκων. Απουσιάζουν οι εναλλακτικές, τα σημεία αναφοράς.Η μόνη οδός είναι η απόλυτη συνέπεια. Πριν μία εβδομάδα στη Λύων. Ο Μεντιλίμπαρ άλλαξε διάταξη στο γήπεδο και η ομάδα κόπηκε στα δύο γιατί τα χαρακτηριστικά των φορ που έχει, με εξαίρεση τον Κωστούλα που είναι άπειρος και άγουρος, δεν βοηθούν ώστε να κρατηθεί τη μπάλα για να απορροφηθεί η πίεση.

Γιώργος Σεφέρης για τα 700 χρόνια του Δάντη: Αν είναι αλήθεια ότι η κόλαση είναι οι άλλοι (Σαρτρ), τότε είναι το ίδιο αλήθεια πως και ο παράδεισος είναι οι άλλοι. Και οι άλλοι είναι εμείς. Παράδεισος και κόλαση δεν χωρίζονται. Αν μπορούμε, ας μην κάνουμε σπαράγματα την ψυχή του ανθρώπου.

Αλμπέρ Καμύ (απόσπασμα από την επιστροφή στην Τιπαζά-χωριό της Αλγερίας-) : Το να μην σε αγαπούν είναι μονάχα ατυχία. Το να μην αγαπάς είναι δυστυχία. Όλοι μας σήμερα πεθαίνουμε από αυτή τη δυστυχία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *