Home >> Βιβλία >> “Ο ταχυδρόμος των βιβλίων” από εκδόσεις Μεταίχμιο

“Ο ταχυδρόμος των βιβλίων” από εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού το βιβλιοπωλείο κλείσει, διασχίζοντας τα γραφικά δρομάκια της πόλης. Μ’ αυτούς τους πελάτες έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο -είναι, σχεδόν, φίλοι- κι αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, τον σύνδεσμό τους με τον έξω κόσμο. Όταν, όμως, ξαφνικά, ο Καρλ χάνει την δουλειά του, θα χρειαστεί η δύναμη των βιβλίων κι ένα κοριτσάκι εννιά χρόνων, για να τούς κάνει όλους, του Καρλ συμπεριλαμβανομένου, να βρουν το θάρρος να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον…

Ανάλαφρο, τρυφερό, συγκινητικό και βιβλιοφιλικό, το μυθιστόρημα του Carsten Henn μάς θυμίζει ότι έχουμε μονάχα ο ένας τον άλλον – και τα βιβλία.

O Καρλ Κόλχοφ δεν είναι ένας συνηθισμένος 75χρονος. Λάτρης των βιβλίων και παλιός βιβλιοπώλης, ζει προσκολλημένος, θα έλεγε κανείς, σε μια παλιότερη εποχή, μ’ έναν ρομαντισμό πρωτόγνωρο. Έτσι, δουλεύει στο βιβλιοπωλείο του μέντορά του Γκούσταβ – και μένει εκεί, παρότι διαπιστώνει την αντιπάθεια της νέας διευθύντριας και κόρης του Γκούσταβ απέναντί του. Γιατί ο Κόλχοφ, μόνος στην ζωή, δεν έχει μάθει να ζει αλλιώς. Είναι μοναχικός και οι φίλοι του είναι τα βιβλία. Τα βιβλία και οι παράξενοι πελάτες του: άνθρωποι μοναχικοί και οι ίδιοι, εγκλωβισμένοι ο καθένας στο δικό του μεγαλύτερο ή μικρότερο δράμα, που έχουν καθιερώσει μια ιδιότυπη συνήθεια: περιμένουν κάθε εβδομάδα τον βιβλιοπώλη της καρδιάς τους να τούς φέρει στο σπίτι το κατάλληλο γι’ αυτούς βιβλίο. Η επίσκεψη του Καρλ και οι επιλογές του αποδεικνύονται ευεργετικές για τους ανθρώπους αυτούς. Ειδικά όταν στο παιχνίδι μπαίνει και μια παράξενη εννιάχρονη, το κορίτσι – σίφουνας με την ώριμη σκέψη και τόλμη, που, δίνοντας κι αυτή διέξοδο στην δική της μοναξιά (ορφανή από μητέρα, μ’ έναν πατέρα παρόντα – απόντα και δεχόμενη πειράγματα στο σχολείο), ακολουθεί τον Καρλ παντού και αλλάζει, με την ανέμελη παιδικότητά της, τις ζωές των πελατών του.
Ένα feel-good μυθιστόρημα για την φιλία και τα βιβλία.

Γλυκό, αστείο, πνευματώδες, το βιβλίο του “Ταχυδρόμου” με συνεπήρε. Δεν χρειάστηκα, κυριολεκτικά, παραπάνω από μια μέρα για να τ’ ολοκληρώσω.

Απ’ τα πιο “ζεστά” βιβλία που έχω διαβάσει το τρέχον έτος (μετά απ’ τ’ αγαπημένα “Πανέξυπνα Πλάσματα”)!!

Ένας βιβλιοπώλης – ταχυδρόμος, μια εννιάχρονη πιτσιρίκα και 7 διαφορετικοί μα τόσο καθημερινοί παραλήπτες, όλοι φίλοι του βιβλίου με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Μέσα στα βιβλία προσπαθούν να κρυφτούν, ενώ, κανονικά, μέσα απ’ τα βιβλία θα έπρεπε να απελευθερωθούν. Αυτό τ’ αναλαμβάνει η μικρή Σάσα. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αγαπούν τα βιβλία με τρόπο ιδιαίτερο, στοργικό κι άπειρο σεβασμό. Την αποκορύφωση στον σεβασμό των βιβλίων, ωστόσο, θα την ανακαλύψετε στα πρόσωπα των Καρλ, του μέντορά του αλλά και σ’ αυτό της μικρής της παρέας…

Επρόκειτο για ένα μυθιστόρημα που σε γλυκαίνει. Δεν λείπουν, ωστόσο, τα σημεία εκείνα που το στομάχι σου σφίγγεται και στενοχωριέσαι. Αλλά σάμπως έτσι δεν είναι η ίδια η ζωή; Έτσι είναι και το βιβλίο αυτό γιατί είναι τόσο ζωντανό!

Όπως σε κάθε feelgood βιβλίο, αταίριαστοι χαρακτήρες διασκορπισμένος κι άγνωστοι μεταξύ τους σε μια πόλη έρχονται κοντά, για παρέα ή για έναν σκοπό. Ενίοτε, το ένα είναι αποτέλεσμα του άλλου.

Έτσι συμβαίνει κι εδώ. Για τις μέρες που διανύουμε το προαναφερθέν μού φαντάζει λίγο ουτοπικό. Συνήθως, όλοι τρέχουμε, κοιτάμε την “δουλειά” μας, δεν έχουμε χρόνο για νέες, βαθύτερες κι ουσιαστικές σχέσεις που να καλλιεργούνται συνεχώς, διαρκώς, αέναα. Μ’ αρέσει, ωστόσο, αυτό το ουτοπικό, γιατί δείχνει πόση ανάγκη το έχουμε. Όπως και η σχέση της 9χρονης με τον 75χρονο. Αλήθεια, πόσες φορές έχουμε δει μια τέτοιας μορφής παρέας γύρω μας; Κι όμως, η αγνότητά της μάς αγγίζει και μάς κάνει να το ζηλέψουμε, κομματάκι…

Η σχέση αυτή μέρα με την μέρα δένει. Η μικρή εισβάλει στον κόσμο του αλλά καταφέρνει και τής γίνεται απαραίτητη. Τον βγάζει α’ τα νερά του κι αυτό είναι κάτι που συνειδητοποιεί πως το θέλει. πως, ίσως, και να το είχε ανάγκη. Η Σάσα τσαμπουκαλού, πανέξυπνη, παρορμητική μάς κερδίζει… Γι’ αυτό και δεν αντέχει να την χάσει κι εκείνη. Όχι τώρα που τα έχει χάσει όλα. Κυρίως, την δουλειά. Μαζί και τα βιβλία του.

Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό αναρωτιόμαστε γιατί “διαβάζουμε” γενικά. Τι μάς ωθεί στην ανάγνωση. Διαβάζοντας το βιβλίο αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι οι λέξεις λειτουργούν μέσα μας σαν φάρμακο και μπορούν να επουλώσουν τις πληγές μας, μπορούν να μάς αλλάξουν. Η αγάπη για τα βιβλία μπορεί να μάς σώσει! Έτσι σώθηκαν και οι ετερόκλητοι αυτοί χαρακτήρες. Η σύζυγος που κακοποιείται, η χήρα που φοβάται την επαφή με τον έξω κόσμο, ο “γιατρός” που δεν βρίσκει χαρά σε τίποτα, η καλόγρια που την απειλούν μ’ έξοδο απ’ το μοναστήρι, ο επίδοξος συγγραφέας που φοβάται να παρουσιάσει το βιβλίο του στο κοινό, ο πλούσιος που επιλέγει να ζει στην μοναξιά και την απομόνωση, ο άνθρωπος εκείνος που δεν ξέρει να διαβάζει κι όμως θέλει, ναι, θέλει, γιατί αποτελεί δικαίωμά του να έχει επαφή με τον κόσμο των βιβλίων.

Πόσο αλλόκοτη η παρέα αυτή, και πόσο αξίζει να διαβάσετε την ιστορία τους!

Εγώ θα κλείσω λέγοντας πως, αν με τσάκωνε ο Καρλ να τσακίζω της ράχες των βιβλίων όχι, απλά, δεν θα μού πουλούσε βιβλία, αλλά θα μού έκοβε και την καλημέρα!

Το βιβλίο κυκλοφορεί απ’ τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *